ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Ο Αλέξης Τσίπρας ψηφίζει …Αλαβάνο.

Στην χώρα μας οι «επαγγελματίες» πολιτικοί δεν δηλώνουν επάγγελμα «πολιτικός», ούτε βέβαια έχουν συγκροτήσει σωματείο για να υπερασπίζουν τα δικαιώματά τους. Τα πολιτικό προσωπικό των κομμάτων, από τα στελέχη ως τους αρχηγούς δηλώνει άλλη επαγγελματική δραστηριότητα. Ανεξάρτητα από το πόσο ασκεί αυτό το επάγγελμα συνήθως φροντίζει να έχει κάποια συνδικαλιστική και πολιτική παρουσία εκεί. Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει είναι να ψηφίζει όταν γίνονται εκλογές για να στηρίξει με την παρουσία του αλλά και την ...ψήφο του τον πολιτικό του χώρο.

Την Κυριακή, 25 Απριλίου γίνονται εκλογές στο ΤΕΕ. Ο πρόεδρος του ΣΥΝασπισμού ως μέλος του ΤΕΕ, ως είθισται, θα ψηφίσει το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το κόμμα του και έχει επικεφαλής τον τωρινό πρόεδρο του ΤΕΕ Γιάννη Αλαβάνο. Όμως οι δυνάμεις του ΣΥΝασπισμού στο ΤΕΕ που ελέγχονται από το Αριστερό Ρεύμα εδώ και χρόνια υλοποιούν μια πολιτική γραμμή που αντιστοιχεί στις πολιτικές αντιλήψεις της Ανανεωτικής Πτέρυγας, τις οποίες κατηγορούν! Ότι ακριβώς διακηρύττει σήμερα η Κουμουνδούρου ενάντια στις συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ και τις λογικές της συγκυβέρνησης, ακριβώς τα αντίθετα κάνει η παράταξή της στο ΤΕΕ και μάλιστα διευρυμένα! Δεν συνεργάζεται άψογα στην διοίκηση του ΤΕΕ μόνον με το ΠΑΣΟΚ αλλά και την ΝΔ.

Το ΤΕΕ δεν είναι απλά ένα επαγγελματικό σωματείο. Είναι ένας κρατικός μηχανικός. Απονέμει επαγγελματικά δικαιώματα και είναι ο επίσημος τεχνικός σύμβουλος του Κράτους. Είναι πιστός υπηρέτης της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής. Αυτό έκανε από την ίδρυσή του και συνεχίζει να κάνει. Είναι χαρακτηριστική η θέση  που πήρε για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Επίσης είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που επέβαλλε στον χώρο των μηχανικών τις κυβερνητικές επιλογές για το ασφαλιστικό. Εκεί ακριβώς αποδείχτηκαν τα όρια αυτών των λογικών της συνδιαχείρισης, λογικές που είναι ηγεμονικές στον ΣΥΝασπισμό και στηρίζονται από την ηγεσία του. Αποδείχτηκε πρόσφατα και με την συζήτηση που έγινε για την συμμετοχή στο προεδρείο της ΓΣΕΕ.

Όμως στο ΤΕΕ παρ' όλο ότι έχει αποδειχτεί η χρεωκοπία αυτών των αντιλήψεων, η Κουμουνδούρου συνεχίζει να τις στηρίζει. Δεν αρκεί να έχεις την θέση προέδρου για να κάνεις αριστερή πολιτική. Αν δεν έχεις μια αριστερή πλειοψηφία για να σε στηρίζει δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, απλώς γίνεται μια μαριονέτα που σε χρησιμοποιούν για να περνάνε τις επιλογές τους με το μικρότερο δυνατό κόστος. Ο Γ. Αλαβάνος με ένα συντριπτικό συσχετισμό δυνάμεων σε βάρος του - αφού η μεγάλη πλειοψηφία ανήκει στις δυνάμεις του δικομματισμού – δεν μπόρεσε και δεν μπορεί να πάει κόντρα στα κρίσιμα ζητήματα. Και δεν πήγε…

Tο ΤΕΕ ως κρατικός μηχανισμός έχει περίπου την δομή ενός Υπουργείου. Διαχειρίζεται τεράστια κονδύλια και βολεύει ποικιλοτρόπως πολλούς. Από προσλήψεις προσωπικού ως αμειβόμενος επιτροπές και ομάδες εργασίας. Και σε αυτό το βόλεμα υπάρχει υπερκομματική σύμπνοια. Ακόμα και το ΚΚΕ που βγάζει πύρινους λόγους ενάντια στο ΤΕΕ, όταν είναι να βολευτούν οι δικοί του άνθρωποι αποδέχεται την απαράδεκτη άποψη ότι οι συγκροτήσεις αυτών των επιτροπών θα πρέπει γίνονται αναλογικά με την δύναμη των παρατάξεων! Για να αντιληφθείτε τον παραλογισμό αυτής της πρακτικής σκεφτείτε ότι μια επιτροπή για να διαμορφώσει θέσεις για ένα επιστημονικό ζήτημα, όπως η αντισεισμικότητα της χώρας μας, συγκροτείται αναλογικά από μέλη των παρατάξεων και όχι με βάση την επάρκεια την εμπειρία και τα επιστημονικά προσόντα…

Κόντρα σε αυτές τις λογικές η «ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ» εδώ και τριάντα χρόνια αγωνίζεται ενάντια σε αυτές τις συνδιαχειριστικές λογικές. Αποτελεί χώρο δημιουργικής συνεύρεσης της Αριστεράς και επιδιώκει να καταγράψει μια διαφορετική φωνή. Στηρίζεται από ανένταχτους αριστερούς, δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ εκτός από τον ΣΥΝασπισμό και δυνάμεις από τον χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Δυστυχώς η προσπάθεια να υπάρξει ένα μόνον ψηφοδέλτιο της ριζοσπαστικής αριστεράς δεν έγινε πραγματικότητα γιατί συνάντησε τις μικροπολιτικές πρακτικές και τους μικροηγεμονισμούς από ορισμένες δυνάμεις που θεωρούν ότι από ένα τέτοιο εγχείρημα κινδυνεύει η πολιτική προτεραιότητα που έχουν θέσει πάνω από τον στόχο της ανάπτυξης του κινήματος: η  οικοδόμηση του πολιτικού τους φορέα. Η ύπαρξη ενός τέτοιου ενωτικού ψηφοδέλτιου σήμερα εκτιμάμε ότι θα μπορούσε να καταγράψει την ριζοσπαστική αριστερά ως πρώτη δύναμη στον χώρο των μηχανικών και να δημιουργήσει μια νέα κατάσταση απέναντι στις δυνάμεις της συνδιαχείρισης που εκφράζονται από τον ΣΥΝασπισμό και τον απομονωτισμό του ΚΚΕ.

6 σχόλια :

  1. Παραβλέπετε (με τρόπο) ότι to TEE δεν περιλαμβάνει μόνο μηχανικούς. Ούτε καν η κύρια ισχύς είναι οι μηχανικοί. Είναι οι εργολάβοι δημ. έργων. Το πλέον αντιδραστικό και διαπλεκόμενο στοιχείο στη χώρα μας. Όταν ένας μηχανικός γίνεται ΕΔΕ, αλλάζει τάξη και από εργαζόμενος μετατρέπεται σε εργοδότη. Και φυσικά εκμεταλλεύεται άγρια ακόμα και τους μηχανικούς. Απ` αυτούς (τους ΕΔΕ) διαμορφώνεται η πολιτική του ΤΕΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ανώνυμο 12:47

    Σε ένα μικρό σημείωμα των 300 λέξεων που αφορά τις εκλογές του ΤΕΕ, προφανώς δεν μπορούν να γραφτούν όλα και να αποτελέσει αναλυτική περιγραφή της συγκρότησης και των ταξικών συμφερόντων που εκπροσωπεί το ΤΕΕ. Προφανώς η παρατήρησή του έχει μια σωστή βάση και δεν διαφωνούμε με το το πνεύμα της. Όμως σε μερικά πράγματα δεν θα πρέπει να είμαστε τόσο κατηγορηματικοί, όπως:

    Γράφεις: Οι ΕΔΕ (Εργολήπτης Δημοσίων Εργων) είναι το πλέον αντιδραστικό και διαπλεκόμενο στοιχείο στη χώρα μας. Δεν είναι μόνον αυτοί, δεν πάνε πίσω οι τράπεζες, και άλλες μερίδες του κεφάλαιου που διαπλέκονται με ανάλογους τρόπους με το κράτος.

    Επίσης γράφεις: ένας μηχανικός αν γίνει ΕΔΕ αλλάζει τάξη και από εργαζόμενος γίνεται εργοδότης. Αυτό όμως δεν συμβαίνει μόνον με τους ΕΔΕ αλλά και τους μελετητές που έχουν υπαλλήλους, τους εργολήπτες ιδιωτικών έργων και μια άλλη σειρά μηχανικών που έχουν άλλους εργαζόμενους στην δούλεψή τoυς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. η ερωτηση ειναι μια (προς ανωνυμο και ε.ο.σ),δουλευετε ως μηχανικοι η καποιοι σας περιεγραψαν το επαγγελμα,και επειδη μαλλον συμβαινει το δευτερο ,καλο θα ειναι να μαθαινετε καλυτερα η να αποστηθιζετε γιατι με την πραγματικοτητα εισθε γενικα τσακωμενοι και μαλιστα ασχημα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι βασικές δυνάμεις που στηρίζουν ΑΝΤΑΡΣΥΑ πάντως, ΔΕΝ είναι με τη ΣΑΜ αλλά με την Αριστερή Ενωτική Πρωτοβουλία-Εργαζόμενοι Μηχανικοί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Ανώνυμο 3:28

    1.Το βασικές είναι σχετικό και μπερδεύει τα πράγματα. Για παράδειγμα το ΣΕΚ είναι από τις "βασικές" δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά έχει ελάχιστες δυνάμεις τους μηχανικούς και στηρίζει την ΣΑΜ. Επομένως δεν είναι "βασική" δύναμη στους μηχανικούς και την ΣΑΜ, δεν παύει να είναι βασική δύναμη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

    Επίσης την ΣΑΜ την στηρίζει η ΑΡΑΣ που είναι "βασική" δύναμη της ΣΑΜ και έχει μεγάλη δύναμη στου μηχανικούς. Αντίθετα δεν στηρίζουν την ΣΑΜ το ΝΑΡ και η ΑΡΑΝ που είναι βασικές δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΥΑ.

    Όμως ούτε και αυτό είναι απόλυτα σωστό, γιατί σε πολλές επιστημονικές επιστροπές και περιφεριακό τμήματα έχουν κατέβη μαζί σε κοινά ψηφοδέλτια και το ΝΑΡ με η ΑΡΑΝ με την ΣΑΜ. Υπάρχει και περίπτωση τοπικού τμήματος που με την ΣΑΜ έχει κατέβη ένα τμήμα του ΝΑΡ ενώ ένα άλλο έχει κατέβη σε ανταγωνιστικό ψηφοδέλτιο.

    Όμως, το κρίσημο σημείο είναι αν συμφωνήσουν όλες αυτές οι δυνάμεις για κοινό ψηφοδέλτιο στην εκλογή της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ, γιατί με τους αντιπροσώπους που έχουν βγάζουν μαζί μια έδρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ