ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Τι διάλογο θέλουμε;


Και οι δύο χαμογελούν για αυτό που βγήκε από την κάλπη, για διαφορετικούς όμως λόγους…



O «διάλογος» για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ξεκινήσει από τα παράθυρα των καναλιών πριν καν κλείσουν οι κάλπες. Και σε αυτόν το «διάλογο» πρωτοστατούν στελέχη της ανανεωτικής πτέρυγας του ΣΥΝ. Η παρουσία του Δημήτρη Παπαδημούλη μπορεί να δικαιολογηθεί γιατί ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής, όλοι οι άλλοι όμως τι γυρεύουν στα παράθυρα των καναλιών και δίνουν τις δικές τους εξηγήσεις γιατί δεν πήγε καλά ο ΣΥΡΙΖΑ; Από τα παράθυρα λοιπόν των καναλιών πληροφορούμαστε ότι «δεν θα τεθεί θέμα ηγεσίας στον ΣΥΝ», ότι κάποιοι είχαν εγκαίρως δηλώσει ότι «δεν θα πρέπει να πάρουν αέρα τα μυαλά μας» και άλλα παρόμοια…

Δεν μας παραξενεύει το γεγονός ότι θεωρείται προφανής η αποδοχή αυτών των τηλεοπτικών εμφανίσεων ως έγκυρη διαδικασία διαλόγου. Ο «συντονιστής» μιας τέτοιας εκπομπής «διαλόγου» στην ΝΕΤ θεωρεί μάλιστα ως δεδομένη και την κατ’ οίκον «συμμετοχή» του Αλέξη Τσίπρα στην εκπομπή του. Γιαυτό κάποια στιγμή δηλώνει ότι ο Τσίπρας θα πρέπει να «πήρε το μήνυμα» που το έστελνε εκείνη την στιγμή «ζωντανά» ο Παπαδημούλης μέσω της εκπομπής του, ώστε την Τετάρτη, όταν συζητηθεί στα όργανα του ΣΥΝ το θέμα, να είναι προετοιμασμένος!

Εκτός όμως από την παρουσία στα κανάλια, μας ενόχλησε το γεγονός ότι κάποιοι “ανανεωτές” υπονόμευσαν την εκλογική κάθοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Καλούσαν τον κόσμο να μην ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, για να μην βγει μια νεομαοϊκή βουλευτίνα, που είναι ενάντια στην Ευρωπαϊκή πολιτική του ΣΥΝ. Και δυστυχώς - με βάση στοιχεία που έχουμε διασταυρώσει - δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό. Και αν επρόκειτο απλώς για μη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ θα το δικαιολογούσαμε, εφόσον θεωρούν ότι η άποψη τους είναι ριζικά διαφορετική από τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και να μην ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε κάποιος να δεχτεί. Όμως η υπονόμευση αποτελεί ζήτημα διαφορετικής ποιότητας: δεν είναι δυνατόν να στρέφεσαι ενάντια στην προσπάθεια του πολιτικού φορέα στον οποίο μετέχεις απλά και μόνο επειδή είσαι μειοψηφία ή επειδή δεν κατάφερες να βγάλεις τον «δικό σου» πρώτο ευρωβουλευτή. Δεν το θεωρούμε έντιμο … αν πλέον σημαίνει κάτι αυτή η λέξη.

Και όλα αυτά τα περιστατικά δεν είναι «προφάσεις» για να μην διεξαχθεί ο «διάλογος», όπως ισχυρίζεται στα τηλεπαράθυρα ο σ. Κουβέλης. Όπως γνωρίζουν ακόμα και τα παιδιά του δημοτικού ο διάλογος προϋποθέτει την ύπαρξη ενός πολιτικού περιβάλλοντος, που σίγουρα δεν είναι τα τηλεπαράθυρα, και κυρίως χαμηλούς τόνους και απουσία πολιτικών εκβιασμών. Δυστυχώς η στάση και η πρακτική ορισμένων συντρόφων κάθε άλλο παρά συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση. Γι αυτό καλό είναι «να μαζευτούν» ορισμένοι και να πέσουν οι τόνοι μπας και επιτέλους βρεθεί κάποια λύση … Άλλωστε ας σκεφτούν λίγο και τις βουλευτικές εκλογές που έρχονται - εκτός κι αν το πάμε για κλείσιμο το μαγαζί!

6 σχόλια :

  1. Το άρθρο του Aντωνη Kαρκαγιαννη στην Καθημερινή με τίτλο: Η «φούσκα» του ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ, είναι αρκετά αποκαλυπτικό!
    (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_10/06/2009_317999
    )
    Επιβεβαιώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε σωστή γραμμή. Έχουν τρομάξει οι υποστηρικτές του δικομματισμού και του αστισμού από τα νέα δεδομένα που φέρνει στην πολιτική ζωή του τόπου το ενωτικό εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ. Και θα τρομάξουν ακόμα περισσότερο όταν γίνει από ευκαιριακή εκλογική συνεργασία ενιαίος πολιτικός οργανισμός που λειτουργεί με δημοκρατικές διαδικασίες. Τότε θα έχουν πολύ λιγότερα περιθώρια για να παρεμβαίνουν στα εσωτερικά του…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το άρθρο του Aντωνη Kαρκαγιαννη στην Καθημερινή με τίτλο: Η «φούσκα» του ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ, είναι αρκετά αποκαλυπτικό!
    (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_10/06/2009_317999
    )
    Επιβεβαιώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε σωστή γραμμή. Έχουν τρομάξει οι υποστηρικτές του δικομματισμού και του αστισμού από τα νέα δεδομένα που φέρνει στην πολιτική ζωή του τόπου το ενωτικό εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ. Και θα τρομάξουν ακόμα περισσότερο όταν γίνει από ευκαιριακή εκλογική συνεργασία ενιαίος πολιτικός οργανισμός που λειτουργεί με δημοκρατικές διαδικασίες. Τότε θα έχουν πολύ λιγότερα περιθώρια για να παρεμβαίνουν στα εσωτερικά του…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ?

    1. Το βασικό μήνυμα των εκλογών είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν «τραβάει»!
    Από τους απέχοντες, ένα μέρος είναι της ΝΔ. Ένα άλλο έχει καταφύγει στο ΛΑΟΣ και ένα μικρότερο στους Οικολόγους. Αν όλοι αυτοί «συνενωθούν» στις βουλευτικές, το ΠΑΣΟΚ θα τα βρει σκούρα.
    Η μόνη «νίκη» για το ΠΑΣΟΚ είναι ίσως η επικρατήσει (προσωρινή;) της ομάδας Παπανδρέου στο εσωτερικό του κόμματος.
    2. Όλοι οι άλλοι, πλην ΛΑΟΣ, έχουν απώλειες.
    3. Για τον ΣΥΝ, το μόνο μήνυμα που υπάρχει είναι ότι «ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ ΑΥΤΉ Η ΚΑΤΆΣΤΑΣΗ».
    Προσωπικά, δεν επιθυμώ να «ζήσω» «μέρες Τασκένδης», «12ης Ολομέλειας» κλπ. όποιος θέλει ας τις ζήσει…
    Η ομάδα των ανανεωτών έχει δύο επιλογές, ή να φύγει μόνη της από τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ή να μείνει ΜΟΝΗ της. Εμείς όλοι οι άλλοι να φύγουμε από κει. Ας μείνει η μειοψηφία μοναχή της να κάνει υψηλή πολιτική και διαπραγματεύσεις για καρέκλες με το ΠΑΣΟΚ.
    Δεν χρειάζεται αν τους διαγράψει κανείς!
    Φεύγουμε όλοι και κάνουμε άλλο κόμμα. Και συνεχίζουμε με το εγχείρημα Συριζα, εάν υπάρχουν ακόμα προϋποθέσεις.
    Φευγουμε από τον Συνασπισμό, κατανοητό???
    Εγώ δεν μένω! Αρνούμαι να βγάζω βουλευτή τον Κουβέλη και την παρέα του!
    Αρνούμαι να τους δίνω πάτημα να μιλάνε αυτοί για μένα!
    Αρνούμαι να τους επιτρέπω να κάνουν πολιτική και διαπραγματεύσεις για να βολευτούν αυτοί … «καλύτερα»!
    Και ο Τσίπρας και ο Αλαβάνος δεν έχουν ανάγκη να δώσουν αναφορά και λογαριασμό σε κανένα από αυτούς!
    Σε αυτούς, που όπου ελέγχουν τοπικές οργανώσεις, όλες πήγαν κατά διάλου! Πήγαν να ψηφίσουν οι … «ανανεωτές»? και εάν πήγαν, τι ψήφισαν????

    Τύχη Αγαθή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για 15000 ψήφους δεν βγήκε η νεομαοϊκιά κατά Πρετεντέρη συναινούντος Παπαδημούλη ευρωβουλετίνα. Στόχος επετεύχθη! Η εκλογική απεργία σάρωσε.
    Δυστυχώς τα παραδείγματα όχι απλά δεν είναι μεμονωμένα, αλλά έχουν καταθλιπτική πλειοψηφία στις πτέρυγες εκίνης της αριστεράς που αυτοδιαφημίζει ήθος και πολιτικό προσανατολισμό.
    Ας χαρούμε τον 8ο ευρωβουλευτή της ΝΔ ή τον 2ο του ΛΑΟΣ. Ποιος ξέρει μάλλον θα είναι καλύτεροι στην ευρωβουλή από την νεομαοϊκιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ....
    Το ευρωπαϊκό πλαίσιο δεν αποτελεί φυσικά παραλλαγή για να κρύψουμε το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, πόσο μάλλον για να σκεπάσουμε χρόνια δομικά προβλήματα του Συνασπισμού, μόνο που αυτή είναι μια άλλη συζήτηση. Αντιθέτως αποτελεί έναν παραπάνω λόγο για να το αντιμετωπίσουμε. Να το αντιμετωπίσουμε όμως ως αυτό που είναι και όχι ως αυτό που μας βολεύει να είναι. Είναι περισσότερο από εμφανές πια ότι κάναμε λάθη. Είναι όμως επίσης εμφανές ότι κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει μπορέσει να προσδιορίσει το ένα λάθος που ήταν το πιο καθοριστικό. Έστω τα δύο ή τα τρία. Γιατί; Πολύ απλά γιατί δεν υπάρχει. Άλλωστε το γεγονός ότι καμία πολιτική δύναμη, πλην της ακροδεξιάς (που πόνταρε στον αντι-μεταναστευτισμό), δεν ενισχύθηκε ουσιαστικά είναι και ένας δείκτης ότι καμία στάση σε κανένα ζήτημα δεν αποτέλεσε τον καθοριστικό παράγοντα.

    Αν δεν μπορούμε λοιπόν να βρούμε το μεγάλο λάθος, θα πρέπει να αναζητήσουμε την μητέρα των πολλών μικρότερων λαθών. Και δεν είναι άλλη από το ότι δεν διαβάσαμε σωστά την συγκυρία. Ότι και να κάναμε πάνω σε μια λάθος ανάλυση θα ήταν περισσότερο ή λιγότερο προβληματικό ή αναποτελεσματικό. Στην ουσία προβάλαμε πάνω στην κοινωνία το σκηνικό αγωνίας της κρίσης, προσπερνώντας την πιθανότητα, η κρίση να μην γεννά, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, τα αντανακλαστικά που πιστεύαμε. Σίγουρα αυτή η λαθεμένη μας εκτίμηση δεν μας δίνει τη βολική διέξοδο να φορτώσουμε τις ευθύνες σε ένα επιτελείο, ένα πρόσωπο, μια οργάνωση. Πρόκειται για συλλογική αστοχία με διαφορετικά επίπεδα ευθυνών που δεν χωράνε στο κείμενο μας να αναφέρουμε.

    Η αναζήτηση, όμως, ευθυνών μας παραπέμπει αυτόματα και στο ερώτημα με ποιες διαδικασίες καθορίστηκε η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον μετά τις εκλογές του 2007. Αυτό οδηγεί εκ τον πραγμάτων στο συμπέρασμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ των εκπροσώπων των συνιστωσών και των μηχανισμών εξαντλεί τη δυνατότητα του να διαχειριστεί το εγχείρημα. Ένας πλουραλιστικός ΣΥΡΙΖΑ των μελών και των ρευμάτων του θα μπορούσε να είναι ένα πιο γειωμένο πεδίο παραγωγής πολιτικής. Ειδικά σε μια εποχή πρωτοφανούς κοινωνικής ρευστότητας και επιταχυνόμενων μετατοπίσεων καμιά αριστερά δεν μπορεί να αφουγκραστεί έγκαιρα τις αλλαγές, αν δεν έχει μια ζωντανή λειτουργούσα κοινωνική βάση και δεν έχει φυσικά και την διάθεση να την ακούσει. Αν αυτό ισχύει για το ΣΥΡΙΖΑ, φυσικά ισχύει πολλαπλάσια για το Συνασπισμό στο βαθμό που όλη η δομή και οι πολιτικές διαδικασίες του είναι δομημένες ώστε να εκχωρούνται αποκλειστικές αρμοδιότητες στην ηγεσία και στις τάσεις
    ....

    Ολόκληρο το κείμενο εδώ: http://kokkinoprasinodiktyo.wordpress.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ