Σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε προβληματική την εικόνα που παρουσιάζει η Αριστερά, από την επομένη των ευρωεκλογών και σημείωσε ότι το κατώτερο των προσδοκιών αποτέλεσμα έδωσε την αφορμή να τεθούν όλα υπό αμφισβήτηση: "Η πολιτική μας γραμμή, η ηγεσία, και εσχάτως ο,τι πολυτιμότερο έχει απομείνει στους χιλιάδες αριστερούς αγωνιστές και αγωνίστριες, η ηθική υπόσταση της αριστεράς".
Η προσφυγή σε ηθικές εκκλήσεις δεν είναι μόνο δείγμα πολιτικής αδυναμίας. Αναπαράγει και εντείνει υπαρκτές πολιτικές αντιθέσεις με όρους ιδεολογικούς, οξύνοντας παραπέρα την πόλωση. Η επιλογή της ηγεσίας του ΣΥΝ να επιλέξει την τόνωση του κομματικού πατριωτισμού με αιχμή τον Π. Κοροβέση, μονό προσωρινή συγκάλυψη μπορεί να δώσει στην τραυματισμένη ενότητα του ΣΥΝ.
Η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας καταναλώθηκε στα “οργανωτικά”, σε τακτικές κινήσεις και τους ελιγμούς. Η πρόταση για έκτακτο συνέδριο στις 10 και 11 Οκτωβρίου. στο οποίο θα κριθούν το θέμα της ηγεσίας και της γραμμής του κόμματος, καθώς και οι σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα αποφασιστεί το Σάββατο 31 Αυγούστου στην διευρυμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Στη συζήτηση που έγινε στην Πολιτική Γραμματεία, οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Στάθης Λεουτσάκος, Σόφη Παπαδόγιαννη και Δημήτρης Στρατούλης από το Ρεύμα τάχθηκαν κατά της πρότασης για “έκτακτο συνέδριο”. Το ίδιο και οι Στέφανος Μπαγιώργος, Σπύρος Λυκούδης και Μιχάλης Σαμπατακάκης από τους ανανεωτές. Ο Γιάννης Μπαλάφας με δήλωσή του τάσσεται υπέρ του συνεδρίου. Το ίδιο και ο γραμματέας του ΣΥΝ Δημήτρης Βίτσας. Θα παραιτηθεί όμως ο Α. Τσίπρας, αν δεν περάσει τελικά η πρότασή του από την Κεντρική Επιτροπή»; «Όχι» λένε οι ανανεωτές αλλά και ο σκληρός πυρήνας του Ρεύματος. Τελικά αυτό είναι το μόνο ενδιαφέρον σημείο από τις εσωτερικές εξελίξεις στον ΣΥΝ, αν δηλαδή περάσει ο “τσαμπουκάς” της ομάδας Τσίπρα για το έκτακτο συνέδριο.
Εκτιμούμε ότι θα εγκριθεί τελικά η πρόταση του προέδρου για έκτακτο συνέδριο. Το αριστερό ρεύμα και διασπασμένο είναι και πολιτικά ανίκανο να χειριστεί την κατάσταση, παρ' όλο που σήμερα ελέγχει την πλειοψηφία. Επίσης η ανανεωτική πτέρυγα προφανώς προτιμά – όσο είναι ακόμα μέσα στον ΣΥΝ – τον Τσίπρα για πρόεδρο από οποιονδήποτε άλλο που θα εκλεγεί με τους ψήφους της σημερινής πλειοψηφίας, δηλαδή του αριστερού ρεύματος. Η μόνη ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στο “διαρκές” και το “έκτακτο” είναι οι σύνεδροι: Αν για το έκτακτο εκλεγούν νέοι σύνεδροι, αυτό θα σημάνει μάλλον και αλλαγή του συσχετισμού στο σώμα των συνέδρων υπέρ του Α.Τσίπρα, γιαυτό εξάλλου διαφωνεί ο σκληρός πυρήνας και του αριστερού ρεύματος αλλά και της ανανεωτικής πτέρυγας. Όμως, σε ένα συνέδριο οι σύνεδροι θα πρέπει να εκφράζουν τον πρόσφατο εσωτερικό συσχετισμό σε αντίθεση με το “διαρκές” συνέδριο που θυμίζει την “διαρκή” ιερά σύνοδο της εκκλησίας και ισόβια “εκλεγμένα” μέλη...
Ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δημήτρης Βίτσας, σε δήλωσή του ανέφερε: "Θέλουμε ένα συνέδριο ενότητας και σύνθεσης για το ΣΥΝ, που θα δώσει και την απαραίτητη προωθητική δύναμη στο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να είναι πιο ανοιχτός, πιο δημοκρατικός, πιο αποτελεσματικός. Ένα συνέδριο που θα βάλει τελεία στην εσωστρέφεια, ένα συνέδριο αντίστοιχο με τις απαιτήσεις της Αριστεράς και της κοινωνίας". Όμως, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Μακάρι το πρόβλημα του ΣΥΝ να ήταν η εσωστρέφεια! Μάλλον πιο ρεαλιστικές είναι οι δηλώσεις του Α. Αλαβάνου που κινούνται σε άλλο κλίμα: «Την κοινωνία δεν την ενδιαφέρει για το κάθε κόμμα αν θα κάνει Τακτικό, αν θα κάνει Έκτακτο, αν θα κάνει Διαρκές Συνέδριο, αν θα κάνει Συνέδριο με ολίγη ή Συνέδριο γλυκύ βραστό»...
Το μόνο πράγμα που είναι σίγουρο - και που θα επικυρωθεί σε έκτακτο ή διαρκές συνέδριο - είναι ότι σύσσωμη η Κουμουνδούρου δεν επιθυμεί τη μετάθεση του κέντρου βάρους των αποφάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ και τη μετεξέλιξή του σε κόμμα. Γιαυτό θέλουν με κάθε τρόπο να γίνει “διπλοθεσίτης” ο Α. Τσίπρας και να είναι αρχηγός και στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ, καταπατώντας κάθε έννοια αυτονομίας πολιτικής και οργανωτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αναγνωρίζουν στο ΣΥΡΙΖΑ ούτε καν την σχετική αυτονομία που αναγνωρίζουν στην συνδικαλιστική τους παράταξη την “ΑΥΤΟΝΟΜΗ” ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Και το πιο προκλητικό απ' όλα είναι ότι, ενώ σήμερα ο ΣΥΝ έχει στην πραγματικότητα ένα μέλος της ηγεσίας του ως αρχηγό στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό δεν τους αρκεί, γιατί δεν τον εμπιστεύονται και δεν έχουν εξασφαλίσει εκ των προτέρων ότι θα είναι τυφλό και πειθήνιο όργανό τους. Θέλουν να έχουν “δεμένο” τον γάιδαρό τους στο τσιφλίκι που έχουν καταπατήσει. Και μετά από αυτά που έχουν τραυματίσει ανεπανόρθωτα κάθε έννοια συντροφικότητας στον κομματικό τους χώρο και έχουν μετατρέψει την πολιτική αντιπαράθεση σε κτυπήματα κάτω από την μέση, η ηγεσία του ΣΥΝ έχει το θράσος να υπερασπίζεται την “ηθική” της αριστεράς!
Αναζητούμε μάταια αυτήν την “αριστερή ηθική” του ΣΥΝ και στην απαίτηση του να παραιτηθεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κοροβέσης. Φαίνεται ότι όλοι εκεί στον ΣΥΝ θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ τσιφλίκι τους και συμπεριφέρονται ως άθλιοι οικοπεδοφάγοι που καταπατούν την ιδιοκτησία των άλλων συνιδιοκτητών τους. Την απάντηση την έδωσε χθες ο Μανώλης Γλέζος όταν ρωτήθηκε (Κανάλι-1) εάν πρέπει να παραιτηθεί ο Περικλής Κοροβέσης: «Να παραιτηθεί από πού; Βγήκε με ψήφους του ΣΥΝ; Κανένας από τον ΣΥΝ πιστεύω απολύτως δεν ψήφισε τον Κοροβέση». Και συμπλήρωσε παρακάτω: «Το να ρίξουμε λάδι στη φωτιά για ένα θέμα "ανύπαρκτο", σε εισαγωγικά, δεν νομίζω ότι βοηθάει καθόλου στη λύση των προβλημάτων που απασχολούν σήμερα τον ελληνικό λαό. Τα προβλήματα που απασχολούν σήμερα είναι άλλα. Αυτό είναι ένα ιστορικό θέμα, ένα θέμα προς έρευνα, δεν έχω καμία αντίρρηση να πω την άποψή μου αλλά δεν είναι θέμα που μπαίνει σήμερα στο ιστορικό γίγνεσθαι, στο πολιτικό γίγνεσθαι το σημερινό. Ανήκει στο παρελθόν. Είναι θέμα να ερευνηθεί αν πράγματι συμβαίνουν αυτά ή δεν συμβαίνουν».
Όμως τα “ανύπαρκτα” θέματα διαμορφώνουν “υπαρκτούς” συσχετισμούς, όταν απουσιάσει η πολιτική βούληση να τεθούν ανοικτά τα ζητήματα. Και δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ, η ηγεσία του ΣΥΝ έχει ως μοναδικό μέλημά της να εμπεδώσει την κυριαρχία της στον κομματικό μηχανισμό του. Και το πρώτο πράγμα που σκοπεύει να κάνει είναι να θυσιάσει το εγχείρημα στο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την σκοπιμότητα. Ας ελπίζουμε ότι θα συναντήσει ισχυρές οι αντιστάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΝ και δεν θα βρει στηρίγματα στις άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε ίσως υποχωρήσει...
symfwnw apolyta me tin aytonomia syn-syriza
ΑπάντησηΔιαγραφήmia erwtisi monaxa filtatoi/es:
twra to 8ymi8ikame ayto??otan itan o alabanos proedros syn kai epikefalis syriza den mas peiraze?ti allakse twra ?
Δεν είναι θέμα προσώπου, αλλά πολιτικής. Ο ΣΥΝ έβαλε το ζήτημα της κηδεμονίας του ΣΥΡΙΖΑ με αυτούς τους αισχρούς όρους, όταν άρχισε να γίνεται ορατή η δυνατότητα της μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ και της αυτόνομης δημοκρατικής συγκρότησής του. Ο Αλαβάνος τάχτηκε υπέρ αυτής της συγκρότησης σε αντίθεση με την ηγεσία του ΣΥΝ. Από αυτή την διαφωνία προέκυψε το πρόβλημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε ως εκλογική συνεργασία αλλά στην συνέχεια αποδείχτηκε ότι έχει μεγαλύτερη δυναμική και αυτή την δυναμική προσπάθησε και προσπαθεί να την χειραγωγήσει ο ΣΥΝ..
ΑπάντησηΔιαγραφήMAkria και αλλαργα απο συριζα και συν.Οταν διασπαστει ο συν και φυγουν τα λαμογια τησ ανανεωτικης αριστερασ ο κυρκοσ ο τσιπρασ ο καριτζησ ο κουβελης ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ εχει νοημα να μιλαμε για συριζα των μελώνε αντισυστημικη αριστερα κοκ.ΡΑΒΟΥΝ ΚΟΥΣΤΟΥΜΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΠΟΥ θα τους δωσει ο γιωργακησ ο τσιπρασ και οι άλλοι τι να συζυταμε με αυτα τα ατομα ΜΑΚΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΡΓΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροβλήματα συνιδιοκτησίας...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ιδιοκτησία είναι ιερή και για την Αριστερά. Η προστασία της είναι υπεράνω όλων. Ο Παπαδημούλης διατυπώνει ξεκάθαρα αυτή την αντίληψη στην συνέντευξή του στο το ρ/σ Flash 96,0 ( Ο Δημήτρης Παπαδημούλης στον ραδιοσταθμό Φλάς (Γ. Σταματόπουλος) για τις πολιτικές εξελίξεις) δηλώνει:
Ανήκω από τα 18 μου χρόνια στο ρεύμα της ανανεωτικής αριστεράς και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό. Αλλά πριν από όλα νοιώθω συνδημιουργός, συνιδιοκτήτης εξ αδιαιρέτου του ΣΥΝ που είναι το σπίτι μου και θέλω το σπίτι μου να πάει καλύτερα. Έχω την απαίτηση από τον Α. Αλαβάνο, ο οποίος δρομολόγησε κάποιες επιλογές πριν 1,5 χρόνο, να στηρίξει το σπίτι του και να μην το απαξιώνει.
Προηγούμενα, έχει συμπεριφερθεί ως κλασικός "οικοπεδογάφος" με την δήλωσή του:
O Α. Αλαβάνος να λειτουργήσει με συνέπεια και συνέχεια αυτών που έκανε ο ίδιος πριν 1,5 χρόνο παραχωρώντας τη σκυτάλη της προεδρίας του κόμματος στον Α. Τσίπρα. Θεωρεί ως κομματική "ιδιοκτησία" του ΣΥΝ τον ΣΥΡΙΖΑ, γι αυτό κάνει αυτή την έκκληση! Ο Α. Αλαβάνος όχι μόνον δεν διεκδίκησε αλλά ούτε ανακατεύτηκε με τα της ηγεσίας του ΣΥΝ από τότε που έγινε πρόεδρος ο Α. Τσίπρας και ασχολείται αποκλειστικά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως είναι συνεπής στην επιλογή του να παραχωρήσει την σκυτάλη της προεδρίας στον Α. Τσίπρα. Αυτό που υπονοεί ο Παπαδημούλης είναι ότι θα πρέπει να κάμψει τις αντιρρήσεις των άλλων συνιστωσών και να στρώσει το χαλί για να γίνει ο Τσίπρας αρχηγός στον ΣΥΡΙΖΑ!...
Μάλλον πολιτικό “αυθαίρετο ” θυμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Φ. Κουβέλης, έχει δηλώνει αυτό το προφανές που σχεδόν όλοι οι άλλοι προσπαθούν να το κρύψουν παίζοντας με τις λέξεις, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την κάρτα μέλους του ΣΥΡΙΖΑ:
“Εάν η κάρτα μέλους αποτελεί το προανάκρουσμα και την προπαρασκευή για το μετασχηματισμό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε ενιαίο κόμμα, τότε πρέπει να σας πω ότι είμαι αντίθετος”.
Δεν θα είναι κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τις επικρατούσες απόψεις. Τι θα είναι όμως τότε; Μάλλον ...πολιτιστικός σύλλογος προστασίας του “ΣΥΝ”, ενός είδους που κινδυνεύει να εξαφανιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. Αυτό θέλει η ηγεσία του ΣΥΝ είναι δύσκολο να το επιτύχει. Ο ΣΥΡΙΖΑ αν έχει μέλη, αποφασίζει με δημοκρατικό τρόπο και έχει εκλεγμένα όργανα, κατεβαίνει και στις εκλογές, τότε θα είναι για όλη την κοινωνία κόμμα, εκτός από τους ΣΥΝασπιστές και τις συνιστώσες του και ορισμένους ανένταχτους παράγοντες....
Καλή η κολοτούμπα σας αλλά θέλετε βελτιωση...Φάτσα κάρτα το Εκτακτο ΣΥΝέδριο μας έχετε...Το οποίο-για οποιουσδηποτε λόγους-προτείνει ο Τσίπρας και ο Αλαβάνος το αποκαλεί γλυκύ βραστό...Και πάλι ο Αλαβάνος εχει δίκαιο...χαχαχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλλον φίλε"Ανώνυμε" δεν διαβάζεις προσεκτικά τι γράφουμε. Ο λόγος που υποστηρίζαμε και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το έκτακτο συνέδριο είναι ότι θα πρέπει οι σύνεδροι να μην είναι εκλεγμένοι από την εποχή του Νώε αλλά πρόσφατα! Και υποστηρίζουμε αυτή τη θέση από άποψη αρχής, παρ' όλο ότι εκτιμάτε ότι αυτό θα είναι σε όφελος της ομάδας του Α. Τσίπρα! Ξαναδιάβασε λοιπόν αυτό που γράφουμε παραπάνω:
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκτιμούμε ότι θα εγκριθεί τελικά η πρόταση του προέδρου για έκτακτο συνέδριο. Το αριστερό ρεύμα και διασπασμένο είναι και πολιτικά ανίκανο να χειριστεί την κατάσταση, παρ' όλο που σήμερα ελέγχει την πλειοψηφία. Επίσης η ανανεωτική πτέρυγα προφανώς προτιμά – όσο είναι ακόμα μέσα στον ΣΥΝ – τον Τσίπρα για πρόεδρο από οποιονδήποτε άλλο που θα εκλεγεί με τους ψήφους της σημερινής πλειοψηφίας, δηλαδή του αριστερού ρεύματος. Η μόνη ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στο “διαρκές” και το “έκτακτο” είναι οι σύνεδροι: Αν για το έκτακτο εκλεγούν νέοι σύνεδροι, αυτό θα σημάνει μάλλον και αλλαγή του συσχετισμού στο σώμα των συνέδρων υπέρ του Α.Τσίπρα, γιαυτό εξάλλου διαφωνεί ο σκληρός πυρήνας και του αριστερού ρεύματος αλλά και της ανανεωτικής πτέρυγας. Όμως, σε ένα συνέδριο οι σύνεδροι θα πρέπει να εκφράζουν τον πρόσφατο εσωτερικό συσχετισμό σε αντίθεση με το “διαρκές” συνέδριο που θυμίζει την “διαρκή” ιερά σύνοδο της εκκλησίας και ισόβια “εκλεγμένα” μέλη...