ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Η ανασύνταξη του κράτους: από τα συλλαλητήρια για το μακεδονικό στο σκάνδαλο Novartis




Φαίνεται ν' αλλάζει η πολιτική ατζέντα στην πολιτική σκηνή, πριν καν προλάβουν να κάνουν τον απολογισμό τους, όλοι εκείνοι που πόνταραν στην ρουλέτα του καζίνο των συλλαλητηρίων.

Ο «λαός» των συλλαλητήριων, από τον οποίο προσδοκούν πολλά, τρέχει τώρα στο διπλανό cinema για να δει το έργο: 

Ο Μίκης συνεχίζει ν' ακούει το αγαπημένο του τραγουδάκι:



την ώρα που κάποιοι από την πατριωτική αριστερά συστήνουν αυτοσυγκράτηση:

Ο “πιτσιρίκος” θέτει διαφορετικά το θέμα, όχι για τον Μίκη που είναι ήδη παρελθόν, αλλά για το νέο κινηματογραφικό έργο που προσελκύει τα πλήθη:

Όμως κάνει ένα λάθος. Τα πλήθη δεν ενδιαφέρονται καθόλου για την υπόληψη των πολιτικών. Αγωνιούν αν το κράτος έχει την δύναμη να τους χώσει μέσα. Αν η δικαιοσύνη - με την συμπαράσταση της κυβέρνησης - σταθεί στο ύψος της, όπως γίνεται στις αμερικάνικες ταινίες που συνηθίζει να βλέπει. Το γεγονός ότι στην «υπόθεση» ανακατεύεται και το FBI, ανεβάζει ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον.

Μια δημοσκόπηση  (Η «ακτινογραφία» του συλλαλητηρίου σε μεγάλη δημοσκόπηση), που δημοσιεύεται σήμερα στο in.gr, επιχειρεί να μετρήσει κάποια άλλα πράγματα, πέρα από το προσφιλές θέμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το μέγεθος της συγκέντρωσης.

Κρατάμε δυο στοιχεία:
1. Επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη στο “βαθύ κράτος” των συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο για το μακεδονικό:
Οι πολίτες αναφορικά με το θεσμό που εμπιστεύονται περισσότερο απαντούν: Τον Στρατό πολύ και αρκετά το 64%, την Εκκλησία 55%, το Κοινοβούλιο μόλις 15% και τα πολιτικά κόμματα 7%

2. Η αντιπολιτευτική διάθεση των διαδηλωτών προς την κυβέρνηση ομοιάζει με την ταχτική που ακολουθεί η «ομάδα των 53» στον σύριζα. Διαφωνούν με συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές, αλλά δεν θέλουν και να ρίξουν την κυβέρνηση:
Σε ό,τι αφορά τους λόγους συμμετοχής στη συγκέντρωση της Κυριακής, το 87% δήλωσε ότι το έκανε για να εκφράσει την αντίθεσή του στις εξελίξεις για το «Σκοπιανό», κάτι που μπορεί να εκληφθεί ως μήνυμα στην κυβέρνηση. Ως δεύτερη επιλογή, το 41% απάντησε ότι ήθελε να εκφράσει την αντίθεσή του στο πολιτικό σύστημα, το 25% ότι διαδήλωσε εναντίον της κυβέρνησης.

Πόσοι απ' αυτούς που κατέβηκαν στα συλλαλητήρια δεν είναι έτοιμοι τώρα να πουν ένα “μπράβο” στην κυβέρνηση, που ξεμπροστιάζει την διαπλοκή και οδηγεί στα δικαστήρια (μετά την ΧΑ) και το “διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα”;

Τώρα, αν όλα αυτά δεν σας φαίνονται διαφωτιστικά για την συγκυρία και πως το κράτος αναδιαμορφώνει τους όρους συναίνεσης την εποχή των μνημονίων και με κυβέρνηση 2η φορά αριστερά, μπορείτε να ρίξετε και μια ματιά σε μια διαφορετική άποψη, εδώ:
αλλά μην προσπεράσετε τα links που συνοδεύουν το κείμενο. Έχουν κι΄ αυτά την αξία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ