ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Τι είναι και τι θέλει η "ΣΠΙΘΑ"...


 Η ΣΠΙΘΑ
Του Γιώργου Καραμπελιά

Ο Μάο Τσε-τουνγκ έλεγε πως «μια σπίθα αρκεί για να βάλει φωτιά στην πεδιάδα». Βέβαια, με μια προϋπόθεση: πως η πεδιάδα δεν είναι βάλτος που θα πνίξει τη σπίθα μέσα στη μούχλα της. Η σπίθα, όπως την ανήγγειλε και ο Μίκης Θεοδωράκης, υπάρχει. Το πιο δύσκολο είναι η αποξήρανση του βάλτου για να μπορέσει να πιάσει η φωτιά!

Όπως έχουμε τονίσει πάμπολλες φορές, η μεταπολίτευση έχει τελειώσει και η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μια νέα ιστορική εποχή. Ωστόσο, σε αυτήν μπαίνουμε με τα υλικά της παλαιάς περιόδου, χωρίς να έχουν ακόμα διαμορφωθεί ουσιαστικές δυνάμεις ικανές να εκφράσουν το καινούριο.

Πάντως η αναταραχή επεκτείνεται και νέα σχήματα και ομαδοποιήσεις θα πασχίζουν να καλύψουν το κενό. Όλο και πιο κοντά βρίσκεται η πιθανότητα πρόωρων εκλογών ως παρακολούθημα ή ως προοίμιο μιας επίσημης πτώχευσης. Το σύστημα δεν αντέχει άλλο με τον ολίγιστο Παπανδρέου και πρέπει να ανανεώσει τα υλικά του με νέο οικουμενικό ή ψευδοοικουμενικό σχήμα.

Στις προσεχείς εκλογές, πιθανότατα, θα εκφραστεί και κάποιο ευρύτερο αντιμνημονιακό σχήμα –ίσως περισσότερα από ένα–, που θα αποτελείται από δυνάμεις προερχόμενες από διάφορους χώρους, ακόμα και προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ. Και μπροστά στα δεινά της χώρας και του λαού δεν έχουμε περιθώρια να μείνουμε απολύτως απαθείς και αμέτοχοι.
 
Παρ’ όλο που δεν θεωρούμε πως ακόμα μπορεί να υπάρξει μια ολοκληρωμένη και συνεκτική απάντηση, είμαστε υποχρεωμένοι να συνδράμουμε κάθε απόπειρα που θα διαθέτει τουλάχιστον τα εχέγγυα μιας ευρύτητας και μιας συμφωνίας σε στοιχειώδη μίνιμουμ βάση: Αντιμνημονιακός αγώνας, πατριωτική κατεύθυνση, ανοικτές δημοκρατικές διαδικασίες. Όσο για τα συνθετικότερα και μονιμότερα αυτά θα ακολουθήσουν αφού αποξηρανθεί ο βάλτος.

Αναδημοσίευση από τη Ρήξη τ.70 - Ημερομηνία δημοσίευσης: 15-01-11

 Αναδημοσιεύουμε επίσης την πρόσκληση για την ιδρυτική συνέλευση της ΣΠΙΘΑΣ Κεφαλονιάς:
  (Από το www.ithacanet.gr)

ΚΑΖΑΚΗΣ - ΚΑΜΜΕΝΟΣ- ΣΑΚΟΡΑΦΑ:
Ψυχή τε και σώματι, παρόντες στην ιδρυτική συνάντηση της ΣΠΙΘΑΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ


ιδρυτικη συναντηση : ΣΠΙΘΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΤΟ ΑΠΟΓΕΜΑ ΣΤΙΣ 5μμ , ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ.
(δίπλα στο δημοτικό γηροκομείο , στο Αργοστόλι)
Θα αναγνωστούν χαιρετισμοί από τους
Πάνο Καμμένο, βουλευτή της Ν.Δ. και
Σοφία Σακοράφα, ολυμπιονίκη & ανεξάρτητη βουλευτή
(την διέγραψε ο σοσιαλιστής "πρωθυπουργός" του ΠΑΣΟΚ)
 
Θα έρθει και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Δημήτρης Καζάκης , οικονομικός αναλυτής
(πρώην στέλεχος  ΚΚΕ)

Η αναφορά μας  σε κάποια πολιτική ταυτότητα, τωρινή ή παλιότερη, δεν είναι τυχαία.
Εμείς ελπίζουμε να προσέλθουν στην ιδρυτική μας συνάντηση κι άλλοι Άνθρωποι. Και δεν μας πειράζει, αν θα έχουν τον χαρακτηρισμό του "φασίστα" ή του "αναρχικού".

Ανθρώπους ψάχνουμε για την ιδρυτική συνάντηση της ΣΠΙΘΑΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

5 σχόλια :

  1. Ο Π. Καμμένος έχει όλα τα προσόντα για να διεκδικεί την θέση του υπαρχηγού του Μ. Θεοδωράκη σε αυτή την προσπάθεια. Τον Δ. Καζάκη και την Σ. Σακοράφα τους βλέπω να είναι απλοί υπολοχαγοί σε αυτό νέο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα.

    Εδώ μπορείτε να δείτε μια πρόσφατη συνέντευξη του Π. Καμμένου και να την συγκρίνετε με αυτά που υποστηρίζει η ΣΠΙΘΑ και θα δείτε ποιός είναι πραγματικά ο "υπαρχηγός"...

    Ο Πάνος Καμμένος βουλευτής της ΝΔ, μας δίνει την πρώτη του διαδικτυακή συνέντευξη και πρώτη για το 2011 όπου, μιλάει για όλους και για όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λόγω της αδυναμίας και της πολυδιάσπασης της αριστεράς θα δούμε, αυτή την εποχή της τόσο βαθειάς κρίσης, κάθε είδους λουλούδια και μπουμπούκια να ανθίζουν. Τα περισσότερα θα έχουν πατριωτικό, εθνικιστικό άρωμα . Συμφωνώ 100% με τη ανάλυση και την τοποθέτηση του ΕΟΣ στο συγκεκριμένο θέμα , μόνο που ειλικρινά και χωρίς καμμία διάθεσης προβοκατορολογίας θα ήθελα να ρωτήσω μήπως τοποθετήσεις του τύπου εμπρός για νέο ΕΑΜ , κατοχική κυβέρνηση κ.λ.π. ωθούν , οδηγούν αντικειμενικά σε τέτοια φαινόμενα, κινήματα κ.λ.π. Έιλικρινά επαναλαμβάνω δεν προβοκάρω, μια σκέψη κάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Mια κριτική "από τα μέσα" στον Μίκη γιατί δεν είναι συνεπής πατριώτης και δεν εναντιώνεται στην "νέα τάξη" όσο θα έπρεπε, εδώ: Να τελειώνουμε με το «Μανιφέστο» του Μίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεγονός ότι ένα μεγάλο τμήμα της αριστεράς και των αριστερών να στηρίζουν τις ελπίδες τους σε ένα γεροξεκούτη με τυχοδιωκτικό πολιτικό παρελθόν, δείχνει την κατάντια τους. Όμως το πράγμα γίνεται επικίνδυνο από την στιγμή που στο ίδιο πρόσωπο εναποτίθενται και οι ελπίδες της "αντισυστημικής" δεξιάς. Ένα τυπικό δείγμα του εναγκαλισμού αυτού του πολιτικού χώρου με το εγχείρημα του Μ. Θεοδωράκη, από τις στήλες της ιστοσελίδας "ΓΑΤΑΡΟΣ", εδώ:
    1.Μίκης: «Αυτή τη στιγμή στη χώρα γίνεται πραξικόπημα»
    2.Ζουράρις - Για τη ΣΠΙΘΑ του Μίκη Θεοδωράκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάποιοι δεν μπορούν να καταλάβουν την διαφορά πατριωτισμού και εθνικισμού τι θα εκαναν άραγε την περίοδο της γερμανικής κατοχής Αναρωτιέμαι?
    αντισταση η υποταγη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ