ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

ΣΥΡΙΖΑ: "ένα σκουλήκι ψόφιο, να το σκοτώσω δεν μπορώ, να φύγω δεν μ' αφήνει"

Σε τι διαφέρουν οι τότε δηλώσεις του Ν. Κωνσταντόπουλου
από τις πρόσφατες  αποφάσεις της  ΚΠΕ του ΣΥΝασπισμού;

Δεν πρέπει να υποτιμάμε τις εκλογικές διαδικασίες της αστικής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.Οι ενωτικές προσπάθειες τις Αριστεράς στη χώρα μας, αναζητούν την επιβεβαίωσή τους και την επικύρωσή τους στους αστικούς θεσμούς της αστικής δημοκρατίας και όχι στο μαζικό κίνημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτήθηκε σαν ένα κοινό εκλογικό σχήμα κομμάτων και οργανώσεων της αριστεράς. Χωρίς ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα, θα ήταν δύσκολο να ανοίξει ένα δρόμο ενάντια στον κατακερματισμό και την πολυδιάσπαση της αριστεράς. Ως εγχείρημα εμπεριείχε σπέρματα υπέρβασης, τα οποία ποτέ δεν γονιμοποιήθηκαν να γεννήσουν την νέα Αριστερά του 21ου αιώνα. Και ο θάνατός του επικυρώθηκε στις πρόσφατες εκλογές διαδικασίες. Τον ίδιο ακριβώς δρόμο ακολουθεί και ο “μικρός ΣΥΡΙΖΑ”, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η πολιτική της συγκρότηση σήμερα είναι προφανές ότι περνάει μέσα από εκλογικό αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών γιατί στοχεύει πρώτιστα στο πως να διαχειριστεί το υψηλό ποσοστό ψήφων που συγκέντρωσε, σε σχέση με τον αριθμό των οργανωμένων μελών της.

Σε ένα παλαιότερο κείμενό μας σχετικά με το τι καινούργιο έφερνε το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, γράφαμε:“ Τι καινούργιο μπορεί να γεννήσει μια αριστερά, που η στάση της απέναντι σε οποιοδήποτε ζήτημα που αναδεικνύει η συγκυρία, είναι γνωστή εκ των προτέρων ή μπορεί εύκολα να προβλεφθεί από τον οποιονδήποτε, μέχρι την πιο μικρή της λεπτομέρεια; Τίποτα απολύτως! Η τομή που έγινε με τον ΣΥΡΙΖΑ και ανέδειξε νέα στοιχεία, εντοπίζεται στην “απρόβλεπτη” συμμετοχή των δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Τα ρίσκα που πήραν αυτές οι δυνάμεις ήταν μεγάλα, γι αυτό δέχτηκαν και τους μεγαλύτερους κλυδωνισμούς από το αβέβαιο και τολμηρό άλμα προς τα εμπρός. Μια κοινή εκλογή κάθοδος της ΑΚΟΑ με τον ΣΥΝ θα φαινόταν απλά ως ένα φυσικό και “προβλέψιμο” συμβάν, που δεν θα μπορούσε να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της αριστεράς. Μάλιστα, ήδη είχε καθυστερήσει να γίνει, αφού είναι αρκετοί αυτοί που δεν αντιλαμβάνονται τον χαρακτήρα των πολιτικών και ιδεολογικών διαφορών ανάμεσα στην ΑΚΟΑ και τον ΣΥΝ και θεωρούν αδικαιολόγητη την ύπαρξή τους ως διακριτών πολιτικών οργανισμών.

Δυστυχώς σήμερα στην μετεκλογική συγκυρία, το πως θα κινηθούν και τι θα προτείνουν τα διάφορα πολιτικά μορφώματα της Αριστεράς είναι πράγματα εντελώς προβλέψιμα, σε τόσο μεγάλο βαθμό που έχουν καταντήσει πλέον να είναι ανιαρές οι συζητήσεις για παρόμοια θέματα: Θεωρούμε ότι κανένας πολιτικός χώρος δεν έχει την τόλμη και το θάρρος να ξεφύγει από τις μεγαλοπολιτικές και τους μικροσυσχετισμούς που προσδιορίζουν το παρελθόν και το παρόν της Αριστεράς και να προχωρήσει στις αναγκαίες τομές που είναι απαραίτητες για το μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Το πρόβλημα δεν είναι ότι λείπουν “μεγάλα πολιτικά” σχέδια. Απ' αυτά έχουμε μπουχτίσει... Στα “μικρά” και στα “καθημερινά” ζητήματα κρίνονται πολύ περισσότερα απ' αυτά που φανταζόμαστε!

Το κριτήριο της πράξης είναι αυτό που αποδεικνύει στην πολιτική – και όχι μόνο - τις πραγματικές προθέσεις και διαθέσεις των δρώντων υποκειμένων και όχι οι διακηρύξεις και οι κριτικές που ασκούν σε ότι βρίσκεται γύρω τους. Για τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε πράγματι μια “λυδία λίθος” που έκρινε ποίος είναι συνεπής ως προς τις διακηρύξεις του, που αποκαλύπτει τους πραγματικούς λόγους της επένδυσης του σε αυτό το εγχείρημα, αλλά και τις προθέσεις του για το μέλλον.

Η “λυδία λίθος” λοιπόν για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν βρίσκεται στην “μάχη των μαχών” που δόθηκε για το εκλογικό κατέβασμα στην περιφέρεια της Αττικής και οδήγησε σε δύο ξεχωριστά ψηφοδέλτια. Ούτε στα διακριτά “πολιτικά σχέδια” που υπαινίσσονται τα ψηφοδέλτια του Μητρόπουλου και του Αλαβάνου. Βρίσκεται στην στάση που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο ψηφοδέλτιο της Δ. Σπανούδη στην Στερεά Ελλάδα. Εκεί καταγράφεται με τον πιο καθαρό τρόπο το μέγεθος των διαφορών ανάμεσα σε πολιτικές πρακτικές και αντιλήψεις που δεν μπορούν να συνυπάρχουν πλέον. Εκεί σύσσωμη η ηγεσία του  ΣΥΝασπιμού (η παρέα του Τσίπρα χέρι - χέρι με την παρέα του Λαφαζάνη) διάλεξε να εναντιωθεί σε ότι πραγματικά κινείται, αντιστέκεται και προσπαθεί να συγκροτηθεί απ' τα κάτω μόνο και μόνο για να συμμαχήσει με τους παραγοντίσκους του πολιτικού περιθωρίου του ΠΑΣΟΚ και να έχει ανοιχτές τις πόρτες προς συνδιαχειριστικές πρακτικές που ήταν βουτηγμένος την προηγούμενη περίοδο ο ΣΥΝασπισμός. Είναι αποκαλυπτικό ότι στην εκλογική κάθοδο του ψηφοδελτίου του “Αυτοδιοικητικού κινήματος περιφέρειας Στερεάς” δεν τόλμησαν να αντιπαρατεθούν με τον τρόπο που το έκανε αυτό ο ΣΥΝασπισμός, όλοι οι πολιτικοί χώροι από τους Οικολόγους και την “Δημοκρατική Αριστερά” ως την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Παρ όλες τις πολιτικές διαφορές που είχαν ή και κριτικές που άσκησαν, υπήρξε κριτική στήριξη του ψηφοδέλτιου από δυνάμεις που προέρχονται απ' όλους αυτούς τους πολιτικούς χώρους.

Όποιος σήμερα θέλει να συνεχίσει την κοινή πορεία με την Κουμουνδούρου, μέσα από το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά αναγνωρίζει την ήττα αυτού του εγχειρήματος και επιστέφει στην εποχή του Ν. Κωνσταντόπουλου, με πολύ χειρότερους όμως όρους. Αξίζει να επισημάνουμε ότι το εμπόδιο για αυτές τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν η “Ανανεωτική πτέρυγα” του ΣΥΝασπισμού, η οποία είχε στοχοποιηθεί από την Κουμουνδούρου αλλά και από πολλές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ ως το εξιλαστήριο θύμα. Και οι εξελίξεις το επιβεβαίωσαν με το ποιο πανηγυρικό τρόπο: Είσαι πολιτικά αφερέγγυος, όταν κατεβαίνεις με πατενταρισμένους ΠΑΣΟΚους και προσπαθείς να συμμαχήσεις με πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται στις παρυφές του ΠΑΣΟΚ, αλλά ταυτόχρονα είσαι σε πόλεμο με πρώην συντρόφους σου που έχουν ακριβώς την ίδια πολιτική στόχευση. Άντε να εξηγήσεις στην κοινωνία γιατί ο Μητρόπουλος είναι καλύτερος από τον Κουβέλη...

Πριν ένα χρόνο περίπου γράφαμε για τις προοπτικές του ΣΥΡΙΖΑ: Το εγχείρημα αυτό δεν κινδυνεύει σήμερα να ακυρωθεί από τον Λ. Κύρκο και τους πολιτικούς του φίλους οι οποίοι δεν απόκτησαν ποτέ καμία σχέση μαζί του, αλλά από την πολιτική ανικανότητα του «αριστερού ρεύματος», την τυχοδιωκτική πολιτική της ομάδας Τσίπρα και των "μισθοφόρων" της εντός και εκτός ΣΥΝασπισμού. Πρακτικά έχει αρχίσει ήδη να υπονομεύεται από την εποχή που η Κουμουνδούρου απέκτησε με την βοήθεια των στηριγμάτων της εκτός του ΣΥΝ, τον οργανωτικό και πολιτικό έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ. Στην συνέχεια ανέτρεψαν την συγκρότηση του ως αυτόνομου πολιτικού οργανισμού με μέλη και δημοκρατικές διαδικασίες.

Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Όπως κατάντησαν σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν καταστρέψει το μέλλον του. Δεν υπάρχει σημείο επιστροφής. Θα συνεχίσουμε βεβαίως να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του εγχειρήματος, κυρίως για το γέλιο που προκαλεί η συνέχιση της μικροπολιτικής, του παραγοντισμού και των μικροσυσχετισμών σε συνθήκες αποσάθρωσης και ήττας. Εξάλλου, το “νέο” δεν πρόκειται να γεννηθεί στην Αριστερά, αν δεν καταστραφεί το “παλιό” με τους τρόπους και τις μορφές που υπάρχει σήμερα. Και αυτή η καταστροφή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα...

11 σχόλια :

  1. Η “λυδία λίθος” λοιπόν για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι δεν στήριξε μαζί με τη Δημοκρατική Αριστερά και τους Οικολόγους Πράσινους τη Σπανούδη και το εντελώς διαχειριστικό ψηφοδέλτιο της; Μόνο στη Βοιωτία είχε κάποια απήχηση η πρόταση αυτή και δεν είναι τυχαίο ότι ο Στούπης που ανακοίνωσε πολύ αργότερα την υποψηφιότητά του την ξεπέρασε.
    Η υποψηφιότητα Στούπη ήταν αντιμνημονιακή της Σπανούδη όχι. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχω την εντύπωση ότι το παλιό πεθαίνει με την έλευση του καινούργιου. Αν το παλιό πεθάνει και το καινούργιο δεν έχει γεννηθεί , έχουμε τον ορισμό της κρίσης. Νομίζω το είπε και ο Λένιν αλλά δεν παίρνω όρκο, δεν είμαι λεννινιστής.
    Το νέο λοιπόν. Βλέπω το πλήρες αδιέξοδο των κυρίαρχων σχημάτων της Αριστεράς αλλά δεν νομίζω ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το Μέτωπο είναι το νέο , ελπιδοφόρο ξεκίνημα. Ειδικά για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ , διάβαζα για τα γεγονότα της Πάτρας και έμεινα με το στόμα ανοικτό. Ο διάλογος ποτ ακιλούθησε, ενίσχυσε την κατάπληξή μου.
    Προσωπικά για μένα το νέο θα έχει μια άλλη αντίληψη για την ανάπτυξη , πιο οικολογική. Δεν θα θεωρεί τα πολύμορφα, νέα κινήματα συμπληρωματικά η δευτερεύοντα. Θα ξανανακαλύψει την άμεση δημοκρατία και θα δώσει πιο πολύ βάρος στο κοινωνικό πεδίο από ότι στο πολιτικό. Θα είναι αντιεραρχικό, θα εφαρμόζει την εναλλαγή, δεν θα είναι πυραμίδα. Ξέρω ότι όλα αυτά ακούγονται σαν ( κακή ) έκθεση ιδεών. Ολοι τα πιστεύουμε, ελάχιστοι τα εφαρμόζουμε.
    Τέλος γιατί ο ΣΥΝ δεν στήριξε την Σπανούδη, ειλικρινά σπάω το κεφάλι μου να το καταλάβω. Ηταν διαχειριστικό ψηφοδέλτιο; Δεν νομίζω αλλά ακόμη κι έτσι πόσα ψηφοδέλτια στήριξε ό ΣΥΝ με την Δ.Α. και τους Ο.Π. μαζί; ολα ξεχειλίζαν από επαναστατικότητα; Ρωτάω τον ανώνυμο των 4.25 μ.μ.
    Για την επιλογή Μητρόπουλου τι να πώ; και ρεζίλι έγινε ο ΣΥΝ και δεν πήγε καλά από πλευράς αποτελέσματος. Εδώ γέλαγε κι ο αδελφός μου , τραπεζικό στέλεχος, με την επιλογή αυτή! Οχι ότι θα ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ αλλά τουλάχιστον θα γλύτωνα την καζούρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάνεις λάθος για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το ποσοστό της δεν είναι μεγάλο σε σχέση με τον αριθμό των οργανωμένων μελών της. Είναι μεγάλο σε σχέση με τα προηγούμενα αποτελέσματα. Σε σχέση με τον αριθμό των οργανωμένων μελών π.χ το Μέτωπο συγκέντρωσε πολύ μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. Από άποψη οργανωμένων μελών η ΑΝΤΑΡΣΥΑ φυσικά δεν είναι ΣΥΝ αλλά πάντοτε η οργανωτική της βάση ήταν μεγαλύτερη από την εκλογική της απήχηση. Στην Αττική π.χ έχει περισσότερα μέλη από τους Οικολόγους Πράσινους οι οποίοι έχουν αυξήσει τα τελευταία χρόνια πολύ την οργανωτική τους δύναμη. Αυτό που παίζεις ρόλο ωστόσο δεν είναι πόσα μέλη έχει αλλά πόση απήχηση έχεις στην κοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό ισχύει ωστόσο σε περιοχές όπως περισσότερο η Α. Μακεδονία ή η Ανατολική Πελοπόννησος όπου όντως δεν έχει πολλά οργανωμένα μέλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Όπως κατάντησαν σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν καταστρέψει το μέλλον του. Δεν υπάρχει σημείο επιστροφής.

    Καιρός λοιπόν να αλλάξει και ο τίτλος:
    Ε.π.Ο.Σ. (Ένωση πρώην Οπαδών ΣΥΡΙΖΑ) μήπως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. http://www.youtube.com/watch?v=ESeXGhEn0nQ&feature=player_embedded

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σύντροφοι του Μετώπου Αλληλεγγύης & Ανατροπής ή όσοι ενδιαφέρονται γι' αυτό, να σταματήσουμε τέτοιου είδους κριτικής και σχολίων. Ούτε το Μέτωπο δείχνουν ότι επιθυμούμε, ούτε ότι μπορούμε να το συγκροτήσουμε. Γλιστράμε σε μια αντιπαράθεση ενδοαριστερή, ανεπίκαιρη, οργανωτίστικη και γενικόλογη περί νέου και παλιού.
    Π.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κι εγώ ένα παιδί μέσα σ΄ ένα κύκλο από κιμωλία, κι από γύρο θετοί και μη φαντασιόπληκτοι γονείς, με πιότερη τη στέρηση του συνδρόμου του γονέα, με τραβούν από χέρια δάκτυλα και πόδια να οικειοποιηθούν την καταξίωση της ύπαρξης τους, μιας ύπαρξης χωρίς νόημα.

    Κι όμως άπαντες απέχουν πολύ της επίγνωσης μιας αξίας της παιδείας, κατά την οποία τα παιδιά είναι ολονών παιδιά!

    Παρ΄ όλα αυτά ΟΤΑΝ υπάρχουν ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ γονείς που δεν κάνουν διακρίσεις σ΄ αδέσποτα παιδιά, τότε ΜΟΝΟΝ η ζωή (κοινωνία) τραβάει την ανηφόρα.

    2008-07-11 Från: a_konstantin@live.com Till ΣΥΝ Χαλκιδας
    2008-10-13 Βαγγελης Αποστολου Συνεντευξη για το Σκάνδαλο της Μ. Μ. Λαύρας
    2009-06-17 Från: Konstantin​os Athanassia​dis Till perkor27@gmail.com
    2009-06-26 Σανιδας διατασει εισαγγελικη ερευνα
    2009-6- 28 Δήλωση του Β. Αποστόλου, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ
    2009-07-22 Ερώτηση Κοραβεση
    2009-12-10 Från: a_konstantin@live.com Till Periklis Korovesis
    2009-12-15 Från: periklis korovessis Till: Konstantinos Athanassiadis
    2010-01-27 Ερώτηση Φ.Κουβέλη. Π.Λαφαζάνη

    Όταν ΟΜΩΣ ΚΑΝΕΝΑΣ δεν ασχολείται με το αυτονόητο του ότι Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ

    http://kodikas-dimon-koinotiton.blogspot.com/2009/09/blog-post.html

    Είναι ασύλληπτο το αυτονόητο του αυτοσεβασμού
    ΚΑΤΑ ΜΙΑΣ ΑΠΑΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ?

    ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ ΠΑΛΙ!!!
    http://diaploki-diafthora.blogspot.com/2010/08/blog-post.html

    Ίσως! ελλείψει? συνταγματολόγων!
    http://diaploki-diafthora.blogspot.com/2008/02/blog-post_10.html

    Κατά τ άλλα η δια της εναπόθεσης της ψήφου, ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΑΥΤΟΔΟΙΗΚΗΤΟΥ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥ ΘΕΟΥ ΘΑ ΛΥΣΗ το γόρδιο δεσμό του Δ.Ν.Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η ανάλυση εν πολλοις είναι σωστή, είτε τουλάχιστον αυτό ισχύει στα δικά μου μάτια
    Αλλά γιατί έπρεπε να χαθεί τόσος καιρός. Ο ΣΥΝ είχε ουσιαστικά δείξει τις προθέσεις του από τις ευρωεκλογές τους 2004. Εάν τότε είχε πάει καλά δεν θα ξανασκεφτόταν για ΣΥΡΙΖΑ . Ο φαινομενικός κίνδυνος εξόδου από την βουλή τα επόμενα χρόνια τον οδήγησε σε εικονικές υποχωρήσεις
    Ας μην ξεχνάμε ότι οι ανανεωτικοί ήταν τουλάχιστον 30% τότε.
    Εάν δεν επιθυμούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ θα τον είχαν μπλοκάρει τότε . Όμως καλά βολεύτηκαν οι Κουβελιδες και οι DJ ραδιοφωνου να εκλέγονται με αντικαπιταλιστικές ψήφους . Το ίδιο ισχύει και για επαγγελματίες αναλυτές τhς αριστεράς και παπαδάκια τhς ηγεσίας τhς ΓΣΕΕ .Σήμερα το μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ χρεωκόπησε και γιαυτό οι ανανεωτικοί την έκαναν για άλλες πολιτείες εκεί που κοιτάζει ΌΜΩΣ ΚΑΙ Ο συν .
    Το μέλλον των συνεπών αριστερών δυνάμεων είναι εκτός ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ .
    Αφήστε τον ΣΥΝ να ψάχνει το επόμενο θύμα να αφαιμάξει .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το κειμενο σου ειναι τιμιο , αλλα για το ολο εγχειρημα χρονια λεμε οτι δεν... Υ.Γ. Δεν αντεχω τους Επιμηθεις της Αριστερας , συμπαθα με , οταν καταλαβετε π.χ. οτι τα ''αντιμνημονιακα'' στρωνουν πλουσιο μπουφε στα cds ua einai pali arga. O fasismos θα εχει χτυπησει την πορτα mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. προτείνω τη μετονομασία του blog σε Ο.Α.ΣΥΡΙΖΑ
    (Οργάνωση για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ)

    ήδη ο συριζίτης καπάρωσε τις "αναμνήσεις από..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ