ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015

Ανοικτή συνάντηση, Σάββατο 29 Αυγούστου 10πμ στην ΑΣΟΕΕ


Σύντροφοι και συντρόφισσες από αυτούς που υπογράψαμε το κείμενο “κριτική αποτίμηση της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ”, ανένταχτοι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ, που συμμεριζόμαστε ιδέες όπως αυτές του ανανεωτικού κομμουνισμού/της δημοκρατίας/της οικολογίας/των κινημάτων, παίρνουμε την πρωτοβουλία συνάντησης το Σάββατο 29 Αυγούστου 10πμ στην ΑΣΟΕΕ.Θα συζητήσουμε την δυνατότητα και τα χαρακτηριστικά εκλογικής συνεργασίας με την “Λαϊκή ενότητα”, μέσα και από την δημιουργία ενός πόλου συγγενών δυνάμεων. Η συνάντηση είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο/η. Στις 6 το απόγευμα μπορούμε να παρακολουθήσουμε την ανοικτή εκδήλωση του Rproject και να πάρουμε μέρος στην συζήτηση που οργανώνει.

Για το θέμα της εκλογικής συνεργασίας καταθέσαμε ένα κείμενο αρχών το οποίο και επισυνάπτουμε:

Βασικές Αρχές

1. Η δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας προέκυψε από την πιεστική ανάγκη άμεσης αποδέσμευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ και συγκρότησης κοινοβουλευτικής ομάδας των βουλευτών/τριών που με το “όχι” στο νέο μνημόνιο τήρησαν τις δεσμεύσεις τους, ανταποκρίθηκαν στο μεγάλο ΟΧΙ της 5ης Ιουλίου και απέρριψαν έμπρακτα τη νέα αφήγηση της απουσίας εναλλακτικής λύσης.
Κατανοούμε ότι όλες οι ενέργειες γίνονται υπό την πίεση του χρόνου των εκλογών που προκήρυξε μέσα στον Αύγουστο, με την έγκριση των “θεσμών”, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας για άλλη μια φορά να δημιουργήσει τετελεσμένα.

2. Επιδιώκουμε την εκλογική συνεργασία όλων των αριστερών δυνάμεων που επιμένουν αντιμνημονιακά, γνωρίζοντας ότι μόνον έτσι θα έχει δυναμική μια νέα αρχή μετά την ήττα.
Διαφωνούμε, όμως, ριζικά να προδιαγραφεί με υλικά από το παρελθόν το μέλλον της μεγάλης υπόθεσης δημιουργίας ενός πλειοψηφικού κοινωνικού και πολιτικού αντιμνημονιακού κινήματος - μετώπου, που θα συνεχίσει τους αγώνες και, στη βάση ενός συνολικού σχεδίου κοινωνικής/παραγωγικής ανασυγκρότησης, θα εγκαθιδρύσει μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση της Αριστεράς. Μόνο μέσα από διαδικασίες δημοκρατίας, συμμετοχής και χειραφέτησης των λαικών τάξεων μπορεί να πραγματοποιηθεί η σύγκρουση με τους “θεσμούς” της Ευρωπαϊκής ¨Ένωσης και της Ευρωζώνης, για την απαλλαγή της χώρας από τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις.

3. Τα κόμματα της μετα-δημοκρατίας είναι αρχηγικά, συγκεντρωτικά, επικεντρώνονται στο κοινοβούλιο και αναπαράγουν την υλικότητα των μηχανισμών του κράτους. Η σύγχρονη Αριστερά πρέπει να έρθει σε ρήξη με αυτή την κομματική τυπολογία, η οποία ναυάγησε ήδη ως επιλογή στον ΣΥΡΙΖΑ. Η δημόσια εικόνα της Λαϊκής Ενότητας κινείται, επίσης, στη βάση μιας ιεραρχικής δομής που καταλήγει σε μονοπρόσωπη έκφραση ή σε τριανδρία. Σε όλα αυτά οι αριστεροί που έδωσαν μάχες για τη δημοκρατία και την αυτοπρόσωπη συμμετοχή και οι νέοι άνθρωποι που πήραν στα χέρια τους το ΟΧΙ δεν αναγνωρίζονται.

4. Εξίσου σημαντικό, αυτές οι πολιτικοοργανωτικές επιλογές προοιωνίζονται μια μικρή κλειστή οργάνωση, όχι ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα. Αλλά, αν στόχος μας είναι μια λαϊκή «επανάσταση», δηλ. μια πραγματική σύγκρουση με τους «θεσμούς» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ευρωζώνη, τότε πρέπει να επινοήσουμε, βασισμένοι στις καλύτερες ιστορικές παραδόσεις της αριστεράς και στις πρόσφατες των κινημάτων παγκόσμια, τις οργανωτικές και πολιτικές μορφές που θα εκφράζουν από τώρα τη δημοκρατία του λαού και θα οδηγούν στην κοινωνική χειραφέτηση.

5. Ο χρόνος είναι πιεστικός. Μαζί με τις αλλαγές στη δημόσια εικόνα και στις διαδικασίες της εκλογικής συνεργασίας πρέπει να διακηρύξουμε τώρα ότι, από την επομένη των εκλογών, θα εργαστούμε ώστε να συγκροτηθεί το αριστερό αντιμνημονιακό λαϊκό μέτωπο με πρωτοβουλίες του κόσμου του ΟΧΙ και διαδικασίες αυτοοργάνωσης. Το μέλλον διαρκεί πολύ. Ας του δώσουμε χώρο.

6. Στο πλαίσιο των παραπάνω θέσεων βρισκόμαστε κοντά στον προβληματισμό που καταθέτουν οι αριστερές οργανώσεις του ΜΑΡΣ με τίτλο “Για την άμεση και μακροπρόθεσμη συγκρότηση της μετωπικής συσπείρωσης της ριζοσπαστικής Αριστεράς”. Ιδιαίτερα εμμένουμε στο σημείο 6, που αφορά στα χαρακτηριστικά της εκλογικής συνεργασίας, το οποίο και προσυπογράφουμε.

πληροφορίες - επικοινωνία:
Κρητικός Μάριος, mkritikos@teemail.gr, τηλ. 6973 098478
Πορτάλιου Ελένη, portel@central.ntua.gr, τηλ 210 7512560
Σπανούδη Δέσποινα, spanudi@gmail.com, τηλ 6972 850659

2 σχόλια :

  1. Που είναι ρε παιδιά αυτό το κειμενο των αριστερών οργανωσεων του ΜΑΡΣ;
    Πρέπει όλα να κινηθούν ταχύτατα, αφού γυρίσαμε επιτέλους από τα μπάνια, κι ενώ φαινόταν τι αιφνιδιασμός πα να γίνει, βάζαμε μακαριως τη 2η συγέντρωση του ΟΧΙ για τέλη 30Αυγούστου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να κατηγορείται και ο Λαφαζάνης για αρχηγισμό είναι ανέκδοτο.

    Επίσης πολλοί από αυτούς που ψήφισαν Οχι δεν αναγνωρίζονται απαραίτητα στην αριστερά. Να το λάβετε και αυτό υπόψη σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ