ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Το μετέωρο βήμα του ΣΥΡΙΖΑ και η κρίση των ημερών


H συζήτηση που άνοιξε και συνεχίζεται βάσει και των δύο προτάσεων της προηγούμενης ανάρτησης, έφερε στο προσκήνιο μιαν απλή αλήθεια:

Ότι το πρόβλημα στην πραγματικότητα δεν βρίσκεται στον Συνασπισμό όπως πχ τεχνηέντως προσπαθεί να αποδείξει η ΚΟΕ, αλλά στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ και σε όσους κωλυσιεργούν το άνοιγμά του στην κοινωνία με μέλη και διαδικασίες όπως πχ, όλως τυχαίως (;) η ΚΟΕ αναμεταξύ άλλων!

Η ευκαιρία που ορισμένες ομάδες άδραξαν νομίζοντας ότι έτσι θα παρατείνουν την ασάφεια και θα ρίξουν αλλού τις ευθύνες θα γυρίσει σύντομα μπούμερανγκ.

Τι αναρωτιόταν ο Μανώλης Γλέζος στην προηγούμενη συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ: «ήρθαμε να επικυρώσουμε προειλημμένες αποφάσεις;» και τι απαιτεί ο Περικλής Κοροβέσης στην τελευταία Εποχή: «να βάλει η γραμματεία μια ημερομηνία λήξης..ιδρυτικό συνέδριο στο άμεσο μέλλον…ιδιότητα του μέλους και δημοκρατικές διαδικασίες»

Για να μην υπάρχουν λοιπόν σκόπιμες παρεξηγήσεις, ότι πχ ζητάμε την διάλυση του Συνασπισμού, και να μην χρειάζονται διευκρινήσεις στα αυτονόητα οι προηγούμενες δύο προτάσεις μπορούν κάλλιστα να συμπυκνωθούν στην εξής μία:

Να αποκτήσει οργανωτική δομή ο ΣΥΡΙΖΑ με μέλη, δημοκρατικές διαδικασίες και εκλεγμένα όργανα ( η ιστορία της ΕΔΑ στην Ελλάδα, του Μπλόκου στην Πορτογαλία, της Ενωμένης Αριστεράς στην Ισπανία και του Αριστερού Κόμματος στην Γερμανία δείχνουν τον δρόμο της συνύπαρξης, παλιά και σήμερα)
Όλα τα άλλα ακολουθούν φυσιολογικά. Δεν χρειάζονται δραματικές ανησυχίες στις συνιστώσες για το τι θα απογίνουν. Ας κάνουν ότι νομίζουν – είναι δικό τους θέμα.

Όταν αποκτηθεί η ιδιότητα του μέλους όσοι το επιθυμούν θα συμμετάσχουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί πλέον είναι ανοιχτός ο δρόμος για νέες συνθέσεις τάσεων και ρευμάτων.

Πως πχ θα εμφανιστούν στις εκλογές για ανάδειξη ηγεσίας οι διάφορες τάσεις και συνιστώσες; Προφανώς με κοινά ψηφοδέλτια, νέες συσπειρώσεις ή και αυτόνομα αν θέλουν.

Άρα δεν υπάρχει καμιά βία να εγκρίνει πχ ο Συνασπισμός το να γίνουν οι τάσεις του συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ – θα γίνουν από μόνες τους, δεν χρειάζεται καν κάποια απόφαση! Και σίγουρα με νέα ονόματα, νέες συμμαχίες με ιδεολογικά συγγενείς δυνάμεις και ούτω καθεξής ..

Το μόνο λοιπόν εκκρεμές πρόβλημα που δημιουργεί εντάσεις , καχυποψίες και σύγχυση είναι η παράταση του μετέωρου βήματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέθηκε το θέμα, ξανά και ξανά και στις δύο συνδιασκέψεις του. Ποιοι αντέδρασαν; Κάποιες συνιστώσες ..

Ο κόσμος είναι έτοιμος να «εισβάλλει» μαζικά στον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και ενάμισυ χρόνο τουλάχιστον – ο κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ ! Ποιόν εξυπηρετεί η καθυστέρηση;

Μήπως κάποιοι επιθυμούν να το καθυστερήσουν αυτό όσο γίνεται ώστε στο μεταξύ να πλαγιοκοπείται ο Συνασπισμός ως βασικός υπεύθυνος για πάσα νόσο και πάσα μ…κία του χώρου ή να φθείρεται από τον εσωτερικό του εμφύλιο - για τον οποίο τελικά ο λόγος δεν είναι άλλος από τα παιχνίδια κορυφής που παίζονται στη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και στα οποία μεγάλο μέρος του Συνασπισμού δεν έχει λόγο και παρουσία;

Αριστερή Στρουθοκάμηλος

1 σχόλιο :

  1. Αλήθεια ωραία θεωρία ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ φταίνε οι συνιστώσες του πλην ΣΥΝ!!! Δεν φταίει η πολλαπλή και αντιφατική εκφώνηση λόγου, δεν φταίει η καταθλιπτικη αντι-ΣΥΡΙΖΑ δημόσια εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν φταίει η μετατροπή του εσωκομματικού δημοψηφίσματος του ΣΥΝ σε εσωτερική γάγγραινα του ΣΥΡΙΖΑ επί ένα 5μηνο, δεν φταίει η συνειδητή υποβάθμιση, μη εκχώρηση αρμοδιοτήτων στον ΣΥΡΙΖΑ από τον ίδιο τον ΣΥΝ.
    Όχι. Φταίνε οι μικρότερες συνιστώσες.
    Προς υπενθύμιση:
    1. Στην πρώτη σύσκεψη οι βασικές δυνάμεις που διακίνησαν το κείμενο "να αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέλη" ήταν το Κόκκινο, η ΚΟΕ, η ΑΚΟΑ. Και βέβαια πλήθος ανένταχτων.
    2. Στη δεύτερη εμφανίστηκε το β' κύμα με μια ετερογένεια πολιτική όσο και οργανωτική. Από σ. που στέκονται ανανεωτικότεροι της ανανεωτικής μέχρι σ. που τους έφταιγε το ελλειπές αντικαπιταλιστικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ. Την κόντρα την έδωσε η ΔΕΑ και η ΚΕΔΑ. Η ΚΟΕ δήλωσε ότι συμφωνεί με το κείμενο και παραπονέθηκε γιατί δεν καλέστηκε να το υπογράψει (εκτός κι κάναν πλάκα, αλλά εκείνη την ώρα μιλούσαν σοβαρά)...
    3. Η συζήτηση μετατοπίζεται τεχνηέντως από το πολιτικό πρόβλημα στο οργανωτικό. Και η στρουθοκάμηλος και το σύνολο των ανανεωτικών κειμενογράφων εμφανίζονται ξάφνου υπέρ της συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ με μέλη και ψηφοφορίες. Τώρα το θυμήθηκαν; Πού ήταν στις συσκέψεις του ΣΥΡΙΖΑ; Πού ήταν στις διαδικασίες του; Αν τώρα -σε αντίθεση με την παλιότερη στάση τους αποφάσισαν να συμμετάσχουν- οποία ευτυχία. Πολύ ωραία.
    4. Είναι λίγο περίεργη η υπεράσπιση του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού των πλειοψηφιών - μειοψηφιών και όχι των συναινέσεων. Ειδικά όταν αυτή δεν γίνεται από τα τροτσκιστικά - σταλινικά - μαοϊκά γκρουπούσκουλα, αλλά από την ανανεωτική αριστερά. Το εγχείρημα του Μπλόκου που το γνωρίζω καλά, είχε μέλη αφού πέρασε ένα διάστημα δια πυρός και σιδήρου από αντιπαραθέσεις και κοινή συμφωνία σε συναινετικές αποφάσεις προτού καταλήξουν σε οργανωτική συγκρότηση μελών. Και σήμερα δεν αποφασίζει το 50+1 αλλά ευρείες συναινέσεις των ρευμάτων.
    5. Την ψεματάρα για την απουσία της ανανεωτικής στη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ πότε θα την κόψετε; Για ποιο λόγο δεν εκπροσωπείται η ανανεωτική στη γραμματεία; Επειδή την απέκλεισαν οι συνιστώσες; Έλεος. Επειδή η ίδια η ανανεωτική υποτιμούσε τα γκρουπούσκουλα και απαξιούσε συστηματικά να κάτσει στο ίδιο τραπέζι, να παρεβρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο. Τώρα που το αποφάσισαν να συμμετάσχουν, πολύ καλά κάναν. Μήπως και δεσμευτούν σε κάτι ελάχιστο από τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι από το μέλλον της καρέκλας τους.
    6. Τέλος έχουν κουράσει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά. Γιατί ο ΣΥΝ καθόρισε μονομερώς το ποιες θέσεις θα έχει στο ψηφοδέλτιο (1,3,5), καθόρισε (λογικό του δικαίωμα) το ποιοι δικοί του θα είναι στις θέσεις αυτές, και σήμερα γίνεται ο κακός χαμός γιατί; Για την μονομερή του απόφαση; Για το αποτέλεσμα του εσωκομματικού δημοψηφίσματος; Γιατι -όπως παραπονείται η στρουθοκάμηλος- δεν έχει γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ενιαίο κόμμα και η ανανεωτική να είναι η δεύτερη δύναμη για να πάρει τη δεύτερη θέση; Ας γίνει. Μέχρι να γίνει τι γίνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ