ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

ΣΥΝ: Με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε…


Διαβάζουμε στην κυριακάτικη Αυγή στο άρθρο με τίτλο: Αποφασιστικότητα και απαντήσεις από την ηγεσία του ΣΥΝ

Την εβδομάδα που πέρασε, έγιναν τουλάχιστον δύο σημαντικές συσκέψεις του Αριστερού Ρεύματος, όπου τέθηκαν επί τάπητος τα ανοιχτά ζητήματα και φάνηκε ότι, μετά από ένα διάστημα εσωτερικών τριβών, υπάρχει ομοιογενοποίηση της μεγαλύτερης τάσης του κόμματος. Η άποψη που κυριαρχεί είναι ότι η “ώριμη στάση ευθύνης” της ηγεσίας του ΣΥΝ να μην απαντά σε όλα όσα ειπώθηκαν μετά το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα, ερμηνεύτηκε από πολλές πλευρές ως αδυναμία. “Η συνειδητή αυτή επιλογή δεν θα συνεχιστεί”, διαμηνύουν, χωρίς να κρύβουν την ενόχλησή τους για πολλές από τις παρεμβάσεις που έγιναν στο Πανελλαδικό Σώμα του ΣΥΡΙΖΑ κατά του ΣΥΝ, ακόμα και από τον ίδιο τον Αλ. Αλαβάνο.

Στην Κουμουνδούρου τονίζουν ότι από εδώ και πέρα “θα είμαστε αποφασιστικοί απέναντι σε συμπεριφορές που οδηγούν σε κακή εξέλιξη τον ΣΥΝ και κατ' επέκταση τον ΣΥΡΙΖΑ”, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον ΣΥΝ. Σε όσους, μάλιστα, επικαλούνται το παράδειγμα της ΕΔΑ, θυμίζουν ότι δεν θα μπορούσε να σταθεί χωρίς τον κεντρικό κορμό που ήταν το παράνομο ΚΚΕ. Επιπλέον -όπως δήλωσε και ο νέος γραμματέας του ΣΥΝ, Δημήτρης Βίτσας- θεωρούν ότι δεν βοηθούν οι ξεχωριστές ανακοινώσεις που βγάζει κάθε φορά η Ανανεωτική Πτέρυγα.

Οι συσκέψεις του Ρεύματος κατέληξαν σε μερικές κομβικές αποφάσεις για την περαιτέρω πορεία του σχήματος σε σχέση με το θέμα της ηγεσίας του συμμαχικού σχήματος, με τις συνιστώσες και με την Ανανεωτική Πτέρυγα:

α) Στο ηγετικό επίπεδο, θα επιδιωχθεί να λυθεί άμεσα το θέμα Αλαβάνου-Τσίπρα, με ομαλή διαδοχή που θα προσδιορίζεται ακόμα και ο ακριβής χρόνος της.

β) Σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα τεθούν όρια στις συνιστώσες μέσα από καθαρή πολιτική συμφωνία και θα ξεκαθαριστεί ότι “δεν πάμε ούτε σε κόμμα ούτε σε μέλη”.

γ) Σε ό,τι αφορά στην Πτέρυγα, με διάθεση συνεννόησης θα επιδιωχθεί να γίνουν συναντήσεις με ηγετικά στελέχη της, να δοθούν σαφείς απαντήσεις σε σχέση με τις επιλογές της, αλλά και στα δημοσιεύματα που μιλούν ακόμα και για διάσπαση του ΣΥΝ.

Είναι πλέον φανερό, ακόμα και στους πιο δύσπιστους, ότι το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα από τον ΣΥΝ: Όσο προφανές είναι ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον ΣΥΝ» άλλο τόσο προφανές είναι ότι «χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ ο ΣΥΝ θα γίνει εξωκοινοβουλευτικό κόμμα».

Το πρόβλημα - με δεδομένη αυτή την στάση του ΣΥΝ - βρίσκεται στις συνιστώσες εκείνες που δεν θέλουν να ακολουθήσουν αυτή την πορεία που χαράζει ο ΣΥΝ, αλλά και στον Α. Αλαβάνο, που με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη η ενότητα αυτή έχει τραυματιστεί και αυτό καταγράφεται στην πορεία αποστασιοποίησης του ανένταχτου κόσμου που στήριζε το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από την 1η Πανελλαδική Σύσκεψη.

Το φαινόμενο εντάθηκε μετά την πρόσφατη πανελλαδική σύσκεψη - στην οποία συνιστώσες και «ανένταχτοι» παράγοντες έδωσαν γη και ύδωρ στον ΣΥΝ. Είναι σήμερα προφανές γιατί αναθάρρησε το αριστερό ρεύμα του ΣΥΝ και επιστρέφει – χωρίς καμιά αναστολή - στην εποχή του Ν. Κωνσταντόπουλου, δέκα χρόνια πριν: Δεν ξεχνάει βεβαίως ότι και τότε στήριξαν την εκλογική συνεργασία σωτηρίας του ΣΥΝ αρκετές από τις σημερινές συνιστώσες και τους «ανένταχτους» παράγοντες που περιφέρονται – και θα συνεχίσουν να περιφέρονται – γύρω του.

Τότε βουλευτής επικρατείας ήταν ο Μ. Γλέζος, στις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα είναι πιθανότατα ο Γ. Μπανιάς, όπως ήδη φημολογείται πριν από τις ευρωεκλογές. Τότε, το εκλογικό σχήμα το έλεγαν «Συνασπισμό» και συνεργαζόμενες δυνάμεις, τώρα θα συνεχίζουν να το λένε «Συνασπισμό» της ριζοσπαστικής αριστεράς. Στην πραγματικότητα λοιπόν ο ΣΥΝ - επειδή θεωρεί ότι ορισμένες συνιστώσες και κάποιοι ανένταχτοι παράγοντες ήταν από ανέκαθεν σύμμαχοι του και θα παραμείνουν τέτοιοι, όταν λέει ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον ΣΥΝ», υπονοεί: «Αν φύγει η ΚΟΕ και ορισμένοι άλλοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίζει να υπάρχει». Επίσης, αυτό πιστεύουν και μερικές άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ όπως και κάποιοι παράγοντες...

Δυστυχώς το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα λυθεί αν θα φύγει η ΚΟΕ και άλλοι “αριστεριστές” και παραμείνουν οι ανανεωτές στον ΣΥΝ. Η επιστροφή στο 2000 που επιδιώκει ο ΣΥΝ δεν είναι η λύση αλλά ο θάνατος του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο…

8 σχόλια :

  1. Το κείμενο με τον τίτλο: Σε φάση ανασυγκρότησης ο ΣΥΡΙΖΑ που παραμένει για αρκετές μέρες στην πρώτη σελίδα της ηλεκτρονικής «ΑΥΓΗΣ» απευθύνεται σε…εξωγήινους αναγνώστες, οι οποίοι δεν έχουν καμία άλλη επαφή και γνώση με το τι γίνεται εδώ, ή σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν καλά ελληνικά και δεν αντιλαμβάνονται την σημασία όλων των λέξεων όπως για παράδειγμα της λέξης ανασυγκρότηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βεβαίως και θα ανασυγκροτηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ αφού:
    1. Θα έχει ενιαία καθοδήγηση από τον ΣΥΝ (όπως καθοδηγούσε το παράνομο ΚΚΕ την ΕΔΑ)
    2. Δεν θα έχει μέλη μόνο συνιστώσες.
    3. Θα διευρυνθεί με την συμμετοχή της ανανεωτικής πτέρυγας, η οποία πλέον από εδώ και μπρος θα συμμετέχει και αυτή στον ΣΥΡΙΖΑ.

    Επίσης, για να μην έχουμε τα ίδια με τις ευρωεκλογές και δεν βγει κανένας υποψήφιος από τις συνιστώσες, θα μπει κάποιος (π.χ. ο Γιάννης Μπανιάς) στο επικρατείας, οπότε θα έχει εξασφαλιστεί και μια θέση για τις συνιστώσες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπα,νομίζω ότι επικεφαλής στο επικρατείας θα είναι κάποιος/α από τους ανενταχτους παράγοντες του 2ου κύματος, που δεν υπέγραψαν το "κομματικό" αλλά το άλλο κείμενο που κατατέθηκε στην 2η πανελλαδική σύσκεψη. Απ' ότι φαίνεται και το 2ο κύμα έχει τους ανανεωτικούς του, που κάνουν άλλα όταν φτάνει η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων. Ο ΣΥΝ τουλάχιστον στους φίλους του δεν είναι αχάριστος, και θα βρει τρόπο να τους ανταμείψει

    Εξάλλου έτσι θα έρθουν πιο κοντά τα πράγματα στο 2000, που επικεφαλής στο επικρατείας τότε ήταν ο Μ. Γλέζος. Όμως αποκλείεται να είναι πάλι, μετά από αυτά που λέει για τον ΣΥΝ. Κάποιο θα βρούνε να βάλουν στη θέση του, αν είναι και γυναίκα ακόμα καλύτερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάμε στοίχημα ότι κάποιος από τους 30 που υπόγραψαν το δήθεν διαφορετικό κείμενο, θα είναι ο 1ος στους βουλευτές επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές που έρχονται…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. den boro na upotheso me poion tropo tha epitefhthei kapoia enotita xana. einai apelpistiki i katastasi kai kurios o paragondismos orismenon. aristera kai paragontismos den tairiayoun. eimai anedahti, den me ekfrayei kapoia organosi. afto pou anakalupto omos kathimerina parakolouthondas tin epikairotita einai i dihastiki taktini ton ananeotikon. Apo ekei irthe i grinia gia tous heirismous tou dekemvri kai ohi mono. Sugnomi gia ta greeklish grafo apo germaniko pc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σύντροφοι, αν τα πράγματα πάνε έτσι, δεν έχει καμμία σημασία ποιός θα είναι 1ος στο Επικατείας, γιατί απλώς ΔΕΝ θα εκλεγεί.
    Ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τις "ακροαριστερές" συνιστώσες (αν -όπως ελπίζω, χωρίς -φευ-να είμαι σίγουρος, αποσυρθούν ΟΛΕΣ), είναι ο ΣΥΝ και οι κολαούζοι του, και θα αντιμετωπιστεί από τους δεκάδες χιλιάδες αριστερούς που τον στήριξαν μέχρι τώρα, όπως στις ευρωεκλογές του 2004, δηλαδή θα καταποντιστεί.
    Η ανανεωτική πτέρυγα (που -είναι προφανές- ότι έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ και είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη "να την κάνει"), δυστυχώς γι' αυτήν, δεν θα έχει ΤΙΠΟΤΑ να προσφέρει μετεκλογικά στο Γιωργάκη. Και ο χώρος της "ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς" θα έχει γίνει μία ακόμα παρεούλα αλά Μπίστη.
    Το ερώτημα είναι γιατί όλ' αυτά δεν τα βλέπουν τα "ηγετικά" -τρόπος του λέγειν- στελέχη του -υποτιθέμενου "Αριστερού Ρεύματος", αλλά και ο Αλαβάνος.
    Πάντως μην απογοητευόμαστε. Ετσι κι αλλιώς ο δρόμος είναι δύσβατος και ανηφορικός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καταρχήν γιατί τόσο μεγάλη αγωνία για την 1η θέση του Επικρατείας. Αν όπως λέτε οι υπόλοιπες (πλην Συν) συνιστώσες και οι ανένταχτοι έχουν τόσο πολύ κόσμο, ας επιδιώξουν να εκλεξουν βουλευτές απ'ευθείας από τον λαό και όχι με διορισμό στο επικρατείας. Πάντως μέχρι σήμερα, οι συνιστώσες του Σύριζα (πλην Σύν) δεν έχουν αποδείξει στην πράξη (δηλαδή σε εκλογές) ότι διαθέτουν ψηφοφόρους. Θυμίζω ότι ακόμα και στις καλές για τον Σύριζα εκλογές του 2007, ο μοναδικός πλην Συν βουλευτής που εκλέχτηκε απευθείας από τον λαό ήταν ο Ψαριανός. Δηλαδή από τους 13 εκλεγμένους βουλευτές του Σύριζα, ο Συν εξέλεξε 12, οι ανένταχτοι 1 και οι συνιστώσες μηδέν. Ο δε Μπανιας στην ουσία διορίστηκε στο επικρατείας. Σημειωτέων δε ότι η ανανεωτική πτέρυγα, που πολλοί θα θέλαν να φύγει από τον Συν εξέλεξε τουλάχιστον 5 ευρωβουλευτές και επομένως διαθέτει πολύ μεγαλύτερο πολιτικό βάρος από όλες τις συνιστώσες του Συριζα μαζί.
    Με τα δεδομένα αυτά καλά θα κάνουν κάποιοι από τις συνιστώσες να μην είναι και τόσο βέβαιοι για το πλήθος λαού που νομίζουν ότι τους ακολουθεί.
    Και κάτι τελευταίο. Ο Συν προυπήρξε του Σύριζα και το πιθανότερο είναι ότι θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά από αυτόν. Ακόμα και όταν έμεινε εξωκοινοβουλευτικός (1993-1996) κατόρθωσε να επιβιώσει. Αντίθετα οι άλλες συνιστώσες παρά την συνεργασία τους με τον Συν παρέμειναν εξωκοινοβουλευτικές και προφανώς έτσι θα παραμείνουν και στο μέλλον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ο "ΟΧΙ άλλο ΣΥΝ, ευχαριστώ δεν θα πάρω",29 Ιουλίου 2009 στις 10:12 μ.μ.

    Και το ΚΚΕ Μ-Λ προϋπήρχε του ΣΥΝ και και θα εξακολουθεί να υπάρχει, για πολύ περισσότερα χρόνια από τον ΣΥΝ!

    Δεν βλέπω να έχει κανένας αγωνία για τον 1ο στην θέση βουλευτή επικρατείας. Απλώς αυτή η θέση αποτελεί αντικείμενο συναλλαγής (φανερής ή κρυφής) για την διαμόρφωση συσχετισμών...

    Και μια και λέμε για βουλευτιλίκια, μια καλή χειρονομία από τον ΣΥΝ θα ήταν να προτείνει τριπλή εναλλαγή για την θέση του 1ος ευρωβουλευτή, ώστε να πάει από ένα περίπου χρόνο και οι δύο επόμενοι. Αυτό θα έδειχνε ότι δεν τον ενδιαφέρει μόνο να βγάλει τους δικούς του και να πάνε να γ... οι άλλοι!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ