ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Γράμμα από την φυλακή


Γράμμα του αφρικανο -αμερικάνου αγωνιστή Mumia Abu-Jamal προς την εφημερίδα «δρόμος» θα δημοσιευτεί στο 3ο φύλλο της που θα κυκλοφορήσει το Σάββατο, 13 Μάρτη 2010. Όταν το 1981 συνελήφθη κατηγορούμενος ότι δολοφόνησε έναν αστυνομικό, ο Μουμία ήταν ένας βραβευμένος αμερικανός δημοσιογράφος, πρόεδρος της Ένωσης Αφροαμερικανών Ρεπόρτερ στην Φιλαδέλφεια. Σήμερα, μετά από 28 χρόνια παραμονής στην πτέρυγα μελλοθανάτων, ο Μουμία αποτελεί το σύμβολο ενός διεθνούς κινήματος για απονομή δικαιοσύνης και την κατάργηση της θανατικής ποινής. Στην δίκη του, ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος σχεδίαζε επί χρόνια να σκοτώσει αστυνομικό. Επικαλέστηκε ένα άρθρο του Μουμία, που έγραψε όταν ήταν 15 ετών, οργανωμένος στους Μαύρους Πάνθηρες,  στο οποίο είχε  χρησιμοποιήσει μια γνωστή φράση του Μάο Τσε Τούνγκ: «Η πολιτική Εξουσία βγαίνει μέσα από τις κάνες των ντουφεκιών". Παρόμοια "αποδεικτικά" στοιχεία και η μαρτυρία μιας πόρνης που συνεργαζόταν με την αστυνομία, στάθηκαν αρκετά για να καταδικασθεί ο Μουμία σε θάνατο… 


Πιο πολύ από κάθε φορά κινδυνεύει το τελευταίο διάστημα η ζωή του Μουμία Αμπού Τζαμάλ μετά την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ακυρώσει την τελευταία απόφαση του Ομοσπονδιακού Εφετείου για την επανάληψη της δίκης ενώπιον ενόρκων όσον αφορά το αν θα πρέπει να επιβληθεί ή όχι η θανατική ποινή στον Μουμία. Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να επαναληφθεί η ακροαματική διαδικασία περί επιβολής ή όχι της θανατικής ποινής στο Ομοσπονδιακό Εφετείο.

1 σχόλιο :

  1. τη δεκαετία του 90 σε ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη που συνέπεσε με αλλη μία κρίσιμη εκδίκαση της υπόθεσης του Μουμία και μετά απο μία συνάντηση που είχαμε με έναν απο τους συνηγόρους του, συμμετείχαμε σε εκδήλωση συμπαράστασης που είχε οργανωθει σε ένα απο τα θέατρα τoυ Broadway. Σε εκείνη τη συγκέντρωση με είχαν εντυπωσιάσει τα εξης: Κατά την προσέλευση στο θέατρο υπήρχε αστυνομική δύναμη η οποία απαγόρευε ακόμη και την κάθοδο των συγκεντρωμένων απο το πεζοδρόμιο μπροστά από το θέατρο. Τότε είχα ακούσει ότι οι μόνοι διαδηλωτές που είχαν κατέβει το πεζοδρόμιο και που είχαν κλείσει και δρόμο στην Νέα Υορκη ήταν το κίνημα των ομοφιλόφιλων. (ελπίζω να έχουν αλλάξει τα πράγματα από τότε)
    Κατά τη διάρκεια των ομιλιών υπήρχε μεταφραστής στη νοηματική που μετέφερε ακόμη και τη διακοπή των χειροκροτημάτων. Η συλλογή οικονομικής βοήθειας για τον αγώνα του Μουμία γινόταν όχι μόνο με μετρητά αλλά και με πιστωτική κάρτα ή επιταγή!!
    Ο Μουμία παραμένει ακόμη στη φυλακή, πάντα υπό την απειλή της εκτέλεσης, από το σύστημα ίσως της πιο αντιδημοκρατικής χώρας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ