1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΡΙΖΑ

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Οι "ικέτες" της Αθήνας και του Παρισιού

 Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του ιού:

ΜΕΡΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΩΡΕΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ "ΙΟΥ"

Το γαλλικό προηγούμενο με την απεργία πείνας 300 μεταναστών σε χώρο ασύλου


του ΔΗΜΗΤΡΗ ΨΑΡΡΑ

Στις 28 Ιουνίου 1996 τριακόσιοι μετανάστες χωρίς χαρτιά από την Αφρική (κυρίως από το Mάλι και τη Σενεγάλη) εισέβαλαν στην εκκλησία του Παρισιού Σεν Μπερνάρ και ξεκίνησαν απεργία πείνας με αίτημα τη νομιμοποίηση της παρουσίας τους στη Γαλλία. Είχε προηγηθεί η προσπάθειά τους να εγκατασταθούν στο άσυλο μιας άλλης εκκλησίας, της Σεν Αμπρουάζ, τρεις μήνες νωρίτερα. Από κει εκδιώχτηκαν με επέμβαση της αστυνομίας, στην οποία παρέδωσε τα κλειδιά της εκκλησίας ο ιερέας της με την εντολή του καρδινάλιου Λούστιγκερ. Στη συνέχεια, οι 300 μετανάστες κατέφυγαν σε άλλα σημεία του Παρισιού (ένα γυμνάσιο και δυο εγκαταλειμμένες αποθήκες), αλλά και από κει τους έδιωξε η αστυνομία. Η υπόθεση πήρε μεγάλες διαστάσεις στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης και εκδηλώθηκε μαζικό κύμα συμπαράστασης. Ετσι η εγκατάστασή τους στην εκκλησία Σεν Μπερνάρ αντιμετώπισε την ανοχή των αρχών.


Επί δύο μήνες συνεχιζόταν η απεργία πείνας, ενώ η γαλλική κυβέρνηση υποσχόταν ότι αν οι απεργοί υποχωρήσουν τότε θα εξεταστούν θετικά τα αιτήματά τους. Κάτω, όμως, από την πίεση του Λεπέν και του ακροδεξιού Τύπου, ο τότε πρόεδρος Σιράκ και ο πρωθυπουργός Ζιπέ αποφάσισαν τελικά τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας στην εκκλησία. Σχεδόν 1.500 άνδρες των γαλλικών ΜΑΤ (CRS) συμμετείχαν σε μια τεράστια επιχείρηση την αυγή της 23ης Αυγούστου 1996. Πρώτα διέλυσαν τους διαδηλωτές που ήταν συγκεντρωμένοι γύρω από την εκκλησία και στη συνέχεια έσπασαν την πόρτα του Σεν Μπερνάρ με τσεκούρι και συνέλαβαν τους "ικέτες"-μετανάστες.

Οι περισσότεροι απεργοί πείνας εκδιώχτηκαν από τη Γαλλία με τη βία, παρά τις υποσχέσεις που είχαν λάβει. Η γαλλική κοινωνία την κρίσιμη ώρα βρέθηκε διχασμένη και η κυβέρνησή της επέλεξε να ακολουθήσει τη γραμμή που υποδείκνυε ο Λεπέν. Αλλά ο αγώνας των μεταναστών του Σεν Μπερνάρ -που μέχρι σήμερα αποτελούν σύμβολο για το αντιρατσιστικό κίνημα σε όλη την Ευρώπη- δεν πήγε χαμένος. Το κίνημα αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε γύρω από την εκκλησία λειτούργησε ως ασπίδα για να αποκρουστούν -προσωρινά βέβαια- οι σκληρότερες νομοθετικές προβλέψεις του περιβόητου νόμου Πασκουά για το άσυλο και τη μετανάστευση.

Δεν είναι δύσκολο να μεταφέρει κανείς στην ελληνική πραγματικότητα τα διδάγματα αυτής της ιστορίας:

- Δεν έχουν ανάγκη από "υποκινητές" οι μετανάστες για να οδηγηθούν σ' αυτές τις οριακές μορφές αγώνα. Απλά το μόνο τους όπλο είναι η ίδια η ζωή τους.

- Η εκδίωξη των απεργών πείνας από ένα σημείο της πόλης σε ένα άλλο δεν μειώνει την αγωνιστική τους διάθεση.

- Κανείς στη Γαλλία δεν υπέδειξε ως "λύση" την κατάργηση του ασύλου στις εκκλησίες. Ούτε καν ο Λεπέν.

- Μέχρι και σήμερα, η βάρβαρη εισβολή των CRS στην εκκλησία αποτελεί στίγμα για τη γαλλική πολιτική τάξη.

Γράφτηκε στις 26.1.2011

5 σχόλια:

  1. Και στην Ελλάδα δεν πρόκειται να καταργηθεί το άσυλο. Το ΠΑΣΟΚ θα το υποστηρίξει ενάντια στις κραυγές που ζητάνε εδώ και τώρα την κατάργησή του. Με την κατάληψη της Νομικής άλλο ήταν το πρόβλημά του και με την εξέλιξη που πήραν τα πράγματα, φαίνεται ότι κέρδισε αυτό που φοβόταν: Να μην γενικευθεί η σύγκρουση και πάρει άλλα χαρακτηριστικά.

    Τώρα λοιπόν θα δεν έχει κανένα λόγο να μην βγει από πάνω και να υπερασπιστεί το πανεπιστημιακό άσυλο. Το πρόβλημα που ανέδειξε η κατάληψη είναι η κατάντια της πανεπιστημιακής κοινότητας. Τέτοια ξεφτίλα δεν είχε γίνει στα ελληνικά πανεπιστήμια.

    Επίσης, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να κρύψει, παρ όλες τις προσπάθειες που έκανε, ότι οι μετανάστες συγκροτούνται πλέον με τα χαρακτηριστικά κοινωνικής δύναμης που έχει την δική της αυτοτελή παρουσία στα δικά μας εσωτερικά ζητήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το σοβαρότερο ή/και αστειότερο της όλης κατάστασης είναι το γεγονός ότι υπάρχει
    σοβαρό ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν οι
    μετανάστες αυτό που εμείς οι φοβισμένοι,
    τρομαγμένοι και βολεμένοι δεν μπορούμε
    να κάνουμε:
    Να ρίξουμε την παράνομη κυβέρνηση!
    Που άλλα είπε για να εκλεγεί και άλλα
    κάνει, ενώ ταυτόχρονα μας οδήγησε στην
    κατάργηση του Συντάγματος και μας μετέτρεψε
    σε αποικία των δανειστών, που η κυβέρνηση
    επέλεξε και μας κυβερνά για λογαριασμό τους.
    Ας ελπίσουμε (και εαν το θέλουμε θα γίνει)
    ότι τον Μάρτιο δεν θα υπάρχει το "παλαιό
    καθεστώς".
    Απαραίτητη - εδώ και τώρα - μια νέα γενιά του 114

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελικά φαίνεται πόσο μας λείπει η στήλη του ΙΟΥ, σαν επιχειρήματα, σαν άλλη οπτική , σαν μια φωνή των κινημάτων , σαν ανάσα στην μαυρίλα των ΜΜΕ. Από την άλλη είναι καλό ότι συνεχίζουν να γράφουν στο σάιτ τους . Με δυό λόγια λένε αυτό που άλλοι με σελίδες αναλύσεων δεν μπορούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να πολιτικοποιήσουμε επιτέλους τη συζήτηση;
    http://radiololipop.blogspot.com/2011/01/blog-post_6877.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Ανώνυμο 11:01μμ

    Αν αυτό το λες "πολιτικοποίηση", μάλλον δεν γνωρίζεις καλά ελληνικά: Η μαχητική κινητοποίηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η παρουσία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στη Νομική και η κατηγορηματική τοποθέτηση της Αλέκας Παπαρήγα, που κατέστησε αποκλειστικά υπεύθυνη την κυβέρνηση για την επαπειλούμενη αιματοχυσία, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των πραγμάτων.

    Κρίμα για τον Π. Παπακωσταντίνου γιατί βλέπει τα πράγματα σύμφωνα με τις επιθυμίες του και τα σχέδιά του για την αριστερά. Τα πράγματα συνέβησαν εντελώς διαφορετικά:

    1. Η επαπειλούμενη αιματοχυσία αποφεύχθηκε από τους ίδιους τους μετανάστες. Είχαν μάλιστα δηλώσει ότι δεν θα ασκήσουν καμία μορφής αντίσταση αν επέμβουν οι δυνάμεις καταστολής.

    2. Το ΚΚΕ με τους εκπροσώπους του στα κανάλια (όπως ο Μανδέκας στον ΑΝΤ1) ταυτίστηκε πλήρως με το την κυβερνητική γραμμή,την Μπακογιάννη και το ΛΑΟΣ στο ζήτημα των υποκινητών που παρασέρνουν τους αφελείς μετανάστες στην καταστροφή.

    3. Μας δουλεύει ψιλό γαζί όταν από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ βλέπει μαχητική κινητοποίηση, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ παρουσία στελεχών και από το ΚΚΕ την τοποθέτηση της Αλέκας! Μάλλον ο συντάκτης έχει πολιτική μυωπία και δεν βλέπει παρά τίποτα πέρα από την μύτη του...

    Τελικά όμως, δεν αποφεύγει να ταχθεί και ο ίδιος με το μπλόκ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ - ΚΚΕ - Μπακογιάννη, όταν αναπαράγει ακριβώς τους ίδιους προβληματισμούς και διακατέχεται από τις ίδιες αγωνιές: Επί του προκειμένου, τα ερωτήματα τίθενται αβίαστα: Είναι αποδεκτό ένα φόρουμ αλληλεγγύης και κάποιες ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου να πατρονάρουν τους μετανάστες σε μια τόσο σοβαρή πολιτική ρήξη, που είναι βέβαιο ότι θα θέσει ζήτημα πανεπιστημιακού ασύλου στην ημερήσια διάταξη;

    Ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, μήτε τη γνώμη άλλαξε μήτε την κεφαλή του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή