ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Γερμανικά πλεονάσματα στην πλάτη μας

Το «Σύμφωνο Σταθερότητας και η Αριστερά» είναι το θέμα της συζήτησης που διοργανώνουν Δευτέρα (1η Φεβρουαρίου) και ώρα 7 μ.μ. τέσσερις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ (ΚΟΕ, ΔΕΑ, ΚΕΔΑ και ΑΠΟ) με εισηγητές τον Αλέκο Αλαβάνο και τον Κώστα Βεργόπουλο στο θέατρο «Αλφα» (Πατησίων 37 και Στουρνάρη). Με αφορμή αυτή την συζήτηση δημοσιεύουμε το άρθρο "Γερμανικά πλεονάσματα στην πλάτη μας" του Ευκλείδη Τσακαλώτου από την "Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"


Πριν από λίγες μέρες ονειρεύτηκα ότι είχα πάει διακοπές στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Εκεί συνάντησα τον John Maynard Keynes, που μου υπαγόρευσε το ακόλουθο γράμμα. Σας το παραθέτω χωρίς σχόλιο.



Αγαπητέ κ. Παπακωνσταντίνου,

Σας ζητώ συγνώμη γι' αυτή μου την παρέμβαση, αλλά παρακολουθώ εδώ και καιρό το δράμα σας. Πρέπει να σας πω ότι είχα κάποιες προσδοκίες πριν από τις εθνικές εκλογές σας, όταν λέγατε ότι θα διαπραγματευθείτε με την Ε.Ε. για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση στη χώρα σας. Αλλά μετά από τις εκλογές διαπραγμάτευση δεν είδα, τουλάχιστον όπως την καταλαβαίνω εγώ από εδώ που είμαι.

Το θέμα είναι ότι για να διαπραγματευθεί κανείς πρέπει να στηριχθεί στις δικές του αναλύσεις και στις δικές του αξίες. Και μετά πρέπει να δημιουργήσει συσχετισμούς, συμμαχώντας με άλλους που έχουν παρόμοιες αναλύσεις και αξίες. Και αυτό δεν το βλέπω να γίνεται. Η Ε.Ε. αντιμετωπίζει ενιαία, και με την ίδια συνταγή, τις αδύνατες χώρες, τα λεγόμενα PIGS (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία). Παρεμπιπτόντως, βλέπω ότι η ορθοδοξία στα οικονομικά παραμένει όσο αγενής ήταν στην εποχή μου, όταν αντιμετώπιζα στην επιτροπή Macmillan παρόμοια επιχειρήματα για μείωση ελλειμμάτων και μισθών σε συνθήκες ύφεσης και ανεργίας. Η ουσία όμως είναι ότι, ενώ εσείς αντιμετωπίζετε αυτή την ενιαία στάση σε επίπεδο ιδεολογίας και πολιτικής, δεν διαμορφώνετε μια εξίσου ενιαία αντεπίθεση.

Κατ' αρχάς φαίνεται να έχετε δεχθεί το επιχείρημα ότι η Ελλάδα πληρώνει τώρα το γεγονός ότι για πολλά χρόνια κατανάλωνε πάνω από το μπόι της. Αλήθεια πιστεύετε ότι μόνο έτσι εξηγούνται τα μεγάλα ελλείμματα στα δημοσιονομικά και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών; Οτι τα PIGS έχουν τα τελευταία χρόνια ελλείμματα στο ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών είναι άσχετο από το γεγονός ότι κάποιες άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, έχουν μονίμως πλεονάσματα; Η Γερμανία, για παράδειγμα, το 2007 είχε ένα πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο περίπου στο 8,15% του δικού της ΑΕΠ, και από αυτό πάνω από το μισό (63,4%) προερχόταν από καθαρές εξαγωγές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι καθαρές εξαγωγές προς τα PIGS την ίδια εποχή αντιστοιχούσαν σε 17% του γερμανικού εμπορικού πλεονάσματος. Με λίγα λόγια, η Γερμανία εξαρτάται από τη ζήτηση που δημιουργούν οι άλλες χώρες της Ε.Ε. Να το πω και αλλιώς. Αν οι αδύνατες και ελλειμματικές οικονομίες όπως η Ελλάδα δεν είχαν την κατανάλωση και τη ζήτηση που είχαν, η Γερμανία δεν θα είχε πάει τόσο καλά.

Ας το δούμε και από την πλευρά του πληθωρισμού. Εχετε δεχθεί (ως PIGS) αδιαμαρτύρητα ότι τα ελλείμματά σας αντανακλούν μια έλλειψη ανταγωνιστικότητας, ότι η βασική αιτία έχει να κάνει με το ότι οι τιμές των δικών σας προϊόντων έχουν ανέβει πιο γρήγορα από αυτό που ισχύει γενικά στην υπόλοιπη Ε.Ε. Γιατί δεν λέτε, αντιθέτως, ότι ο λόγος που η Γερμανία έχει χαμηλότερο πληθωρισμό έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν βασίζεται στην εγχώρια ζήτηση; Η Γερμανία είχε τα προηγούμενα οκτώ χρόνια χαμηλότερο πληθωρισμό από τον μέσο όρο της Ε.Ε., παρά το πολύ χαμηλό επίπεδο αυτού του μέσου όρου. Αν, δηλαδή, η Γερμανία είχε μια πιο επεκτατική πολιτική, αυτό θα ανέβαζε τον πληθωρισμό της και θα βοηθούσε τα PIGS να εξάγουν περισσότερο.

Αυτό που παρατηρώ στις οικονομίες της Ε.Ε. αποτελεί μια τοπική εκδοχή του παγκόσμιου οικονομικού προβλήματος. Και βλέπω ότι οι οικονομικές ανισορροπίες συνεχίζονται και μετά από την κρίση του 2008. Η Κίνα θα συνεχίζει να είναι συστηματικά πλεονασματική και οι ΗΠΑ ελλειμματικές; Αυτό δεν αποτελεί μια βιώσιμη λύση. Το είχα πει και στις παρεμβάσεις μου στο Bretton Woods μετά τον πόλεμο, αλλά δεν εισακούστηκα. Οι παγκόσμιοι οικονομικοί οργανισμοί δεν μπορούν να αδιαφορούν για την άνιση ανάπτυξη του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος. Οφείλουν να ασκούν πιέσεις και στις πλεονασματικές οικονομίες, όχι μόνο στις ελλειμματικές. Προβλέπω ότι πολύ γρήγορα θα υπάρχει ξανά πρόβλημα αν δεν πάρετε στα σοβαρά αυτό το δίδαγμα της οικονομικής θεωρίας.

Για εσάς στην Ε.Ε. τα πράγματα έπρεπε να είναι πιο εύκολα. Δεν μπορεί σε μια νομισματική ένωση να μη βλέπουν οι οικονομίες τις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις. Η Ε.Ε. δεν μπορεί να λειτουργεί μονίμως υπέρ των ισχυρών, ως ένας ενιαίος οικονομικός χώρος χωρίς συντονισμό και αλληλεγγύη. Η μόνη λύση που προτείνεται για τις αδύνατες χώρες είναι μια μακρά περίοδο ύφεσης και αποπληθωρισμού. Υποτίθεται ότι με αυτό τον τρόπο -να μην κρυβόμαστε, μέσω ανεργίας δηλαδή- θα μειωθούν οι τιμές και τελικά θα γίνουν τα προϊόντα πιο ανταγωνιστικά. Μόνο που αυτή η διαδικασία παίρνει πολύν καιρό να δουλέψει, αν δουλέψει. Και συχνά εγκαταλείπεται στον δρόμο, μια και δεν αρκεί να μειωθεί ο πληθωρισμός στα ευρωπαϊκά επίπεδα αλλά χρειάζεται να μειωθούν περαιτέρω οι τιμές για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των συσσωρευμένων ελλειμμάτων όλων των προηγούμενων ετών.

Η παραπάνω συνταγή δεν μπορεί να αποτελεί βάση για διαπραγμάτευση. Για να διαπραγματευθεί κανείς πρέπει να έχει τη δική του εικόνα για το πώς δουλεύουν οι οικονομίες. Μόνο έτσι θα είναι σε θέση να αποδομήσει τις ιδέες, και άρα τα επιχειρήματα, του αντιπάλου στη διαπραγμάτευση. Μόνο με μια διαφορετική προσέγγιση θα μπορέσει να βρει συμμάχους για μια εναλλακτική στρατηγική. Η χώρα σας εισέρχεται σε μια μακρά περίοδο ύφεσης. Αν δεν αλλάξετε την ατζέντα, προβλέπω τα προβλήματα να επιδεινώνονται. Θα επανέλθω!

Με εκτίμηση,   John Maynard Keynes

«Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών είναι όρος της Μαφίας»


Αναδημοσίευση συνέντευξης του Α. Αλαβάνου στον ΛΑΜΠΡΟ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟ (ΒΗΜΑ,Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010)


Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Αλαβάνος δηλώνει ότι δεν αποκλείει κανέναν από το «Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης» και προειδοποιεί όσους τον κατηγορούν για διασπαστικές κινήσεις ότι δεν θα δικαιωθούν

ΟΧΙ ως «πρωταγωνιστής στο πολιτικό star system», αλλά ως «απλό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Χαλανδρίου» επανακάμπτει ο κ. Αλ. Αλαβάνος, για να ταράξει τα νερά στον χώρο της Αριστεράς, όπως είναι η πρόθεσή του, στην κατεύθυνση ενός ριζικού αναπροσανατολισμού της. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, δηλώνει ότι δεν τον αφορά το ξεκαθάρισμα λογαριασμών, «όρο που χρησιμοποιεί η Μαφία», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ δεν αποκλείει κανέναν- από τον ΣΥΝ και το ΠαΣοΚ ως το ΚΚΕ και την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά- από το «Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης» που εξήγγειλε προ ημερών στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, εγκαινιάζοντας έναν νέο γύρο παρεμβάσεών του, ο οποίος θα συνεχιστεί με την αυριανή συγκέντρωση-συζήτηση που διοργανώνουν συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ στο θέατρο Αλφα, όπου ο κ. Αλαβάνος θα είναι ομιλητής μαζί με τον καθηγητή κ. Κ. Βεργόπουλο. Σε όσους διαβλέπουν διασπαστικές διαθέσεις από μέρους του, απαντά ότι «δεν πρόκειται να δικαιωθούν», ενώ αναφορικά με τις συζητήσεις στον ΣΥΝ για έκτακτο συνέδριο και τις προειδοποιήσεις του κ. Αλ. Τσίπρα προς τα στελέχη του, ότι αν δεν υιοθετηθεί η πρότασή του τότε θα παραιτηθεί, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος σχολιάζει: «Δεν έχω να πω τίποτα»!Τέλος, ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση που τηρεί έναντι των διεθνών οικονομικών πιέσεων που δέχεται η χώρα και δηλώνει ως προς τις προθέσεις του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου ότι «ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με θετικές προθέσεις».
 
(από την χθεσινή ομιλία του Α.Α. στην 5η ανοικτή συνέλευση μελών ΣΥΡΙΖΑ)

Παρεμβάσεις στην 5η ανοικτή ολομέλεια μελών ΣΥΡΙΖΑ (Μέρος Ι)

1. Εισηγητική παρέμβαση Β.Σωτηροπούλου
2. Γ. Χατζηχρίστος
3. Γ. Πλεμμένος
4. Κ. Δημητριάδης
5. Μ. Μπουντουρίδης
6. Δ. Αλεξίου

Παρεμβάσεις στην 5η ανοικτή ολομέλεια μελών ΣΥΡΙΖΑ (Μέρος ΙΙ)

7. Μ. Βήχου
8. Π. Τζαβέλας
9. Α. Πλεμμένος
10. Α. Αλαβάνος
11. Ρ. Καλατζή

Παρεμβάσεις στην 5η ανοικτή ολομέλεια μελών ΣΥΡΙΖΑ (Μέρος ΙΙΙ)

12. Χ. Χριστίδου
13. Ε. Πορτάλιου
14. Ν. Αϊβαλιώτης
15. Ε. Μηνακάκη
16. Γ. Καλατζόπουλος


Παρεμβάσεις στην 5η ανοικτή ολομέλεια μελών ΣΥΡΙΖΑ (Μέρος ΙV)

17. Θ. Κανάκης
18. Γ. Σαπουνάς
19. Π. Τακόπουλος
20. Κ. Ανδρικόπουλος
21. Δ. Ζαγορίτης
22. Ν. Τσαουσάκης

Παρεμβάσεις στην 5η ανοικτή ολομέλεια μελών ΣΥΡΙΖΑ (Μέρος V)

22. Μ. Δημοπούλου
23. Β. Χριστοπούλου
24. Χρήστος και
25. Μ. Κατσουρός

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Ενημέρωση από την 5η ανοικτή γενική συνέλευση μελών του ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΜΠ(Αμφιθέατρο Γκίνη)



Πραγματοποιήθηκε σήμερα η 5η ΓΣ μελών του ΣΥΡΙΖΑ με την συμμετοχή 70 περίπου συντρόφων, από τους οποίους έκαναν παρεμβάσεις οι παρακάτω (25): B. Σωτηροπούλου (εισηγητική παρέμβαση), Γ. Χατζηχρήστος, Γ. Πλεμένος, Κ. Δημητριάδης, Μ. Μπουντουρίδης, Δ. Αλεξίου, Μ. Βήχου, Π. Τζαβέλας, Α. Πλεμμένος, Α.Αλαβάνος, Ρ. Καλατζή, Χ. Χριστίδου, Ε. Πορτάλιου, Ν. Αϊβαλιώτης, Ε. Μηνακάκη, Γ. Καλατζόπουλος, Θ. Κανάκης, Γ. Σαπουνάς, Π. Τακόπουλος, Δ. Ζαγορίτης, Ν. Τσαουσάκης, Μ. Δημοπούλου, Β. Χριστοπούλου, Χρήστος και Μ. Κατσουρός.
Ενδιαφέρον είχαν όλες οι τοποθετήσεις που αναφέρθηκαν σε μια σειρά κρισίμων ζητημάτων που απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την ελληνική κοινωνία. Ο πλούσιος προβληματισμός που τέθηκε προφανώς δεν μπορεί να καταγραφεί σε μια σύντομη παρουσίαση, γι αυτό θα αναρτήσουμε αργότερα, όταν ολοκληρωθεί η τεχνική επεξεργασία, όλες τις τοποθετήσεις των συντρόφων που μαγνητοσκοπήθηκαν από την ΠΑΣΑ. Στο τέλος η Συνέλευση κατέληξε στην παρακάτω απόφαση.

Η 5η συνέλευση μελών του ΣΥΡΙΖΑ στο αμφ. Γκίνη στις 30 Ιαν 2010 κατέληξε στα παρακάτω:
1. Προχωράμε συντονισμένα σε πολιτική και κινηματική δράση με μια νέα προσπάθεια επικαιροποίησης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και των 15 σημείων, με αιχμή το σύμφωνο σταθερότητας της ΕΕ και το πρόγραμμα σταθεροποίησης της κυβέρνησης. Ανοίγουμε μέτωπα στο εργασιακό, στο μεταναστευτικό, το αγροτικό, της διοικητικής μεταρρύθμισης και άλλα ζητήματα.
2. Η γραμματεία να προχωρήσει με αποφασιστικότητα στην υλοποίηση των αποφάσεων των Π.Σ. του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ταλαντεύσεις και να ορίσει ημερομηνία για την 4η Π.Σ. του ΣΥΡΙΖΑ.
3. Οι τοπικές επιτροπές συντονίζονται για την οργάνωση Νομαρχιακών Συνελεύσεων. Συγκροτούμε κλαδικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και συμβάλουμε στην ανασυγκρότηση των πρωτοβάθμιων σωματείων.
4.Συμμετοχή όλων των τοπικών και θεματικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύριζα-Οριζόντια με εκπροσώπους ορισμένους από αυτές, οι οποίοι θα αναλάβουν την διαχείριση του.

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Μερικοί ακόμα λόγοι για να είμαστε στο πλευρό των αγροτών που κατεβαίνουν στα μπλόκα…




Ο αγώνας των αγροτών σηματοδοτεί πολιτικά την ανυπακοή στο κλίμα της συναίνεσης που επιχειρείται να συγκροτηθεί πάνω στην θέση πως όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι για την οικονομική κρίση και επομένως όλοι θα πρέπει να πληρώσουμε. Και αυτή την αντίληψη προσπαθούν να μας την επιβάλουν με ποικίλους τρόπους η κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ.

Αυτό τον καιρό θα ακούσουμε για μια ακόμα φορά πόσο τεμπέληδες και αντιπαραγωγικοί είναι οι αγρότες, πόσο καλοπληρωμένοι και υψηλόμισθοι είναι οι εφοριακοί και οι τελωνειακοί και άλλοι κλάδοι εργαζομένων που ετοιμάζονται να κατέβουν στον δρόμο σε σχέση με άλλους εργαζόμενους που βρίσκονται στην επισφάλεια ή είναι άνεργοι. Θα ακούσουμε και άλλα παρόμοια φιλολαϊκά πασοκο-νεοδημοκρατικά επιχειρήματα που αναδεικνύουν τις ταξικές διαφορές ανάμεσα στους εργαζόμενους, που αποκρύπτουν όμως συστηματικά τις βασικές ταξικές αντιθέσεις που προσδιορίζουν την κοινωνική πραγματικότητα.

Οι αγώνες αυτοί σήμερα έρχονται σε άμεση σύγκρουση όχι μόνον με τις κυβερνητικές επιλογές αλλά με κεντρικές πολιτικές της Ε.Ε. γιατί αμφισβητούν έμπρακτα το Σύμφωνο Σταθερότητας. Για αυτό τον λόγο θα βρουν απέναντί τους σκληρές και ποικιλόμορφες αντιδράσεις, οι οποίες ήδη έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται. Όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι αυτή η σκλήρυνση θα φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα...

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Γιατί η αριστερά πρέπει να ζητήσει δημοψήφισμα για την αποδέσμευση της οικονομικής πολιτικής από το Σύμφωνο Σταθερότητας



«Γιατί η αριστερά πρέπει να ζητήσει δημοψήφισμα για την αποδέσμευση της οικονομικής πολιτικής από το Σύμφωνο Σταθερότητας»

Ο Αλέκος Αλαβάνος παρουσιάζοντας το νέο τεύχος του περιοδικού ΕΝΕΚΕΝ στη Θεσσαλονίκη έκανε την παρακάτω δήλωση :

«Τα μπλόκα στους δρόμους, οι δίκαιοι αγώνες των αγροτών, τα κυκλοφοριακά οδοφράγματα σε όλη τη χώρα είναι μόνο ένας πρόλογος στο σκληρό θρίλερ που ενδέχεται να ακολουθήσει στην Ελλάδα της κρίσης.

Οι αντιδράσεις ενάντια στην κινητοποίηση των αγροτών είναι σαφής προειδοποίηση για το ενδεχόμενο συγκρούσεων ανάμεσα σε διαφορετικές δυνάμεις σε περίπτωση που απέναντι στη διαλυτική για την κοινωνία πολιτική της κυβέρνησης δεν αναδειχθεί μια κάθετη, εναλλακτική και συγκροτημένη πολιτική για ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη.

Εδώ βρίσκεται το άμεσο χρέος και η σημαντική δυνατότητα της αριστεράς. Απέναντι στην τακτική κυβέρνησης και συστήματος να οξύνουν αντιθέσεις μεταξύ τάξεων και πολιτών, προκειμένου να απομονώνουν, να δυσφημούν και να σπάνε κάθε αγώνα, η αριστερά οφείλει να αντιπαραθέσει μια γραμμή ενοποίησης των αγώνων, συμμαχίας, συμπόρευσης και αλληλεγγύης
Το κρίσιμο σημείο που συγκλίνουν οι ποικίλες και μη ταυτόσημες πολλές φορές διεκδικήσεις των πιο διαφορετικών κοινωνικών συνιστωσών είναι η απελευθέρωση της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής από το Σύμφωνο Σταθερότητας. Γι’ αυτό το δημοψήφισμα για τη μη εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας στην Ελλάδα παίρνει μια κεντρική σημασία για τις συνολικές εξελίξεις. Για μια δυναμική επανεμφάνιση της ριζοσπαστικής αριστεράς. Για την επανεργοποίηση των μελών και φίλων που με τη συλλογή υπογραφών για το δημοψήφισμα θα έχουν τη δυνατότητα πλατιά να εκλαϊκεύσουν το ριζοσπαστικό αριστερό σχέδιο.


Στη βάση λοιπόν αυτή μπορεί να στηριχθεί η θετική Προγραμματική Αντιπρόταση της αριστεράς που στηρίζεται στα «15 σημεία» του ΣΥΡΙΖΑ και περιλαμβάνει Δημοκρατικό Σχεδιασμό, Προγραμματισμό, Επενδυτικό Πρόγραμμα, Προτεραιότητα στην Παιδεία και Τεχνολογία, Αναγέννηση του Κοινωνικού Κράτους, Δημοσιονομική Ανασυγκρότηση.

Τέλος, τη στιγμή που φακός όλων των ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης είναι στραμμένος στη χώρα μας σε σχέση με την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, μια δυναμική εμφάνιση της αριστεράς με αίτημα τη μη εφαρμογή του, μπορεί να αναδειχθεί σε θέμα που αφορά σε όλη την ευρωπαϊκή αριστερά, να προκαλέσει ένα κίνημα αλληλεγγύης και να καταγραφεί ως, όχι μόνο ελληνικός, αλλά ευρωπαϊκός κοινωνικός αγώνας, όπως πριν μερικά χρόνια είχε γίνει με το γαλλικό δημοψήφισμα.»

27/1/2010

Η διάλυση του ΣΥΝασπιμού προχωράει, αλλά κανείς δεν το παραδέχεται!


Μετά την συνεδρίαση της Π.Γ του ΣΥΝ, από την οποία αποχώρησε η Ανανεωτική Πτέρυγα καταγγέλλοντας τον πρόεδρο του κόμματος, η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Είναι προφανές ότι η Α.Π. δεν θέλει συνέδριο επειδή εκτιμά ότι δεν έχει την πλειοψηφία. Δεν πρόκειται όμως για ένα οργανωτικό ζήτημα αλλά για μια πολιτική ήττα που καταγράφεται πρακτικά στην πλήρη αδυναμία της Α.Π. να αποκτήσει έστω και ένα σύμμαχο στον ευρύτερο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Η μόνη ορατή συμμαχία που μπορεί κάνει είναι εκτός του ΣΥΡΙΖΑ. Πιθανόν να συμμαχήσει στις προσεχείς δημοτικές εκλογές με δυνάμεις από το ΠΑΣΟΚ ή από τους οικολόγους πράσινους …

Οι αντιθέσεις στο εσωτερικό του ΣΥΝ οξύνονται για το μέλλον του εγχείρηματος του ΣΥΡΙΖΑ. Η κατάσταση χειροτερεύει γιατί μετά την 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, η αυτονόμηση της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ από τον στενό οργανωτικό και πολιτικό έλεγχο του ΣΥΝασπισμού είναι δεδομένη. Η κατάσταση γίνεται δυσμενέστερη για τις πολιτικές επιδιώξεις της Κουμουνδούρου, γιατί όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότερα μέλη του ΣΥΝασπισμού αποστασιοποιούνται και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον ΣΥΡΙΖΑ. Το σύνθημα «ισχυρός ΣΥΝασπισμός σημαίνει και ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ» δεν το πιστεύει κανένας πλέον.

Έφτασε λοιπόν η ώρα που οι σ. του ΣΥΝασπισμού άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν και ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά ανάμεσα στον ΣΥΝασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτά τα χαρακτηριστικά όταν μερικές φορές κυριαρχούν οδηγούν σε πολιτικά αδιέξοδα. Θα πρέπει λοιπόν να αποφασίσουν που θα δώσουν προτεραιότητα, όταν εκδηλώνεται αυτός ο ανταγωνισμός: Σε ένα «ισχυρό» ΣΥΝ ή σε ένα «ισχυρό» ΣΥΡΙΖΑ;

Σήμερα, όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, η προτεραιότητα για ένα ισχυρό ΣΥΝασπισμό σημαίνει αναγκαστική συνύπαρξη με την Ανανεωτική Πτέρυγα και διάλυση του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ. Για να επιτευχθεί λοιπόν αυτή η συνύπαρξη, θα πρέπει να την επιθυμούν όλα τα μέρη. Όμως η Ανανεωτική Πτέρυγα δεν την αποδέχεται, εφόσον δεν έχει εξασφαλίσει και την πολιτική ηγεμονία. Η στάση της είναι αποκαλυπτική, ιδιαίτερα μετά τις βουλευτικές εκλογές που σημείωσε μια σημαντική νίκη. Με όπλο κυρίως τον συσχετισμό που έχει διαμορφωθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, διεκδικεί να έχει το πάνω χέρι στον ΣΥΝασπισμό και να εγκαταλειφθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτά τα δεδομένα, η διάσπαση του ΣΥΝασπισμού, χωρίς την ταυτόχρονη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανώς πολιτική αυτοκτονία για όποιον επιχειρήσει κάτι τέτοιο, διότι θα σήμαινε πρακτικά την τριχοτόμηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ποίος όμως σήμερα στον ΣΥΝασπισμό είναι διατεθειμένος να κάνει τις αναγκαίες υπερβάσεις, που θα οδηγήσουν σε νέες ανασυνθέσεις και θα προχωρήσει το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ άλλο ένα βήμα μπροστά;

Διαβάζοντας την ΑΥΓΗ....

Διαβάσαμε στον χθεσινό τύπο τις δημοσιεύσεις που αφορούσαν στην συνέντευξη του σ. Α. Αλαβάνου. Προσπαθήσαμε να διαπιστώσουμε πια δημοσίευση ήταν πιο αντικειμενική σε σχέση με αυτό το γεγονός. Τελικά καταλήξαμε ότι το καλύτερο κείμενο από αυτή την άποψη δημοσιεύτηκε στην ΑΥΓΗ (εκτός από την ...φωτογραφία). Και γι' αυτό το αναδημοσιεύουμε:


Ζαγάρας Κ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 26/01/2010


Βήμα - βήμα ο Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος δηλώνει απλό μέλος ΣΥΡΙΖΑ Χαλανδρίου, επιστρέφει και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ευρύτερα στον χώρο της αριστεράς.


Μετά τον δεκάλογο για την πολιτική συγκυρία που παρουσίασε χθες, ο Αλ. Αλαβάνος προετοιμάζει "μανιφέστο" υπογραφών για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και της αριστεράς
Χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο τέως πρόεδρος του ΣΥΝ και της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε δέκα προτάσεις για την πολιτική και οικονομική συγκυρία με αιχμή του δόρατος τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Σύμφωνο Σταθερότητας και τη δημιουργία “Μετώπου ανατροπής και αλληλεγγύης”.
Τη Δευτέρα ο Αλ. Αλαβάνος θα μιλήσει σε εκδήλωση, που διοργανώνουν τέσσερις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας παράλληλα ότι “είναι πολύ ελπιδοφόρες οι κινήσεις που γίνονται μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από οργανώσεις του, μέσα από συσπειρώσεις διαδικτυακές ή άλλες, οι οποίες προσβλέπουν στη δημοκρατική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ”.
Ερωτηθείς αν μπορεί να υπάρξει ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον ΣΥΝ και ΣΥΝ χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι “μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν ιδιαίτερα αρνητική” και συμπλήρωσε ότι “δεν μπορεί να μένει όμως κανείς σε μία κατάσταση τέλματος”.

Το τρίτο βήμα
Το τρίτο βήμα που προανήγγειλε είναι η δημοσιοποίηση κειμένου στις 8 Φεβρουαρίου, που θα υπογράφουν πολλά πρόσωπα και το οποίο χαρακτήρισε “απόπειρα θετικής συμβολής στον ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά”. Χαρακτηριστικό επίσης του προσανατολισμού του Αλ. Αλαβάνου είναι η προβολή θέσεων και ζητημάτων που συγκινούν επίσης το ΚΚΕ και την εξωκοινοβουλευτική αριστερά, όπως η δημιουργία “Μετώπου ανατροπής”.

Άλλωστε ο ίδιος προσδιόρισε το εύρος του Μετώπου σε “ένα μεγάλο τόξο δυνάμεων, από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά και τη νεολαία που δεν έπρεπε να χαθεί στον αντιεξουσιαστικό χώρο, μέχρι και δυνάμεις που βρίσκονται μέσα στο ΠΑΣΟΚ και άλλες που διασπείρονται σε όλο τον πολιτικό χώρο, αλλά είναι ικανές να συνειδητοποιήσουν το κοινωνικό τους συμφέρον”.
Ο Αλ. Αλαβάνος έκανε αναδρομή στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, αναφερόμενος σε δύο σημεία σταθμό -τον χειμώνα του 1898 που επιβλήθηκε στη χώρα Διεθνής Οικονομικός έλεγχος και το 1951 που διεθνή κέντρα επέβαλαν μείωση μισθών και συντάξεων- για να φτάσει στο σήμερα και να υπογραμμίσει ότι “ζούμε ιστορικές στιγμές. Στιγμές που μπορούν να αφήσουν μόνιμο στίγμα στη χώρα”.

Ταυτόχρονα παρατήρησε ότι “η Ελλάδα παρουσιάζεται με διπλή εικόνα. Από τη μία πλευρά ως κοιτίδα πρωτοπόρων και ανθεκτικότατων κινημάτων και από την άλλη ως πτώμα” ενός οικονομικού πλαισίου που την καθιστά “μεγάλο πείραμα” των υποταγμένων κοινωνιών. Ο τέως πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε ιδιαίτερα στο Σύμφωνο Σταθερότητας χαρακτηρίζοντάς το “γόρδιο δεσμό για την πορεία της χώρας και την τύχη των εργαζομένων”, μίλησε για ανάγκη να “ηττηθεί ολοκληρωτικά” η κυβερνητική πολιτική και τόνισε πως πρέπει να υπάρξει επαναπροσέγγιση με ένα μεγάλο τμήμα του κόσμου του ΠΑΣΟΚ που έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης.
Υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα αποτελεί τον “αδύναμο κρίκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, για να πει ότι αυτό είναι σήμερα “το γήπεδο της αναμέτρησης”. Παράλληλα σημείωσε ότι πρέπει να αναπτυχθεί ένα ευρύ μέτωπο και κίνημα “ανατροπής κατά των δουλειών από το Σύμφωνο Σταθερότητας”, με ανάλογα χαρακτηριστικά του κινήματος κατά του Άρθρου 16.

“Η αριστερά καλείται από την Ιστορία”
Τέλος ο Αλ. Αλαβάνος σημείωσε ότι “η αριστερά καλείται από την Ιστορία”, πρόσθεσε ότι “σήμερα το πεδίο ζητάει την αριστερά” και πως “μπορεί να ανοίξει νέος δρόμος με κατεύθυνση αριστερή, σοσιαλιστική”. Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι αναγκαίος “ένας δημοκρατικά συγκροτημένος, πολύπλευρος και διαυγής ΣΥΡΙΖΑ των μελών του, ανοιχτός στον λαό, χωρίς φοβικούς αποκλεισμούς”. Ταυτόχρονα ανέφερε ότι αποτελεί “ικανότητα του εγχειρήματός μας είναι να συνθέτει τα πιο διαφορετικά ρεύματα της αριστεράς και δεν πρέπει να φοβόμαστε την ετερότητα”.
Στην κατάμεστη από στελέχη -κυρίως- του ΣΥΡΙΖΑ αίθουσα της ΕΣΗΕΑ το “παρών” έδωσαν, μεταξύ άλλων, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικότητες της αριστεράς. Ξεχωρίσαμε τους Γ. Μπανιά, Π. Κοροβέση, Τ. Τρίκκα, Αντ. Νταβανέλο, Ν. Βαλαβάνη, Ελ. Πορτάλιου, Ρ. Ρινάλντι, Ν. Γαλάνη, Β. Πριμικήρη, Γ. Χελάκη, Χρ. Πιλάλη, Α. Μπαδογιάννη, Γ. Σαπουνά και τους δημοσιογράφους Αρ. Μανωλάκο, Δ. Στούμπο, Ν. Φίλη, Θ. Καρτερό, Δ. Ψαρά.

Τη συνέντευξη διηύθυναν ο Δήμος Τσακνιάς, από την Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και η Αυγή Θεοδόση από την ΚΠΕ του ΣΥΝ.

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Ο Α. Αλαβάνος απαντά στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων




Ήδη οι αντιδράσεις που προξένησε η χθεσινή συνέντευξη του σ. Α. Αλαβάνου άρχισαν να εκδηλώνονται. Τα "ΝΕΑ" σήμερα (Κίνημα Αλαβάνου στον ΣΥΡΙΖΑ) ασχολούνται περισσότερο με τα σχόλια "κύκλων της Κουμουνδούρου" και στην αναζήτηση των μελών που στελεχώνουν την "αντικομματική φράξια" του Α. Αλαβάνου παρά με τα ζητήματα που έθεσε στην τοποθέτηση και στις απαντήσεις του ο σ. Α. Αλαβάνος. Όπως φαίνεται η συντάκτης του συγκεκριμένου κειμένου (Βούλα Κεχαγιά) από την Κουμουνδούρου "παίρνει την γραμμή", ενώ από την ιστοσελίδα μας μόνον ...την φωτογραφία που δημοσιεύσει στο κείμενό της.

Πιο "προχωρημένο" είναι όμως ένα άλλο σχόλιο που δημοσιεύεται σε άλλη σελίδα στα "ΝΕΑ" με τον αποκαλυπτικό τίτλο "Οι κλακαδόροι του ΣΥΡΙΖΑ":

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Τύπου έδωσε χθες ο Αλέκος Αλαβάνος - με την ιδιότητα του μέλους ΣΥΡΙΖΑ Χαλανδρίου! Δόθηκε στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, ενώπιον όχι μόνο των δημοσιογράφων του ρεπορτάζ, αλλά ενός ποικίλου ακροατηρίου που περιελάμβανε και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και φίλους του Αλέκου. Πρώτα ο Αλαβάνος πρότεινε να τεθεί σε δημοψήφισμα το Σύμφωνο Σταθερότητας, οπότε το πλήθος άρχισε τα παλαμάκια. Όταν όμως έφθασε η ώρα των ερωτήσεων, οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησαν ως κλάκα. Ζητούσαν λοιπόν από τους δημοσιογράφους να λένε το όνομά τους.
Σχολίαζαν επίσης τις ερωτήσεις τους.
ΣΥΝΤΟΜΑ η ατμόσφαιρα εκτραχύνθηκε.
Δημοσιογράφος ρώτησε αν όσα είπε ο Αλέκος ήταν σε γνώση της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε έλαβε ειρωνική απάντηση από τον Αλαβάνο: «Ευχαριστούμε για τις συστάσεις κομματικής νομιμότητας» με αποτέλεσμα να ξεσπάσει το πλήθος σε χειροκροτήματα και ιαχές. Η έκρηξη ήρθε όταν πολλοί δημοσιογράφοι αντέδρασαν, λέγοντας στον Αλαβάνο πως άλλο η συνέντευξη Τύπου κι άλλο η στημένη κομματική εκδήλωση.

Το δικό μας σχόλιο για αυτό το κείμενο αφορά μόνο στην ...φωτογραφία που περιλαμβάνει, στην οποία αναγράφεται από που προέρχεται. Όταν κλέβεις κάτι, τότε βέβαια δεν δημοσιεύεις από που κάνεις την κλεψιά, μήπως και σου ζητήσουν την υλική αξία των "πνευματικών δικαιωμάτων" . Όμως, όταν πληρώνεις είναι αλλιώς τα πράγματα!

Για να συγκρίνουν οι αναγνώστες μας τα δημοσιεύματα του τύπου με το τι πραγματικά ακούστηκε στην συνέντευξη του σ. Α. Αλαβάνου, δημοσιεύουμε στη συνέχεια σε video τα κύρια σημεία της ομιλίας του καθώς και τις απαντήσεις του ερωτήσεις των δημοσιογράφων από την σημερινή συνέντευξη τύπου.

«ΔΕΚΑ ΣΗΜΕΙΑ» ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΑΛΑΒΑΝΟΥ




«ΔΕΚΑ ΣΗΜΕΙΑ»
ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΑΛΑΒΑΝΟΥ
25 Ιανουαρίου 2010

  • Δημοψήφισμα για το Σύμφωνο Σταθερότητας
  • Για ένα Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης
  • Η Αριστερά καλείται από την Ιστορία

Τη Συνέντευξη διεύθυναν ο Δήμος Τσακνιάς, από την Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και η Αυγή Θεοδόση από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ. Στη Συνέντευξη παρευρέθηκαν  στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα τους οι : Περικλής Κοροβέσης, Γιάννης Μπανιάς, Γιάννης Θεωνάς, Αντώνης Νταβανέλος, Νίκος Γαλάνης, Γιώργος Σαπουνάς, Ελένη Πορτάλιου, Ρούντι Ρινάλντι,Γιώργος Χελάκης κ.α.

Πρώτο: Τον χειμώνα του 1898, με κυβέρνηση Αλέξανδρου Ζαΐμη, οι Μεγάλες Δυνάμεις επιβάλλουν στην ελληνική Βουλή την ψήφιση νόμου για Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο.

Τον χειμώνα του 1951, με κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Peurifoy ανακοινώνει την εισοδηματική και αγροτική πολιτική και τη ματαίωση κάθε επένδυσης σε υδροηλεκτρικά έργα και λιπάσματα.

Τον χειμώνα του 2010, με κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, Επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κοινοτικοί υπαλληλίσκοι που καθοδηγούν  έλληνες υπουργούς, κοράκια από ομίλους διεθνών πειρατικών κεφαλαίων αποφασίζουν για τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, τον ελληνικό προϋπολογισμό, Νομοσχέδια, όπως για τις οφειλές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, γελοιοποιώντας την Ελληνική Βουλή.

Διευθυντικά κοινοτικά στελέχη με απολαβές 20.000 ευρώ κόβουν τις συντάξεις των 500 ευρώ. Διατάσσουν μειώσεις στην Παιδεία και την Υγεία και σιωπούν για τις δαπάνες για τις στρατιωτικές αποστολές στο Αφγανιστάν και το Κόσοβο.

Η κυβέρνηση σκύβει το κεφάλι στις Βρυξέλλες. Και ορθώνει το ανάστημα στις νέες και τους νέους των Stage και στους αγρότες των μπλόκων.

Δεν πρόκειται για προσαρμογή της χώρας μας σε αποφάσεις διεθνών οργανισμών, σε μια εποχή που όντως μια σειρά μεγάλα θέματα ρυθμίζονται πια σε διασυνοριακό πλαίσιο.

Πρόκειται για τελεσίγραφα, εκβιασμούς, υπαγορεύσεις και τελικά διακυβέρνηση της χώρας μας από  ακραίους κύκλους ενός επιθετικού και εκδικητικού καπιταλισμού.

Ζούμε ιστορικές στιγμές. Στιγμές που μπορούν να αφήσουν μόνιμο στίγμα στη χώρα.

Αυτό που γίνεται σήμερα στην Ελλάδα θα ήταν ντροπή και αίσχος  για τον λαό κάθε χώρας.

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

" ΕΣ ΑΥΡΙΟΝ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ"


Στην πολιτική έχει μεγάλη σημασία η πρόβλεψη. Κάποιοι πολιτικοί σχηματισμοί είναι ανοιχτά βιβλία που μπορεί να τα διαβάσει ο καθένας, αρκεί να ξέρει …ανάγνωση! Τότε, μπορείς να γνωρίζεις εκ των προτέρων πως θα αντιδράσουν μπροστά σε μια κατάσταση. Και αυτό είναι σημαντικό πλεονέκτημα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ΚΚΕ. Όταν συμβεί κάτι είναι σχεδόν σίγουρο ότι όποιος έχει παρακολουθήσει έστω και για λίγο την πολιτική του συμπεριφορά, μπορεί να προβλέψει τις αντιδράσεις του. Ακόμα και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του Πολιτικού του Γραφείου και στις πιο μικρές λεπτομέρειες είναι συχνά προβλέψιμο. Όλα τα μέτρα συνωμοτικότητας που υποτίθεται πως παίρνει και η μυστικότητα που τηρεί δεν μπορούν να το προφυλάξουν από τους αντίπαλους του, αφού είναι ένας από τους πλέον…προβλέψιμους πολιτικούς μηχανισμούς στην χώρα μας.

Ισχύει όμως το ίδιο και στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΝ; Ας κάνουμε ένα τεστ ανάμεσα στους αναγνώστες μας. Το ερώτημα είναι: Τι θα αποφασίσει αύριο το Αριστερό Ρεύμα σχετικά με το Συνέδριο του ΣΥΝασπισμού; Θα τοποθετηθεί υπέρ της διεξαγωγής του Συνεδρίου ή κατά;

Τα νεώτερα δεδομένα σε αυτή την υπόθεση, όπως τα πληροφορούμαστε από διαρροές στον τύπο, που αφορούν στην χθεσινή συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ είναι:
1. Με τη φράση «δεν υποκύπτω σε πιέσεις. Έχω πάρει τις αποφάσεις μου. Δεν μπορώ να κλείνω τα μάτια στο αίτημα της βάσης που ζητά συνέδριο» απάντησε χθες κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ ο πρόεδρός του κ. Αλ. Τσίπρας
2. Ο Σπ. Λυκούδης απευθύνθηκε προς την ηγεσία του κόμματος λέγοντας «αναλάβετε τις ευθύνες σας», για την ενότητα του κόμματος, εκτιμώντας ότι υπό τους σημερινούς όρους ένα συνέδριο μπορεί να ευνοήσει διαλυτικές καταστάσεις.

Στην διπλανή στήλη υπάρχει μια δημοσκόπηση που μπορείτε να καταγράψετε την πρόβλεψή σας. Μόνον μια μέρα μένει για να δούμε αν θα επαληθευτείτε....




26 - Ιανουαρίου -2010

Τελικά το Αριστερό Ρεύμα δεν πήρε απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα αν και αρκετοί τάχθηκαν υπέρ της διεξαγωγής του. Η συνάντηση του Α.Ρ. απέδειξε ότι είναι μια διασπασμένη φράξια σε ένα διασπασμένο κόμμα....

Επίσης, αδυναμία παραγωγής πολιτικής γραμμής αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά, η οποία βεβαίως συνοδεύεται και από έλλειψη ανάληψης πρωτοβουλιών. Οι άλλοι σχεδιάζουν και παίρνουν πρωτοβουλίες, το αριστερό ρεύμα έχει την δυνατότητα να τους κάνει κριτική και να επιλέγει κάθε φορά με ποιούς θα συνταχθεί. Είναι και αυτό κάτι....

O… «άνθρωπος» της Αριστεράς!


Στο σημερινό «ΒΗΜΑ», ο Γ. Πρετεντέρης στο κείμενο του με τίτλο «Ο καβγάς και το πάπλωμα» ασχολείται με τις αντιθέσεις στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και αναρωτιέται «για ποιο ακριβώς πάπλωμα γίνεται ο καβγάς;» Μιλάει σαν άνθρωπος που πονάει την Αριστερά, και ειδικά σήμερα αγωνιά για την κρίση που περνάει η μεγάλη ελπίδα της, ο ΣΥΡΙΖΑ:

Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι καβγάς. Ούτε καν το πάπλωμα. Το πρόβλημα προκύπτει όταν ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώνει διαρκώς τον ορίζοντα της Αριστεράς και αντί να τη μετατρέψει σε εθνική δύναμη, την κατεβάζει στα μέτρα των γκρουπούσκουλων που τον αποτελούν. Διότι όταν μέτρο των πραγμάτων καθίσταται η ΠΑΣΑ ή η ΔΕΑ ή η ΑΚΟΑ ή δεν ξέρω ποιο άλλο ακατανόητο ακρωνύμιο κάποιου νεφελώδους σχήματος, τότε το μέτρο κατεβαίνει όντως επικίνδυνα. Οχι για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά για την Αριστερά.

Βέβαια το δικό του «μέτρο των πραγμάτων» το έχει αποκαλύψει νωρίτερα, όταν αναρωτιέται ως άλλος Λεωνίδας Κύρκος για τους «στόχους του έθνους»:

Αναρωτιέμαι: τόσο κακό πράγμα είναι η εθνική συνεννόηση και τόσο αποσυνάγωγος ο επιχειρηματικός κόσμος ώστε να εξοβελίζονται από τον ορίζοντα της Αριστεράς; Και τι σόι Αριστερά είναι αυτή που διαλέγεται μόνο με τον εαυτό της και, μάλιστα, σε συνθήκες διαρκούς αλληλοσπαραγμού;

Φαίνεται ότι για τον Γ. Πρετεντέρη ότι εκτός από τον «επιχειρηματικό κόσμο» δεν υπάρχει τίποτα άλλο στην κοινωνία που ζούμε με το οποίο να αξίζει να συνδιαλέγεται η Αριστερά. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι μετανάστες, η νεολαία και ακόμα αρκετοί άλλοι που δεν ανήκουν στον «επιχειρηματικό κόσμο», δεν έχουν καμία αξία για τον κ. Πρετεντέρη και την Αριστερά που ονειρεύεται. Αυτή την Αριστερά του την χαρίζουμε. Και την κοινωνική της βάση στην οποία απ’ ότι αντιληφθήκαμε τοποθετεί ο Γ. Πρετεντέρης τον εαυτό του, αλλά και τους πολιτικούς ηγέτες της, τους οποίους υπερασπίζεται με τόσο πάθος…

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Για την Αριστερά του 21ου αιώνα…


Οι όροι με τους οποίους εκδηλώνεται σήμερα η αντιπαλότητα με την Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝασπισμού – ιδιαίτερα όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες – δεν έχουν να προσφέρουν πολλά στην αναζήτηση της ταυτότητας της αριστεράς του 21ου αιώνα. Η ανταγωνιστικότητα των μηχανισμών στον ΣΥΝασπισμό και στον ΣΥΡΙΖΑ εκδηλώνεται σε ένα πολιτικό επίδικο που έχει ήδη κριθεί εδώ και καιρό. Η Ανανεωτική Πτέρυγα έχασε πραγματικά την πολιτική ηγεμονία της στον ΣΥΝασπισμό όταν ο ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε ως πολιτικός χώρος διακριτά χαρακτηριστικά από τις πολιτικές του δικομματισμού και διαμόρφωσε άλλες σχέσεις εκπροσώπησης με τον κόσμο της Αριστεράς. Ήταν κυρίως η περίοδος των αγώνων για το άρθρο 16 και ο Δεκέμβρης του 08.

Σήμερα κάποιοι προσπαθούν να μας γυρίσουν πίσω. Κρατώντας τις καλές στιγμές του πολιτικού εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να κοιτάμε μπροστά και να αναζητούμε τα στοιχεία εκείνα που θα διαμορφώνουν μια σύγχρονη αριστερά που θα ανατρέπει συσχετισμούς και θα βάζει την σφραγίδα της στις πολιτικές εξελίξεις. Στην αναζήτηση αυτής της νέας πολιτικής ταυτότητας της Αριστεράς ελάχιστα έχουν να προσφέρουν οι αντιπαλότητες που εκδηλώνονται σήμερα ανάμεσα στους μηχανισμούς του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Και κάποτε θα πρέπει να ανοίξει αυτή η πολιτική συζήτηση, πέρα από τα πλαίσια που οριοθετούνται από την διαπάλη των μηχανισμών. Ήδη κάποια πρώτα βήματα έχουν γίνει…

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η συνέντευξη τύπου που θα δώσει ο σ. Α. Αλαβάνος την Δευτέρα (25-01-10), στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ Ακαδημίας 21, ώρα 1.00μ.μ. Ας τον ακούσουμε λοιπόν με ανοιχτά τα …μάτια μας!

Νέα από την σημερινή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ



Πραγματοποιήθηκε χθες η συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα ενάντια στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Η συγκέντρωση ξεκίνησε με ομιλία του Π. Λαφαζάνη, Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια μίλησαν η Γ. Λαζαροπούλου, «ενοικιαζόμενη» εργαζόμενη σε τράπεζες και η Δ. Σπανού, συνδικαλίστρια της ΑΔΕΔΥ. Τέλος μίλησε ο Δ. Ψυκάκος, από το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολούθησε πορεία και παράδοση ψηφίσματος στα γραφεία της ΕΕ .

Πλήρη ενημέρωση καθώς και video από αυτή την συγκέντρωση θα βρείτε στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ - ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ, εδώ: Από την συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ (20/1/09) στο Σύνταγμα. Επίσης η ΠΑΣΑ έκανε την παρακάτω ανακοίνωση  για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ:

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το μείζον ζήτημα που ανέκυψε με τη στάση του σ. Κουβέλη και την ανακοίνωση μελών της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, είναι γενικότερο. Δεν έχει να κάνει απλά με τη διαφοροποίηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου σε διάφορα θέματα, που προκαταλαμβάνουν και εκβιάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε τακτικές συμπόρευσης με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές του ΠΑΣΟΚ, ούτε και με την αμφισβήτηση της διαφορετικής άποψης μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που αυτή, υλοποιούμενη, αντιστρατεύεται ανοιχτά και τις αποφάσεις και την ίδια την ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Να υπενθυμίσουμε ότι σε αντίστοιχη περίπτωση (αυτή του Κοροβέση), οι ίδιοι που φωνάζουν σήμερα ότι πνίγεται η διαφορετική φωνή, είχαν ζητήσει τότε την διαγραφή του Κοροβέση απο την κοινοβουλετική ομάδα (Αν αυτό ίσχυε για ένα απλό μέλος, πόσο μάλλον ισχύει για τον εκπρόσωπό της).


Η πραγματική κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η πολιτική σύγκρουση για την πολιτική φυσιογνωμία και τον πολιτικό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ διεξάγεται με όρους σύγκρουσης μηχανισμών, με μέσα την χειραγώγηση και την αξιοποίηση των προσβάσεων στα καρτέλ των ΜΜΕ από τη μία, ή περιορίζεται από την άλλη στις συγκρούσεις στελεχών, παρακάμπτοντας την κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι δυνατόν η “γνώμη” των στελεχών των μηχανισμών να θεωρείται ιερή, ενώ να αγνοείται επιδεικτικά η γνώμη των μελών και του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αυτή η “κατεστημένη νοοτροπία” που πρέπει να ανατρέψουμε και καμμιά άλλη.


Το ουσιαστικό ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι κατά πόσον ο ΣΥΡΙΖΑ (και η αριστερά γενικότερα) θα καταφέρει να ξαναγίνει πόλος αντίστασης και μήτρα δημιουργικών ιδεών – για την απόκρουση της νεοφιλελεύθερης επίθεσης ενάντια στον κόσμο της εργασίας και τη χάραξη ενός δρόμου που να βγάζει την κοινωνία από τα σημερινά αδιέξοδα του συστήματος. Μαζί με τα αυτόνομα κινήματα να ξαναμπεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο του αγώνα, με όπλο μία ισχυρή ΑΡΙΣΤΕΡΗ εναλλακτική πρόταση εξόδου απο την κρίση. Η πολιτική συζήτηση ΠΡΕΠΕΙ να ξανανοίξει στην αριστερά. Η αριστερά ΠΡΕΠΕΙ να ξαναεμπνεύσει κάθε άνθρωπο που σήμερα ασφυκτιά και ψάχνει διέξοδο.


Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ!
Η λύση βρίσκεται στην από τα κάτω οικοδόμηση ενός «νέου» ΣΥΡΙΖΑ, ενός ΣΥΡΙΖΑ που θα απεμπλακεί από την κυριαρχία «στελεχών» και μηχανισμών και που θα διευθύνεται από τα ίδια του τα μέλη. Να υλοποιηθούν άμεσα οι αποφάσεις για την εγγραφή μελών και την συγκρότηση παντού επιτροπών ΣΥΡΙΖΑ, και να προχωρήσουμε άμεσα στην προετοιμασία της 4ης Συνδιάσκεψης με εκλεγμένους αντιπροσώπους η οποία και θα εκλέξει τα όργανά του και θα θεσπίσει τους κανόνες λειτουργίας του. Γι’ αυτό είναι σημαντικό ΟΛΟΙ οι αριστεροί, που ενδιαφέρονται για μια διαφορετική πορεία της αριστεράς, που επιθυμούν το δυνάμωμα των κοινωνικών αγώνων, ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ!


Με τη συμμετοχή τους στις Συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που γίνονται αυτό το διάστημα σε όλη την Ελλάδα, και, με την εγγραφή τους στα μητρώα μελών, να δώσουν το μήνυμα ότι θέλουν μία μεγάλη και πραγματικά ριζοσπαστική αριστερά – αντιγραφειοκρατική και αντιιεραρχική. Μια αριστερά που θα υπηρετεί την κοινωνική της βάση και τους σκληρά δοκιμαζόμενους σήμερα εργαζόμενους, κι όχι τα στελέχη της και τους μηχανισμούς της.
Κι αυτό είναι το στοίχημα με το οποίο καλούνται να αναμετρηθούν και η ηγεσία του ΣΥΝ και οι υπόλοιπες συνιστώσες της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ:
Εδώ και τώρα σύντροφοι.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ.


Πρωτοβουλία για την Αντι-Συστημική Αριστερά
20-1-2010

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Ανακοίνωση των μελών της Γραμματείας του Σύριζα

 Δημοσιεύουμε δελτίο τύπου που εξέδωσαν μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σε μια περίοδο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και κλιμάκωση η νεοφιλελεύθερη επίθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων και του συνόλου των κοινωνικών στρωμάτων της χώρας μας, το κεντρικό καθήκον του λαικού κινήματος,των δυνάμεων της Αριστεράς,αλλά και κάθε αριστερού αγωνιστή, θα έπρεπε να ήταν η πιο αποτελεσματική οργάνωση των αντιστάσεων στις επιλογές της κυβέρνησης.

Αντʼ αυτού, ηγετικά στελέχη του ΣΥΝ και μάλιστα εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ στο Κοινοβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον κοινοβουλευτικό μας εκπρόσωπο Φώτη Κουβέλη, δεν χάνουν ευκαιρία να ασκούν συστηματικά δημόσια πολεμική στις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα να προβάλλουν λογικές «συναίνεσης» και «εθνικής ενότητας», που εξόφθαλμα υπηρετούν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης, περιφρονώντας ομόφωνες αποφάσεις των Πανελλαδικών Σωμάτων και των συλλογικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι όμως αμφισβητούν την ίδια την ύπαρξη και την αναγκαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιστεύουμε ότι η στάση αυτή, δημιουργεί σοβαρές συγχύσεις στους πολίτες και τραυματίζει σοβαρά τις προσπάθειες, τις πρωτοβουλίες, και τη φερεγγυότητα του ΣΥΡΙΖΑ .

Η διγλωσσία όμως εκτός των άλλων,αναπαράγει τις αντιπαραθέσεις και την εσωστρέφεια και αποπροσανατολίζει από το κεντρικό στόχο της συμβολής του ΣΥΡΙΖΑ στην ανάπτυξη των κοινωνικών αγώνων σʼαυτή την κρίσιμη περίοδο.

Το δικαίωμα της γνώμης και της διαφωνίας είναι απολύτως σεβαστό, για όλα ανεξαιρέτως τα μέλη και τα στελέχη. Και προφανώς μπορεί να ασκείται και δημόσια. Όμως δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα το γεγονός ότι συγκεκριμένα ηγετικά στελέχη και εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούν τη δυνατότητα δημόσιας παρουσίας που τους δίνεται,για να απορρίπτουν και να καταγγέλουν τις συλλογικές αποφάσεις ενώ συστηματικά αρνούνται να πάρουν μέρος στα Σώματα και τα όργανα όπου παίρνονται αυτές οι αποφάσεις.

Με αυτή τους τη στάση οδηγούμαστε σʼ ένα χώρο και ένα άθροισμα παραγόντων, που επιχειρεί, εκτός και ερήμην των συλλογικών διαδικασιών, να επιβάλει τις απόψεις του.

Πιστεύουμε ότι είναι αδιανόητο στελέχη που τηρούν αυτή τη στάση να εξακολουθούν να είναι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε κορυφαίες θέσεις,όπως αυτή του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, και πρέπει να αντικατασταθούν.

Στο όνομα της περιφρούρησης της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ ,ζητάμε την άμεση σύγκληση, κοινής συνεδρίασης της Γραμματείας με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του, ώστε να συζητηθεί το επείγον αυτό θέμα που αφορά ολόκληρο το ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο το ΣΥΝ, να στηριχθεί η ομόφωνη απόφαση της Γραμματείας για τις 100 μέρες διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ και να γίνουν σεβαστές και να εφαρμοστούν άμεσα οι αποφάσεις της 3^ης Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΘΗΝΑ 19/01/2010


Γαλάνης Νίκος
Γιαννόπουλος Τάκης
Γλέζος Μανώλης
Δεμέστιχας Γρηγόρης
Ζαχαριάδης Αδάμος
Καρακώστα Εύη
Κατσούλας Χρήστος
Κοσμάς Πάνος
Μαντάς Παναγιώτης
Μαστρογιαννόπουλος Τάκης
Μπαλαούρας Μάκης
Μπανιάς Γιάννης
Μπαρσέφσκι Μάνια
Μπουζάνης Νίκος
Νταβανέλλος Αντώνης
Παγιάτσος Αντρέας
Ρήγος Αλκης
Σαπουνάς Γιώργος
Σπαθής Μάκης
Χριστοδουλοπούλου Τασία
Ψυκάκος Δικαίος

Τι γίνεται με την ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ;


Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ιστοσελίδα, έχει και υπεύθυνους αλλά δεν έχει αναγνώστες! Και προφανώς το πρόβλημα δεν είναι τεχνικό αλλά πολιτικό. Ο στενός κομματικός έλεγχος από την Κουμουνδούρου οδηγεί εκτός των άλλων και στην έλλειψη πληροφόρησης ακόμα και για τις αποφάσεις της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που τουλάχιστον αυτές θα έπρεπε να δημοσιεύονται. Όμως, ακόμα δεν έχουν δημοσιευτεί οι αποφάσεις για την κάρτα μέλους, το μητρώο και άλλα ανάλογα θέματα με τα οποία ασχολούνται αυτό τον καιρό τις Τ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ….

Σε παλαιότερα δημοσιεύματά μας ( όπως το: Κανένας πλέον δεν εμπιστεύεται το www.syriza.gr!), Τότε, το Νοέμβρη του 2009, είχαμε δείξει τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής χειραγώγησης και είχαμε παρουσιάσει συγκριτικά στοιχεία από τον ιστότοπο http://www.alexa.com/, τα οποία είχαν αμφισβητηθεί από κάποιους συντρόφους. Προφανώς δεν είναι ακριβή, αλλά έχουν μια ακρίβεια ανάλογη με αυτή που έχουν οι δημοσκοπήσεις που κάνουν οι γνωστές εταιρείες…

Σήμερα λοιπόν, παρουσιάζουμε στοιχεία και από έναν άλλο ιστότοπο http://bizinformation.org/gr/. Όμως τα συγκριτικά αποτελέσματα είναι τα ίδια! Η ιστοσελίδα μας δεν έχει μόνον μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα από την ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μεγαλύτερη «αξία» σε ευρώ!..

Ευτυχώς  πλέον  παίρνονται πρωτοβουλίες  αυτοοργάνωσης από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για οριζόντια δικτύωση. Στα πλαίσια αυτών των πρωτοβουλιών είναι η συγκρότηση της ιστοσελίδας ΣΥΡΙΖΑ - ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ που αποβλέπει να καλύψει αυτό το κενό στην ενημέρωση  και όχι μόνο:

Το "Συριζα Οριζόντια" δημιουργήθηκε με την φιλοδοξία να φιλοξενούνται σε αυτόν τον ιστότοπο ανταποκρίσεις, νέα ή προτάσεις κοινών πρωτοβουλιών που δημιουργούνται απο τις δραστηριότητες των οργανώσεων και των θεματικών του Σύριζα αλλά και κυρίως ανταποκρίσεις για τα προβλήματα των ανθρώπων στις περιοχές και τους χώρους δράσης τους, απο τον Έβρο έως την Κρήτη κι απο την Ρόδο ως την Φλώρινα. Με αυτό τον τρόπο η προσπάθεια στοχεύει να δημιουργηθεί ένας χώρος άμεσης οριζόντιας ενημέρωσης για όλα τα ζητήματα, τις ιδέες, τις δράσεις και τις προοπτικές μιας αριστερής εναλλακτικής πρότασης στην παρούσα κρίση, όπως αυτές αναδύονται απο την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων, κι όχι απο κινήσεις και σχεδια φωτισμένων πρωτοποριών που εξυφαίνονται σε κάποια γραφεία μακρυά απο την κοινωνική ζύμωση και δράση. Το "Συριζα Οριζόντια" δημιουργήθηκε για να "ανήκει" και να ελέγχεται από τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, περιορίζοντας τον ρόλο όσων πήραν την πρωτοβουλία για την δημιουργία του σε αυτόν που θα έχουν όλα τα υπόλοιπα μέλη του ιστότοπου.


Το "Σύριζα οριζόντια" ωστόσο, δεν στοχεύει στην υποκατάσταση οργανωτικών διαδικασιών, συνελεύσεων και συνδιασκέψεων ούτε στην κορυφή ούτε στην βάση του Σύριζα. Αντίθετα φιλοδοξεί να τροφοδοτήσει αυτές τις διαδικασίες με την μεταφορά πληροφοριών, γνώσεων κι εμπειριών απο διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, επιμέρους θεματικές επιτροπές και κλάδους εργαζομένων. Το "Σύριζα Οριζόντια" δεν έχει ως βασικό σκοπό την προώθηση θέσεων συνιστωσών ή τάσεων εντός του Σύριζα οι οποίες έχουν έτσι κι αλλιώς τις δικές τους διόδους ενημέρωσης. Απευθύνεται και στηρίζεται στις οργανώσεις, τις ολομέλειες και τα μέλη Σύριζα.

(Απόσπασμα από το δημοσίευμα Τι είναι το "ΣΥΡΙΖΑ Οριζόντια")

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Δεν τιμώ και δεν σέβομαι...


Η στάση του Λ. Κύρκου αλλά και του Φ. Κουβέλη (ιδιοκτητών του κομματικού κτιρίου του ΣΥΝασπισμού) έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στον χώρο του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Α. Την δήλωση του σ. Βαγγέλη Πιλάλη μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ:
Ο σ. Φώτης Κουβέλης, συμπεριφερόμενος ως απλός παράγων και όχι ως μέλος του Συνασπισμού και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ που δεσμεύεται από συλλογικές αποφάσεις, το τελευταίο διάστημα προσπαθεί να επιβάλλει μέσω δηλώσεων στα ΜΜΕ πολιτική γραμμή στον ΣΥΝ και την κοινοβουλευτική ομάδα. Αυτή η πρακτική δεν συνάδει με τις αρχές συλλογικότητας και αλληλεγγύης που έχουμε όλοι μας διδαχθεί στην Αριστερά. Αν θέλει να είναι συνεπής στο ήθος που έχει επιδείξει διαχρονικά ο χώρος μας αλλά και ο ίδιος, να παραιτηθεί από Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού στα μέλη του ΣΥΝ και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Β. Το κείμενο της σ. Ε. Πορτάλιου που έχει σταλεί προς τα μέσα ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ με τον τίτλο: Δεν τιμώ και δεν σέβομαι. Αυτό το κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ – ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ, κάνοντας ένα κλικ εδώ: ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

Συγκέντρωση την Τετάρτη 7μμ στο Σύνταγμα




Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Η διάσπαση του ΣΥΝ συνεχίζεται, μαζί με τις επιθέσεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ!



Μπροστά στην διαλυτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον ΣΥΝασπισμό ο Α. Τσίπρας άφησε τα συνέδρια και πάει για τσίπουρα στην Λάρισα. Πληροφορούμαστε από ανακοίνωση που αφορά τοπικές δραστηριότητες στον νομό, ότι η Προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ν. Λάρισας προσκαλεί όποιον μπορεί και επιθυμεί να παραβρεθεί στο καφέ-εστιατόριο του Σαμαρίδη στην κοιλάδα των Τεμπών την ερχόμενη Κυριακή, 24/01/2010 στις 12.00 το μεσημέρι. Ο σύντροφος Αλέξης Τσίπρας θα προεδρεύσει της …διαβούλευσης. Την ίδια ώρα γίνεται πανελλαδική κινητοποίηση για τα διόδια και άλλοι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στο Μοσχοχώρι…
Η Κουμουνδούρου προσπαθεί να μαζέψει ότι μπορεί μπροστά στην διάσπαση που επιχειρείται από την Ανανεωτική Πτέρυγα. Και οι «αρχηγοί» βγαίνουν τσάρκα στην επαρχία για να διεκπεραιώσουν αυτή την δουλειά μέσω των "περιφερειακών συνδιασκέψεων". Ο Τσίπρας θα πάει στην Θεσσαλία και στην Κρήτη και ο Βίτσας στις υπόλοιπες περιοχές. Προφανώς δεν πρόκειται να τεθούν ζητήματα ούτε για ψηφοφορίες ούτε για αποφάσεις. Η Κουμουνδούρου με το πρόσχημα να ακούσει την βάση του κόμματος οργανώνει αυτά τα άτυπα σώματα για να διαμορφώσει την «κοινή γνώμη» των μελών και των οργανώσεων του ΣΥΝασπισμού. Εκτιμά ότι με αυτόν τον τρόπο θα διεμβολίσει τους αντιπάλους της και ίσως συγκεντρώσει την πλειοψηφία των μεσαίων στελεχών με το μέρος της, που αποτελούν τον κρίσιμο κρίκο για τους εσωκομματικούς συσχετισμούς. Μετά μπορεί να προβάλει και πάλι ως απειλή την οργάνωση συνεδρίου. Όμως θα είναι η τρίτη φορά που το επαναλαμβάνει και πιθανόν να έχει την τύχη του βοσκού με τον ..λύκο!

Παράλληλα οι επιθέσεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ διευρύνονται. Η φωτογραφία που δημοσιεύουμε είναι από ιστοσελίδα στελέχους της ανανεωτικής πτέρυγας και δείχνει ότι ο αγώνας θα είναι σκληρός και θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα. Όμως σε ορισμένα θέματα η Ανανεωτική Πτέρυγα κρατάει και το καρπούζι αλλά και το μαχαίρι, όπως τα οικονομικά του ΣΥΝασπισμού...

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

ΣΥΡΙΖΑ: H κάρτα, το απογραφικό δελτίο και άλλα παρόμοια…




Κυκλοφόρησε από την Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ η ερμηνευτική εγκύκλιος αναφορικά με την υλοποίηση των αποφάσεων της 3ης ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης η κάρτα μέλους, το απογραφικό δελτίο και η αφίσα βρίσκονται στο τυπογραφείο και θα εκδοθούν στα εξής τιράζ: κάρτα μέλους και απογραφικό 30.000 και αφίσα 20.000. Περισσότερες πληροφορίες και όλο το υλικό στην νέα ιστοσελίδα οριζόντιας δικτύωσης του ΣΥΡΙΖΑ, εδώ: ΣΥΡΙΖΑ - ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Η διάσπαση του ΣΥΝασπισμού ήδη έχει αρχίσει!


Μετά την Χίο και στο Χαλάνδρι ο ΣΥΝασπισμός αποφάσισε να μην συμμετέχει στην συγκρότηση των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ και στην υλοποίηση των αποφάσεων της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου είναι πλέον ανίκανη να ελέγξει τις τοπικές οργανώσεις της που αυτονομούνται από την κομματική γραμμή. Δυστυχώς αυτή η πραγματικότητα δεν μπορεί να κρυφτεί άλλο, παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειες για αυστηρό έλεγχο των μέσων ενημέρωσης του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Χθες, το γραφείο τύπου του ΣΥΝ αρνήθηκε να το δημοσιεύσει στα ηλεκτρονικά του μέσα ανακοίνωση της ΠΑΡΑΝ (Πρωτοβουλία για την Αριστερή Ανασύνθεση στον ΣΥΝ), με την δικαιολογία ότι “το κόμμα τοποθετήθηκε το πρωί από το γραμματέα Βίτσα”. Μετά από πιέσεις των σ. της ΠΑΡΑΝ, το κείμενο έγινε δεκτό για δημοσίευση αργά το βράδυ…

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση προχωράει η συγκρότηση της διαδικτυακής πρωτοβουλίας «ΣΥΡΙΖΑ – ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ», που στοχεύει στην οριζόντια δικτύωση των οργανώσεων και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Αναδημοσιεύουμε από αυτή την ιστοσελίδα την ενημέρωση για την Γενική Συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ Χαλανδρίου:

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη, 12.1.2010 και ώρα 20.00, στο Παλιό Δημαρχείο Χαλανδρίου, η Γενική Συνέλευση του Σύριζα Χαλανδρίου με θέμα την υλοποίηση των αποφάσεων της 3ης Π.Σ. για το Σύριζα των Μελών και το ενιαίο Μητρώο. Παραβρέθηκαν γύρω στα 45 άτομα περίπου.

Αξιοσημείωτη η παρουσία του σύντροφου Αλέκου Αλαβάνου ο οποίος παρέστη και ζήτησε και γράφτηκε στο ενιαίο μητρώο των μελών του Σύριζα Χαλανδρίου. Συνολικά, γράφτηκαν 38 μέλη Σύριζα Χαλανδρίου ενώ η καμπάνια εγγραφής νέων μελών θα συνεχιστεί μέχρι την πραγματοποίηση της νέας Παν. Συνδιάσκεψης.

Στην συνεδρίαση παρέστη και ο Γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης ΣΥΝ ο οποίος ανακοίνωσε ότι με ψήφους 6-1 το τοπικό Γραφείο του ΣΥΝ, αποφάσισε να μην συμμετάσχει στην Γ.Σ. και να μην πάρει κάρτα μέλους Σύριζα. Παρόλα αυτά ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θέλει να παρίσταται στις Γ.Σ. του Σύριζα Χαλανδρίου και να παίρνει τον λόγο.

Τον λόγο έλαβαν συνολικά πάνω από 20 σύντροφοι οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε όλα τα θέματα που περιελάμβανε η εισήγηση του Συντονιστικού αλλά και η τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα. Θεωρήθηκε απ’ όλους τους ομιλητές ως αυτονόητο ότι μέλος του Σύριζα γίνεται ο οποιοσδήποτε το ζητήσει με έγγραφη σχετική Αίτηση, αποδέχεται το γενικό πλαίσιο λειτουργίας του Σύριζα και καταθέσει ως εισφορά το συμβολικό ποσό των 10 ευρώ. Η απόφαση αυτή μάλιστα ψηφίστηκε ομόφωνα.

Στην συνέχεια έγιναν εκτεταμένες αναφορές
α. Στην άσχημη γενική πολιτική κατάσταση που επικρατεί εναντίον των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων, του συνόλου των πολιτών και της νεολαίας και στην απίστευτα υποτελή στάση και συμπεριφορά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του προς την υπαλληλία και τους λοιπούς αξιωματούχους των Βρυξελλών. Από την άλλη επισημάνθηκε η αδράνεια και η ακινησία του Σύριζα ο οποίος δείχνει αδύνατος και ανήμπορος να λύσει ακόμα και στοιχειώδη οργανωτικά θέματα μιας κάποιας δομής που θα του επιτρέψει να «βγεί» στην κοινωνία και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των μεγάλων και δύσκολων προβλημάτων της εποχής.
Προτάθηκε από το Συντονιστικό και ψηφίστηκε από την Συνέλευση η δημιουργία κατά αρχήν 3 θεματικών ομάδων, ήτοι ομάδας «Περιβάλλοντος και Προβλημάτων Πόλης», «Εργασιακών Δικαιωμάτων» και «Νεολαίας».

β. Πολλές αναφορές έγιναν επίσης στην αντιδημοκρατική συμπεριφορά ορισμένων στελεχών του Σύριζα με πιο κραυγαλέα αυτή του σ. βουλευτή Φ. Κουβέλη, ο οποίος μάλιστα είναι και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Σύριζα. Ιδιαίτερα αυτά που δήλωσε για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές και την σύμπραξή μας με το ΠΑΣΟΚ!!! στην Θεσσαλονίκη και τις άλλες μεγάλες πόλεις καθώς και η με πολλά ταρατατζούμ και δημοσιότητες συμμετοχή του στη «κλειστή» βραδυά Κύρκου (μαζύ με τον πρωθυπουργό, το μισό υπουργικό Συμβούλιο, στελέχη της Ν.Δ. γνωστούς επιχειρηματίες, μεγαλοδημοσιογράφους κ.λ.π) προκειμένου να δημιουργηθεί «κλίμα» συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, συνιστούν άκραία αντιδημοκρατική συμπεριφορά και σε κάθε περίπτωση συμπεριφορά εκτός ορίων πολιτικής Σύριζα.

Θα πρέπει γιαυτό τα αρμόδια κεντρικά όργανα του Σύριζα όπως η Γραμματεία, «να μιλήσουν» δημόσια ενώ το 15μελές Συντονιστικό Σύριζα Χαλανδρίου που εκλέχτηκε από την Γ.Σ. εξουσιοδοτήθηκε να εκδόσει σχετική ανακοίνωση.

γ. Έγιναν επίσης αναφορές στο λεγόμενο σχέδιο «Καλλικράτης», δηλαδή στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να δημιουργήσει μεγαλύτερους Δήμους καθιστώντας τους έτσι ακόμα πιο συγκεντρωτικούς και αποξενωμένους από τους πολίτες τους στο μοναδικό θεσμό που ίσως με προυποθέσεις θα μπορούσε να είναι και να λειτουργεί δημοκρατικά. Το όσο πιο «μεγάλο» και «συγκεντρωτικό» σημαίνει τόσο πιο απόμακρο και αντιδημοκρατικό για τους πολίτες. Αυτό δε πρέπει να συνδυαστεί και με την προσπάθεια της Κυβέρνησης να αλλάξει τον εκλογικό νόμο έτσι που να καθίσταται όλο και πιο δύσκολο στα λεγόμενα μικρά κοινοβουλευτικά κόμματα, να εκπροσωπούνται σε Δήμους και Κοινοβούλιο.

Ο Σύριζα θα πρέπει εφόσον δημοσιοποιηθούν και γνωστοποιηθούν όλα τα στοιχεία και οι πληροφορίες να διαμορφώσει ένα σχετικό πλαίσιο θέσεων που θα επιτρέψει την κατανόηση των στόχων και των επιδιώξεων αυτών των κινήσεων από την Κυβέρνηση.

Έγινε επίσης αναφορά και σχολιασμός ενός άρθρου που δημοσιοποίησε στο Τοπικό τύπο ο Γραμματέας της τοπικής οργάνωσης ΣΥΝ, με το οποίο επιτέθηκε στην Δημοτική παράταξη «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου» (στην οποία συμμετέχουν ΟΛΕΣ οι εκδοχές της Αριστεράς πλην ΚΚΕ) και κάλεσε στην δημιουργία νέας δημοτικής παράταξης με το ΠΑΣΟΚ.
Έγινε σαφές ότι ο Σύριζα Χαλανδρίου υποστηρίζει ολόθερμα και συμμετέχει ενεργά και ποικιλόμορφα στην «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου» και μάλιστα θα υπερασπίσει με κάθε τρόπο αυτή την ενωτική, πρωτοποριακή και ριζοσπαστική προσπάθεια στο Δήμο Χαλανδρίου.

δ. Έγιναν επίσης αναφορές στις επιθέσεις των φασιστών που τελευταία φαίνεται όλο και πληθαίνουν και ιδιαίτερα σε αυτή στους Αμπελόκηπους για την οποία αποφασίστηκε και η έκδοση σχετικής ανακοίνωσης.

Στην συνέχεια εκλέχτηκε 15μελές Συντονιστικό, αντιπροσωπευτικό όλων των ρευμάτων και των των συνιστωσών του Σύριζα. Κάθε συνεδρίαση του Συντονιστικού, που θα είναι ανοιχτή σε όλα τα μέλη, θα δημοσιοποιείται με κάθε τρόπο και ως προς την ώρα και τον τόπο συνεδρίασης και ως προς τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης έτσι ώστε πράγματι να μπορούν να την παρακολουθήσουν όσοι θέλουν.

Τέλος εξουσιοδοτήθηκε το Συντονιστικό να διερευνήσει την δυνατότητα πραγματοποίησης από κοινού με τις τοπικές Σύριζα Αγ. Παρασκευής και Χολαργού, κλειστής εκδήλωσης με θέμα Ευρώπη-Εργασία και ομιλητές απ’ όλο το φάσμα της Αριστεράς.



Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Ένα σκουλήκι ψόφιο ….

Κάποιοι επιμένουν ακόμα να κυνηγάνε φαντάσματα! Και προσποιούνται ότι δεν καταλάβαιναν με ποιους συνεργάστηκαν και συγκρότησαν το κόμμα τους, τον ΣΥΝασπισμό. Τόσα χρόνια δεν είχαν πάρει χαμπάρι τίποτα; Τώρα ανακάλυψαν ποιος είναι ο Λ. Κύρκος και η παρέα του;

Το πρόβλημα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σήμερα δεν βρίσκεται στον Κύρκο. Μετά την αποχώρηση του Ν. Κωσταντόπουλου από την ηγεσία του ΣΥΝ η νέα πολιτική ταυτότητα που σηματοδοτήθηκε με το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε μια νέα κατάσταση για την αριστερά στον τόπο μας. Ιδιαίτερα την περίοδο που ήταν διακριτές οι ηγεσίες του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφεται η δημιουργία ενός νέου πολιτικού χώρου με αριστερά χαρακτηριστικά που διεκδικεί την αυτονομία του απέναντι στον δικομματισμό. Το εγχείρημα αυτό δεν κινδυνεύει να ακυρωθεί από τον Λ. Κύρκο και την παρέα του, αλλά από την πολιτική ανικανότητα του «αριστερού ρεύματος», την τυχοδιωκτική πολιτική της «ομάδας Τσίπρας» και των στηριγμάτων της εντός και εκτός ΣΥΝασπισμού.

Σε όλους αυτούς τους αριστερούς του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που εξοργίζονται σήμερα με τον Λ. Κύρκο τους αφιερώνουμε ένα κείμενο μας που είχε γραφτεί πριν δέκα μήνες:

Ο Λεωνίδας Κύρκος και το …φάντασμά του


Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Ανασύνθεση ή αποσύνθεση

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΑΥΓΗ (09/01/2010)

Του Γιώργου Ματθαίου*

Η χώρα μας έχει μπει σε τροχιά σοβαρών πολιτικών εξελίξεων. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να αλλάξει τα πολιτικά δεδομένα και, παρά την πλήρη στήριξη των καθεστωτικών ΜΜΕ, δεν μπορεί να κρύψει την ακραιφνή νεοφιλελεύθερη ατζέντα της, που αποτελεί συνέχεια της πολιτικής της δεξιάς.

Η υποταγή της κυβέρνησης Παπανδρέου στις επιταγές της καπιταλιστικής νομενκλατούρας της Κομισιόν, της ΕΚΤ, αλλά και τώρα τελευταία του ΔΝΤ δείχνει ότι πια δεν αποτελεί καν φορέα έστω και στοιχειώδους παραλλαγής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Την ίδια στιγμή ο ΣΥΝ τελεί υπό κατάσταση απόλυτης παραλυσίας. Η ισορροπία του τρόμου που έχει επιβληθεί στην Κουμουνδούρου και κατ’ επέκταση στη Βαλτετσίου (ΣΥΡΙΖΑ) από τις τάσεις που κουμαντάρουν το κόμμα απαξιώνει κάθε μέρα τις Πολιτικές Κινήσεις και τα μέλη του κόμματος, αλλά και των άλλων συνιστωσών, που παρακολουθούν άναυδα μια αποσύνθεση του πολιτικού εγχειρήματος, το οποίο πλέον δεν έχει αρχή, μέση και τέλος.

Παρά το γεγονός ότι είμαι υπέρ μιας μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ, στην επιστολή μου θα αναφερθώ μόνο στον ΣΥΝ, του οποίου είμαι μέλος, αλλά βλέπω πια ολοκάθαρα το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.

Η λεγόμενη αριστερή πλειοψηφία του 5ου Συνεδρίου έχασε τον μπούσουλα, αφού είναι ολοφάνερο ότι δεν έχει πια κανένα σχέδιο, ενώ η Ανανεωτική Πτέρυγα εδώ και δέκα μήνες υπονομεύει όλες τις πλειοψηφικές αποφάσεις από το Προγραμματικό Συνέδριο του 2003 και μετά προσπαθώντας να ωθήσει τον ΣΥΝ στην προ του 2000 κατάσταση, δηλαδή σε ένα κόμμα χωρίς αρχές, χωρίς στρατηγική, χωρίς ταυτότητα και πολιτικό στίγμα, σε ένα συμπλήρωμα του φθαρμένου μεταπολιτευτικού πολιτικού σκηνικού.

Την ίδια ώρα οι Πολιτικές Κινήσεις υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου λόγω της πλήρους απογοήτευσης που επικρατεί στα μέλη και τα μεσαία στελέχη, τα οποία επιζητούν με όλους τους τρόπους το ξεκαθάρισμα της ερμαφρόδιτης κατάστασης στο κόμμα μέσω της δημοκρατικής οδού του έκτακτου συνεδρίου, αλλά οι κομματικές φατρίες, ζώντας στον δικό τους κόσμο, φαίνεται ότι εκβιάζουν η μία την άλλη για το πώς και πότε θα γίνει το περιβόητο συνέδριο.

Δεν μπορώ σε αυτό το σημείο να μην αναφερθώ, χωρίς πια τη δικαιολογία της απειρίας, στην αναβλητικότητα, την αχρωμία, την απολιτική στάση του προέδρου του ΣΥΝ σ. Αλέξη Τσίπρα.

Όσες κριτικές κι αν δεχτώ, θεωρώ απίστευτη, όσο και ανεξήγητη, την πορεία του από την αντισυστημικότητα και το «ούτε βήμα πίσω» του περυσινού Γενάρη στην ερμαφρόδιτη στάση των ευρωεκλογών και από τους 4 και 3 ευρωβουλευτές, το μεγαλύτερο ποσοστό της δικής μας αριστεράς και τον «τρίτο πόλο» με το ΚΚΕ, μέχρι την «θεσμική προγραμματική αριστερή αντιπολίτευση» της μετεκλογικής περιόδου.

Οι οβιδιάκες μεταμορφώσεις της πολιτικής του σ. προέδρου σε σύντομο πολιτικό χρόνο, οι συμβιβασμοί χωρίς τέλος με όλους και για όλα, για να είναι μόνο και μόνο πρόεδρος δήθεν όλου του κόμματος, σε μια επίπλαστη πια ενότητα την ώρα που συγκρούονται ολόκληρες φράξιες, αλλά και πολιτικές στρατηγικές, τον οδήγησαν σε έναν άνευ προηγούμενου πολιτικό οπορτουνισμό, όπου είναι εμφανής η πολιτική του αδυναμία να ασκήσει σοβαρή δομική αντιπολίτευση στη νεοδεξιά κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία επιτίθεται στο όνομα της πατρίδας (ο γνωστός και αισχρός ΠΑΣΟΚολαϊκισμός) με σφοδρότητα στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζόμενων υποκύπτοντας πλήρως στον νεοφιλελευθερισμό των Μπαρόζο, Τρισέ και Αλμούνια.

Η πορεία του ΣΥΝ μέσα σε αυτές τις συνθήκες, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των μηχανισμών της Κουμουνδούρου με την ανακίνηση ενός ψευδοκομματικού πατριωτισμού που έχει κοντά ποδάρια, όχι μόνο οδηγεί σε τέλμα, αλλά και σε πλήρη αποσύνθεση το κόμμα.

Σήμερα, μπροστά στα χιλιάδες μέλη του ΣΥΝ αλλά και σε πολλά ιστορικά στελέχη της αριστερής πλειοψηφίας που έδωσαν μεγάλες μάχες μετά τη μεταπολίτευση για αλλαγή σελίδας στην Ελλάδα και την αριστερά, ανοίγονται δύο δρόμοι αυτή την κρίσιμη ώρα της σφοδρότατης νεοφιλελεύθερης επίθεσης του δικομματισμού στους εργαζόμενους υπό τις ευλογίες του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.

Είτε θα διαλέξουν τον δρόμο της ανάταξης και ανασύνθεσης μιας μεγάλης σύγχρονης αντικαπιταλιστικής αριστεράς έξω και πέρα από ψευδοκομματικούς πατριωτισμούς είτε θα λειτουργήσουν κι αυτά ως συνένοχοι της πλήρους απαξίωσης και εξαφάνισης της σύγχρονης αντικαπιταλιστικής, κινηματικής αριστεράς, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την αριστερά και την έκφρασή της στην πατρίδα μας από τους σταλινικούς του ΚΚΕ και μόνο. Οι καιροί ου μενετοί!

* Ο Γιώργος Ματθαίου είναι μέλος της Π.Κ. του Γέρακα και συμμετέχει στην Πρωτοβουλία για την Αριστερή Ανασύνθεση του ΣΥΝ

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Η Κουμουνδούρου δεν αποφάσισε για το συνέδριο, αποφάσισε όμως για Δημάρχους και Προέδρους!

Από ότι φαίνεται σύντομα θα αντιμετωπίσουμε πολιτική κρίση. Η συναίνεση, που είχε χτίσει το ΠΑΣΟΚ και είχε οικοδομηθεί ως εναντίωση στο απεχθές πρόσωπο της ΝΔ αλλά και σε ορισμένες «δημοκρατικές» παραχωρήσεις που είχε διαφανεί ότι είναι διατεθειμένο να προχωρήσει, κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα μετά την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου και την άκριτη υποταγή του στα οικονομικά μέτρα που υποδεικνύουν τα επιτελεία της Ε.Ε.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ΚΠΕ του ΣΥΝ να κάνει «άνοιγμα» προς τους Οικολόγους Πράσινους και «ευρύτερες» δυνάμεις της αριστεράς, «κλείνοντας την πόρτα» στο ΠΑΣΟΚ και στην πρόταση του Φώτη Κουβέλη για εκλογική συνεργασία στις δύο μεγάλες πόλεις, την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Επίσης αποφάσισε να μη στηρίξει την υποψηφιότητα Παπούλια και να προτείνει άλλο υποψήφιο, ενώ δεν ξεκαθάρισε το θέμα της διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου.

Δεν γνωρίζουμε ανάμεσα σε δυό κακές επιλογές ποιά είναι η καλύτερη, δηλαδή αν οι «Οικολόγοι Πράσινοι» είναι πιο αξιόπιστοι και πιο κατάλληλοι για εκλογικές συμμαχίες από τους ΠΑΣΟκους, όπως επίσης δεν γνωρίζουμε αν ο Παπούλιας είναι χειρότερος από κάποιον άλλο που θα προτείνει η Κουμουνδούρου. Όμως αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε και προφανώς θα το υπερασπιστούμε, είναι ότι αρμόδιοι για να αποφασίσουν το τι θα γίνει στις δημοτικές εκλογές - από το ζήτημα των συμμαχιών ως το ποίος θα προταθεί για δήμαρχος - είναι τα τοπικά σχήματα που δραστηριοποιούνται για τα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όπως επίσης και για το τι θα γίνει για κεντρικά πολιτικά ζητήματα, όπως το θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας, αρμόδια είναι τα πολιτικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτή την έννοια θα θεωρήσουμε ότι αυτές οι «αποφάσεις» στην πραγματικότητα δεν αποτελούν «αποφάσεις» αλλά προτάσεις, Και ως τέτοιες θα πρέπει να αντιμετωπισθούν και να κριθούν…

Αυτά τα λέμε ιδιαίτερα για τους συντρόφους της Ανανεωτικής Πτέρυγας οι οποίοι βγάζουν κατά καιρούς κραυγές για την αυτονομία των μαζικών κινημάτων αλλά και των σχημάτων που δραστηριοποιούνται στο συνδικαλιστικό κίνημα και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αν σέβονται λοιπόν αυτή την αυτονομία, ας αφήσουν αυτά τα σχήματα να πάρουν τις τελικές αποφάσεις για τα ζητήματα που αφορούν την δική τους δράση. Η ίδια ακριβώς λογική, θα πρέπει να ισχύει και για τον ΣΥΡΙΖΑ…

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ ΣΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ ΣΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια των παιδιών των μεταναστών και το δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές, ανοίγει το θέμα των δικαιωμάτων εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, που μέχρι σήμερα ζουν αποκλεισμένοι από τις θεσμοθετημένες πολιτικές και κοινωνικές διαδικασίες, ενώ ταυτόχρονα βιώνουν την σκληρότερη οικονομική και επαγγελματική εκμετάλλευση. Τα ζητήματα αυτά αποτελούν αντικείμενο έντονων αγώνων και κοινωνικών διεκδικήσεων του μεταναστευτικού κινήματος και των κοινωνικών φορέων του τόπου μας.

Μπορεί να αποτελέσει μια πρώτη δικαίωση αυτών των αγώνων, αλλά αυτό θα κριθεί από την τελική διαμόρφωση του νόμου, και κυρίως από τις αλλαγές και τις βελτιώσεις που είναι απαραίτητες για να αρθούν οι περιορισμοί, οι εκπτώσεις και οι αποκλεισμοί που υπάρχουν στην συγκεκριμένη πρόταση.

Συγκεκριμένα, είναι αδιανόητο να καταδικάζονται στην παρανομία χιλιάδες παιδιά μεταναστών γεννημένων στην Ελλάδα αποκλειστικά και μόνο επειδή οι γονείς τους δεν είχαν κατορθώσει να αποκτήσουν άδεια διαμονής, χωρίς καμία ευθύνη των παιδιών, αλλά ούτε και των γονέων , αφού επί σειρά ετών έχει απουσιάσει από την Ελλάδα μια πάγια μεταναστευτική πολιτική που θα δίνει τη δυνατότητα νομιμοποίησης.

Σημαντική υπαναχώρηση του ΠΑΣΟΚ από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις αποτελεί η εξαγγελία περί εξαετούς φοίτησης σε ελληνικό σχολείο ως προϋπόθεσης για απόκτηση ιθαγένειας των παιδιών που δεν έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, αντί για την τριετή, που προπαγάνδιζε προεκλογικά. Θετική πάντως κρίνεται η παροχή δυνατότητας ελεύθερης απόφασης του ενδιαφερόμενου προσώπου κατά την ενηλικίωση να επικυρώσει ή όχι την απόκτηση ιθαγένειας.

Επίσης, το δικαίωμα ψήφου των μεταναστών στις τοπικές εκλογές υπέστη πολλαπλούς και υπέρμετρους περιορισμούς, καθώς τελικά αποδεικνύεται ότι εκχωρείται μόνο σε μια ολιγάριθμη ομάδα μεταναστών, δηλαδή σε εκείνους που έχουν αποκτήσει άδεια αορίστου ή μακροχρόνιας διαμονής, οι προϋποθέσεις απόκτησης της οποίας έχουν δικαίως επικριθεί ως ανελαστικές και αυστηρές, ενώ θα έπρεπε να συνδέεται απλώς και μόνο με το αντικειμενικό γεγονός της χρονικής παραμονής ενός προσώπου στην Ελλάδα (π.χ. 5 χρόνια).

Τέλος, αποτελεί ρατσιστική διάκριση η απαγόρευση εκλογής μεταναστών / τριών σε θέσεις Δημάρχων, ενώ ο πλήρης αποκλεισμός τους από τις εκλογές αυτοδιοίκησης Β’ βαθμού επιδεικνύει απουσία δημοκρατικού πνεύματος εκ μέρους της Πολιτείας και δημιουργεί ερωτηματικά σχετικά με την πολιτική βούληση για πραγματική κοινωνική ένταξη των αλλοδαπών .

Ταυτόχρονα, οι ακραίες δηλώσεις του κ. Χρυσοχοΐδη που συνόδευσαν την εξαγγελία του νομοσχεδίου αποδεικνύουν ότι παραμένει κυρίαρχη κυβερνητική επιλογή η υλοποίηση των πολιτικών για την Ευρώπη - φρούριο των στρατοπέδων συγκέντρωσης, του εφιάλτη της FRONTEX και των νεκρών στα σύνορα. Οι αλλαγές στα κρίσιμα σημεία του νομοσχεδίου και η αντίσταση στην λογική της καταστολής, πρέπει να αποτελέσουν το σημείο αιχμής για το αντιρατσιστικό και μεταναστευτικό κίνημα το αμέσως επόμενο διάστημα.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 23/12/2009


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ