ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Πρώτες παρατηρήσεις για το 6ο Συνέδριο του ΣΥΝ

Αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα "Σκέψεις για το ΣΥΡΙΖΑ" το παρακάτω κείμενο:

Αν έφερε κάτι νέο το 6ο συνέδριο του ΣΥΝ, είναι η πλήρης αποστασιοποίηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας όχι απλά από τον Συριζα, αλλά από τον ίδιο τον ΣΥΝ. Η απόφαση που πάρθηκε από τους συνέδρους της Α.Π. το πρωί του Σαββάτου με σταλινικής έκτασης πλειοψηφία, θέτει το ένα τρίτο περίπου του κόμματος έξω από κάθε πεδίο, έδαφος ή όργανο «συνεννόησης».
Είχε προηγηθεί το άνοιγμα του συνεδρίου από τον Αλέξη Τσίπρα όπου σε μια ως συνήθως άνευρη –χωρίς πολιτικές αιχμές- ομιλία του εντυπωσίασε με τρία πράγματα:

1. Την πλήρη αθώωση της ΕΕ, χρεώνοντας τα πάντα στο ΔΝΤ, σβήνοντας από την τρόικα τα δύο τρίτα (ΕΚΤ και Κομισιόν). Το κακό βρίσκεται στα «οικονομικά δόγματα του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και των Ευρωπαϊκών ελίτ».

2. Την άποψη ότι το δίλημμα «συνεργασία ή όχι με το ΠΑΣΟΚ» ήταν πλαστό. Απεφάνθη ο πρόεδρος ότι «υπήρχε τρίτη επιλογή. Η επιλογή να μπούμε σε αυτό το παιχνίδι με όρους ηγεμονίας, βάζοντας τους δικούς μας στόχους και τους δικούς μας όρους για την ριζική αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού».

3. Το χτύπημα στο σαμάρι Αλαβάνο για να το ακούσει το γαϊδούρι Λαφαζάνης και να καθησυχαστεί ο καβαλάρης Κουβέλης. Κατήγγειλε λοιπόν «διαμόρφωση και ταυτόχρονη δημόσια εκφώνηση ριζικά διαφορετικών πολιτικών σχεδίων που μερικές φορές φτάνουν σε αριστερές παραδοξότητες». Παρασκηνιακά, ήδη κατονομάστηκαν Αλαβάνος και ΚΟΕ ως οι φορείς της «παραδοξότητας».

Ο Κουβέλης προφανώς δεν συγκινήθηκε και η Α.Π. αποφάσισε να γίνει ακόμα πιο αυθαίρετη, αδέσμευτη και ανεξάρτητη από όσο ήταν. Και είναι αναμενόμενο, καθώς αν και ο Τσίπρας επιτέθηκε σε κομματικό επίπεδο στην Α.Π. (μιλώντας για Βαβυλωνία και για «εκφώνηση πολλαπλών και αλληλοσυγκρουόμενων γραμμών», ή για «απαράδεκτη δημόσια εικόνα, που ακύρωνε κάθε πολιτική επεξεργασία και πολιτικό πλαίσιο»), πολιτικά μετακινήθηκε εντυπωσιακά κοντά στις θέσεις της Α.Π. Το άνοιγμα του προέδρου του ΣΥΝ την Πέμπτη, θύμισε ανησυχητικά εποχή Κωνσταντόπουλου.

Αν υπάρχουν κάποιοι από την προεδρική τάση που θεωρούν ότι «έδιωξαν» τους Ανανεωτικούς και χασκογελάνε, χάνουν μια μικρή λεπτομέρεια: Οι Ανανεωτικοί μόνοι τους αποχώρησαν. Όχι επειδή ήταν μειοψηφία. Αλλά επειδή ανεξαρτητοποιούν πλέον την ύπαρξή τους, ακόμη περισσότερο. Αν αυτό θα είναι μη αναστρέψιμη πορεία προς τη διάσπαση, θα φανεί την αμέσως επόμενη περίοδο.


Η ιστορική ηγεσία του Ρεύματος (ομάδα Λαφαζάνη) φάνηκε άτολμη και ιδιαιτέρως απολογητική. Αντάλλαξε την υπερψήφιση του κειμένου με την ξεχωριστή λίστα. Παρακάλεσε πολλάκις την Ανανεωτική Πτέρυγα να μην επιμείνει στην αποχή από τα όργανα. Φαίνεται ότι για το ιστορικό Αριστερό Ρεύμα η συνύπαρξη με την πτέρυγα Κουβέλη είναι διαχειρίσιμη, ενώ η παράδοση του κόμματος σε μια νέα προεδρική πλειοψηφία που θα περιλαμβάνει από τον Βούτση μέχρι τον Μπαλάφα και ολίγον Παπαδημούλη, είναι πικρό ποτήρι.

Οι πολιτικές παρατηρήσεις για την ΕΕ καθόρισαν σημαντικά την συζήτηση και «απαντήθηκαν» με ένα κρεσέντο αγνωστικισμού και μεταπολιτικής. Θέματα που έθεσε το κείμενο των 30 ξεπεράστηκαν ως ψευτοδιλήμματα στο κλείσιμο του προέδρου το Σάββατο. Διατυπώσεις ενσωματώθηκαν στο τελικό κείμενο, ως απόπειρα κατευνασμού, αλλά και ως δήλωση ότι οι 30 –αν και με άλλη λίστα- την επόμενη μέρα θα είναι πολιτικά παρόντες στην κομματική αριστερή πλειοψηφία. Εντυπωσιακό: ο γραμματέας της νεολαίας εξέφρασε την καινοτόμα άποψη ότι ως κόμμα του 3% δεν μπορείς να λες σήμερα ούτε μέσα ούτε έξω από το ευρώ. Δεν διευκρίνισε όμως από τι ποσοστό και πάνω οφείλεις να πάρεις θέση.

Αλλοπρόσαλλες και ακατανόητες ομιλίες από αρκετούς του Αριστερού Ρεύματος. Ο Χουντής καταναλώθηκε σε μια προσωπική απολογία για τη διαδρομή του. Αρκετοί από την ομάδα των 30 έδιναν την εντύπωση ότι είναι στη γωνία και αμύνονται, ενώ είναι εξαιρετικά φοβισμένοι από την αποχώρηση των Ανανεωτικών.

Καταλυτική η υποδοχή του Δραγασάκη από το συνέδριο. Εξέφρασε το αίτημα της ενότητας, αλλά και της προσφοράς άνευ αξιωμάτων ή προσωπικών επιδιώξεων, με αποτέλεσμα το σώμα να χειροκροτεί όρθιο.

Οι Ανανεωτικοί σπεκουλάριζαν αγρίως για κάθε θέμα, με κορυφαίο τον Σαμπατακάκη να προτείνει ενός λεπτού σιγή για τον Μ. Παπαγιαννάκη. Κάποιοι από την εξέδρα του φώναξαν ότι ο Παπαγιαννάκης δήλωνε πως τελευταίος θα κλείσει την πόρτα, αλλά τελικά ο Σαμπατακάκης δεν πήρε χρυσό βατόμουρο συνδικαλισμού. 

Ο Παπαδημούλης με μια ηγετικού τύπου ομιλία έθεσε υποψηφιότητα για την μετά τον Τσίπρα εποχή. Αυταπάτες; Σε αυτό το κόμμα όλα γίνονται. Υπεραμύνθηκε της ενότητας, την έπεσε στον Αλέξη, την έπεσε και στον Φώτη. Χειροκροτήθηκε δεόντως. Παρόλα αυτά ψήφισε το κείμενο της Α.Π. και δεν έθεσε υποψηφιότητα για τα όργανα. Καταλαβαίνει ότι ακόμα κι αν παίζει το χαρτί του ενωτικού ανανεωτικού που θα ήθελε κάποτε να εκφράσει το όλον, ή έστω να πετύχει κάτι καλύτερο από το βουλευτιλίκι της Β’ Αθήνας, οφείλει να έχει κάποια βάση εκκίνησης – υποστήριξης κι αυτή δεν είναι άλλη από την Πτέρυγα.

Ο πρόεδρος Αλέξης στο κλείσιμό του το βράδυ του Σαββάτου, μίλησε για τρία ψευτοδιλήμματα: Ναι ή όχι στην ευρωζώνη. Ρήξεις ή προτάσεις. Ναι ή όχι στο ΠΑΣΟΚ. Έγινε έτσι σαφές ότι στην αριστερά όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, βαφτίζει το δίλημμα ψευτοδίλημμα.

Κατηγόρησε την Α.Π. ότι με την αποχώρηση από τα όργανα εξυπηρετεί τους κακούς του Συριζα που θέλουν να διασπάσουν τον ΣΥΝ. Εξύμνησε τον Παπαδημούλη, θεωρώντας ότι έτσι αποδυναμώνει την Α.Π. Τέλος απειλώντας ότι από Δευτέρα θα «καθαρίσει» με τον άτακτο Συριζα, υποσχέθηκε ότι ό ίδιος και η Α.Π. θα αποδείξουν ότι έχουν κοινό πολιτικό σχέδιο. Επιτέθηκε στον συνήθη ύποπτο, στέλνοντάς του «καθαρό μήνυμα» και όχι με email: «τα παιχνίδια τελειώνουν εδώ». Δήλωσε πως δεν θα δεχτεί κρυφτούλι μέσα στον Συριζα. Απείλησε ότι «από τη Δευτέρα παίρνουμε τον Συριζα στα χέρια μας».

Ξημερώνει Κυριακή. Επειδή είμαι περίεργος να δω τι θα γίνει τη Δευτέρα, σήμερα θα ξεκουραστώ.

9 σχόλια :

  1. η εγκατάλειψη της μεγάλης υποκρισίας της ΑΠ είναι ένα θετικό βήμα για οτιδηποτε ριζοσπαστικό...

    χαιρετίζω την παραίτησή τους ..

    απομένει και η μικρότερη υποκρισία του Αλαβάνου να ξεκαθαριστεί ..

    ότι λάθη έκανε/κάνει/θα κάνει/θεωρείται ότι κάνει ο Τσίπρας ... είναι πολύ-πολύ μικρότερα και λιγότερο κρίσιμα απ' αυτά των "γκουρού" ...

    εγώ του προσάπτω μόνο ότι άργησε να κάνει το συνέδριο αλλά και πάλι όταν το ειχε προτείνει -επιτέλους τον Αυγουστο του 2009 ; ..αν θυμαμαι καλά - τότε "πέσανε να τον φάνε " πρωτος ο Αλαβανος και μετά οι Α.Πτερυγοι ..

    Επίσης θα ηθελα να δω - αν και δεν μου πεφτει λόγος - στο συνεδριο ΘΕΣΕΙΣ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ-ΟΡΑΜΑ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και όχι απλά ένα "σπάσιμο" της υποκρισίας ..(εκτός αν δεν τα πληροφορήθηκα ακόμη λόγω της "σκιάς της ΑΠ" ..)

    Ili geri

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ti provokatoriko site ine auto euthines gia tin katastasi tou syriza exoun oles oi sinistososes kai epeidi krazete xoris na exete mallon diavasei to sxedio apofasis tou 6o synedriou gia ton syriza kanei kritiki kai gia ton syn oti exei euthines san tin megaliteri sinistosa kai oti tha mpei apo deutera me rolous anasinthesis kai emvathinsis mesa ston syriza tora oso gia to site ine oti pio aparadekto exo dei enosi opadon syriza APO POTE exoume opadous ....kai fanatismous os gnoston o oros opados den mporeis na emperiexei tin leksi politiki ismosis opote katalavaino oti logikes me tis opoies suriza re arrostia kai suriza kai as min gamiso pote ine logikes pou sto symmaxiko mas metopo den xorane euxaristo melos tis neolaia syn

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα ήθελα να επισημάνω στον παραπάνω σύντροφο από τη νεολαία ΣΥΝ ότι άμα πατήσει Alt+Shift θα μπορεί να γράψει ελληνικά. Επίσης ότι στην γλώσσα καλό είναι να χρησιμοποιούμε τελείες. Ούτε ο Ψυχάρης δεν τόλμησε να τις καταργήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πραγματικα ΟΠΑΔΙΚΟ κειμενο. Ας κανει τον κοπο να διαβασει την αποφαση του συνεδριου οποιος εχει αμφιβολιες... Μελος Νεολαιας ΣΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ειναι προβληματικο ναι διαστρευλωνονται τα λεγομενα καποιου συντροφου για να αποδειξει καποιοσ τουσ ισχυρισμους του. Θα παραθεσω το κομματι της τοποθετησης του γραμματεα της Νεολαιας ΣΥΝ στο οποιο αναφερεται το κειμενο για να μπορει να βγαλει ο καθενας τα συμπερασματα του: "Μαρξισμος σημαινει συγκεκριμενη αναλυση της συγκεκριμενης καταστασης. Οταν ο Μαρξ στην εισαγωγη του Κεφαλαιου εγραφε οτι δεν θα δωσει τροφη για τα μαγειρεια του μελλοντος δεν το εκανε επειδη δεν μπορουσε. Αρα δεν καταλαβαινω τι νοημα εχει μια αντιπαραθεση για το αν θα μεινουμε η οχι στην ΕΕ οταν θα εχουμε την πλειοψηφια στην Ελλαδα(σ.σ. κειμενο των 30). Οταν εισαι στο 3% δεν μπορει να αναγεις σε μειζον ζητημα το τι θα κανεις οταν παρεις την εξουσια".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνώ σε όλα εκτός από την κατάληξη. Τι σημαίνει ότι ανάγεις σε μείζον ζήτημα το τι θα κάνεις όταν πάρεις την εξουσία; Δηλαδή όλα τα μεταβατικά αιτήματα που διατυπώνει η αριστερά σήμερα, πρέπει να τα αποσύρει, επειδή μάλλον θα μπορούν να υλοποιηθούν μετά την κατάληψη της εξουσίας;
    Γιατί να περιγράφει σε γενικές γραμμές το σοσιαλισμό αφού κι αυτόν θα τον δούμε μετά την κατάληψη της εξουσίας;
    Επομένως υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Μιλάμε σήμερα για όσα δεχόμαστε, και για όσα διαφωνούμε, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι διαφωνούμε, τα παραπέμπουμε ως θέματα του απώτερου μέλλοντος. Για το θέμα της ΟΝΕ το πρόβλημα δεν είναι τι θα κάνει η αριστερά αφού πάρει την εξουσία, αλλά τι λέει σήμερα: Είχε θετικές ή αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους της Ευρώπης; Αυτό το ερώτημα αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι οι τάσεις του ΣΥΝ που είναι του αριστερού ευρωπαϊσμού. Και για αυτό διατυπώνουν απίθανες απολίτικες θέσεις σαν την παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μήπως έχουν έτσι τα πράματα
    http://www.greektube.org/content/view/109801/2/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Τσιπραςμ και η νεολαια συν εκανε αυτο που ψευτομαγκες σαν τον Αλαβανο δεν εκανε ποτε τα εβαλε με την ΑΠ. Τους ειδα τους κομμουνισταραδες Λφαζαναιους Αλαβαναιους πως βαραγανε προσοσχες σε Παπαγιαννακη, Κουβελη. Ξημερωνει νεα μερα..Μπραβο στον Αλεξη οπως καταλαβαινεται οι υπολοιποι παραγονες και παραγοντισκοι απο οπθ ειναι θα πανε σπιτια τους. Πειτε μου ενα κομμα της αριστερας που να ελεγχει τα επαγγελματικα στελεχει με τετοιο τροπο, οπως ψηφιστηκε στο Συνεδριο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γενικότερα να σου πώ, κόμμα της αριστεράς με διαδικασίες σαν του ΣΥΝ, με φράξιες, ιντριγκες και διαρκείς υπονομεύσεις και εκβιασμούς, και με πολιτική μέσω μιντιακών συνδέσεων δεν υπάρχει άλλο. Αντιθέτως αυτό το μοντέλο λειτουργίας έχει εξαιρετικές ομοιότητες με τις ΝΔ. όσο για την ΑΠ, δεν έφυγε γιατί τη διώξανε, δεν έφυγε γιατί ο Τσίπρας προσπάθησε να την περιορίσει, αντιθέτως τόσες προσαρμογές έκανε για να την κρατήσει. Η ΑΠ έφυγε γιατί έτσι γουστάρει η ίδια, προφανώς γιατί νιώθει ότι έτσι εξυπηρετούνται καλλίτερα τα σχέδια των "κεφαλών" που την απαρτίζουν. Οπότε τα ειλικρινή μου συλληπητήρια και στον Τσίπρα και στην τυφλομένη νεολαία ΣΥΝ (η οποία και αν... "γηπεδίζει")

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ