ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Ας δούμε και αυτά...


Η απαγωγή της Ευρώπης

Παρουσιάζουμε μερικά κείμενα, οι απόψεις των οποίων θεωρούνται “αιρετικές”για την μεγάλη πλειοψηφία των αριστερών. Θέτουν όμως ζητήματα τα οποία καλό είναι να μην τα αντιμετωπίζουμε με μάτια ερμητικά κλειστά...

Ξαφνικά δεν υπάρχουν τάξεις! Δεν υπάρχουν καπιταλιστές, επιχειρηματίες και εργάτες!
Σύμφωνα με τους δημιουργούς του DebtOcracy, ο πλανήτης μεταλλάσσεται (μάλλον από εξωγήινους ή ζόμπι.. δε μας λένε, πάντως από πού) σε μια διαμάχη δύο κόσμων.

Από τη μία έχεις τα κράτη-έθνη-οικονομίες-παραγωγοί και από την άλλη έχεις τις βδέλλες του χρηματοπιστωτικού συστήματος που κυριαρχούν στον πλανήτη. Η παραγωγή μειώνεται αφού ρουφάνε με το μπουρί τις παραγωγικές δυνάμεις και «έχουμε» την οικονομική κρίση.

Κατά τους Συριζικούς οικονομολόγους, αυτή η τραπεζική κλίκα δημιουργεί και τους λακέδες της . Μέσα από μίζες και λαμόγια, δημιουργούνται διεφθαρμένες κυβερνήσεις που, για χάρη του προσωπικού πλουτισμού τους, συναινούν στα δυσβάστακτα μέτρα, παρ` όλο που είναι «ενάντια στη χώρα τους και στην οικονομία της».

Φυσικά, όταν έχεις μια τέτοια αντιμετώπιση, ξεχνάς σοσιαλισμούς και αντικαπιταλισμούς και αναζητείς «έντιμους πολιτικούς», με «εθνική αξιοπρέπεια», άιντε με κανένα «κίνημα» στο πλάι για μαϊντανό, ώστε να αναστηλωθεί η εθνική οικονομία και ανταγωνιστικότητα.

Για ακόμα μια φορά, η ελληνική αριστερά (ξανα)ανακαλύπτει μετά 2 αιώνες τον homo economicus και υψώνει τη σημαία της Αστικής Επανάστασης.



Ενα πιο καθαρό δίληµµα θέτει όµως, µέσα από διαφορετικούς συλλογισµούς, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ: Μιλώντας προχθές σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο όµιλος Notre Europe στη µνήµη του σπουδαίου Ευρωπαίου Τοµάζο Πάντοα - Σιόπα, ανακεφαλαίωσε τις θέσεις του για την οικονοµική διακυβέρνηση, επιµένοντας ξανά σε αυστηρότερες ρυθµίσεις από εκείνες που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο και προσβλέποντας σε βελτιώσεις µέσω του Κοινοβουλίου, για να καταλήξει εντυπωσιακά:

"Το ιστορικό διακύβευµα είναι σηµαντικό. Είτε θα αποδείξουµε ότι είµαστε ικανοί να βρούµε το ισχυρό σχέδιο ενισχυµένης οικονοµικής διακυβέρνησης που θα ταιριάζει σε έναν αστερισµό κυρίαρχων κρατών και θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ενωση να αντιµετωπίσει τον νέο παγκοσµιοποιηµένο κόσµο, είτε δεν επιτυγχάνουµε πειστικά στην κατεύθυνση αυτή, και τότε θα φανεί αναγκαίο ένα νέο άλµα στο θεσµικό πλαίσιο της Ευρώπης, προς την πολιτική οµοσπονδία".


«Ηλία γερά, παρ’ τους τα μυαλά», ήταν το σύνθημα των συμβασιούχων που μπούκαραν προχθές στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας. Αίτημα των περίπου τριακοσίων διαδηλωτών είναι η άμεση μονιμοποίησή τους στον δήμο, χωρίς τη διαδικασία του ΑΣΕΠ. Ο Ηλίας, βέβαια, είναι ο γνωστός από διάφορα show της τηλεόρασης κ. Ψινάκης, ο οποίος πήρε το μικρόφωνο να πει στους διαδηλωτές «αργήσατε να έρθετε». Aργησαν, προφανώς, για να κάνουν μπάχαλο το Δημοτικό Συμβούλιο. Από κοντά και ο κ. Νίκος Μιχαλολιάκος, της «Χρυσής Αυγής», ο οποίος άρπαξε το μικρόφωνο και καταχειροκροτούμενος από τους διαμαρτυρόμενους, προέτρεψε τους διαδηλωτές να κάνουν κατάληψη στον χώρο, αυτόν, δηλαδή, που κατά μία έννοια είναι η Βουλή του Δήμου Αθηναίων.

(όλο το κείμενο εδώ:  Μια μέρα στο Δημαρχείο)

7 σχόλια :

  1. Ρε παιδιά! Πάτε καλά; ;-)


    Gatoyleas μαζί με Αριστερή Στρουθοκάμηλο και ...Πάσχο Μανδραβέλη;;;

    Μήπως είστε αριστεροφιλελεύθεροι τελικά; ;-)


    Τα λέμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να και οι δεξιοί (καλά, καλά οι συντηρητικοί) μπαχαλάκηδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εσείς στην ΕΟΣ από τον Μανδραβέλη περιμένετε να ενημερωθείτε για τα κινηματικά δρώμενα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλοι της ΕΟΣ,


    Ατή η ανάρτησή σας (μισή-μισή με κάποια άλλη) "γέννησε" μια δική μας, πριν από λίγο. Συνεπώς, άρατε τα πληκτρολόγιά σας και περπατήστε κατά μας... ;-)


    Τα λέμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος 8:00

    Έχεις "μάτια ερμητικά κλειστά" - όχι μόνον έσυ - τόσο πολύ, που ούτε καν διάβασες την εισαγωγική παράγραφο!

    Κάποιοι θέλουν να ακούν μόνον αυτά που είναι αρεστά στα αυτιά τους. Εξάλλου έχουν την γραμμή στο χέρι,και δεν χρειάζεται να προβληματιστούν για τίποτα. Μόνο το πως να την πασάρουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φυσιολογικές και αναμενόμενες οι αντιδράσεις για την παρουσίαση αυτών των 3 κειμένων γιατί θίγουν μερικά ευαίσθητα σημεία που κάποιοι αριστεροί θέλουν να να κρύψουν κάτω απ' το χαλί.

    Το πρώτο κείμενο είναι δυσάρεστο γιατί κάνει κριτική σε ένα ντοκιμαντέρ που το εξεθίασε ένα μεγάλο κομμάτι της Αριστεράς. Τα νούμερα μετράνε και ισοπεδώνουν τις διαφορετικές φωνές. Κατανοητό! Για κάποιο κόσμο είναι μια παρηγοριά η μεγάλη ακροαματικότητα που είχε, γιατί το αντιλαμβάνεται ως μια νίκη της δικής του Αριστεράς. Και έτσι είναι. Όμως, αυτό δεν αρκεί. Θα πρέπει να μάθουμε να είμαστε ανοιχτοί στην κριτική, ιδιαίτερα όταν προέρχεται από χώρους εντός της Αριστεράς...

    Το δεύτερο κείμενο περιέχει μια δήλωση του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ που μιλά για “ένα νέο άλμα στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρώπης, προς την πολιτική οµοσπονδία”. Αυτή η δήλωση δεν κολλάει με πολλές αναλύσεις που εκπορεύονται από τον χώρο της Αριστεράς, γιαυτό εξάλλου θάφτηκε. Για όσους θέλουν να έχουν ανοιχτά τα μάτια τους και να βλέπουν τι σχεδιάζει ο αντίπαλος, είναι όμως σημαντική!

    Το τρίτο κείμενο θέτει ένα ζήτημα το οποίο η Αριστερά το αποφύγει και δεν θέλει να το συζητάει δημόσια: Την παρουσία και την δράση της ακροδεξιάς μέσα στους εργατικούς και τους κοινωνικούς αγώνες. Στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, γίνονται κινητοποιήσεις συμβασιούχων, οι οποίοι ζητούν την στήριξη και την συμπαράσταση απ' όλους τους πολιτικούς χώρους, με την ακροδεξιά μάλιστα να είναι ιδιαίτερα προσφιλής στους εργαζόμενους. Το ίδιο ζήτημα υπάρχει – αν και σε μικρότερη ένταση – στην Κερατέα. Υπενθυμίζουμε την αποδοχή που συνάντησε η στάση του Μ. Βορίδη να “διεθνοποιήσει” το ζήτημα και να το θέσει στις Βρυξέλλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εκανες παρα πολύ καλά που δημοσιευσες αυτά τα κειμενα .. Βεβαια αυτο ισως ξενιζει καποιους που συνηθιζουν (η παριστανουν οτι )να ταυτιζουν την Αριστερά με την χοντροκεφαλια και την ελλειψη ικανοτητας διαλογου , κριτικής και σκεψης αλλά τι να κανουμε .. Δεν ειναι αυτοι η αριστερά .. Αυτο ειναι .Η Κριτική σκεψη ειναι αριστερά οχι η στενομυαλια ..*

    * Φυσικά καποιοι μπορει καν να διαφωνουν και να θεωρουν οτι αριστερά εναι η στενομυαλιά ..Δικαιωμα τους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ