ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Για τα εκλογικά αποτελέσματα στην Πελοπόννησο

Αναδημοσίευση από το Αριστερο Σχημα στην Αργολιδα:

Για τα εκλογικά αποτελέσματα στην Πελοπόννησο

Τα ακριβή αποτελέσματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου μπορείτε να δείτε εδώ

Από μια πρώτη σύγκριση με τα αποτελέσματα των βουλευτικών του 2009 διαπιστώνονται τα εξής: Η αποχή κυμάνθηκε στο 42% σε σύγκριση με τις βουλευτικές του 2009 που ήταν στο 38%. Άνοδο είχαν τα λευκά και τα άκυρα. Τα μεν λευκά πήγαν από 0,54% σε 2,97 τα δε άκυρα από 1,7 σε 4,37%.

ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ έλαβαν στις βουλευτικές του 2009 386744 ψήφους(σε σύνολο 448.761 ψηφισάντων) και ποσοστό 86%. Οι υποψήφιοι που στήριξαν στις Περιφερειακές (Τατούλης, Δράκος) πήραν 309.364 ψήφους (σε σύνολο 403.869 ψηφισάντων) και 83%.
ΚΚΕ-ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχαν λάβει το 2009 38.356 ψήφους και ποσοστό 8,5% και στις Περιφερειακές έλαβαν 46.417 και ποσοστό 11.5% (που φτάνει το 13% αν προστεθεί και το ΔΗΑΡΙ το οποίο με την πολιτική του κατεύθυνση θεωρούμε λάθος να γίνει), . Ανάμεσα στις τρεις δυνάμεις το ΚΚΕ εμφανίζει άνοδο κατά περίπου 4000 ψήφους, ο ΣΥΝ χάνει 400 και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ανεβαίνει κατά περίπου 5000 ψήφους.
Μια πρώτη ανάγνωση δείχνει ότι ο δικομματισμός κατάφερε να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος έχοντας ελάχιστες γρατζουνιές. Η αριστερά (συνολικά) έχει αύξηση στα ποσοστά της, πράγμα σε ένα βαθμό αναμενόμενο λόγω της σχετικά πιο χαλαρής ψήφου των Περιφερειακών εκλογών (παρά τον κεντρικό πολιτικό χαρακτήρα που δόθηκε).
Αν συγκρίνουμε τα αποτελέσματα της αριστεράς με αυτά των Νομαρχιακών του 2006, αθροίζοντας τα αποτελέσματα των νομαρχιακών σχημάτων στους 5 νομούς, παρατηρούμε ότι: Το ΚΚΕ ανεβαίνει κατά 4000 ψήφους (25660 από 21410) και σε ποσοστό πάει από το 5% στο 6,3%. Ο δε ΣΥΝ ΄από 24026 και 5,7 % πέφτει στο 3,6 και από 24026 ψήφους στους 14.817 (αν προστεθεί και ο Τσόγκας-ΔΗ.ΑΡΙ. που έλαβε 5916, τότε ξανά το άθροισμα υπολείπεται των αποτελεσμάτων του 2006).
Επιστρέφοντας στο γενικό συμπέρασμα περί νίκης του δικομματισμού φαίνεται ότι σε μια θεωρητικά ιδανική συγκυρία (μεγάλη φθορά ΠΑΣΟΚ και υποψηφιότητα Τατούλη με συνυποστήριξη από ΛΑΟΣ) δεν επιχειρήθηκε και δεν καταφέρθηκε να υπάρχει μια μικρή έκπληξη, να υπάρχει πίεση και απειλή από τα αριστερά.

Παρόλα αυτά η αριστερά με βάση της δικές της φιλοδοξίες-σχεδιασμούς μοιάζει να είναι ικανοποιημένη. Το ΚΚΕ κρατήθηκε και αύξησε τις δυνάμεις του, ο ΣΥΝ παρά την πτώση του έβγαλε περιφερειακό σύμβουλο και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχε μια σημαντική άνοδο που εξηγείται σαν ψήφος διαμαρτυρίας απέναντι στην κατάσταση της υπόλοιπης αριστεράς (κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ) και κατά ένα κομμάτι σαν αντισυστημική ψήφος.

Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά αν η αριστερά προσπαθούσε να δημιουργήσει ένα μέτωπο, αν κατάφερνε να συσπειρωθεί και να συσπειρώσει ενεργούς πολίτες που είχαν δώσει μάχες για διάφορα τοπικά ή γενικά προβλήματα στην Πελοπόννησο το προηγούμενο διάστημα. Η κατεύθυνση αυτή, τέθηκε από την Κίνηση για το Συντονισμό Πολιτών αλλά προσέκρουσε στο τείχος της αδιαφορίας και στο άγχος της κομματικής καταγραφής από όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς.

Τέλος, ανησυχητικό είναι το 1,45% (5458 ψήφους) που πήρε ακροδεξιό σχήμα.

1 σχόλιο :

  1. Πολύ λογικά φαίνονται αυτά που λένε οι σύντροφοι. Παρόμοια είναι η κατάσταση σε πολλές περιφέρειες.
    Τελικά όμως δεν έχω καταλάβει πως το έχει παίξει η ΚΟΕ και πολύ περισσότερομ πως προτίθεται να το παίξει. Πελοπόννησος και Θεσσαλία είναι σίγουρο πως υπήρχαν και υπάρχουν δυνάμεις γιά αυτόνομη συγκρότηση εκτός της στρούγκας του Συνασπισμού και των παρατρεχάμενων, άσε που σε αυτές τις περφέρειες μάλλον απομωνομένος είναι ο Συν.
    Διάφορα έχουν ακουστεί και γιά Κεντρική Μακεδονία-Θεσσαλονίκη αλλά και γιά Κρήτη. Και καλά η ΑΚΟΑ ή άλλοι πρόθυμοι, η ΚΟΕ όμως που υποτίθεται ότι πάει γιά συγκρότηση Μετώπου δεν έχω ακούσει να πει τίποτε. Μπορεί να έχει βγάλει ανακοίνωση σχετικά, απλά εγώ δεν έχει τύχει να δω κάτι.
    Επιπλέον είμαι περίεργος πως θα σταθεί η ΔΕΑ μπροστά στα δεδομένα που έχουμε σήμερα. Με έχει φάει μιά τρομερή αγωνία μιλάμε.Οι πρόθυμοι άπλωσαν πάλι τραχανά με το προεκλογικό κείμενο και προφανώς βάζουν μάρκες γιά νέο γύρο σύριζα-βαλτετσίου σε νέα συσκευασία. Τα ίδια παντελάκη μου, τα ίδια παντελή μου...
    Σε δουλειά να βρισκόΣΑΣΤΕ παιδάκια. Δε φαντάζομαι να υπάρχει άνθρωπος που έχει όρεξη να στηρίξει τα εγκαίνια, όχι από μαγαζιά πλέον, αλλά από απλά στοκατζίδικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ