ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Ο ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια των μελών του!



Το Σάββατο 10/10/09, πραγματοποιήθηκε η πρώτη δημόσια συζήτηση μετά τις εκλογές για τον ΣΥΡΙΖΑ στο αμφιθέατρο Γκίνη του ΕΜΠ. Δεν οργανώθηκε ούτε από την Γραμματεία ή κάποιο άλλο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από κάποια συνιστώσα του. Η πρωτοβουλία πάρθηκε από τα κάτω. Οργανώθηκε από ανένταχτους αλλά και μέλη συνιστωσών. Η ενεργή συμμετοχή μελών του ΣΥΝασπισμού καταγράφει ακριβώς την πολιτική ευρύτητα αυτής της πρωτοβουλίας και δίνει άλλη διάσταση στο εγχείρημα που ουσιαστικά ξεκίνησε με αυτή την συγκέντρωση.

Είναι προφανές ότι τα μεγάλα και γνωστά σε όλους προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από ανάλογες συγκεντρώσεις. Η επιτυχία της σημερινής συγκέντρωσης κρίνεται σε άλλο επίπεδο. Ανέδειξε μερικές σημαντικές τομές στο επίπεδο των πρακτικών που αφορούν την άσκηση και την παραγωγή πολιτικής. Αυτά τα πρωτόγνωρα στοιχεία θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε παρακάτω, σε αντιστοίχιση με τα …καθιερωμένα.



Συνήθως ανάλογες δημόσιες συζητήσεις αποτελούν βήμα ασύμβατων μονόλογων που προβάλουν απλώς τις θέσεις των ομιλητών προς το ακροατήριο. Η συγκομιδή συμπερασμάτων είναι ατομική υπόθεση, η οποία μάλιστα ολοκληρώνεται πριν την λήξη της διαδικασίας. Το ακροατήριο φυλλορροεί και μένουν στο τέλος μόνοι τους οι διοργανωτές της εκδήλωσης.

Όμως, στην εκδήλωση που αναφερόμαστε, ο κόσμος παρέμεινε μέχρι τη λήξη των εργασιών. Η επιτυχία της δεν κρίθηκε απ’ αυτό, αλλά από το γεγονός ότι έγινε δεκτή η πρόταση για επανάληψη κάθε εβδομάδα παρομοίων συναντήσεων στο ίδιο χώρο και την ίδια ώρα, με στόχο την παραπέρα επεξεργασία των θέσεων μέχρι την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ και για την συζήτηση επί μέρους θεμάτων που αναδείχτηκαν.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης έγιναν 2 γραπτές παρεμβάσεις συντρόφων και 26 προφορικές. Το 65% από άντρες και το 35% από γυναίκες. Παράλληλα με τις τοποθετήσεις ομάδα συντρόφων κατέγραφε τις απόψεις και τις προτάσεις και συνέταξε κείμενο συμπερασμάτων με σημεία-προτάσεις που διαμορφώθηκαν από την συζήτηση. Αυτό το κείμενο παρουσιάστηκε και συζητήθηκε στην λήξη της εκδήλωσης. Όλες οι παρεμβάσεις καταγράφτηκαν σε πρακτικά και θα αναρτηθούν από αύριο στην ιστοσελίδα της ΠΑΣΑ (Πρωτοβουλία για την Αντι-Συστημική Αριστερά) , απ’ όπου και θα συνεχιστεί ο διάλογος.

Το συνολικό κόστος της εκδήλωσης ανήλθε στα 610 ευρώ και καλύφθηκε από τους συμμετέχοντες (περίσσεψαν 150 ευρώ). Η δημοσιοποίηση του οικονομικού κόστους της εκδήλωσης από τους οργανωτές της, ελπίζουμε να αποτελέσει μια πρόκληση προς τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να πληροφορηθούμε επιτέλους και πως δαπανώνται τα χρήματα της κρατικής επιχορήγησης προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δεν ρωτήθηκαν ποτέ για να εκφράσουν την γνώμη τους στο πως θα διαμεριστούν αυτά τα χρήματα, τουλάχιστον αυτοί που τα διαχειρίζονται οφείλουν να ανακοινώνουν πως δαπανώνται.

Τι κάνουν όμως αυτό τον καιρό τα κομματικά μας επιτελεία; Ενώ ακόμα και η Ν.Δ. προβληματίζεται για το πώς θα επιλέξει η βάση της τον νέο αρχηγό της, στον ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιείται επιτέλους η επιδίωξη του ΣΥΝ για την δημιουργία του ενός καθοδηγητικού κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό κέντρο είναι πλέον η Κ.Ο. Η Γραμματεία έχει τεθεί σε αχρηστία από την προεκλογική περίοδο και απλώς διεκπεραιώνει προειλημμένες αποφάσεις. Αν λοιπόν σταθεροποιηθεί ως πολιτικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ η Κ.Ο. του, τότε γίνεται ορατή η προοπτική για ένα απονευρωμένο ΣΥΡΙΖΑ των μελών με περιορισμένα δικαιώματα, ένα ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα αμφισβητεί τον ηγεμονικό ρόλο του ΣΥΝασπισμού. Και δεν θα πρέπει να παραξενευτούμε για κάποιες μεταστροφές, όπως πολύ σωστά διαπιστώνει το κείμενο «Βάλσαμο το αποτέλεσμα… Ανοικτό το στοίχημα» που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα «σκέψεις για τον ΣΥΡΙΖΑ»:Ο Ν. Φίλης στην Αυγή έγραψε μετεκλογικά για τον ΣΥΡΙΖΑ των μελών του. Ήταν ο ίδιος που το καλοκαίρι έλεγε ότι δεν μπορεί να υπάρχει οργανωμένη διπλή ένταξη. Ο Τσίπρας που μιλούσε στη ΝΕΤ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ με κάρτα μέλους, σήμερα αντικαθίσταται από τον Τσίπρα που μπορεί να αποδεχτεί την έννοια του μέλους, με ένα μητρώο μελών, οργανωμένων ή ανένταχτων που δημοψηφισματικά ορίζουν πχ μια ηγεσία ή ένα σώμα συνέδρων.

Για αυτές όμως τις πολιτικές κωλοτούμπες που ετοιμάζεται να κάνει σύσσωμη η Κουμουνδούρου, θα ασχοληθούμε τις επόμενες μέρες. Όπως επίσης και για το πώς αμβλύνθηκαν οι αντιθέσεις της με άλλες συνιστώσες. Μήπως θυμώσατε τι έγινε στην Β’ Πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ και τι απέγιναν τα δύο κείμενα που είχαν κατατεθεί; Τι λένε σήμερα οι τότε υποστηρικτές τους; Εκείνο το «2ο κύμα» - στο οποίο ο Α. Τσίπρας είχε δώσει στις 4 Ιούλη 2009 το δακτυλίδι της «ανένταχτης αριστεράς» του ΣΥΡΙΖΑ - που έχει εξαφανιστεί; Ποιός πακτωλός το κατάπιε;

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ