1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΡΙΖΑ

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Το ιταλικό δημοψήφισμα θα είνα η αρχή του τέλους της ευρωζώνης;




Φαίνεται ότι η διάλυση της ΕΕ επιταχύνεται από εσωτερικές αντιθέσεις, στις οποίες η Αριστερά. αδυνατεί ανατρέψει συσχετισμούς και να βάλει την δική της σφραγίδα στις εξελίξεις. Τα δημοψηφίσματα, -  αυτά που έγιναν αλλά και αυτά που πρόκειται να γίνουν - όπως και οι εκλογές, αποτυπώνουν το χαρακτήρα αυτών των αντιθέσεων, όμως δεν αρκούν για να αλλάξει το ροή του ποταμού. Οι πολιτικές που θα ηγεμονεύσουν από την έκβαση αυτών των αντιθέσεων, δεν θα κριθούν στο χώρο των “σχεδίων” και οι διακηρύξεων αλλά των κοινωνικών ερεισμάτων. Δυστυχώς η Αριστερά στην ΕΕ αλλά και στην χώρα μας, έχει ήδη ηττηθεί, αφού δεν κατόρθωσε να βάλει φραγμό την επιβολή των πολιτικών του νεοφιλελευθερισμού και να αποκτήσει την εμπιστοσύνη ευρύτερων λαϊκών μαζών.

Στη χώρα μας αυτό σημαίνει ότι η μια εθνική αναδίπλωση και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, θα είναι μια υπόθεση που θα διεκπεραιωθεί από το κράτος και τους διαχειριστές της πολιτικής εξουσίας. Σε παρόμοιες συνθήκες μόνον το συμβάν μιας λαϊκής εξέγερσης μπορεί να αντιστρέψει την πορεία των πραγμάτων.

Το δημοψήφισμα στην Ιταλία στις 5 Δεκέμβρη θα είναι ένα κρίσιμο σημείο στην πορεία της ΕΕ. Το αρθρο του Wolfgang Münchau τους FINANCIAL TIMES «Italy’s referendum holds the key to the future of the euro» αναφέρεται στην σημασία του και το χαρακτηρίζει ως “κλειδί” για τις παραπέρα εξελίξεις.

σε μετάφραση εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου