ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ακολουθεί τον δρόμο που χάραξε ο ΣΥΡΙΖΑ!


Κατάκτηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποτελεί πλέον η δημιουργική αφομοίωση των πολιτικών των μικροσυσχετισμών και της ίντριγκας που κυριάρχησαν στον ΣΥΡΙΖΑ και τον οδήγησαν στο τέλμα που βρίσκεται σήμερα. Διαβάζοντας τα ντοκουμέντα που κατατέθηκαν στην κεντρική εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Κεραμεικό, περιμέναμε ότι οι σύντροφοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα έκαναν ένα βήμα πιο μπροστά και ότι κάτι θα είχαν διδαχθεί από το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από την ίδια τους την μέχρι σήμερα πορεία. Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι ακολουθούν την πεπατημένη οδό. Παρουσιάζουμε μερικά αποσπάσματα που είναι αποκαλυπτικά αυτής της κατάστασης:
1ο "Το κεκτημένο συντροφικότητας, σύνθεσης που έχουμε και το γεγονός ότι ήδη η ΑΝΤΑΡΣΥΑ υπερβαίνει το άθροισμα των οργανώσεων που την αποτελούν είναι σημαντικά, αλλά δεν φτάνουν. Οι απαιτήσεις των καιρών για κλιμάκωση της πολιτικής και κινηματικής αντιπαράθεσης απαιτούν τομές στην πολιτική συγκρότηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Βάση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι οι συντρόφισσες/οι – μέλη στις τοπικές και κλαδικές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Η παρουσία των οργανώσεων στα συντονιστικά όργανα ή τα σώματα εκπροσώπων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι κατοχυρωμένη, όμως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν λειτουργεί απλά ως άθροισμα οργανώσεων. Γίνεται προσπάθεια για συναίνεση, υπάρχει η δυνατότητα για αποφάσεις με πλατιά πλειοψηφία, εκτός βέβαια από θέματα προγραμματικής συμφωνίας που απαιτείται ομοφωνία.”
( από την εισήγηση του συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην εκδήλωση στο Θέατρο Κεραμεικός στις 20/12 )
Οι συντάκτες του κειμένου δεν στερούνται από χιούμορ, όταν αναφέρονται σε καταστάσεις, όπως οι συγκρούσεις στην Πάτρα που οδήγησαν κόσμο στο νοσοκομείο, τις οποίες χαρακτηρίζουν ως το “κεκτημένο συντροφικότητας” που “υπερβαίνει το άθροισμα των οργανώσεων” και άλλα παρόμοια. Επίσης, ως καλοί μαθητές του Α. Μπαλτά προβάλλουν την θεωρητική έννοια της “λειτουργικής ομοφωνίας” ως το εργαλείο αυτής της υπέρβασης. Καλά όλα αυτά ως ευχολόγια για “προσπάθειες για συναίνεση”, για “πλατιές πλειοψηφίες” που στα κρίσιμα ζητήματα γίνονται “ομοφωνίες”. Όμως, δεν είναι εργαλεία επίλυσης με δημοκρατικό τρόπο των διαφωνιών. Και εμείς ένα μόνον εργαλείο γνωρίζουμε: την απλή πλειοψηφία. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού για να κατοχυρώνουν κεκτημένα δικαιώματα μειοψηφιών απέναντι σε πλειοψηφίες

2ο. "Αυτές οι προσπάθειες χρειάζονται τη στράτευση όλων των δυνάμεων μας. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει αποφασίσει από καιρό την εγγραφή μελών. Τώρα είναι η ώρα για όλες τις τοπικές επιτροπές να ανοίξουν τις πόρτες τους για τους χιλιάδες αγωνιστές που βαδίζουν δίπλα μας και στα συλλαλητήρια και στις κάλπες."(Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, Αθήνα, 20 Δεκέμβρη 2010)
Είναι προφανές ότι το ΣΕΚ θέλει εγγραφή μελών στις τοπικές επιτροπές να υπάρχουν περισσότεροι αφισοκολλητές στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Έτσι αντιλαμβάνεται την έννοια του μέλους.

3ο"ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ

- Ιδιαίτερη επικαιρότητα και σημασία για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποκτούν η αντικαπιταλιστική φυσιογνωμία και η αναζήτηση του επαναστατικού δρόμου και της νέας σοσιαλιστικής – κομμουνιστικής προοπτικής. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναζητά, αλλά και πρέπει να καταθέσει μια πιο συγκριμένη πρόταση στρατηγικής διεξόδου από την κρίση με την επανάσταση και την εργατική εξουσία.
- Η σχετική αποτυχία της καμπάνιας για εγγραφή μελών οφείλεται στις αντιφάσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο επίπεδο της φυσιογνωμίας και της πολιτικής γραμμής, στις άγονες αντιπαραθέσεις, αλλά κυρίως, στο γεγονός ότι καλούμε κάποιον να γίνει μέλος χωρίς ουσιαστικά δικαιώματα, σε μια ενότητα όπου τα βασικά ζητήματα παραπέμπονταν στις «κορυφές». Κανείς αριστερός, στην εποχή μας, δεν θέλει να είναι «κομπάρσος». Χρειαζόμαστε μια ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ.
- Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν έχει την πολυτέλεια να διασπάται σε πολλαπλά σχήματα, συσπειρώσεις, εκλογικά ψηφοδέλτια κ.λπ., στα διάφορα μέτωπα και στο μαζικό κίνημα. Ειδικά οι εκλεγμένοι σύμβουλοι πρέπει να εκφράζουν το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα και το ψηφοδέλτιο με το οποίο εκλέχτηκαν, να ελέγχονται από τα περιφερειακά και τα δημοτικά σχήματα και να μην λειτουργούν ως ιδιοκτησία των οργανώσεων τους. Το ζητούμενο είναι να περάσουμε σε ένα επίπεδο ενιαίας παρέμβασης, με σεβασμό στις συλλογικές διαδικασίες και τις διαφορετικές απόψεις.
- Η επόμενη πανελλαδική διαδικασία προτείνουμε να γίνει το αργότερο τον Μάρτη 2011. Να έχει τη μορφή Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης με αιρετούς εκπροσώπους, που θα εκλεγούν από τοπικές και κλαδικές επιτροπές και οι οποίες θα συζητήσουν και θα ψηφίσουν πάνω σε κείμενο με θέσεις του τωρινού Συντονιστικού. Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη πρέπει να εκλέξει νέο όργανο. Όλη η διαδικασία πρέπει να πάρει το χαρακτήρα μείζονος κοινωνικού και πολιτικού γεγονότος για ολόκληρη την Αριστερά. Για τις διαδικασίες, απαιτείται ομόφωνη απόφαση – πρόταση του τωρινού Συντονιστικού."(Η πρόταση του ΝΑΡ στην κεντρική εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Αθήνα, Κεραμικός, 20.12.2010) )
Από τότε που το ΝΑΡ την πάτησε με την χρήση της λέξης “ριζοσπαστική” και αναγκάστηκε μέσα σε μια νύχτα την πετάξει στα σκουπίδια μαζί με το ΜΕΡΑ, αναζητάει λέξεις που δεν μπορούν να τις υποκλέψουν εύκολα άλλα κομμάτια της αριστεράς. Τώρα λοιπόν δεν χρησιμοποιεί την λέξη “αμεσοδημοκρατική” που είναι καθιερωμένη από παλαιόθεν,  όπως και η λέξη "αντικαπιταλιστική". Κατασκεύασε λοιπόν την λέξη “εργατοδημοκρατική”. Πέρα όμως από τους γλωσσικούς γρίφους, χρησιμοποιεί και λογικούς γρίφους, στους οποίους δεν δίδει απαντήσεις, όπως αυτός: Χρειαζόμαστε μια ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ. Όλα όμως αυτά τα λέει εκ του ασφαλούς, αφού γνωρίζει ότι έτσι κι αλλιώς εκείνο που θα γίνει τελικά θα είναι ότι συμφωνήσουν τα “μαγαζάκια” που έχουν ήδη κατοχυρωμένους ρόλους. Η φράση “Για τις διαδικασίες, απαιτείται ομόφωνη απόφαση – πρόταση του τωρινού Συντονιστικού” είναι καθοριστική. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν είναι μια ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία. Υπάρχουν οφίτσια και καρέκλες που δεν αμφισβητούνται, ούτε μπορούν να αμφισβητηθούν στο μέλλον. Δεν μπορεί να γίνει καμία αλλαγή αν δεν υπάρχει “ομόφωνη απόφαση – πρόταση του τωρινού Συντονιστικού”. Είναι προφανές ότι αν διαφωνεί σε κάτι το ΣΕΚ ή οποιοσδήποτε άλλος που ανήκει στο “Συντονιστικό”, τότε αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Έχει ήδη κατοχυρωθεί το δικαιώματα του veto. Με τέτοιο τρόπο λαμβάνουν αποφάσεις μηχανισμοί όπως το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και άλλοι παρόμοιοι μηχανισμοί που έχουν κατοχυρωμένες τις ηγεμονίες κάποιων μειοψηφιών. Στην πραγματικότητα το ΝΑΡ δεν αποδέχεται καμία δημοκρατική μετεξέλιξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μπορεί να βγάζει λόγους και διακηρύξεις, αλλά ταυτόχρονα έχει εξασφαλίσει με την τελευταία καταληκτική φρασούλα, ότι όλα αυτά είναι λόγια για ζύμωση και δεν πρόκειται να γίνουν άμεσα πράξη...

(Ντοκουμέντα από την εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον Κεραμεικό, στην ιστοσελίδα ashtonhar)

43 σχόλια :

  1. Κάνεις λάθος. Όπως αποφασίστηκε (ομόφωνα!) το τωρινό Συντονιστικό θα δώσει τη θέση του σε εκλεγμένο από τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ όργανο με Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που θα γίνει πριν το Πάσχα.
    Αυτό αποφασίσαμε. Φοβάμαι ότι η μικροπολιτική αρχίζει να φεύγει από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τις συνιστώσες της και ενδημεί αλλού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την παρέμβαση αυτή την είδατε; http://www.youtube.com/user/AntarsyaAgPar
    Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ελπίδα, γιατί συγκεντρώνει αγωνιστές/ριες σαν και αυτή τη συντρόφισσα. Εμπρός για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ των ΜΕΛΩΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νομίζω πως το κείμενο του ΝΑΡ δεν είναι κακό (και σίγουρα οι συνιστώσες του Μετώπου δεν έχουν πιο δημοκρατικές θέσεις, γι'αυτές γιατί δε γράφεις;).
    Η τελευταία πρόταση μιλάει για μεταβατική κατάσταση, για μια τελευταία ομόφωνη απόφαση του σημερινού συντονιστικού ώστε να οδηγηθούμε σε συνέδριο μέχρι το Μάρτιο από το οποίο θα προκύψει το πρώτο αιρετό συντονιστικό. Πότε πρότεινε κάποια συνιστώσα στον σύριζα ή στο μέτωπο την εκλογή γραμματείας χωρίς ποσόστωση για τις οργανώσεις;
    Δε λέω ότι δεν είναι πολύ μικρά αυτά τα βήματα ή ότι αρκούν, αλλά δεν υπάρχει λόγος ισοπέδωσης... Το σεκ πάντως κουβέντα περί δημοκρατίας, τα χιλιάδες μέλη θα γραφτούν έτσι, επειδή τους βλέπουν τσίφτηδες...
    Πάνος Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @synedriakias

    Μακάρι να είναι τα πράγματα όπως τα λες! Νομίζω όμως ότι η απόφαση για εκλογή Συντονιστικού δεν είναι νέα, αλλά έχει ανακοινωθεί εδώ και αρκετό καιρό. Απ' ότι έχω αντιληφθεί όμως δεν έχει αποφασιστεί η διαδικασία που θα γίνει αυτό. Και αυτό είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, γιατί αυτή η διαδικασία δεν θα αποφασιστεί από τα κάτω και από τις συνελεύσεις αλλά από "ομόφωνη απόφαση του συντονιστικού". Αυτά τα "ομόφωνα" θα πρέπει να τα φοβόμαστε!.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποιά είναι η επιδίωξη; Να γίνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ένας ενιαίος πολιτικός οργανισμός που θα υπερβεί τις υπάρχουσες οργανώσεις ή ένα μέτωπο/μαζικός πολιτικός χώρος που κάθε οργάνωση θα βρίσκει κόσμο να τον στρατολογεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έψαξα και βρήκα την ανταπόκριση από την 1η παναττική του Μετώπου: http://enosy.blogspot.com/2010/11/1.html
    Εκεί δεν είπες κουβέντα, κι ας είναι τα πράγματα στην καλύτερη το ίδιο άσχημα από δημοκρατικής πλευράς. Αυτό το πράγμα συγνώμη αλλά λέγεται προπαγάνδα. Υπάρχει λόγος; Πραγματικά, γιατί; Δεν είχες τίποτα να πεις για τη συμπεριφορά των ΔΕΑ-ΚΟΕ και τώρα κάνεις τέτοια επίθεση στις οργανώσεις της ανταρσύα, που σίγουρα δεν έκαναν κάτι χειρότερο; Ξεκόλλα γαμώτο! Τι είναι αυτό το πράμα που σας πιάνει με τον κομματικό πατριωτισμό...
    Πάνος Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάνο Δ.
    Τα λέει στη νυφη για να τ΄ακούσει η πεθερά...
    Αλλά ΕΟΣ και κομματικός πατριωτισμός δεν μου κολάνε....μπορεί λιγάκι να πονάει..
    Β.Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπορεί να είναι ατυχής ο χαρακτηρισμός, αλλά κάτι φταίει που είναι λαλίστατος για όλες τις άλλες αντιδημοκρατικές συμπεριφορές εκτός από αυτές του Μετώπου! Αφού τα βλέπει και τα ξέρει ρε γμτ, τι προστατεύει; Και γιατί αξίζει περισσότερο να προστατευτεί το Μέτωπο από την Ανταρσύα;
    π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. θα θέλατε πολύ να ακολουθήσουμε την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Περιμένετε και λίγο να γίνει η συνδιάσκεψη με εκλεγμένα μέλη και η εκλογή από αυτήν του νέου Κεντρικού Συντονιστικού και τότε να κρίνετε, άσχετα από το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάτι τέτοιο ούτε και στα πιο τρελλά του όνειρα δεν προσοσέγγισε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τα πράγματα είναι απλά. Θα διαλυθούν οι οργανώσεις για να σχηματιστεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ναι ή όχι?
    Αν δεν διαλυθούν- αυτό βλέπω- τότε σίγουρα θα έχουν την τύχη του ΣΥΡΙΖΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ούτε εγώ βλέπω να διαλύονται άμεσα, αλλά ας είμαστε ρεαλιστές: Αυτό είναι μια διαδικασία που παίρνει χρόνο. Και στο Die Linke έτσι έγινε. Και στον σύριζα αν γινόταν, με μεταβατικό στάδιο θα γινόταν. Δε διαλύει κανείς το κόμμα του αν δε δει στην πράξη ότι πάει σε κάτι καλύτερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Πάνο Δ.

    1. Αν έχεις παρακολουθήσει συστηματικά αυτά που γράφονται εδώ, έχει γίνει κριτική και στην ΚΟΕ και στην ΔΕΑ για αυτά τα ζητήματα ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Για το μέτωπο υπάρχει ένα γενικότερο ζήτημα προσδιορισμού του. Προς το παρόν ορίζεται ως ένα "ανοικτό πολιτικό σχέδιο" και δεν διεκδικεί να είναι πολιτική οργάνωση με τα χαρακτηριστικά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Βεβαίως υπάρχει και το ζήτημα της δημοκρατικής του συγκρότησης το οποίο θα τεθεί μαζί με το ζήτημα της φυσιογνωμίας του στην συνδιάσκεψη που θα γίνει το νέο έτος. Και εδώ είμαστε και θα τα πούμε για αυτά τα θέματα αναλυτικά. Ας περιμένουμε να ακούσουμε όμως πρώτα τις προτάσεις που θα διατυπωθούν. Ξέρεις εσύ τι λέει για παράδειγμα η ΚΟΕ για το ΜΕΤΩΠΟ και δεν μας το λες; Εμείς δεν το γνωρίζουμε. Όμως γνωρίζουμε ότι δεν σοφίστηκε νεολογισμούς όπως "εργατοδημοκρατική" για να μπερδέψει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Τουλάχιστον ας ξεκινήσουμε από τα αστικά δημοκρατικά δικαιώματα που κατοχυρώνει η στρεβλή αστική δημοκρατία στο τελευταίο μέλος ενός σωματείου και μετά ας πάμε παραπέρα...

    2. Το να κρίνουμε τις προθέσεις του άλλου, όταν δεν μπορούμε να απαντήσουμε στα επιχειρήματα που αναπτύσσει, το λιγότερο που δείχνει είναι έλλειψη διάθεσης διαλόγου. Η κριτική που κάνουμε στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι σαφώς πιο ήπια απ' αυτή που κάναμε στον ΣΥΡΙΖΑ για τα ίδια ζητήματα. Τα επιχειρήματα στο μεγάλο τους μέρος είναι τα ίδια. Αυτό είναι φανερό στον καθένα που έχει παρακολουθήσει έστω και στο ελάχιστο αυτά που γράφονται εδώ. Άσε λοιπόν στην άκρη τους χαρακτηρισμούς για προπαγάνδες και άλλα παρόμοια. Μάλλον τελικά "διυλίζεις τον κώνωπα και καταπίνεις την κάμηλο"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Στους φοιτητές θα πρέπει να επιδιώξουμε μια "φοιτητοδημοκρατική" πολιτική συγκρότηση,ενώ το κίνημα στην Κερατέα μετά την αυριανή συναυλία θα πρέπει να κάνει μια συνέλευση για μια "μικροϊδιοκτησιακοδημοκρατική" συγκρότηση για να προχωρήσει παραπέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ένα εντελώς απολίτικο κατασκεύασμα που παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι αυτό το video:
    ΑΝΤΑΡΣΥΑ
    Για παρέλαση των αστέρων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλό είναι. Για να καταλάβετε τι παίζεται, αφήστε το. Αυτό και παρόντες να είσαστε δεν θα το καταλαβαίνατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Επίσης, η χθεσινή εκδήλωση παρ' όλο ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχε ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα, ήταν σε κόσμο, παλμό και διάθεση πολύ κατώτερη των περιστάσεων αλλά και του κλίματος που είχε διαμορφωθεί στο ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χαχα, καλά, αυτό με το "εργατοδημοκρατική" ήταν όντως πολύ αστείο... Η ΚΟΕ όντως δεν ξέρω τι λέει για το Μέτωπο, ξέρω όμως τι κάνει μέχρι στιγμής... και το ότι δεν ξέρουμε τις προθέσεις της είναι επίσης προβληματικό (άλλωστε το Μέτωπο σε λίγους μήνες κλείνει χρόνο...). Το "ανοιχτό πολιτικό σχέδιο" θα έλεγα πως είναι αστειότητα, αλλά δεν μπορώ να το πω εφόσον στο ίδιο σχόλιο αναφέρεται η εργατοδημοκρατία. Αλλά τι σημαίνει; Τα πάντα στην πολιτική δεν είναι "ανοιχτά σχέδια"; Και η ανταρσύα, αν αποφασίσουν ομόφωνα οι οργανώσεις της να γίνει κάτι άλλο, θα γίνει... ανοιχτό πολιτικό σχέδιο είναι και αυτή!
    Το να διϋλίζουμε τον κώνωπα δεν ξέρω αν είναι πάντα κακό. Κι εσύ το κάνεις στη συγκεκριμένη ανάρτηση... Απλώς μου χτύπησε άσχημα το ότι δε φαίνεται έχεις για όλους παρόμοια αντιμετώπιση. Το μέτωπο είναι κατά κάποιο τρόπο συνέχεια του σύριζα, δεν μπορεί να κρίνεται εκ του μηδενός. Εννοώ ότι δεν έκανες καν μια αναφορά, δεν είπα να κάνεις απαραίτητα εξίσου επιθετική κριτική με αυτήν που κάνεις στην ανταρσύα εδώ... Πάντως την κάμηλο δεν την καταπίνω, από μόνος μου επεσήμανα τη μούγκα του σεκ για αυτά τα θέματα. Άσε που πέτυχα και το εξής υπέροχο, ότι η ΑΡΑΣ έκανε πρόταση για 20% του συντονιστικού κατευθείαν από τις οργανώσεις... Και παραμένει το ζήτημα του πώς θα αποφασίζει αυτό το συντονιστικό (και αν αποφασίζει γιατί λέγεται συντονιστικό και όχι... αποφασιστικό), καθώς και άλλα πολλά. Δεν είναι το ζητούμενο για μένα να βγάλω λάδι την ανταρσύα σε καμία περίπτωση, απλά μετά την παναττική θα μπορούσες άνετα να βάλεις παρόμοιο τίτλο "Το Μέτωπο ακολουθεί το δρόμο που χάραξε ο ΣΥΡΙΖΑ!" αλλά δεν έκανες καν μια αναφορά στο τι έγινε. Ας βλέπουμε (και να σχολιάζουμε/αποκαλύπτουμε) λίγο και τα του οίκου μας πριν αρχίσουμε να ψειρίζουμε την κάθε φράση των ανακοινώσεων των άλλων, αυτό λέω... Τέλος, επειδή παρακολουθώ το blog, δε θυμάμαι να έχει γίνει κριτική στην ΚΟΕ και στη ΔΕΑ για τη στάση τους στον σύριζα μετά την ίδρυση του Μετώπου. Μπορεί να κάνω και λάθος όμως, ένα μυαλό το έχουμε...
    πάνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. To "εργατοδημοκρατική" που είναι παράγωγο της "εργατικής δημοκρατίας" (νομίζω υπήρχει κι ανάλογη ομάδα,αλλά το βέβαιο είναι πως χρησιμοποιείται ως όρος από τροτσικιστικές οργανώσεις" είναι μια έκφραση από τα πρώτα ντκουμέντα του ΝΑΡ στα μέσα '90..
    Τώρα αν ρε σύντροφοι της ΕΟΣ είτε δεν είχατε ουδεμία σχέση (ούτε καν ως φοιτητές, π.χ. με τα ΕΑΑΚ) είναι λογικό να σας ξενίζει.


    υ.γ. κατά τα άλλα δεν διαφωνώ επί της ουσίας,εγώ κράτησα αποστάσεις όταν σε ερώτησή μου περί του ΝPA και την διάχυση των ομάδων/οργανώσεων σε μια ενιαία ΑΝΤΑΡΣΥΑ έλαβα ό,τι να ΄ναι απάντηση από τέως ευρωβουλευτή και νυν περιφερειακό σύμβουλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @bhoy

    ΟΚ! Η "εργατική δημοκρατία" έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο. Όμως, Μήπως μπορείς να μας το εξηγήσεις με δικά σου λόγια τι σημαίνει αυτό το πράμα: "ΕΡΓΑΤΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ", γιατί δεν το καταλαβαίνουμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @πάνο,

    είσαι προκατειλημμένος με το ΜΕΤΩΠΟ, αφού το επαναφέρεις επανειλημμένα σε μια συζήτηση που γίνεται για άλλο θέμα. Ακόμα και αν δεχτούμε ότι έχεις δίκαιο για αυτά που καταλογίζεις στο ΜΕΤΩΠΟ και στην ΕΟΣ, αυτό δίνει συγχωροχάρτι στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ;

    Στην παναττική του ΜΕΤΩΠΟΥ (η οποία ας σημειώσουμε δεν έγινε για να ληφθούν αποφάσεις σε οργανωτικά κλπ) σου υπενθυμίζω ότι είχε προεδρείο στο οποίο δεν συμμετείχαν καν εκπρόσωποι/μέλη συνιστωσών. Επίσης το προεδρείο πρότεινε θέσεις που ήταν σε αντιπαράθεση με την εισήγηση του "συντονιστικού". Αυτό δεν δείχνει κάποια πράγματα; Όμως έχει νόημα αυτή η αντιπαράθεση που εσύ την έβαλες, αν δηλαδή η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή το ΜΕΤΩΠΟ έχουν πιο δημοκρατική συγκρότηση;

    Η κριτική που κάνουμε αναφέρεται στο επίπεδο των αρχών και γίνεται πάνω σε επίσημα κείμενα που εκφράζουν συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις. Γι αυτό το λόγο, αυτά που υποστηρίζουμε δεν είναι διαφορετικά, ανάλογα με ποιόν απευθύνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Βρε ΕΟΣ, μαζί μιλάμε, χώρια καταλαβαινόμαστε. Είπα εγώ για συγχωροχάρτι στην Ανταρσύα; Ακριβώς το αντίθετο λέω παραπάνω. Δεν είναι το θέμα να συζητήσουμε τι έγινε στην παναττική, ξέρουμε κι οι δύο τι έγινε, αυτό που λέω είναι ότι μου φαίνεται πως έχεις αισθητά διαφορετική αντιμετώπιση. Αν νομίζεις ότι είσαι εξίσου αυστηρός κριτής της ανταρσύα, του συν και του μετώπου, εμένα μου περισσεύει... Ούτε είναι στόχος μου να σε "ξεσκεπάσω", να σε προβληματίσω θέλω επειδή ακριβώς ξέρω ότι δεν είσαι "στέλεχος" πουθενά - γι'αυτό και με ξενίζει αυτή η στάση (όπως την εκλαμβάνω εγώ τέσπα), γιατί δεν υπάρχει λόγος. Προκατειλημμένος με το Μέτωπο δεν είμαι και το ξέρεις, ο προ-κατειλημμένος αποκτά άποψη πριν δει ο ίδιος πώς λειτουργεί κάτι. Και ξαναλέω, δεν είναι το θέμα αυτών που λέω το μέτωπο, η αντιμετώπιση του blog στους υπόλοιπους (όπως την ανταρσύα) είναι, γι'αυτό και δεν είναι άσχετα τα σχόλιά μου με το θέμα... Τέσπα, πιστεύω ότι κατάλαβες τι λέω, ας το αφήσουμε, καληνύχτα.
    π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Το παιχνίδι στην αριστερά θα το κερδίσει όποιο εγχείρημα πάρει πρώτο την πρωτοβουλία και πει:
    - Τέρμα οι οργανώσεις/μαγαζάκια.
    - Φορέας που συγκροτείται απ' τα κάτω και με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και ανακλητά και εκλεγμένα όργανα.
    - Δραστηριοποιεί τα μέλη του στο μαζικό κίνημα και έχει ως πρόγραμμα 5 γενικούς στόχους και όχι αυτές τις πολισέλιδες πλατφόρμες που ούτε τα μέλη των ίδιων των οργανώσεων δεν τις διαβάζουν για να τις γνωρίζουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Κατανοητό το ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ιδιαίτερα μετά την εκλογική επιτυχία του Νοέμβρη, που για πρώτη φορά δίνει τη δυνατότητα στην αντικαπιταλιστική Αριστερά να βγει απ' το περιθώριο όπου την περιόριζαν τα χαμηλά ποσοστά, χωρίς να υποχρεωθεί να διαχυθεί σε άμορφα σχήματα που χωράνε ακόμα και τον Κουβέλη και τον Παπαδημούλη. Κάποιες παρατηρήσεις:
    1. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρεοκόπησε μόνο γιατί δεν είχε δημοκρατικές δομές και λειτουργίες. Η κρίση του υπήρξε συνέπεια, πρώτα απ' όλα, της αδυναμίας συνύπαρξης πλήρως αποκλινουσών στρατηγικών, και εμφανίστηκε όταν φάνηκαν ξεκάθαρα τα αδιέξοδα της "αντινεοφιλελεύθερης ενότητας" στη βάση της οποίας είχε συγκροτηθεί.
    2. Η αντιπαράθεση για το οργανωτικό τον ταλαιπώρησε επί χρόνια, χωρίς τελικά να υπάρξει διέξοδος. Το αντίθετο συνέβη.
    3. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ένα σχετικά νέο μόρφωμα το οποίο πριν ακόμα συμπληρώσει δυο χρόνια ζωής δρομολογεί αυτές τις διαδικασίες δημοκρατικής συγκρότησης, που θα υλοποιηθούν στην πορεία προς την πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Μάρτη. Προς τι η τόση αγωνία;
    4. Είναι τραγική η αντίδραση κάποιου κόσμου σε κάθε αναφορά στο εργατικό, π.χ. στην εργατική δημοκρατία. Η αντικαπιταλιστική Αριστερά στην εργατική τάξη αναφέρεται και την εργατική εξουσία επιδιώκει. Τα περί "φοιτητοδημοκρατίας" κ.λπ. είναι γελοία και δείχνουν την αδυναμία κατανόησης του ρόλου που διαδραματίζουν στην ταξική πάλη κινήματα που αναπτύσσονται και πολώνονται στο πλευρό του εργατικού και εντάσσονται σ' αυτό, με την ευρύτερη έννοια.
    5. Το ΝΑΡ, η ΑΡΑΝ, η ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, η Κομμουνιστική Ανανέωση, οι 80 της ΑΡΑΣ που αποχώρησαν, διαφωνόντας με τις πρακτικές της, και εμφανίστηκαν στον Κεραμεικό με κείμενο, έχουν τοποθετηθεί ξεκάθαρα υπέρ της δημοκρατικής λειτουργίας (μέλος-ψήφος, Συνδιάσκεψη με εκλεγμένους εκπροσώπους, εκλεγμένο κεντρικό όργανο κ.λπ.). Το ΣΕΚ είναι η μόνη συνιστώσα που υποτιμά αυτό το ζήτημα, αλλά υποχρεώνεται να υποχωρήσει.
    Προς τι η αγωνία και η σπέκουλα;
    Όταν μάλιστα τέτοιες διαδικασίες ούτε στο Μέτωπο έχουν δρομολογηθεί, ενώ ότι απέμεινε γύρω από τον ΣΥΝ υποχρεώνεται να υποστεί τη μονοκρατορία του Τσίπρα, που σε περίπτωση μη συμμόρφωσης δείχνει το δρόμο της εξόδου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @Ανώνυμο 9:07π.μ.

    Είσαι καλός για εκπρόσωπος τύπου! Το ζήτημα δεν είναι αν έχουν τοποθετηθεί κάποιοι "υπέρ της δημοκρατικής λειτουργίας (μέλος-ψήφος, Συνδιάσκεψη με εκλεγμένους εκπροσώπους, εκλεγμένο κεντρικό όργανο". Αυτά είναι ελάχιστα αναγκαία για να μπορεί να γίνει κάποια συζήτηση για "δημοκρατική συγκρότηση".

    Αν για όλα αυτά απαιτείται π.χ. "ομοφωνία" είναι σίγουρο ότι εφόσον το ΣΕΚ - όπως και συ παραδέχεσαι - διαφωνεί, θα ασκήσει veto και δεν πρόκειται να υλοποιηθούν. Αν αυτό εσύ το λες "σπέκουλα" απλώς προσπαθείς να κρύψεις κάποια πράγματα κάτω απ' το χαλί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Όπως μας λέει ο ανώνυμος των 9:07,
    "Το ΝΑΡ, η ΑΡΑΝ, η ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, η Κομμουνιστική Ανανέωση, οι 8ο της ΑΡΑΣ που αποχώρησαν" έχουν ένα σαφή προσανατολισμό για μια δημοκρατική συγκρότηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Και δεν υπάρχει κανένας λόγος να το αμφισβητήσουμε. Το ζήτημα είναι οι υπόλοιπες συνιστώσες το ΣΕΚ, το ΕΚΚΕ, οι ΑΡΑΣ, οι Οικολόγοι εναλλακτικοί κλπ αν έχουν διαφορετικές θέσεις, πως θα λυθεί το ζήτημα;

    Βεβαίως θα γίνει καλοπροαίρετος διάλογος, θα αναπτυχθούν και θα ζυμωθούν οι απόψεις, αλλά τελικά εφόσον δεν πεισθούν όλοι και δεν υπάρχει συναίνεση προς αυτή την κατεύθυνση, πως θα λυθεί το ζήτημα; Αυτό δεν πρέπει να είναι γνωστό εκ των προτέρων;

    Στην πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Μάρτη, όσοι συμμετέχουν θα ψηφίσουν και με απλή πλειοψηφία θα αποφασίσουν για αυτά τα ζητήματα; Ναι ή Οχι;
    Τόσο απλά είναι τα ζητήματα, και ας μην κρυβόμαστε πίσω απ' εκφράσεις του τύπου "στην πορεία" θα αντιμετωπιστούν τα ζητήματα και άλλα παρόμοια που παραπέμπουν σε συναλλαγές ανάμεσα στα μικρομάγαζα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @ανώνυμος 9:07

    Μια παρατήρηση: Στο σχόλιό σου απουσιάζουν οι ανένταχτοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ! Αυτός ο κόσμος δεν υπάρχει στην λογική σου ή έχει ασήμαντο πολιτικό βάρος σε σχέση με τις οργανώσεις. Χωρίς αυτόν τον κόσμο ή ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ένα "απεχθές πολιτικό μόρφωμα" που το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να αναπαράγει διευρυμένα φαινόμενα σαν αυτά της ΠΑΤΡΑΣ. Και μην μου πεις ότι γι αυτά την ευθύνη φέρνει μόνον η ΑΡΑΣ. Δεν θα σε πιστέψει κανείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ρε παιδιά, λίγη υπομονή:

    1. Οι αποφάσεις στην 1η πανελλαδική Συνδιάσκεψη θα παρθούν με ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ!!! (2/3 πχ).

    2. Το "βετο" ήδη έχει καταργηθεί στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και αφορά ΜΟΝΟ προγραμματικά ζητήματα!

    3. Οι 80 ανένταχτοι που υπέγραψαν το κείμενο ΔΕΝ ήταν όλιι μέλη της ΑΡΑΣ, ήταν ένα κομματι τους. (αυτό για την σωστή ενημέρωση).

    4. Που υπάρχει στον ανώνυμο των 9:07 υποτίμηση των ανένταχτων;;; Μη λέμε ό,τι θέμε! Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δρομολογεί τις διαδικασίες για την 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη τον Μαρτη με μέλη, εκλεγμένους αντιπροσώπους από τις τκ καιτις κλαδικές, με ενιαίο μέτρο πανελλαδικά, οι οποίοι αντιπρόσωποι θα ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΠΟΛΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ και θα ΕΚΛΕΞΟΥΝ ΝΕΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ!

    5. Εάν το ΣΕΚ διαφωνεί απλά, θα μειοψηφήσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @ Προηγούμενο
    ωραία όλα αυτά, αλλά είναι γραμμένα σε κανένα κείμενο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή κυκλοφορούν στο προφορικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. για να ξέρουμε τι σημαίνει ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ22 Δεκεμβρίου 2010 στις 6:06 μ.μ.

    H "ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ!!! (2/3 πχ)" είναι στην πραγματικότητα veto της μειοψηφίας. Αν μια απόφαση λαμβάνεται με πλειοψηφία 2/3, στην πραγματικότητα κάνει ότι θέλει το 1/3 + 1 ψήφος, αφού ότι καταψηφίσει δεν γίνεται απόφαση.

    Αυτά ακριβώς υποστήριζε και στον ΣΥΡΙΖΑ ο ΣΥΝασπισμός για να έχει σίγουρα εξασφαλίσει ότι δεν πρόκειται να ληφθεί απόφαση, ακόμα και αν είναι πλειοψηφική, αν δεν συμφωνεί η Κουμουνδούρου.

    Στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ π.χ. Το ΝΑΡ από μόνο του ή σε συμμαχία με την ΑΡΑΣ μπορεί να εξαφαλίσει το 1/3 των ψήφων και να γίνεται μόνον ότι συμφωνεί αυτό το μπλοκ δυνάμεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Απο πάνω: Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ φιλοδοξεί με την δημοκρατική της συγκρότηση να οργανώσει ανένταχτους οι οποίοι θα ισοβαθμίζουν την οργανωτική των συνιστωσών. Σε μια τέτια ανεπτυγμένη οργανωτικά ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καμμία οργάνωση δεν μπορεί να μπλοκάρει ετσιθελικά αποφάσεις! Και στο λέω εγώ που είμαι μάχιμο μέλος του ΝΑΡ.

    Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ!!!

    Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναππτύσσεται και στη δημοκρατική της συγκρότηση ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΟΛΟΙ!!!

    Και για τον σύντροφο που ρωτά "που είναι γραμμένα όλα αυτά", τον παραπέμπω στην κεντρική ιστοσελίδα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ όπου είναι αναρτημένη η τελευταία απόφαση του Κ.Σ.

    Πιο είδικά για το βέτο, υπάρχει ήδη σε παλιοτερη αποφαση του Κ.Σ. η οποία είναι αναρτημένη και αυτή στο αντίστοιχο λινκ.

    http://www.antarsya.org/index.php?option=com_content&view=article&id=376:-2012&catid=58:2009-05-03-11-08-02&Itemid=127

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @αριστερό 2:04π.μ

    1. Από "φιλοδοξίες" και "δηλώσεις" για δημοκρατική συγκρότηση, έχουν δει τα ματάκια μας πολλές! Αν διαβάσεις τα κείμενα του ΣΥΡΙΖΑ υπερέχουν ως προς αυτό το σημείο από τα κείμενα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Απάντηση για το τι ακριβώς έχουν ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΟΛΟΙ σχετικά την δημοκρατική συγκρότητση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν φαίνεται σε αυτά που γράφεις και παραπέμπεις.

    Στα κείμενα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν υπάρχει τίποτα απολύτως άλλο εκτός από μια απόφαση, ανάλογη με αυτή που είχε πάρει και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Α' πανελλαδική συνδιάσκεψη, αλλά η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πιο παλιά:
    Η πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την πρώτη που θα πραγματοποιηθεί με αιρετούς εκπροσώπους των τοπικών συνελεύσεων, η οποία θα εκλέξει νέο συντονιστικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

    Αναμένονται λοιπόν αποφάσεις πως θα γίνει αυτό. Και είναι προφανές ότι οι αποφάσεις δεν θα παρθούν από συνελεύσεις αλλά από το συντονιστικό με ομοφωνία. Ακριβώς όπως και στον ΣΥΡΙΖΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Είναι αυτό που λέγεται "συντεταγμένη πορεία προς την δημοκρατία". Συνήθως αυτά τα "συντεταγμένα" εγχειρήματα αποτυγχάνουν, όπως και η φιλελευθεροποίηση της Χούντας από τον Μαρκεζίνη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ένα σχόλιο που έχει γενικότερο ενδιαφέρον για το θέμα από την ιστοσελίδα της ΠΑΣΑ, είναι εδώ:πάτερ Ανυπόμονος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Πολύ άγχος ρε παιδιά με την Ανταρσύα κ τις οργανώσεις της....Για ποιο λόγο τέτοια αγωνία; Στην τελική, εσείς κάνατε την προσπάθειά σας για υπέρβαση κ τα αποτελέσματα ήταν η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και η διασπάσεις στο ΣΥΝ. Καλά τα πήγατε...
    Αφήστε τώρα την ΑΝΤΑΡΣΥΑ να κάνει ότι είναι να κάνει κ βλέπουμε. Προς το παρόν πάντως, διακρίνω μια τσαντίλα και μια εμπάθεια...Γιατί άραγε;
    Όσο για τον όρο ριζοσπαστική Αριστερά, αγαπητή ΕΟΣ, τον καπηλεύτηκε με άσχημο μάλιστα τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς αποτέλεσμα πάντως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Η προσπάθεια ψυχολογικής ερμηνείας και η απόδοση προθέσεων (άγχος, αγωνία, τσαντίλα, εμπάθεια, καπηλεία κλπ ) είναι γνωστές μεθοδολογίες αποφυγής να τοποθετείται κάποιος στα ερωτήματα που τίθενται. Με αυτές τις πρακτικές ξεκίνησαν οι εξουσιαστικοί μηχανισμοί στην πρώην Μέκκα του υπαρκτού σοσιαλισμού να αντιμετωπίζουν τις διαφορετικές απόψεις και τις κριτικές και οδήγησαν στα ψυχιατρεία και τα γκουλάγκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @Ανώνυμο 1:31

    Με ψυχοφάρμακα σώζεται η κατάσταση ή θα πρέπει να γίνει και εγκλεισμός; Ο ασθενής είναι επικίνδυνος και επιθετικός και υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθούν τα γεγονότα της ΠΑΤΡΑΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Είπαμε, συντροφοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, να αντιγράφετε το τι γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εσείς το παρακάνατε! Αντιγράφετε πλέον και τις πρακτικές της Κουμουνδούρου απέναντι στον Αλαβάνο, που όταν δεν μπορούσε να τον αντιμετωπίσει πολιτικά, διέδιδε ότι είναι ψυχικά ασθενής και άλλα παρόμοια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Να μετονομαστεί το blog σε Ένωση Οπαδών ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είναι δείγμα και αυτό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μας τελείωσε, πάμε για άλλα τώρα

    (το ενεδεχόμενο μετονομασίας σε Ένωση Οπαδών Μετώπου δε νομίζω ότι έχει νόημα έτσι?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. δε βαριεστε να αναμασατε τα ιδια και τα ιδια ;
    τα ανοιχτα πολιτικα σχεδια ολων ειναι σε πληρη εξελιξη μαζι με την κριση και θα φανει ποιος κανει λαθοσ ή δεν μπορει να προχωρησει.
    παντως εος εχεις μια μικρη εμπαθεια με την ανταρσυα ..οπως και πολλοι στο μετωπο πραγμα ασχημο.
    δημητρης λαρισα
    ΥΓ αυτη την εμπαθεια της αριστερας στον αλλο δεν την αντεχει πλεον ο κοσμος...χρειαζονται καθαρες θεσεις και μαχες και οχι συμφωνιες κατω απο το τραπεζι...νομιζω συντροφοι του μετωπου αυτο πρεπει να το σκεφτειτε σοβαρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. antarsya ολα τα λεφτα παιδια,τι να λεμε.Οι παλαιοι αγωνιστες της δεκαετιας του 80 και πιο παλιά ,ας παραδεχτουμε ότι αποτυχαμε στους αγωνες που συμμετειχαμε και με τους τροπους αυτους ,του στιλ ο σκοπος αγιαζει τα μεσα,ξυλο σε αριστερους και αναρχικους,σπασιμο απεργιών αφου το λεει το σταλινικο μας κομμα...Ας αφησουμε τη νεολαια να προβαλει μπροστα και οι γηραιοί αγωνιστες ας κάνουμε ενα βημα πίσω και οσοι ειναι στις ηγεσιες κομματων συνδικατων συλλογων επιστημονικών και αλλων ,ας παραιτηθούνε για να αναλαβουν οι νεοι αγωνιστες.Εμεις ,τα λεγομενα και πραγματικά ,παλαιά σταλινικά καθαρματα,ας κάνουμε τόπο στα νιάτα στις νέες γενιές που δεν εχουν μεγαλώσει με το σκοπό που αγιαζει τα μέσα,όπως εμείς που δεν ειναι δυνατον με τα άσπρα μας μαλλιά και την ασ πούμε ωριμότητά μας να αλλαξουμε χουγια και να γινουμε ξαφνικά δημοκρατες.Αυτα ισχυουν για το συνασπισμο το συριζα το μετωπο και οχι για το τιμημενο κκε που βαδιζει στο δρομο που χαραξε ο συντροφος γουσιας ο πεχτασιδης και ο κάλφας του μπούλκες μετά και τις απολυσεις στον 902 και στην τυποεκδοτικη.
    Τοπο στα νιατα και τα λεφτα μασ στην ανταρσυα,όχι μονο οι πτωχοι εργατες αλλά και οι πάμπλουτοι κομμουνιστες που κατεχουν λατομεια ξενοδοχεια και χιλιαδες μετοχες στο χαρτοφυλακι'ο τους [εμεις οι παλαιοί σταλινικοι πάντα ζηλευαμε τους πλουσιουσ,αριστερους και δεξιούς,ας το παραδεχτούμε]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Συντροφοι να πω καταρχας οτι δεν παρακολουθω ιδιατερα το μπλοκ απλα ειδα αυτην την συζητηση και θα ηθελα να παρεμβω.Να διευκρινησω οτι ειμαι μελος της νεολαιας Κομμουνιστικη Απελευθερωση και το εγχειρημα του ανταρσυα το βλεπω κριτικα απεχω απο αυτο χωρις να σημαινει ομως οτι δεν ξερω τι γιεται η να μην με ενδιαφερει.Το πρωτο σχολιο που θα ηθελα να κανω ειναι οτι η παραπανω συζητηση μεταξυ αριστερωνβ για ακομη μια φορα κατεληξε σε εναν 'εμφυλιο' μεταξυ διαφορετικων λογικων με πολλες ανακριβιες αστειοτητες και εμπαθειες.Αρχιζοντας λοιπον πρεπει να ξεκαθαρισουμε ενα απλο πραγμτα Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΩΠΟ...Ειναι αυτο που δηλωνει και το ονομα της, δηλαδη μια συνεργασια αντικαπιταλιστικων ριζοσπαστικων οργανωσεων της αριστερας και ανενταχτου αριστερου κοσμου κατα βαση του ευρυτερου χωρου της εξωκοινοβουλευτικης αριστερας.Δευτερον, η ανταρσυα δεν εχει ΚΑΜΜΙ σχεση με τον συριζα ουτε οσον αφορα την δομη ποσο μαλλον το πολιτικο περιεχομενο.Ουτε ποσοστοσεις υπαρχουν ουτε και τα οργανα που εχει ο συριζα υπαρχουν στην ανταρσυα, επομενως οποιαδηποτε ομοιοτητα η παρομοιωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΣΥΡΙΖΑ ειναι ΑΤΟΠΗ.Τριτον τα σχολια αλλοτε ειρωνικα αλλοτε με την μορφη προβληματισμου για τον ορο 'εργατοδημοκρατικη' που χρησημοποει το ναρ φανερωνει την ασχετοσυνη η ακομα την εμπαθεια που υπαρχει απο τα ατομα που μετεχουν σε αυτα τα σχολια για τον χωρο ου ναρ και της νΚΑ.Ο καθενας μας μπορει να μπει στην σελιδα του ναρ και να διαβασει αποφασεις συνεδριων συνδιασκεπσεων για να δει τελικα τι ειναι αυτος ο ορος.Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ για το ναρ και την νΚΑ αποτελει βασικο παραγοντα,σημαντικο στοιχειο για την πολτικη συγκροτιση του εργατικου κινηματος των εργατικων σχηματων Η της ΕΑΑΚ στην διαδικασια της πολιτικης ζυμωσης-συγκροτισης.Η εργατικη δημποκρατια συμπηκνωνει την πολιτικη κουλτουρα και αντιληψη του ναρ και της νκα για το πως αντιλαμβανονται την 'απο τα κατω και αριστερα' συγκροτιση του ανταρσυα η του ιδιοιυ του εργατικου κινηματος(κατι που στην πραξη δυστηχως δεν το καταφερνει οσον αφορα την ανταρσυα τουλαχιστον).Πιο απλα η εργατικη δημοκρατια αναφερεται στις αμεσοδημοκρατικες διαδικασιες με οριζοντιο και μονο συντονισμο, με συντροφικη κουβεντα-συνθεση διαφορετικων λογικων και ολα αυτα μπαινουν κατω απο την δημοκρατικη ενοτητα στην βαση σε αντιπαραθεση με το δομικο μοντελο του κκε για τον δημοκρατικο συγκεντρωτισμο η εναντι στην λογικη ποσοστοσεων οργανωσεων που εχει ο ΣΥΡΙΖΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. συνεχεια του παραπανω...Η εργατικη δημοκρατια ακομα αναφερεται και ως συστατικο στοιχειο της εργατικης εξουσιας και του κομμουνισμου του 21ου αιωνα οπως την εχει θεσει το ναρ και η νκα.Οσον αφορα τωρα την ανταρσυα.Εγω αντιλαμβανομαι και βλεπω οτι τα πραγματα κινηματικα τουλαχιστον αλλα και πολιτικα ως ενα βαθμο στην εξωκοινοβουλευτικη αριστερα ειναι τα ιδια οπως και προ ανταρσυα. Δηλαδη δεν μπορω να καταλαβω πως παρολη την υπαρξη του ΑΝΤΡΣΥ οι δυναμεις του παλιου ΕΝΑΝΤΙΑ να κανουν παλι διαφορετικες συγκεντρωσεις και να εχουμε ως αποτελεσμα υπαρξη 2 πανο ανταρσυα το ενα σε καλεσμα για ανεξαρτητη ταξικη συγκεντρωση και ενα μαζι με την γσσε αδεδυ.Στο εργατικο κινημα τα πραγματα ειναι ιδια και απαραλαχτα,ενω δηλαδη η αντικαπιταλιστικη αριστερα ενωθηκε(????) βλεπουμε σε σωματεια τα εργατικα σχηματα να ειναι οωπς ητανε και προ ανταρσυα...Για ποια ενοτητα μιλαμε? αυτο που καταφερε η ανταρσυα πιο πετυχιμενα απολα ηταν η κοινη εκλογικη καθοδος στις δημοτικες εκλογες οπυ και πειρε περιπου2%.Αυτο προφανως και δεν λεει τιποτα απο μονο του αν αναλογιστουμε και την κατασταση στον χωρο του συριζα αλλα και των μ-λ οργανωσεων.Βεβαια αξιο αναφορας ειναι οτι στην πορεια του πολυτεχνειου στη αθηνα το μπλοκ της ανταρσυα ητανε πιο μαζικο απο ποτε. Τελειωνοντας θα ηθελα να πω οτι για να μπορεσει να γινει επιτελους ενα ενιαιο πολιτικο μετωπο της αντικαπιταλστικης αριστερας χρειαζεται πρωτον, ενιαια πολιτικη και κινηματικη γραμμη,δευτερον ενοτητα στην βαση δηλαδη να υπαρχουν αντικαπιταλιτικες συνελευσης βασης ποου θα εχουν απολυτη 'εξουσια' κατι το οποιο δεν συμβαινει και μια επιτελους ανοιχτη αντιπαραθεση για το προταγμα της αλλης κοινωνιας και της κομμουνιστικης προοπτικης...Ενοτητα δεν ειναι ουτε η κοινη εκλογικη καθοδος ουτε οι ανυπαρκτες η μισοενεργες αντικαπιταλιστικες συνελευσης...Χρειαζεται απιτελους ενα πολιτικο κινημα ανατροπης και ενα πολιτικο μετωπο με τα παραπνω χαρακτηριστικα αν θελουμε να αποτελεσουμε αντιπαλο δεος στην κυβενρηση-ΕΕ-ΔΝΤ. Το ζητημα ειναι απλο.Οσο διεξαγεται αυτος ο πραγματικος ταξικος πολεμος που κυρηξε ο αστικος κοσμος και οι αντιδρασει ειναι ισχνες τιποτα δεν αλλαζει.Πρεπει να δημιουργηθει ενα πολιτικο κινημα αντροπης με μαζικες απεργιες διαρκειας μαχητικο-αγωνιστικο πλαισιο για να μην ηττηθει η αριστερα του 21ου αιωνα απο το 2011.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. @Ανωνυμο της τελευταίας μέρας του 2010

    Κάλα βρε α-ηθόφοβε, τι ζόρι τράβηξες χρονιάρα μέρα...
    Επίσης δεν κατάλαβα σε τι μπορεί να συμφωνώ και σε τι να διαφωνώ από αυτά που γράφεις γιατί με απασχόλησε κυρίως η ανορθογραφία σου και η κακή πληκτρολόγηση.

    @ ΟΛΟΥΣ
    Ε! να γράφετε λίγο πιο προσεκτικά γιατί δεν παίζει να διαβάζουμε 2 φορές το ίδιο κείμενο για να βγάλουμε άκρη. Αν θέλετε δηλαδη να διαβαζουμε κι εμείς οι μη πορωμένοι...

    Καλή Χρονιά - Επιτυχίες και μετά τον Μάρτιο

    Eug

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. συνντροφε εχω προβλημα δυσλεξιας βλεπεις και ειναι λιγο δυσκολο για μενα να γραψω ενα τοσο μεγαλο κειμενο...συγνωμη αλλα προσπαθησα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ