ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Το κείμενο αυτό το καταθέτουν εν όψει της Γενικής Συνέλευσης του ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου, οι σύντροφοι που το υπογράφουν. Η διακίνηση του δε γίνεται με σκοπό να υποκαταστήσει τη διαδικασία της ΓΣ αλλά προκειμένου να μπορέσει να μελετηθεί από όλους ψύχραιμα και να εκφραστούν συγκεκριμένες διαφωνίες ή συμφωνίες, προτάσεις κλπ., στην κατεύθυνση της σύνθεσης απόψεων. Θεωρούμε σημαντική την συμβολή των συντρόφων στον προβληματισμό που αναπτύσσεται και δημοσιεύουμε το κείμενο που μας έστειλαν, πόσο μάλλον που προέρχεται από συντρόφους της επαρχίας.



Το θετικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του Οκτώβρη δίνει στο ΣΥΡΙΖΑ μια δεύτερη – ίσως τελευταία – ευκαιρία να αντιμετωπίσει τα αίτια που οδήγησαν το χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς στη βαθιά κρίση του καλοκαιριού. Θα ήταν εντελώς λανθασμένο να πιστέψουμε ότι η προεκλογική συσπείρωση και το θετικό εκλογικό αποτέλεσμα εκτός από τα συμπτώματα της κρίσης έχουν θεραπεύσει και τα αίτια που τη δημιούργησαν. Η συζήτηση γύρω από αυτά τα ζητήματα δεν πρέπει να αποκτήσει το χαρακτήρα μιας αέναης ομφαλοσκόπησης που ενδεχομένως θα συνοδευτεί από τις γνωστές περιχαρακώσεις. Πρόκειται για προβλήματα που ζητούν λύση επιτακτικά και εάν δεν τα αντιμετωπίσουμε είναι βέβαιο ότι θα τα ξαναβρούμε σύντομα μπροστά μας, με σοβαρές συνέπειες για το ενωτικό μας εγχείρημα. Επομένως η προσέγγιση πρέπει να είναι τέτοια που να οδηγήσει όσο το δυνατόν συντομότερα στην καλύτερη σύνθεση απόψεων και την ευρύτερα αποδεκτή λύση, ώστε να αποκτήσει το εγχείρημα πιο στέρεες βάσεις και να μπορέσει να απευθυνθεί με καλύτερους πλέον όρους προς την κοινωνία.

Η κρίση του Ιουνίου παρουσιάστηκε από ορισμένες πλευρές ως αποτέλεσμα προσωπικών συγκρούσεων σε επίπεδο ηγεσίας. Εάν υποτεθεί ότι το πρόβλημα ήταν πραγματικά αυτό, θα πρέπει να αναζητήσουμε τον τρόπο ώστε να μην αφήνονται περιθώρια για τέτοιου είδους προσωπικές στρατηγικές ερήμην της βάσης, η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση παρακολουθούσε αποσβολωμένη και ανήμπορη να αντιδράσει, και αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από τη δημιουργία της έως τώρα ανύπαρκτης δημοκρατικής οργανωτικής δομής του ΣΥΡΙΖΑ. Ας θυμηθούμε ωστόσο, πως η κρίση είχε διαφανεί μήνες πριν, με αφορμή τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου, όπου η διαμάχη περιστρεφόταν γύρω από την αποδοχή ή όχι της κεντρικής συμφωνίας ανάμεσα στις συνιστώσες, επομένως βρισκόμαστε και πάλι μπροστά σε έλλειμμα δημοκρατικής λειτουργίας και ανυπαρξίας δομών. Η κρίση δε, που ξέσπασε αμέσως μετά τις εκλογές, είχε ως βασική αφορμή την προσπάθεια της αμφισβήτησης του όλου εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ με βάση το - “ταπεινωτικό” όπως ειπώθηκε – αποτέλεσμα. Το επίδικο ωστόσο ήταν και πάλι η οργανωτική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ορισμένοι άρχισαν να λένε σε όλους τους τόνους “Όχι σε νέο κόμμα!”, τη στιγμή που για νέο κόμμα δε μιλούσε κανείς. Στην πραγματικότητα, αυτό που έλεγαν ήταν “Όχι σε οργανωτική συγκρότηση, όχι σε εγγραφή μελών!”.

Χωρίς να τρέφουμε την αυταπάτη ότι η επίλυση του οργανωτικού προβλήματος θα λύσει αυτομάτως και όλα τα υπόλοιπα, είμαστε αναγκασμένοι να παραδεχτούμε ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία συνθηκών ουσιαστικής συλλογικότητας και συμμετοχής στα πολιτικά επίδικα. Η λύση αυτή βεβαίως είναι απίθανο να προέλθει δια μιας, μέσα από την υιοθέτηση μιας “τέλειας” πρότασης που θα ρυθμίσει οριστικά όλα τα ζητήματα στις λεπτομέρειές τους και το πιθανότερο είναι πως πρέπει να υπάρξουν ενδιάμεσες μεταβατικές καταστάσεις ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, που είναι η ουσιαστική θεμελίωση ενός δημοκρατικού ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη στιγμή όμως πρέπει όλοι να τοποθετηθούμε με σαφήνεια και υπευθυνότητα, συμβάλλοντας προς αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύουμε ότι και η ΓΣ του ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου έχει την υποχρέωση να τοποθετηθεί εν όψει της συνδιάσκεψης του Νοέμβρη, επιζητώντας την κατά το δυνατό ευρύτερη σύνθεση των απόψεων που θα εκφραστούν. Στην περίπτωση που η σύνθεση δε μπορέσει να καταλήξει σε ένα και μοναδικό κείμενο, θα πρέπει στη συνδιάσκεψη να κατατεθούν το πλειοψηφόν κείμενο και όσα άλλα μειοψηφήσουν, καθώς είναι ζωτικής σημασίας το να ακουστεί επιτέλους η φωνή της βάσης. Θέλοντας να συμβάλλουμε στο διάλογο γύρω από το θέμα καταθέτουμε τις παρακάτω προτάσεις:

1.Ζητάμε τη δημιουργία τοπικών και κλαδικών οργανώσεων ΣΥΡΙΖΑ, στις οποίες θα εγγράφονται μέλη. Σε πανελλαδικό μητρώο μελών εγγράφονται μέλη του ΣΥΡΙΖΑ όσα μέλη των συνιστωσών το επιθυμούν και οι μη ενταγμένοι/ες σε συνιστώσες. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που είναι ενταγμένα σε συνιστώσες θα λειτουργούν ισότιμα με τα μη ενταγμένα σε συνιστώσες μέλη του. Μέσα από τη ΓΣ κάθε οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέγονται όργανα και αντιπρόσωποι για τις πανελλαδικές συνδιασκέψεις. Για τη λήψη των αποφάσεων στις Γενικές Συνελεύσεις και την εκλογή εναλλασσόμενων και ανακλητών εκπροσώπων σε δευτεροβάθμια όργανα (Συντονιστικές Επιτροπές, Περιφερειακές Επιτροπές, Πανελλαδικές Συνδιασκέψεις) οι μετέχοντες στις Γενικές Συνελεύσεις, εφόσον δεν εξασφαλίζεται η συναίνεση, αποφασίζουν με αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 των παρόντων στη συνέλευση μελών.

2.Οι Πανελλαδικές Συνδιασκέψεις συγκαλούνται τακτικά κάθε χρόνο και έκτακτα από τη Γραμματεία όταν προκύπτουν θέματα πανελλαδικών αποφάσεων ή το ζητήσει ικανοποιητικός αριθμός οργανώσεων ή μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Αποφασίζει για τη συγκρότηση, το ρόλο και τις αρμοδιότητες του Πανελλαδικού Συντονιστικού, της Γραμματείας και του Γραφείου Τύπου.

3.Οι διαφωνίες πρέπει να εκφράζονται μέσα στις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ και όχι να αποσιωπούνται, πολύ δε περισσότερο να εκφράζονται στο χώρο της δημοσιότητας πριν συζητηθούν εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Η λογική ωστόσο των περιχαρακώσεων και της «αποβολής ξένων σωμάτων» από το ΣΥΡΙΖΑ είναι λανθασμένη και ανατροφοδοτεί το ίδιο το φαινόμενο της περιχαράκωσης. Τα μέλη κάθε συνιστώσας και ο κάθε μεμονωμένος/η σύντροφος που δεσμεύονται στο πλαίσιο διαδικασιών του ΣΥΡΙΖΑ και τις αποφάσεις που προκύπτουν από αυτές, αποτελούν μέρη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, με όσα δικαιώματα και υποχρεώσεις αυτό συνεπάγεται.

4.Η έκφραση του ΣΥΡΙΖΑ στο δημόσιο χώρο θα πρέπει να επιτέλους να είναι όσο το δυνατόν ενιαία και όσοι σύντροφοι και συντρόφισσες εμφανίζονται στα Μέσα Ενημέρωσης οφείλουν να προβάλλουν και να υπερασπίζονται τις συλλογικές μας αποφάσεις. Η δημοκρατικότητα του εγχειρήματός μας πρέπει να διασφαλιστεί στον πολύ κρίσιμο τομέα του χώρου των ΜΜΕ, με το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ να αναλαμβάνει την εναλλασσόμενη εμφάνιση των συντρόφων σ’ αυτά, με κριτήρια που πρέπει να αποσαφηνιστούν και να συναποφασιστούν.

5.Τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίζονται στις συνδρομές των μελών και των φίλων του, στις ετήσιες ή έκτακτες οικονομικές εξορμήσεις, σε πρακτικές κοινωνικής (μη κερδοσκοπικής) οικονομίας και την κρατική επιχορήγηση. Όλη η διαχείριση να γίνεται με διαφάνεια και η διάθεση των πόρων του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οι αποδέκτες τους να γνωστοποιούνται στα μέλη του. Πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε μέρος της κρατικής επιχορήγησης και των βουλευτικών αποζημιώσεων να κατατίθεται στο κοινό ταμείο του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και στις τοπικές οργανώσεις, προκειμένου να στηρίζεται η δραστηριότητά τους.

6.Σ’ ένα πρώτο στάδιο, για να μην κυριαρχήσουν λογικές αποκλεισμού, μπορούν να προβλεφθούν δικλείδες ασφαλείας ως προς την εκπροσώπηση των συνιστωσών και των ανένταχτων, στα εκλεγμένα όργανα, την παρουσία γυναικών, τη δυνατότητα ανάκλησης από τη βάση των εκλεγμένων στα κάθε είδους ενδιάμεσα όργανα εκπροσώπησης και κυρίως θα πρέπει να προβλεφθεί η εναλλαγή των προσώπων, μετά από κάποια χρονική περίοδο θητείας τους στα όποια συλλογικά όργανα εκπροσώπησης.

Αθανασάκη Νέλλη
Αλεξάκης Δημήτρης
Μανουσάκη Χρυσούλα
Μπεκάκος Νίκος
Οικονόμου Γιώργος
Πετρουλάκη Μαρία
Σάμιος Παναγιώτης
Σερντεδάκις Νίκος
Στάθης Παναγιώτης
Φουρναράκη Ελένη

5 σχόλια :

  1. Λένε οι παραπάνω σύντροφοί ότι κανείς δεν μιλά για ίδρυση νέου κόμματος. Ομώς στην πράξη πως θα λειτουργήσουν οι τοπικες και κλαδικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις αντίστοιχες τοπικές και κλαδικές οργανώσεις των συνιστωσών (πχ του ΣΥΝ και της ΚΟΕ που είναι και οι μεγαλύτερες?)

    Εννοώ ότι η παράλληλη λειτουργεια οργανώσεων και των συνιστωσών και του ΣΥΡΙΖΑ είτε θα οδηγήσει σε αντιφατικές ανακοινώσεις και πολιτικές (πχ άλλο θα λέει η τοπική του ΣΥΡΙΖΑ μιας περιοχής και άλλο ή αντίστοιχή τοπική του ΣΥΝ ή της ΚΟΕ, είτε θα οδηγηθούμε σε αδρανοποίηση είτε των οργανώσεων των συνιστωσών είτε του ΣΥΡΙΖΑ.

    Στην πράξη δηλάδη η πρόταση για την οργανωτική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί πρόταση για την δημιουργία νέου κόμματος. Τα υπολοιπά είναι υποκριτικά.

    Αν λοιπον, πάμε στην λογική που προτείνουν οι σύντροφοι δηλαδή στην δημιουργία νέου κόμματος (ακόμα και αν δεν το ονοματίζουμε έτσι) θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι ένα μεγάλο τμήμα του ΣΥΝ και μένα ακόμα μεγακύτερο των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόκειται να ακολουθήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πώς το κατάλαβες σύντροφε;
    ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ είναι το ζητούμενο (και λυπάμαι που δεν το κατάλαβες συντομότερα): η σταδιακή αδρανοποίηση (και όχι άμεση κατάργηση) των οργανώσεων των συνιστωσών (αφού αυτές δεν είναι ώριμες σε αυτή τη φάση τουλάχιστον να το πράξουν, όπως π.χ. έκαναν οι Γάλλοι σύντροφοί μας).
    Σκοπός (και ζητούμενο) είναι, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να ενεργοποιούνται πολιτικά (κρατώντας τις όποιες ιδιαίτερες απόψεις τους) περισσότερο μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο στις οργανώσεις τους (σταδιακά πάντα...). Μέχρι να φτάσουμε στο σημείο αυτές να μπορούν να ενταχθούν και να συναποτελέσουν -ένα νέου τύπου κόμμα- το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ (ή του όποιου ΣΥΡΙΖΑ)
    Δεν είναι οι υπάρχουσες (ή οι μελλοντικές) πολιτικές οργανώσεις κάτι σαν τοτέμ το οποίο πρέπει πάση θυσία να διαφυλάτουμε. Εργαλείο είναι απλώς. Τίποτα περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρωτάς:
    «Ομώς στην πράξη πως θα λειτουργήσουν οι τοπικες και κλαδικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις αντίστοιχες τοπικές και κλαδικές οργανώσεις των συνιστωσών (πχ του ΣΥΝ και της ΚΟΕ που είναι και οι μεγαλύτερες?)»

    Κανονικά, όπως λειτουργούν και τώρα.

    Γράφεις:
    «Εννοώ ότι η παράλληλη λειτουργεια οργανώσεων και των συνιστωσών και του ΣΥΡΙΖΑ είτε θα οδηγήσει σε αντιφατικές ανακοινώσεις και πολιτικές (πχ άλλο θα λέει η τοπική του ΣΥΡΙΖΑ μιας περιοχής και άλλο ή αντίστοιχή τοπική του ΣΥΝ ή της ΚΟΕ...»

    Η πολύ καλή ανακοίνωση των συντρόφων από το Ρέθυμνο λέει: «Για τη λήψη των αποφάσεων στις Γενικές Συνελεύσεις και την εκλογή εναλλασσόμενων και ανακλητών εκπροσώπων σε δευτεροβάθμια όργανα (Συντονιστικές Επιτροπές, Περιφερειακές Επιτροπές, Πανελλαδικές Συνδιασκέψεις) οι μετέχοντες στις Γενικές Συνελεύσεις, εφόσον δεν εξασφαλίζεται η συναίνεση, αποφασίζουν με αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 των παρόντων στη συνέλευση μελών.»

    Ποιο είναι το πρόβλημα; Μιλάμε για ευρύτατες πλειοψηφίες (αν όχι ομοφωνίες). Και στο κάτω κάτω δεν διατείνετε ο ΣΥΝ ότι είναι (παρασάγγας) η μεγαλύτερη συνιστώσα. Ας το τολμήσει λοιπόν: είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να καπελωθούμε από τα στίφη των μελών του ΣΥΝ που θα συρρεύσουν στις ολομέλειες. Εννοείται ότι 1 πρόσωπο (που θα παρίσταται στην ολομέλεια και θα έχει πληρώσει τη συνδρομή του) θα είναι και 1 ψήφος. Fairplay.

    Σε καθησύχασα; Άρα το δεύτερο σκέλος της διάζευξης που έθεσες δεν ισχύει «...είτε θα οδηγηθούμε σε αδρανοποίηση είτε των οργανώσεων των συνιστωσών είτε του ΣΥΡΙΖΑ».

    Δεν σε καθησύχασα; Και πού είναι το πρόβλημα; Ας ενεργοποιηθούμε όλοι στο πλαίσιο των αποφάσεων που όλοι μαζί δημοκρατικά θα πάρουμε και ας απενεργοποιηθούν κάποια κόμματα. Ας μείνει μόνο η ΑΚΟΑ βρε αδελφέ που θα λειτουργεί με χιλιάδες μέλη που θα παρεμβαίνουν στα προβλήματα και θα οδηγήσουν σε αριστερή κατεύθυνση τον τόπο. Το όνομα του φορέα μας μάρανε;

    Καλησπέρα (και λιγότερος κακώς νοούμενος κομματικός πατριωτισμός)

    RaindogNafplio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το όλο θέμα σ. Ανώνυμε είναι ποιοι και πώς αποφασίζουν μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς λοιπόν λέμε ότι πρέπει να αποφασίζουν οι σ. της βάσης, με διαφανείς δημοκρατικές διαδικασίες. Στελέχη του ΣΥΝ (συνέντευξη Μπίρμπα στο tvxs) λένε ότι δεν πρέπει το κέντρο αποφάσεων να μετακινηθεί από τον ΣΥΝ στο ΣΥΡΙΖΑ. Με λίγα λόγια μας λένε: "ψηφίστε μας, κολλήστε και καμμιά αφίσα και εμείς θα αποφασίζουμε". Όσοι επικαλούνται το μπαμπούλα του "νέου κόμματος" επιθυμούν τη διαιώνιση ακριβώς αυτής της κατάστασης. Διαλέγετε και παίρνετε λοιπόν.

    Για να μην παρεξηγηθώ, δεν είναι το πρόβλημα ο ΣΥΝ και όλοι οι άλλοι άγιοι. Συμφωνώ με την άποψη πως μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ οι βασικοί διαχωρισμοί δεν είναι ανάμεσα σε ΣΥΝ και ΚΟΕ, ΔΕΑ και ΚΕΔΑ κλπ. Ο βασικός διαχωρισμός διαπερνά οριζόντια τόσο τις συνιστώσες, όσο ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΥΣ και είναι ανάμεσα σε αυτούς που έχουν μάθει να υπηρετούν μηχανισμούς και αυτούς που θέλουν μια ανασύνθεση της Αριστεράς από τη βάση.

    Όταν προεκλογικά το ΚΚΕ έκανε εκείνο το γλοιώδες άνοιγμα προς όλους εμάς "που πήραμε άλλους δρόμους", ο σ. Δραγασάκης έκανε ένα εύστοχο σχόλιο: "Το ΚΚΕ είναι σαν τον πονηρό πολιτευτή. Μας λέει "ελάτε να με ψηφίσετε και εγώ θα αποφασίζω". Μάλιστα. Μήπως πρέπει να κοιτάξουμε τι γίνεται και στο σπίτι μας;

    Αν τώρα κάποιοι θέλουν να παραμείνει ένας εκλογικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ και οι ψηφοφόροι του, ας το πουν καθαρά. Σε αυτό οφείλω να ομολογήσω ότι οι ανανεωτικοί είναι απόλυτα σαφείς και ειλικρινείς. Θα ήθελα ωστόσο να θυμίσω πως όσοι πίστεψαν κατά καιρούς ότι έβαλαν τους ψηφοφόρους στο τσεπάκι τους, πλανήθηκαν οικτρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος: « πως θα λειτουργούν οι τοπικές και κλαδικές του ΣΥΡΙΖα σε σχέση με τις ..των συνιστωσών »

    Ενώ τώρα...πετάει η λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ!!!
    Τι άλλο επιχείρημα θα ανακαλυφθεί;;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ