ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Υπόθεση Γκράνιν: Η ΕΔΑ δικάζει την "Επιθεώρηση Τέχνης"


Συμπληρώθηκαν πενήντα χρόνια από τη δημοσίευση του διηγήματος «Η ΣΙΩΠΗ» του Ντανιήλ Γκράνιν (ψευδώνυμο του Ντανιήλ Αλεξάντροβιτς Γκέρμαν) και την τρικυμία που ξεσήκωσε στον κομματικό μηχανισμό της ΕΔΑ όταν αναδημοσιεύτηκε στην «Επιθεώρηση Τέχνης», Τόμος Θ’ τεύχος 50-51 του 1959.

Ο Μανώλης Φουντούρης, που μάλλον ήταν ο μοναδικός έλληνας εκείνης της εποχής που διάβασε στην Αθήνα συστηματικά την «Ουνιτά» του ΚΚΙ, εντόπισε το διήγημα στο ένθετο περιοδικό της και το μετέφρασε στα Ελληνικά. Η συντακτική επιτροπή της «Επιθεώρησης Τέχνης» επειδή είχε υποψίες ότι ο κομματικός μηχανισμός της ΕΔΑ θα αντιδρούσε πιθανόν αρνητικά συζήτησε αρκετά το ζήτημα και τελικά αποφάσισε να δημοσιεύσει το διήγημα. Σαν απάντηση η ΕΔΑ οργάνωσε «δίκη» κατά της συντακτικής επιτροπής στην οποία εμφανίζονται ως κατήγοροι σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Μάρκος Αυγέρης, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Λεωνίδας Κύρκος, ο Δημήτρης Φωτιάδης και άλλοι. Οι πιο σκληροί κατήγοροι ήταν ο Μάρκος Αυγέρης και ο …βράχος της ανανεωτικής αριστεράς, ο Λεωνίδας Κύρκος, ο οποίος μάλιστα κραδαίνοντας την κατηγορία του αναθεωρητισμού, χαρακτήρισε τη δημοσίευση της «Σιωπής» ως «βολή στην καρδία της ΕΔΑ». Στη δεύτερη μάλιστα συνάντηση που έγινε με την συντακτική επιτροπή της «Επιθεώρησης Τέχνης», όχι μόνον δεν είχε πειστεί από τα επιχειρήματα της συντακτικής επιτροπής αλλά καταλόγισε στα μέλη της «αφόρητο δογματισμό» και «νοοτροπία, απόψεις και ενέργειες» οι οποίες συγκρούονται με «τις αντιλήψεις του κινήματος»…

Μετά την δίκη, ο ποιητής Κώστας Κουλουφάκος κατέθεσε ένα απολογητικό υπόμνημα πάνω από 120 σελίδες που αποτελεί μια σημαντική στιγμή της ελεύθερης κριτικής έκφρασης και μια απόπειρα ανατροπής της δογματικής ακαμψίας στην πρόσληψη του σοσιαλιστικού ρεαλισμού στην Ελλάδα.

Το διήγημα «ΣΙΩΠΗ» αναδημοσιεύτηκε το 1995 στο περιοδικό «Μανδραγόρας» στο τεύχος 6-7, το οποίο ήταν αφιερωμένο στην «Επιθεώρηση Τέχνης». Επίσης πρόσθετα στοιχεία για την υπόθεση έχουν δημοσιευθεί και στο τεύχος 40 του περιοδικού «Μανδραγόρας» που έχει αφιέρωμα σε τρεις κεντρικές μορφές της «Επιθεώρησης Τέχνης», στον Κ. Πορφύρη, τον Δ. Ραυτόπουλο και τον Μ. Φουρτούνη.

Το απολογητικό υπόμνημα του Κ. Κουλουφάκου δεν δημοσιεύτηκε και παρέμεινε στα συρτάρια της ΕΔΑ. Εκεί το βρήκε η χούντα και το Μάιο του 1973 ο επίσημος εκφραστής της Σάββας Κωνσταντόπουλος δημοσίευσε σε συνέχειες μερικά αποσπάσματα στον «Ελεύθερο Κόσμο» για να επικαλεστεί διώξεις της ΕΔΑ σε βάρος διανοουμένων.

Όλα τα στοιχεία αυτής της υπόθεσης, όπως το διήγημα που αποτέλεσε την πέτρα του σκανδάλου και ολόκληρο το απολογητικό υπόμνημα του Κ. Κουλουφάκου, όπως και το τι επακολούθησε στην «Επιθεώρηση Τέχνης»μετά την δίκη, βρίσκονται συγκεντρωμένα στις 350 σελίδες του βιβλίου της Αλεξάνδρας Δ. Ιωαννίδου «Υπόθεση Γκράνιν: η λογοτεχνική κριτική στο εδώλιο» από τις εκδόσεις «Καστανιώτη». Σας προτείνουμε να το διαβάσετε και μέρες που είναι, να το κάνετε δώρο στους φίλους σας.

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

Υπερσυνιστώσα: Το τελευταίο στάδιο του …φραξιονισμού.



Το νέο έτος προβλέπεται να βρει τον ΣΥΝασπισμό χίλια κομμάτια. Παράλληλα κάποιοι ανοιχτομάτηδες ΣΥΝασπιστές και μερικοί φίλοι τους προσπαθούν βιαστικά να μαζέψουν όσα συντρίμμια μπορέσουν για να οικοδομήσουν την νέα υπερσυνιστώσα με την φιλοδοξία να οικοδομήσουν το διάδοχο σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ. Πριν καλά – καλά προλάβει να τελειώσει η 3η πανελλαδική συνδιάσκεψη προχώρησαν στα βαφτίσια της διαλέγοντας ένα όνομα από αυτά που είχαν μείνει στο ράφι, όταν έγιναν τα βαφτίσια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Η Κουμουνδούρου ανίκανη να χειριστεί την κατάσταση αναμένει τις πρωτοβουλίες της Ανανεωτικής Πτέρυγας. Η έλλειψη στρατηγικής από το Αριστερό Ρεύμα αλλά και την Ομάδα Τσίπρα είναι πλέον φανερή και στο πιο αδιάφορο ψηφοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι σημαιοφόροι του κομματικού πατριωτισμού βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση αφού αδυνατούν να ξεχωρίσουν τους φίλους από τους εχθρούς του κόμματος.

Μπροστά στην σθεναρή αντίσταση των ανανεωτών που αρνούνται να υλοποιήσουν τις αποφάσεις της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ η Κουμουνδούρου έχει παραλύσει. Μάταια προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Οι ταχτικισμοί δεν μπορούν να σώσουν την κατάσταση. Η νέα σύνθεση της αντιπροσωπείας του ΣΥΝ στην Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν βοήθησε να γίνει πιο αποτελεσματική η λειτουργία της. Ακόμα δεν έχουν συμφωνηθεί τα στοιχειώδη που απαιτούνται για προχωρήσει η συγκρότηση του μητρώου των μελών του ΣΥΡΙΖΑ και να εκδοθούν οι κάρτες μελών. Οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να προχωρήσουν στην υλοποίηση των αποφάσεων της συνδιάσκεψης…

Η Κουμουνδούρου προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Όμως, η προσπάθεια αναβολής της σύγκλισης των ολομελειών των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κρατήσει πάνω από ένα μήνα. Ούτε βέβαια απάντηση στο πρόβλημα είναι η δήθεν εξωστρέφεια που εξαγγέλλει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με την καμπάνια για την επισφάλεια και άλλα παρόμοια. Με καμπάνιες και πικετοφορίες δεν αντιμετωπίζονται τόσο σοβαρά ζητήματα, ούτε πολύ περισσότερο εξορκίζεται το έλλειμμα της δημοκρατίας που κατοικοεδρεύει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Θα επαναλάβουμε μερικές θέσεις που τις έχουμε αναπτύξει και στο παρελθόν:

Σήμερα, η ανασυγκρότηση της Αριστεράς δεν θα κριθεί τελικά από κάποια πολιτική συμφωνία, ούτε από το πόσο ολοκληρωμένο είναι ένα πολιτικό σχέδιο ή πρόγραμμα. Οι απαντήσεις που προϋποθέτει ένα τέτοιο εγχείρημα, δεν μπορούν να δοθούν κυρίως με την προσφυγή στον «διάλογο». Δεν υπάρχουν πολιτικά υποκείμενα που κατέχουν ή θα ανακαλύψουν την απόλυτη αλήθεια. Οι σχετικές αλήθειες που κατέχει κάθε υποκείμενο ξεχωριστά, δεν είναι επαρκείς για την ανασύνθεση της Αριστεράς. Η τομή που απαιτείται, περνάει από την συντριβή του παλαιού με την μορφή που υπάρχει, και το ριζικό μετασχηματισμό του. Το νέο δεν πρόκειται να προκύψει από απλές αθροιστικές πράξεις μεταξύ συγγενών υποκειμένων, διατεταγμένων σε ομόκεντρους ή παράπλευρους κύκλους. Πρόκειται για μια σύνθεση αντιθέσεων, για τη διαλεκτική της οποίας ισχύει η ρήση του προέδρου Μάο: «Τα δύο δεν γίνονται ένα». Για να μην μιλάμε κινέζικα, το μέλλον των ενωτικών εγχειρημάτων που ευαγγελίζονται την ανασύνθεση της αριστεράς, θα κριθεί τελικά αν η ρήξη με το υπάρχον, που εμπεριέχει ο πυρήνας όλων αυτών εγχειρημάτων, οδηγήσει στην κυριαρχία των όρων μετασχηματισμού και στην καταστροφή των όρων αναπαραγωγής των υποκειμένων που μετέχουν σε αυτά.

Εγχειρήματα σαν την ΑΝΑΣΑ ανακυκλώνουν διευρυμένα την μιζέρια του παρελθόντος χωρίς να εμπεριέχουν απολύτως κανένα στοιχείο υπέρβασης. Δεν σώζεται η κατάσταση με τέτοιες πρωτοβουλίες που αποβλέπουν στην οργανωτική ηγεμονία αντιλήψεων που έχουν ήδη χρεοκοπήσει ως πολιτικές εκδοχές μιας περιθωριακής αριστεράς. Απαιτούνται βαθιές τομές αλλά και αυτοκριτική στάση σε σχέση με το παρελθόν. Τον Απρίλη είχαμε διατυπώσει την παρακάτω άποψη που θεωρούμε ότι σήμερα γίνεται επίκαιρη λόγω του χαρακτήρα που έχουν οι αντιθέσεις στο εσωτερικό του ΣΥΝασπισμού:

Ο Λ. Κύρκος πραγμάτωσε τα πολιτικά του οράματα και σφράγισε το τέλος του κύκλου της διάσπασης του 68, υλοποιώντας την δική του εκδοχή για την ενότητα της αριστεράς με την δημιουργία του ΣΥΝ. Σήμερα αυτός και η παρέα του συνεχίζουν να παραμένουν αταλάντευτοι σε αυτή την πολιτική γραμμή.

Εκείνοι που άλλαξαν πραγματικά, είναι οι σύντροφοι του από το ΚΚΕ, με τους οποίους εδώ και αρκετά χρόνια μαζί πορεύονταν. Σήμερα τον κατηγορούν. Στο παρελθόν, οι σύντροφοι του «αριστερού ρεύματος» του ΣΥΝ, κάτω από το βάρος της κατάρρευσης του υπαρκτού σοσιαλισμού και μέσα σε μια συγκυρία που ευνοούσε τις συνδιαχειριστικές αυταπάτες, τον εμπιστεύτηκαν και τον ακολούθησαν για να γίνουν εφαψίες της πολιτικής εξουσίας με τα γνωστά αποτελέσματα. Η αντιπαλότητα που εκδηλώνεται σήμερα ενάντια την «ανανεωτική πτέρυγα» του ΣΥΝ είναι στην πραγματικότητα η αντιπαλότητα με το ίδιο το παρελθόν και την ιστορία του ΣΥΝ. Από αυτή την θέση μπορεί να αναδειχτεί ο πραγματικός χαρακτήρας των αντιθέσεων και να σηματοδοτηθεί δημιουργικά η εμπειρία του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα που είναι ακόμα μετέωρη και ανολοκλήρωτη η τομή που έγινε στο χώρο της Αριστεράς με το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι επιτακτική η θεώρηση των αντιθέσεων που χαρακτηρίζουν τον χώρο του ΣΥΝ από αυτή την οπτική γωνία: Μόνον έτσι μπορεί να δημιουργηθούν οι αναγκαίες παρακαταθήκες για να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με στέρεο βήμα προς τα μπρος. Αλλιώς, ο δρόμος προς την εύκολη και την συνήθη αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων είναι αυτός που εξοστρακίζει τις ευθύνες στους άλλους και οδηγεί σε μια αδιέξοδη και διευρυμένη αναπαραγωγή αντιθέσεων.

Όποιος λοιπόν αρκείται στο να υπερασπίζεται τα προφανή, λειτουργεί αποτρεπτικά για τους αναγκαίους μετασχηματισμούς. Ενισχύει τον κομματικό πατριωτισμό και αναπαράγει αντιθέσεις που ήδη έχουν ξεπεραστεί από τα ίδια τα πράγματα. Οι απόψεις και οι αντιλήψεις που συγκροτούν την «ανανεωτική πτέρυγα» έχουν ήδη συντριβεί και δεν αποτελούν κίνδυνο για την φυσιογνωμία και την πολιτική του ΣΥΝ. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι αυτό το ζήτημα δεν κρίθηκε τελικά στο εσωτερικό του. Κρίθηκε με την διακριτή πολιτική φυσιογνωμία απέναντι στο δικομματισμό που κατάφερε να καταγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ και τις νέες σχέσεις εκπροσώπησης που διαμόρφωσε με τον κόσμο της Αριστεράς.

Ο ΣΥΝ γεννήθηκε μέσα σε συνθήκες μιας συνολικότερης και μακροχρόνιας ήττας της Αριστεράς, μιας ήττας που αγκαλιάζει όλες τις εκδοχές της. Η εμφάνισή του ΣΥΝ στο πολιτικό προσκήνιο δεν έφερνε καλά μαντάτα. Όχι μόνον δεν εμπεριείχε καμία ελπίδα για μια άλλη πορεία της Αριστεράς αλλά εμπέδωσε την υποταγή και τον συμβιβασμό με τις δυνάμεις του αστισμού. Η δημιουργία του ΣΥΝ επικύρωσε και με οργανωτικό τρόπο την ηγεμονία των αντιλήψεων του Λ. Κύρκου και της παρέας του σε ένα ευρύτερο χώρο της κομμουνιστικής αριστεράς. Και αυτή την αλήθεια, οι σ. του «αριστερού ρεύματος», θα πρέπει να την παραδεχτούν κάποτε ανοιχτά. Όπως παράλληλα θα πρέπει να οριοθετηθούν και από το παρελθόν τους, με διαφορετικό τρόπο απ’ αυτό που οριοθετήθηκαν μέσω των πολιτικών συντεταγμένων του ΣΥΝ. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι επιβιώνουν αρκετά στοιχεία από το ΚΚΕδικο παρελθόν, κυρίως με την μορφή πολιτικών πρακτικών και αντιλήψεων, που στις τωρινές συνθήκες αναδύονται με ιδιαίτερο τρόπο. Και αυτά τα στοιχεία ίσως αναδειχθούν στο άμεσο μέλλον ως πιο σημαντικό πρόβλημα από τις πολιτικές θέσεις της ανανεωτικής πτέρυγας. Η αναβίωση μεθόδων οργανωτικού ελέγχου για την επιβολή πολιτικών επιλογών όπως επίσης και λογικές χειραγώγησης του μαζικού κινήματος είναι μερικά απ’ αυτά τα στοιχεία που έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για το παρόν και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νέο πολιτικό σχηματισμό είναι μια υπέρβαση με την οποία μπορεί να ξεπεραστεί αυτό το παρελθόν με γόνιμο και δημιουργικό τρόπο. Το ανακάτεμα της τράπουλας ήδη έχει γίνει. Έχει έρθει η ώρα να αρχίσει το παιχνίδι…

Σήμερα που έχει αρχίσει αυτό το «παιχνίδι» δυστυχώς οι επιφυλάξεις που είχαμε τότε διατυπώσει για το «αριστερό ρεύμα», επαληθεύονται. Όμως πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα να αλλάξουν τα πράγματα. Η μάχη για τον πολιτικό και οργανωτικό μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμα κριθεί…

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Οι "ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ" του ΣΥΡΙΖΑ!

Αντιγράφουμε μερικά σχόλια από την ιστοσελίδα της ΠΑΣΑ:

ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ
18/12/2009 σε 20:48 | #6
Απάντηση | Παράθεμα

16/12/09 ΧΙΟΣ,ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ.
ΠΑΡΟΥΣΙΑ 17 ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΜΕ ΣΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΜΗΤΡΩΟ ΜΕΛΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΤΑΘΗΚΑΝ Κ ΕΚΛΕΧΘΗΚΑΝ 4 ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ 2 ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΙ ΕΝΑΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΕΝΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΧΙΟΥ Κ ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΕΝΟΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ.Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝ.ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΤΟΥ ΣΥΝ ΣΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝ ΛΑΒΕΙ ΜΕΡΟΣ Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΕΠΕΙΔΗ Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝ.Ο ΣΥΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΟΛΗΣΙΕΡΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ Κ ΣΥΜΕΤΕΙΧΕ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝ Κ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΘΕΛΕΙ Κ ΕΝΑ ΟΡΓΑΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ Κ ΤΟΥΣ ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΥΣ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΛΩΝ.18/12/09 ΜΑΘΑΙΝΩ ΟΤΙ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΤΟΥ ΣΥΝ ΔΕΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Κ ΜΕ ΕΜΑΙΛ ΤΟΥΣ ΚΑΛΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ.ΤΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Κ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕΙ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ.ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΛΩΝ


ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ
22/12/2009 σε 02:35 | #29
Απάντηση | Παράθεμα

ΣΗΜΕΡΑ 21/12/09 Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΡΟΣ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΟ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΧΙΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΣΦΥΡΑΚΗ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΠΟΥ ΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΚΑΤΕΧΕΙ(Ο ΣΥΝ ΕΧΕΙ ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΤΗ ΧΙΟ Κ ΕΚΕΙ ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΤΟ ΥΛΙΚΟ) ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΟΤΙ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ Κ ΕΜΕΙΣ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΤΟΥ ΣΥΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΡΙΖΑ.ΕΛΑ ΠΕΣΤΕ ΜΟΥ ΕΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ?

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Μας δουλεύουνε ψιλό γαζί!..


Αν θέλετε να μάθετε τι μαγικά πράγματα συμβαίνουν στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχετε παρά να διαβάσετε το άρθρο «Νέα περίοδος για τον ΣΥΡΙΖΑ» του Πάνου Λάμπρου στην ΕΠΟΧΗ (20-12-09). Εκεί θα πληροφορηθείτε πως «κείμενα» αλλάζουν υπόσταση και γίνονται «ρεύματα», πως μπορεί κάποιος μέσα από μασονικά πρότυπα οργάνωσης να αγωνίζεται για τον εκδημοκρατισμό του ΣΥΡΙΖΑ και άλλα μαγικά παρόμοια. Παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα από αυτό το κείμενο, για να το σχολιάσουμε στην συνέχεια:

Μια ανάσα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Το κείμενο των 800, όπως το γνωρίσαμε πριν την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, αποκτά, πλέον, άλλου είδους υπόσταση. Πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνέλευση στην Αθήνα, αλλά και συσκέψεις σε άλλες πόλεις, στο πλαίσιο της διαβούλευσης και του προβληματισμού για την πορεία του όλου ΣΥΡΙΖΑ. Στην «Ανάσα», όπως πλέον ονομάζεται η πρωτοβουλία μετέχει ένας σημαντικός αριθμός ανένταχτων ανά την Ελλάδα, η ΑΚΟΑ, το Κόκκινο, το Κοκκινοπράσινο Δίκτυο και η ΡΟΖΑ. Αποτελεί ρεύμα ριζοσπαστικής και κινηματικής κατεύθυνσης, το πλέον ανασυνθετικό εντός του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που οι συγκεκριμένες οργανώσεις θέτουν ζητήματα υπέρβασης και βεβαίως πιο εναλλακτικών μορφών λειτουργίας του ενωτικού εγχειρήματος. Ξεκίνημα και Αντικαπιταλιστική Ομάδα, κινούνται περίπου στην ίδια κατεύθυνση, ενώ οι Ενεργοί Πολίτες, με το ειδικό βάρος του Μανώλη Γλέζου, συμβάλουν συχνά σε προωθητικές αποφάσεις ή γίνονται ανάχωμα σε κομματικοπατριωτικές λογικές, που κατά περιόδους εκδηλώνονται, κυρίως, από τον Συνασπισμό.

Απ ότι φανταζόμαστε, για να συγκροτηθεί ένα ρεύμα θα πρέπει τουλάχιστον να εφευρεθούν ορισμένοι στόχοι και κάποιες γενικότερες θέσεις και πολιτικές εκτιμήσεις. Όμως, το μόνο κείμενο σχετικό με την ΑΝΑΣΑ που υπάρχει, είναι ένα κείμενο που πρωτοδημοσιεύτηκε με 200 υπογραφές. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως κείμενο συγκρότησης πολιτικού ή ιδεολογικού ρεύματος. Εξάλλου και ο κόσμος που το υπέγραψε είχε την αίσθηση ότι υπογράφει ένα κείμενο που περιέχει μια εναλλακτική και διαπραγματεύσιμη πρόταση απέναντι στην πρόταση Φλαμπουράρη για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη και σκόπευε να ασκήσει μια πίεση προς την Κουμουνδούρου. Προφανώς αυτό το κείμενο δεν είχε κανένα άλλο πολιτικό χαρακτήρα. Γι αυτό εξάλλου και οι συντάκτες του έπαψαν να το παρουσιάζουν μετά την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη και έκτοτε αναφέρουν μόνον τις …υπογραφές! Χαρακτηριστικό δείγμα της αγωνιώδους προσπάθειας των πρωτεργατών αυτού του εγχειρήματος είναι το δημοσίευμα στην ΕΠΟΧΗ (29.11.09) με τίτλο «Nέες υπογραφές ανάσα για τον ΣΥΡΙΖΑ» που περιέχει μόνον ονόματα, χωρίς καν να περιλαμβάνει μια εισαγωγική παράγραφο περί του κειμένου. Εξάλλου και στο άρθρο του, ο Π. Λάμπρου χρησιμοποιεί το "κείμενο" ως …κοσμιτικό επίθετο για τις 800 υπογραφές, οι οποίες είναι το …ουσιαστικό της υπόθεσης.

Η ΑΝΑΣΑ ως φράξια προϋπήρχε και λειτουργούσε πολύ καιρό πριν εμφανισθεί δημόσια ως ρεύμα. Και προφανώς δεν προέκυψε από ανοικτές και μαζικές διαδικασίες, όπως θέλει να παρουσιάσει τα πράγματα στο άρθρο του ο Πάνος Λάμπρου. Είναι προϊόν φραξιονιστικής δραστηριότητα εντός του ΣΥΡΙΖΑ που αποσκοπεί στην διαμόρφωση ευνοϊκού συσχετισμού υπέρ ορισμένων πολιτικών ομαδοποιήσεων, οι οποίες κρατούν καλά κρυμμένα τα πολιτικά τους σχέδια. Στο παρελθόν επιδίωκε την επίτευξη αυτών των στόχων ως αντάλλαγμα της άκριτης υποστήριξης που παρείχε προς την ομάδα Τσίπρα. Σήμερα, αυτό το καθοδηγητικό κέντρο της ΑΝΑΣΑ λειτουργεί με κανόνες συνωμοτικότητας ακόμα και στα πιο απλά ζητήματα. Εξάλλου η συμμετοχή του στην Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και ο ρόλος που είχε  - και εξακολουθεί να έχει - εκεί είναι αποκαλυπτικός των πραγματικών επιδιώξεων του. Σε αυτά τα θέματα έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν. Σήμερα αποδεικνύεται πως η Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ είναι χίλιες φορές πιο δημοκρατική από την ΑΝΑΣΑ. Οι σ. της Α.Π. δεν ντρέπονται να λένε τις απόψεις τους και τις σκέψεις δημοσίως, ούτε φοβόνται να εκφράζουν δημόσια ακόμα και τις μεταξύ τους διαφορές. Όμως η ΑΝΑΣΑ κινείται στο σκοτάδι. Ακόμα και η ιστοσελίδα της δεν είναι δημόσια. Για ποίον «ανοιχτό διάλογο» μέσω του http://protobouliaanasynthesh.wordpress.com/ και ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μιλάνε οι σύντροφοι της ΑΝΑΣΑ;

Στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία πολιτική και ιδεολογική πλατφόρμα! Αν είχαν, δεν νομίζουμε ότι θα ντρέπονταν να την παρουσιάσουν. Η ιστορία του 2ου κύματος είναι αρκετά αποκαλυπτική όχι μόνον για το πως συγκροτήθηκε αλλά και για το πως διαλύθηκε. Ο βασικός πυρήνας της ΑΝΑΣΑ προέρχεται από το 2ο κύμα (Κοκκινοπράσινο Δίκτυο, ΚΟΚΚΙΝΟ, Τμήμα της ΑΚΟΑ και παράγοντες της Γραμματείας). Απλώς άλλαξαν ρόλο το ΞΕΚΙΝΗΜΑ με την ΡΟΖΑ. Γιατί οι σ. δεν έδωσαν μια δημόσια εξήγηση για αυτές τις αλλαγές; Περονόσπορος έπεσε στο 2ο κύμα και αποφάσισαν να αλλάξουν καλλιέργεια;

Όμως, ο «Ο δικηγόρος του διαβόλου» έχει άλλη άποψη για την συγκρότηση της ΑΝΑΣΑ. Θεωρεί ότι δεν είναι ανεμομαζώματα – ανεμοσκορπίσματα αλλά μια …υπερσυνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Γράφει λοιπόν στο ίδιο τεύχος της ΕΠΟΧΗΣ, στην στήλη ""δΑΙΜΟΝΙΚΑ":

Το ένθετο «Εντός Εποχής» αποτελεί, απ' ό,τι φάνηκε την περασμένη Κυριακή, το βήμα έκφρασης των απόψεων της «Ανάσας», της συλλογικής παρουσίας συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, τάσεων του ΣΥΝ και ανεντάχτων ή αλλιώς της νέας υπερσυνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως πλέον χαρακτηρίζεται. Οι υπογραφές των κειμένων παραπέμπουν σαφώς στους συμμετέχοντες στην «Ανάσα», αλλά και σε στελέχη του ΣΥΝ, όπως ο Γιάννης Μηλιός, ο οποίος έκλεισε τη σταδιοδρομία του ως προβεβλημένος ανένταχτος και αναβαθμίστηκε, με προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, ως μέλος του think tank του προέδρου. Τον τόνο βέβαια δίνει το πρώτο κείμενο του ένθετου που, καθόλου τυχαία, υπογράφεται από στέλεχος του Κοκκινοπράσινου Δικτύου του ΣΥΝ. Στο κείμενο αυτό δίνεται η πολιτική γραμμή της «Ανάσας» και επιχειρείται μια θεωρητική αναμέτρηση με τον Αλέκο Αλαβάνο, με αφορμή την ομιλία του στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζουμε βέβαια ότι το Κοκκινοπράσινο Δίκτυο του ΣΥΝ δεν είχε, ούτε και έχει, τις αγαθότερες προθέσεις απέναντι στον Αλέκο Αλαβάνο κι αποτέλεσε έναν από τους βασικούς πυλώνες υποστήριξης του Αλέξη Τσίπρα. Από αυτό, όμως, μέχρι το σημείο να φτάσει να προσάπτει στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ πολιτικά χαρακτηριστικά όπως «αριστερός πατριωτισμός» και «εθνολαϊκισμός» και να βγάζει από τη μύγα ξύγκι για να τα στοιχειοθετήσει, υπάρχει μεγάλη απόσταση που ερμηνεύεται μόνο από μυημένους στην εσωκομματική ίντριγκα του ΣΥΝ.

Μετά από αυτά, θα θέλαμε να αφιερώσουμε στους σ. της ΑΝΑΣΑ την παρακάτω εικόνα.


Αν θέλουν ας μας απαντήσουν στην ερώτηση: Πότε ήταν πιο φιλοτσιπρικοί; Τότε που έλεγε αυτά ο Α. Τσίπρας ή τώρα που απειλεί ότι θα κάνει κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ; Έχουμε κάποιες υποψίες ότι με τον Τσίπρα εκείνης της εποχής - που ήταν ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ των μελών - είχαν καλύτερες σχέσεις απ’ ότι έχουν σήμερα. Γιατί άραγε;....

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Από την σημερινή πανελλαδική κινητοποίηση για ελεύθερα διόδια

Σήμερα, Κυριακή 20/12, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συντονισμένη πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στα διόδια, με άνοιγμα των σταθμών διοδίων όλης της χώρας στις 12.00. Συγκεκριμένα παρέμειναν κλειστά τα διόδια Μαλγάρων, Μοσχοχωρίου, Αφιδνών, Ελευσίνας, Κορίνθου και τα διόδια Ρίου Αντίριου. Η υποδοχή από τους διερχόμενους οδηγούς αυτής της πρωτοβουλίας ήταν ιδιαίτερα θερμή. Η ζωντάνια, η αποφασιστικότητα και η ευρηματικότητα των επιτροπών, αποτελούν παρακαταθήκη για τις επόμενες δράσεις. Η συνέχεια των κινητοποιήσεων θεωρείται δεδομένη αν κρίνουμε από τις διαθέσεις των οργανωτών.

Περισσότερα εδώ:
- Το πανελλαδικό συντονιστικό ενάντια στα διόδια συντονίζει τη δράση του μέσα από την ιστοσελίδα: http://diodiastop.blogspot.com/
- Οι Επιτροπές ΑΚΡΙΒΕΙΑ-STOP συντονίζουν τη δράση τους μέσα από την ιστοσελίδα: www.akribeia-stop.gr


Φωτογραφίες από την κινητοποίηση στα διόδια των Μαλγάρων (Ν.Πιερίας)

Η Αριστερά μετά τον "Δεκέμβρη"

Αναδημοσίευση από τον "ΙΟ"

Ο ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΣΤΟΝ "ΙΟ"


Η Αριστερά μετά τον "Δεκέμβρη"
 
Μετά από την επιλογή της προεκλογικής σιωπής που διακόπηκε μόνο από ελάχιστες σιβυλλικές ομιλίες σε λογοτεχνικές συναντήσεις και την πολιτική παρέμβασή του στη συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέκος Αλαβάνος ήρθε στην Ελευθεροτυπία και μας μίλησε «για όλα».

Στην πρώτη του συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης μετά την κρίση στην ηγεσία του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, το στέλεχος της Αριστεράς, που δηλώνει «απλό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ», αναπτύσσει τις θέσεις του στο νέο μετεκλογικό σκηνικό. Ο Αλέκος Αλαβάνος ήταν φλογερός στις αναφορές του στον "Δεκέμβρη", ανήσυχος για τις επιπτώσεις της σκληρής ευρωπαϊκής πολιτικής, προβληματισμένος από τα πολιτικά αδιέξοδα του Συνασπισμού, διαφοροποιημένος από τις παλιές αριστερές αγκυλώσεις των «εθνικών» πολιτικών και αποφασισμένος να δώσει τη μάχη κοινωνικής και πολιτικής «ανάταξης» του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να διαφωνεί ή να συμφωνεί κάποιος με τις απόψεις του αλλά οφείλει να αναγνωρίσει την καθοριστική συμβολή του στο να γίνει και πάλι ελκυστικός και μαζικός ο χώρος της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη ιστορική καμπή.


ΙΟΣ: «Ο Δεκέμβρης δεν είναι απάντηση, είναι ερώτηση», λέει το γνωστό σύνθημα. Εσείς έχετε απάντηση;

ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Είχαμε ένα κίνημα πρωτοφανές, με επίκεντρο πολύ μικρές ηλικίες. Ο πυρήνας του ήταν μαθητές και μαθήτριες. Εξερράγη κάτω από μια βαριά αφορμή. Ενας θάνατος μπορεί μέχρι και να αλλάξει τη μοίρα μιας χώρας. Είχε ένταση, είχε διάρκεια, είχε ζωτικότητα. Είναι φυσικό να μην έχει την ικανότητα να προβάλλει σαφείς στόχους. Κυρίως έφερνε μέσα στην πολιτική ζωή ένα νέο υποκείμενο, δηλαδή τη νεολαία με τις πιο ευαίσθητες ηλικίες. Επομένως η πρόκληση είναι προς τους πολιτικούς σχηματισμούς, να δώσουν απαντήσεις στα παιδιά που δεν μπορούσαν να τις βρουν μόνα τους, αλλά και που δεν δέχτηκαν να φορέσουν κάποιο κοστούμι οποιαδήποτε πολιτικής δύναμης, ακόμα και της Αριστεράς. Η απάντηση, δυστυχώς, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έμεινε αποκλειστικά στα ζητήματα των μορφών των εκδηλώσεων, της δημόσιας τάξης. Δεν κατανόησε τίποτε από το εκρηκτικό κοινωνικό μήνυμα της εξέγερσης. Είναι μια απάντηση αυταρχισμού, καταστολής, ανοησίας και αδυναμίας να συλλάβουν το εκτεταμένο και βαθύ πρόβλημα που αντιμετωπίζει η νέα γενιά.


Ο Δεκέμβρης της νεολαίας

* Για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν κομβική στιγμή ο Δεκέμβρης. Σηματοδότησε μια τομή, μια πτώση στις δημοσκοπήσεις κι ένα στοίχημα. Πώς το αποτιμάτε εσείς μετά από ένα χρόνο;

- Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μόνη πολιτική δύναμη η οποία άντεξε στις πιέσεις, στήριξε τον Δεκέμβρη. Δεν αναζήτησε άλλοθι να την κοπανίσει. Μπορούσε να βρει άλλοθι στις φωτιές, στις συμμορίες των ανταρτών και στο πλιάτσικο που βλέπει κανείς σχεδόν πάντοτε σε αυθόρμητες εξεγέρσεις. Ο Θανάσης Τεγόπουλος υπογράμμισε θετικά αυτόν το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ («Κ.Ε.», 6.12.09). Δεν έχασε απολύτως τίποτα από αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ. Ηταν η «άλλη» δύναμη που ξεχώριζε από όλη αυτήν την ομαδοποίηση του συστήματος. Στην κοινωνία υπήρχε μια αντιφατική αντίδραση. Ακόμα και στους εμπόρους έβλεπες από τη μια θυμό για τις φλεγόμενες κούκλες στις βιτρίνες αλλά από την άλλη -επειδή ο καθένας είχε παιδί, εγγόνι, ανιψιό- έβλεπες και μια αγάπη και μια κατανόηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ τις μέρες του Δεκέμβρη κέρδισε σε στήριξη και σε εμπιστοσύνη μέσα στην κοινωνία. Υπήρξε η κορυφαία στιγμή του.

* Παρά το γεγονός ότι έγινε τότε μια φοβερή προσπάθεια από τα ΜΜΕ να απαξιωθεί;

- Αυτή η προσπάθεια είχε γίνει περίπου στον ίδιο βαθμό και με το άρθρο 16. Δεν έχασε τίποτα τότε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ισως το καινούριο στοιχείο τον Δεκέμβρη ήταν η σύμπηξη ενός πολιτικού μετώπου, του οποίου τη γραμμή διαμόρφωνε το ΚΚΕ και την υιοθετούσε η ΝΔ, το ΛΑΟΣ και κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Πάγκαλος και όχι ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου -προς τιμήν του. Αντέξαμε. Το αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν είχε την ικανότητα να δώσει συνέχεια στον Δεκέμβρη. Δεν μπόρεσε να θέλξει τα πιο πρωτοπόρα, τα πιο ατίθασα, τα επαναστατικά πνεύματα, τους αντισυμβατικούς μικρούς ηγέτες, τους μικρούς Γαβριάδες. Οι συμβατικοί κώδικες, η κομματικοποιημένη γλώσσα, οι ιεραρχικές πρακτικές νέων στελεχών στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ δεν απαντούσε στη δίψα για ελευθερία μιας επαναστατημένης νεολαίας. Η συντριπτική μας ήττα ήταν ότι οι περισσότεροι μικροί ήρωες του Δεκέμβρη στράφηκαν στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Και είναι στοιχεία ευαίσθητα, νέες και νέοι που έχουν αναζητήσεις, που διαβάζουν, που βιώνουν υπαρξιακό χάος. Για μένα είναι προς τιμή του Νιώτη ότι τα παιδιά του ήταν στο Ρεσάλτο. Το λέω αυτό, γιατί διέκρινα μια «συγκατάβαση» απέναντι σ’ έναν πολιτικό που τα παιδιά του προσπαθούν να βγουν μέσα από όρια και στερεότυπα που εγκλωβίζουν την όλη συμπεριφορά των νέων.

* Μήπως εδώ βρίσκεται η μόνιμη αδυναμία της Αριστεράς να συνδεθεί με τα αυθόρμητα κινήματα;

- Σε πρόσφατες αναλύσεις για τον Δεκέμβρη έγιναν παραπομπές στο Πολυτεχνείο, εκεί που η δικιά μου γενιά βρέθηκε μπροστά σε ένα αυθόρμητο κίνημα. Υπήρχε τότε καχυποψία, φοβία, προσπάθεια ελέγχου από οργανωμένες δυνάμεις της αριστεράς αλλά και προσπάθεια να κλείσει στα γρήγορα αυτό το γεγονός. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, στις σχέσεις του με το αυθόρμητο είχε κάνει πολύ σημαντικά βήματα. Δεν ήταν σαν το ΚΚΕ, που θεωρεί εχθρό το αυθόρμητο, ανακαλύπτοντας παντού και πάντα μόνο προβοκάτορες και μυστικές υπηρεσίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιο ανοιχτός, η μαθητεία του στο Κοινωνικό Φόρουμ, οι εμπειρίες από τις δυνάμεις που τον συνθέτουν του δίνουν αυτή τη δυνατότητα. Δεν είναι όμως μέχρι το τέλος ανοιχτός. Εσωτερικά ο ίδιος είναι δομημένος για το μη αυθόρμητο. Το κακό δεν είναι τόσο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνεται από το αυθόρμητο. Το αυθόρμητο απομακρύνεται από το ΣΥΡΙΖΑ. Τον θεωρεί ένα χώρο που δεν ανταποκρίνεται στα εξεγερσιακά του κριτήρια ως χώρος ελευθερίας, διαλόγου, συμμετοχής και εξουσίας στην ίδια τη βάση.


Οι επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

* Στο τέλος του Δεκέμβρη διαπίστωνε κανείς ένα αυξανόμενο άγχος του ΣΥΡΙΖΑ να ξανακερδίσει τον μεσαίο χώρο που του έδινε ψηλά νούμερα στις δημοσκοπήσεις. Τότε έγιναν και οι επαφές με την ΠΟΑΣΥ, αλλά και η οπισθοχώρηση μπροστά στην Κανέλλη που κουνούσε απειλητικά στα κανάλια το Ημερολόγιο του Δεκέμβρη που έβγαλε η ΑΥΓΗ.

- Λίγες κοινωνικές οργανώσεις αντιλήφθηκαν τη θέση μας, όπως η Ομοσπονδία Αστυνομικών. Με την έννοια ότι σε επίπεδο επίσημης τουλάχιστο τοποθέτησης έδειχνε μια κατανόηση, ότι πρόκειται κατά βάθος για ένα κοινωνικό φαινόμενο. Με αυτές τις συναντήσεις, ναι, θέλαμε να καθησυχάσουμε τον κόσμο, θέλαμε να πούμε «θέλουμε αυτή τη φλόγα που έχουν μέσα τους τα παιδιά να τη δούμε και να δώσουμε επειγόντως απαντήσεις». Το πρόβλημα εδώ βρισκόταν στον ΣΥΝ. Μέσα στον ΣΥΝ υπάρχει μια τάση που διαφοροποιήθηκε ανοιχτά από τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Τη στιγμή της αδυσώπητης και καθολικής επίθεσης του συστήματος ενάντια μας. Χωρίς να υιοθετεί ίσως το λεξιλόγιο της Παπαρήγα, του Καρατζαφέρη και της Μπακογιάννη, είχε όμως την ίδια άποψη, ότι είμαστε πολύ ανεκτικοί, ότι έχουμε φύγει από τις αρχές της δημοκρατικής Αριστεράς. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει αρκετά η μοναχική αλλά πρωταγωνιστική τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ την αιχμηρότητά της, τη δυναμική της και κυρίως την αξιοπιστία της. Η κρίσιμη φάση, όμως, εκεί που χάθηκε το παιχνίδι, είναι μετά τα γεγονότα. Εκεί που δεν κερδίσαμε την εμπιστοσύνη και δεν δώσαμε τη συνέχεια.

* Μήπως και ο ΣΥΡΙΖΑ αρκέστηκε στις τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις, ενώ αυτό για τα παιδιά ήταν τελικά απωθητικό;

- Η εμπειρία μου λέει ότι δεν φοβόμαστε τα ΜΜΕ. Εάν η Αριστερά έχει το δικό της μήνυμα, κανένα μέσο δεν μπορεί να της το διαλύσει. Ίσα – ίσα, η επίθεση των ΜΜΕ, και στο άρθρο 16 και τον Δεκέμβρη μας πρόσφερε κάτι στο οποίο είχαμε ένα μεγάλο έλλειμμα: την πολιτική ταυτότητα. Η δικιά τους συγχορδία μάς έδινε την ταυτότητα μιας μαχητικής δύναμης σε επαφή με την κοινωνία, με τις αδυναμίες της ενδεχομένως, αλλά που έχει όραμα και ορίζοντες έξω από το σύστημα. Πολλές φορές βλέπουμε τον Δεκέμβρη μόνο ως ένα μακροσκοπικό κοινωνικό φαινόμενο κι έτσι είναι κυρίως. Αλλά ο Δεκέμβρης υπάρχει και σε μικροσκοπικό επίπεδο, είναι μέσα στην οικογένεια. Είναι ο γιος ή η κόρη, το ανίψι, το εγγόνι, το παιδί του γείτονα, που έχει ημικρανίες ή πανικό ή ακμή ή είναι απομονωμένο στο Διαδίκυτο, ή πάσχει από κατάθλιψη, ή κάνει σχολική άρνηση ή έχει επιτυχίες που φέρνουν ματαιώσεις και ανεργία ή κινδυνεύει να γίνει πρεζόνι. Αυτά είναι τα μαρτύρια που οδήγησαν στην εξέγερση. Στη συλλογική τους διάσταση παίρνουν έναν εξεγερσιακό χαρακτήρα. Και θα ξαναπάρουν αν δεν υπάρξουν απαντήσεις.

* Η σπονδυλική στήλη του Δεκέμβρη ήταν το κίνημα του άρθρου 16. Αυτός ο κόσμος έζησε μια κρίση τρομερή. Κατάφερε να νικήσει μέσα από τους θεσμικούς διαύλους, στο δρόμο επί ένα χρόνο, ανατρέπει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ανατρέπει μία συνταγματική μεταρρύθμιση και ξαφνικά την επόμενη μέρα εμφανίζεται από τον ουρανό μια οδηγία, για τα κολέγια, και ακυρώνεται το Σύνταγμα, ακυρώνεται η νίκη. Αυτό δεν είναι ένα μάθημα για τα όρια των θεσμών;

- Τα όρια των θεσμών είναι όρια της Αριστεράς μόνο αν θεωρεί απαραβίαστους τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν συμμερίζομαι αυτή την άποψη. Δεν μπορεί πάντως κανένας να πει ότι η ικανότητα αυτού του κινήματος να ακυρώσει τη συνταγματική μεταρρύθμιση είναι κάτι το οποίο πρέπει να προσπεράσουμε. Είναι μοναδικό τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη: ένα εκπαιδευτικό κίνημα να ακυρώνει μια έτοιμη συνταγματική μεταρρύθμιση. Η ίδια η Αριστερά, όμως, δεν μπόρεσε να αναδείξει αυτή την επιτυχία. Να κάνει μια παύση ένα Σαββατοκύριακο. Να το γιορτάσει. Να καλέσει σε πάρτυ την κοινωνία μέσα στα πανεπιστήμια. Μπήκε σε μια διαδικασία συνέχισης των αγώνων με τις ίδιες ακριβώς μορφές για το Νόμο-πλαίσιο. Η ΠΟΣΔΕΠ, που βρέθηκε πολύ κοντά στους φοιτητές, ίσως και λόγω αυτής της επιμονής, οδηγήθηκε τελικά σε αδιέξοδο.


* Ομως ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ τους έφερε σε αυτή τη θέση. Ηδη νωρίτερα η μισή πανεπιστημιακή του δύναμη αποδέχτηκε το νόμο της Γιαννάκου.

- Υπάρχει ένα ερώτημα. Γιατί χάθηκαν τόσοι καθηγητές, οι οποίοι πήγαν με εκείνη την άποψη; Κι εδώ πέρα σας φέρνω ένα στοιχείο, το οποίο αναδείχνει ο Δημήτρης Σεβαστάκης στην Ελευθεροτυπία (9.12.09). Πρέπει να έχεις μια Αριστερά εξεγερσιακή, αντισυστημική, οραματική, αλλά την ίδια ώρα πρέπει να έχεις τη δυνατότητα να έχεις μια έμπρακτη και εμπράγματη Αριστερά. Να παρεμβαίνεις και σε μικρές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο σήμερα. Αυτές θα πείσουν ότι δεν είναι ιδιοτελής η Αριστερά, ότι είναι χρήσιμη, ότι θέλει, έχοντας ένα όραμα, κάθε μέρα να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Θυμάμαι τις πιο καυτές μέρες του άρθρου 16. Όταν είχαμε τον Πολύδωρα να λέει ότι ‘είστε αντισυνταγματικό κόμμα’, εμείς στα γραφεία της Κουμουνδούρου από το πρωί μέχρι το βράδυ κάναμε συσκέψεις, προκειμένου να διαμορφώσουμε λεπτομερειακά τις θέσεις μας για τον τρόπο εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο, την αναγέννηση του Λυκείου, τον αντί-νόμο πλαίσιο τον δικό μας. Αυτά δυστυχώς δεν μπόρεσαν να γίνουν κατάκτηση των οργανωμένων μας δυνάμεων και σε επίπεδο πολιτικό και σε επίπεδο συνδικαλιστικό. Ετσι ένας κόσμος, που είχε μια φιλοδοξία να φτιάξει ένα καλύτερο δημόσιο Πανεπιστήμιο να ωθείται στο άλλο στρατόπεδο, να συμπλέει με στοιχεία που ήταν προσανατολισμένα σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης.


Ο "εργατικός Δεκέμβρης"

* Μιλήσατε για τον επερχόμενο «εργατικό Δεκέμβρη». Υπάρχουν δομές στην κοινωνική οργάνωση των διαφόρων στρωμάτων αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ που θα μπορούν να υποδεχτούν αυτόν τον εργατικό Δεκέμβρη που αναμφίβολα έρχεται;

- Οχι, δυστυχώς. Γίνεται ανοικτή συζήτηση για πρωτοφανή μέτρα ενάντια στον κόσμο της εργασίας και ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ δεν έχουν προκηρύξει καν μια προειδοποιητική απεργία. Ακόμα και στον ΣΥΡΙΖΑ το σκέφτονται. Πιστεύω με σαφήνεια ότι το «άρθρο 16» των ημερών που έρχονται είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας και η Συνθήκη του Μάαστριχτ σε σχέση ακριβώς με την επερχόμενη έκρηξη του κόσμου της εργασίας και της ανεργίας.

* Δεν είναι λίγο μεταχρονολογημένη αυτή σας η πεποίθηση;

- Οχι. Εάν δείτε τις τοποθετήσεις μας στη Βουλή, σε όλα τα μεγάλα εργασιακά θέματα κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ, ήταν κεντρικό ζήτημα το Σύμφωνο Σταθερότητας και το είχαμε αναδείξει πολύ έντονα με την παγκόσμια οικονομική κρίση. Ατυχώς, έχουμε μια βαριά κληρονομιά που έρχεται από τον ΣΥΝ, όταν είχε ταχθεί υπέρ της συνθήκης του Μάαστριχτ επί Μαρίας Δαμανάκη. Τότε είχα διαφωνήσει. Ως ευρωβουλευτής ήμουν αντικομματικός, όλες οι τοποθετήσεις μου ήταν ενάντια στο Μάαστριχτ. Οι κυβερνητικές πολιτικές κινούνται ασφυκτικά μέσα στα όρια του Σύμφωνου Σταθερότητας. Η Ελλάδα γίνεται το θύμα της εκδικητικής μανίας των αγορών, όλων αυτών των αμαρτωλών στελεχών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των Βρυξελλών που βρίσκονταν μπροστά στο απόσπασμα πριν από μερικούς μήνες. Ήτανε για να κλειστούν στους ευρωπαϊκούς και τους παγκόσμιους Κορυδαλλούς και σήμερα παριστάνουν του αξιολογητές και τους εισαγγελείς. Χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως πειραματόζωο. Βγάζουν τα απωθημένα τους. Κερδοσκοπούν. Ζητούν τον αποκεφαλισμό του εργαζόμενου και το ΠΑΣΟΚ σκύβει το κεφάλι. Με αυτή την έννοια, νομίζω, διαμορφώνονται συνθήκες για μια παλλαϊκή αντίδραση.

* Είναι πολύ εύκολο να αποδοθούν όλα στον μπαμπούλα της Ε.Ε. Ποιό ρόλο παίζει η εσωτερική διακυβέρνηση;
 

- Σε μία τελευταία του εκτίμηση ο οίκος Moody’s έλεγε ότι η Ελλάδα είναι ο «αδύναμος κρίκος» της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αυτόν τον όρο χρησιμοποιώ εδώ και δύο χρόνια. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει έρθει στο κέντρο της διεθνούς δημοσιότητας απρόσμενα πολλές φορές. Με το άρθρο 16. Με τον Δεκέμβρη. Με το Βατοπέδιο. Με το δημοσιονομικό χρέος. Με τα ελλείμματα. Με τις πυρκαγιές. Είναι δύο κατηγορίες θεμάτων. Η μία έχει σχέση με την παθολογία της χώρας, οικονομική, θεσμική, οικολογική. Η άλλη, με τα κινήματά της. Ο Αλέν Μπαντιού είπε ότι ο Δεκέμβρης έφερε έναν άνεμο ελευθερίας σε ολόκληρη της Ευρώπη. Ακριβώς λόγω αυτής της θέσης, δηλαδή να είμαστε ο πιο προβληματικός εταίρος, ο αδύναμος κρίκος και ταυτόχρονα να διαθέτουμε μια κινηματική ικανότητα, ίσως λόγω ιστορικής κληρονομικότητας, γινόμαστε μια χώρα με ξεχωριστά χαρακτηριστικά μέσα στην Ευρώπη. Ειδικά η Αριστερά πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο μέσα στην Ευρώπη, στην αποδόμηση του Συμφώνου Σταθερότητας, που σημειωτέον κανείς δεν μπορεί πια να το υποστηρίζει φανατικά. Αυτό τι σημαίνει; Ότι ξαναγυρνάμε σε μια κλειστή εθνική πολιτική; Όχι. Σημαίνει ότι ακριβώς το πρόβλημα της Ελλάδας οφείλουμε να το κάνουμε ευρωπαϊκό, πρόβλημα όλου του ευρωπαϊκού κοινωνικού και αντικαπιταλιστικού κινήματος και να λειτουργήσει ως καταλύτης για μια ριζική τομή στο θέμα του Συμφώνου Σταθερότητας. Όπως είχε πάει να γίνει με το γαλλικό «όχι» στο ευρωδημοψήφισμα. Γιατί δεν μπορεί η Αριστερά να δεχτεί ότι αυτή την κρίση που οφείλεται και στην παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, αλλά και -συμφωνώ εδώ μαζί σας- κυρίως στην ανικανότητα της άρχουσας τάξης της Ελλάδας, να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι.
Οι ελληνικές κυβερνήσεις προσπαθούν να λύσουν την κρίση από τη μεριά του κεφαλαίου σε βάρος της εργασίας. Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Πιστεύω ότι και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ζούμε «τέλος εποχής». Μου έρχεται στο μυαλό η χρεοκοπία της χώρας στο τέλος του 19ου αιώνα. Συνοδεύτηκε από τυχοδιωκτισμούς και ήττες σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής. Τελικά ολοκληρώθηκε με την κατακρήμνιση όλης της πολιτικής τάξης της εποχής και με την ανάδειξη της αστικής τάξης ειδικά της διασποράς, ενώ τότε έκανε δυναμικά την εμφάνιση του και το οργανωμένο εργατικό κίνημα στην Ελλάδα.


Η Αριστερά και η Ευρώπη

* Υπάρχουν δύο διαφορετικές αρνητικές, ιδεολογικές τοποθετήσεις σε σχέση με την Ελλάδα στην Ευρώπη που είναι πολύ καθαρές. Η μία είναι του ΚΚΕ και η άλλη είναι του ΛΑΟΣ. Υπάρχει περιθώριο για τον ΣΥΡΙΖΑ να δώσει τη δικιά του νέα αυτόνομη εκδοχή;

- Στο χώρο της πολιτικής συναντάμε δύο πολωτικές προσεγγίσεις στην Ευρώπη. Η αρνητική, είναι αυτή που λέτε, του ΚΚΕ, υποκριτικά και του ΛΑΟΣ, που υποστηρίζει ότι δεν δίνουμε λόγο στην Ευρώπη, ότι τα ζητήματα λύνονται σε εθνικό επίπεδο, ότι πρέπει να γυρίσουμε στη δική μας αγορά, να γυρίσουμε στη δραχμή. Υπάρχει και η κυρίαρχη άποψη, την οποία υιοθετεί η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, και διεισδύει ακόμα και στην Αριστερά, η οποία λέει ότι η Ευρώπη θέτει τα όρια μας. Πρέπει να σεβόμαστε ως ιερές τις κεντρικές επιλογές της Ε.Ε. και να προσπαθούμε να είμαστε πιο πειθαρχικοί, πιο σκληροί με την εργασία, πιο νοικοκύρηδες. Καμιά από αυτές τις γραμμές δεν είναι η γραμμή της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Πολλά ζητήματα κεντρικά έχουν φύγει εκτός συνόρων εδώ και αιώνες, και αυτό έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις με την ολοκλήρωση. Δεν μπορούν παρά να λυθούν σε επίπεδο ευρωπαϊκό, αν όχι πλανητικό. Κι αν αυτά δεν λυθούν σε αυτή τη διάσταση, τότε το πλοίο με την εθνική σημαία δεν θα φθάσει ποτέ σε ασφαλές λιμάνι. Ακόμα και μια λαϊκή προοδευτική επιλογή σε μια χώρα θα προσκρούει σε συγκεκριμένα όρια. Τι σημαίνει αυτό; Ότι περνάς στην κυρίαρχη άποψη; Όχι. Σημαίνει ότι εσύ είσαι συγκρουσιακός με τις επιλογές. Σημαίνει ότι δίνεις μεγάλο βάρος στους κοινούς αγώνες σε υπερεθνικό επίπεδο. Σημαίνει ότι τους στόχους σου προσπαθείς να τους κάνεις ευρωπαϊκούς στόχους. Μ’ αυτή την έννοια, όταν θέτω το θέμα του Συμφώνου της Σταθερότητας είναι γιατί δίνει τη δυνατότητα σε μια χώρα που είναι σε ακραία κατάσταση να προκαλέσει αλλαγές, οι οποίες μπορούν να βρουν στήριξη και να βιωθούν θετικά και στις άλλες χώρες της Ευρώπης.

* Θεωρείτε πιθανό να οδηγήσει αυτή η κρίση του «τέλους εποχής» σε εθνικιστική αναδίπλωση την ελληνική πολιτική τάξη, σε συνδυασμό με την ανάδειξη του Σαμαρά; Να γίνουν στόχος δηλαδή οι μετανάστες ή τα γειτονικά κράτη για να ξεπεραστούν εσωτερικά προβλήματα;

- Πιστεύω ότι οι κυρίαρχες τάξεις στο ουσιαστικό επίπεδο, που είναι το οικονομικό, δεν θα το κάνουν. Είναι ήδη διασυνδεμένες τόσο πολύ με τις ευρωπαϊκές οικονομικές δομές, τη διασυνοριακή διάσταση του κεφαλαίου και την εξειδίκευση που έχουν ως μια επιθετική αιχμή στο χώρο των Βαλκανίων που δεν θα το κάνουν. Είναι κλητήρες και ελάχιστες φορές εταίροι. Όμως μπορεί να συμβεί σε πολιτικό επίπεδο, να καλλιεργηθεί δηλαδή η εθνική φοβία και να προταθεί μια ‘εθνική αναγέννηση’. Ενδεχομένως αυτό θα το δούμε όχι μόνο στο ΛΑΟΣ αλλά και στην ΝΔ του Σαμαρά, ο οποίος το έχει δοκιμάσει. Είχε δοκιμάσει τη σκληρή δόση της πατριδοκαπηλίας, αλλά ενδεχομένως από την «ηρωίνη» περάσει τώρα στο «χασίς», σε πιο μαλακή ουσία, που θα τον κάνει πιο αξιόπιστο στον ευρωπαϊκό χώρο και θα του δίνει τη δυνατότητα να κάνει τη δημαγωγία του με τις κόκκινες κίτρινες γραμμές.

* Στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής έχετε διανύσει κι εσείς προσωπικά και ο ΣΥΡΙΖΑ ένα τόξο από μια φάση 'εθνικής αντιπολίτευσης' έως σήμερα.

- Συμφωνώ. Στην προσωπική βάση που το θέσατε υπάρχει μια πορεία. Δεν είναι μόνο στα εθνικά θέματα. Εγώ θα διευρύνω το ‘κατηγορητήριό’ σας. Ήμουν στο κομμουνιστικό κίνημα και ζήσαμε την άδοξη κατάρρευση του παγκόσμιου σοσιαλιστικού εγχειρήματος. Υπήρξαν διεργασίες, υπήρξαν δοκιμές, υπήρξαν αναζητήσεις, αστοχίες και ευστοχίες σε μια πολιτικά κατακλυσμιαία εποχή. Αυτή η διεργασία συνεχίζεται. Όσα λέω σήμερα δεν θεωρώ δεδομένο ότι θα τα υποστηρίζω με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μετά από δύο χρόνια. Σημασία έχει να κάνεις «μετεπικοινωνία». Να προσεγγίζεις κριτικά την ίδια τη δική σου επικοινωνία. Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ναι έχει ένα εύρος τέτοιο. Επειδή παραμένει ως μία συνάθροιση, κυρίως σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής γραμμής, συνιστωσών, δεν τολμάει να θίξει τα ζητήματα τα δύσκολα. Γι’ αυτό οφείλει να γίνει ένας χώρος δημοκρατικός σε ταχύτατο διάστημα, αν θέλει να επιβιώσει. Αυτό σημαίνει ότι μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες τα μέλη του θα κάνουν επιλογές. Θα αποφασίζουν αν είμαστε υπέρ ή κατά του σχεδίου Ανάν, αν είμαστε με αυτή την κόκκινη γραμμή ή με την άλλη στη σχέση μας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και ποιές θέσεις έχουμε απέναντι στην Τουρκία.


Στο "καθαρτήριο" της βάσης

* Δηλώσατε πριν από λίγες μέρες την ιδιότητα «μέλος του ΣΥΡΙΖΑ». Μέλος του ΣΥΝ δηλώνετε;

- Για μένα η περίοδος Συνασπισμού, με τις όμορφες και δύσκολες στιγμές της, έχει ολοκληρωθεί. Προσωπικά ούτε οι ομαδοποιήσεις ούτε οι ισορροπίες ούτε ο κομματικός κομφορμισμός μπορούν πιά να με εκφράσουν. Φοβάμαι ότι η κρίση στο ΣΥΝ έχει γίνει ήδη κρίση σε όλο το κοινό εγχείρημα. Η Ανανεωτική πτέρυγα κάνει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ ως αναχρονιστικό. Εχει όμως την ευθύνη στην υπερνομαρχία, στον μητροπολιτικό χώρο της πρωτεύουσας, όπου ζει η μισή Ελλάδα. Σας ρωτάω: Ποιές ανανεωτικές προτάσεις, γνωρίζετε; Ποιές ανανεωτικές ιδέες; Ποια ανανεωτικά εναλλακτικά σχέδια. Θεωρώ πως ο θάνατος του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, με τον οποίο είχαμε μια εγγύτητα, που ήρθε μετά από απόσταση, μια φιλία μετά από αντιπαλότητα, υπήρξε ορόσημο. Στο Αριστερό ρεύμα υπάρχουν περισσότερο ισορροπίες, παρά πολιτική. Φτάνουμε πιά σε παράλογα σημεία. Στη Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν όλοι κάτι πολύ απλό: μέλη γίνονται όσοι το ζητούν. Εξαίρεση ο ΣΥΝ, που διαφωνεί και θέλει να είναι μέλη αυτοδικαίως όσοι είναι και μέλη των συνιστωσών. Και όμως το ένα τρίτο στον ΣΥΝ, οι ανανεωτικοί, δηλώνει ότι δεν θα γίνει μέλος. Κατάσταση Ιονέσκο. Αχρηστες έριδες. Ιερογλυφικά για την κοινωνία. Περιττό, εντελώς περιττό, κλίμα παρακμής. Ο ΣΥΝ έχει εξαιρετικά αξιόλογο κόσμο και εύχομαι να βρει τον δρόμο που του αξίζει.

* Ο ΣΥΡΙΖΑ, τελικά, ποια μορφή πρέπει να έχει;

- Τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή δεν τον βλέπω ως κόμμα. Φοβάμαι τις ετικέτες. Οταν βάζεις μια ετικέτα κάπου βιάζεις ένα ζωντανό οργανισμό να προσαρμοστεί στους κανόνες της. Βλέπω τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα καινοτόμο, πρωτότυπο, πρωτοποριακό εγχείρημα. Μέχρι πριν ένα χρόνο ήτανε το καμάρι της αντικαπιταλιστικής Ευρώπης. Τον βλέπω ως ένα χώρο σε εξέλιξη. Δεν χρειάζεται να μπει σε καλούπια. Είναι ένας χώρος που θέλει δημοκρατία, θέλει συμμετοχή των μελών, θέλει αναγνώριση της ιδιότητας του μέλους, θέλει τοπικές και κλαδικές κινήσεις, οι οποίες θα έχουν πλήρη ευθύνη για το χώρο τους, θέλει οριζόντια συνεργασία, θέλει σώματα αντιπροσώπων με πλήρη ευθύνη να εκλέγουν την ηγεσία του και να επιλέγουν τις κατευθυντήριες γραμμές για τα χρόνια που έρχονται. Με την ομιλία μου στη Συνδιάσκεψη έκλεισα από την πλευρά μου όλα τα ερωτήματα που έρχονταν από το παρελθόν. Ομολογώ ότι αισθάνθηκα ήρεμα με την θερμή ανταπόκριση που είχε. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι για καιρό σε ένα σταυροδρόμι. Αυτό που είναι σημαντικό για μένα είναι να προχωρήσει μια συσπείρωση δυνάμεων και προσώπων, από τη βάση και την ηγεσία με ενδιαφέρον για θετικές δράσεις, που συνηχούν οι ανησυχίες και οι προσδοκίες τους, που έχουν πίστη στο εγχείρημα της ριζοσπαστικής αριστεράς, ώστε να διασωθεί το εγχείρημα. Να αποκτήσει πάλι δυναμισμό, αυτοπεποίθηση, εκτίμηση μέσα στην κοινωνία. Να επανακτήσει το αξιακό του φορτίο, το ηθικό πλεονέκτημα και να προχωρήσει σε αιχμηρές πρωτοβουλίες που θα το ξαναφέρουν πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

* “Απλό μέλος” ή de facto ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ; Κάποιοι σας κατηγορούν για βοναπαρτισμό.

- Πιστεύω ότι χρειαζόμουν αυτή την περίοδο «απομάκρυνσης». Για μένα έγινε το αντίθετο από τον Δάντη, όπου από το καθαρτήριο πας στον παράδεισο. Εγώ από τον παράδεισο της ηγεσίας πήγα στο καθαρτήριο. Μου δόθηκε όμως η δυνατότητα, στο διάστημα αυτό, να καταλάβω ότι υπάρχει ένας κόσμος με ανησυχίες, με ερωτηματικά, με κριτικές από τον οποίο είχα τις αποστάσεις μου όχι από σνομπισμό, δεν είναι τέτοια η αντίληψή μου, πες από φόρτο εργασίας. Ήρθε λοιπόν ένας σύντροφος του ΣΥΡΙΖΑ και μου είπε: ‘αυτό που χρειαζόσουν για να πας ακόμα πιο πέρα ήταν να ταπεινωθείς’. Με αυτή την έννοια, θα έλεγα ότι οι σχέσεις μέλους-ηγέτη είναι υπό ερωτηματικό για μένα. Προβληματίζομαι και δεν το έχω απαντήσει ακόμη.



Ελευθεροτυπία, 20/12/2009

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Πάει το μαγαζί...

Αναδημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο από την "Αριστερή Στρουθοκάμηλο"

Αλλαγές στις χρεώσεις των μελών της Π.Γ. του ΣΥΝ*

Αλλαγές στις χρεώσεις ευθύνης των μελών της Πολιτικής Γραμματείας πραγματοποιήθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του οργάνου κατόπιν εισήγησης του προέδρου του ΣΥΝ ( μπράβο πρόεδρε, φοβερή σύλληψη... ).

Ο Στάθης Λεουτσάκος αναλαμβάνει υπεύθυνος Οργανωτικού (...ο σεφ στην κουζίνα - ε ρε μουζάκα που θα φάμε),
ο Τάσος Κορωνάκης τα κινήματα, τη νεολαία και τα δικαιώματα (η παλιοπαρέα καλά κρατεί: και εργατικός Δεκέμβρης ... οσονούπω),
ο Αλέκος Φλαμπουράρης την τοπική αυτοδιοίκηση και τον πολιτισμό (μετά την επιτυχία του στον ΣΥΡΙΖΑ θα περιποιηθεί και τον Καποδίστρια. Τώρα για τον πολιτισμό δεν χρειάζεται τον έχουν περιποιηθεί άλλοι),
ο Σπύρος Λυκούδης την εξωτερική πολιτική ( πιο μακριά δεν έχει;),
ο Στέφανος Μπαγεώργος την αγροτική πολιτική και την περιφερειακή ανάπτυξη (αρκετά μακριά κι αυτός, μην τον έχουμε μέσα στα πόδια μας),
ο Ανδρέας Καρίτζης τον πολιτικό σχεδιασμό (έμπαινε Ανδρέα: νέα αριστερή στροφή και στο βάθος κήπος)
και ο Βαγγέλης Πιλάλης την υγεία και τον αθλητισμό.
Επιπλέον ο Πάνος Σκουρλέτης ανέλαβε επισήμως καθήκοντα εκπροσώπου Τύπου και υπευθύνου για την επικοινωνία και τα ΜΜΕ, ενώ
ο Αλέκος Καλύβης θα συμμετέχει μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Δημήτρη Βίτσα ( για να εξηγεί γιατί δεν ... πουλιούνται οι κάρτες μέλους ) στην αντιπροσωπεία του ΣΥΝ στη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης παραμένει υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική,
ο Δημήτρης Στρατούλης για την εργατική πολιτική,
ο Μιχάλης Σαμπατακάκης για την ευρωπαϊκή πολιτική (παρέα με τους άλλους εξόριστους),
ο Θόδωρος Μαργαρίτης για τη δημόσια διοίκηση ( έχει πολλούς ανανεωτικούς εκεί και δεν γινόταν αλλιώς ε; ),
ο Βαγγέλης Αποστόλου για την οικολογία ( παραμένει μετά τις επιτυχείς καμπάνιες για τον Ασωπό... ) και το περιβάλλον και
η Σόφη Παπαδόγιαννη υπεύθυνη για την Αθήνα.
*από την Αυγή, 14/12/09, τα (σχολιανά) δικά μας...

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Δεν πληρώνουμε διόδια και όχι μόνο....


Το δρόμο της ελεύθερης κίνησης στο εθνικό οδικό δίκτυο, χωρίς την καταβολή τελών διοδίων, έδειξε στο Βόλο, η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ Συντονιστική "Επιτροπών Αγώνα" Ενάντια στα Διόδια.

Στο πλαίσιο της ΠΡΩΤΗΣ πανελλήνιας συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε χθες, σε αίθουσα του κτιρίου Παπαστράτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΟΤΙ:

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΔΙΟΔΙΑ και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να καταργηθουν οι αποικιακού τύπου συμβάσεις παραχώρησης των εθνικών μας δρόμων. Συμβάσεις που επιτρέπουν στην «παραχωρησιούχο» εταιρεία να τοποθετεί διόδια μετωπικά και πλευρικά όπου και όσα θέλει, αδιαφορώντας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τα συγκοινωνιακά προβλήματα που δημιουργούνται ,καθώς και να αυξάνει κάθε χρόνο τις τιμές των διοδίων.Αποφασίστηκε να υπάρξει συντονισμός για κοινή αγωνιστική δράση ...για ελευθερους δρόμους χωρίς διοδια.

Από την σημερινή συγκέντρωση στα Προπύλαια και την πορεία

Λίγος κόσμος, κυρίως από εξωκοινοβουλευτική αριστερά ΣΥΡΙΖΑ. Όμως περισσότερος από αυτόν που μαζεύει τα τελευταία χρόνια σε  απεργίες - ντουφεκιές  η ΓΣΕΕ  και η ΑΔΕΔΥ. Εμφάνιση του "Δικτύου Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς" και της "Νεολαίας ΣΥΝ" με δικά τους μπλοκ και και πανό.

 

Αγαπημένοι μας Αρχηγοί


Αγαπημένοι μας  Αρχηγοί
Με ανείπωτη χαρά πληροφορηθήκαμε, ότι την Δευτέρα (21/12) και περί ώραν 8:40 (νομίζουμε ότι θα είναι στις 9 παρά 20, έτσι;), θα επισκεφτείτε τον χώρο εργασίας μας, για να μας πληροφορήσετε τα περί του αγώνα μας, εμάς τις επισφαλείς.
Είμαστε 3 συντρόφισσες  καθαρίστριες στο σταθμό της Λαρίσης. Αμέσως μόλις το μάθαμε ειδοποιήσαμε και τις άλλες συναδέλφισσες κι έπεσε πολύ σούσουρο και μεγάλη χαρά. Έχουμε και μια μπερμπάντισσα που αμέσως ρώτησε : Θα είναι και εκείνο το ομορφόπαιδο ο αρχηγός σας. Τι να πούμε, έτσι είναι αυτή.
Θέλουμε να ρωτήσουμε τα εξής:
  1. Θα είναι τα κανάλια; Θα υπάρχει δηλ. βίντεο, όπως έλεγε και η «Εγκύκλιος»;
  2. Θα είστε ακριβώς στην ώρα σας, ώστε να τρέξουμε να βγάλουμε  τις φόρμες εργασίας και να βάλουμε τα φουστανάκια μας, να βαφτούμε λίγο, μην βγούμε έτσι χάλια στο γυαλί.
  3. Θα μοιράσετε τίποτις τσουρεκάκια, γιορτινές μέρες που είναι; Θα είναι μεγάλα, να κουβαλάμε και καμιά σακούλα;
  4. Αναμνηστικές φωτογραφίες θα μπορούμε να βγάλουμε, ρώτησε αυτήνη η μπερμπάντισσα; Όλες θέλουνε να έχουν φωτογραφίες με τον αρχηγό μας κι αν δεν γίνεται, έστω και με τον Παπαδημούλη, τι να κάνουμε. Καλούτσικο είναι κι αυτούνο.
  5. Επίσης μερικές ρωτάνε αν μπορεί να είναι και το απόγεμα στις 6 η ώρα, μπροστά στα Μακντόλαντ κι αν θα έχει χοτντογκ και μπυρίτσα το προγραμμα;
    Θα γινόταν να μας ενημερώσετε με ένα δελτίου τύπου της επιτροπής, για αυτά τα καίρια ερωτήματα;

Σας ευχαριστούμε που μας θυμηθήκατε, εμάς τις αόρατες, μέρες που είναι και όλοι μας ξεχνάνε. Θέλουνε όμως να βρίσκουνε καθαρά τα μάρμαρα, μετά από τις φτυσιές τους και τα αποτσίγαρα τους. Τι να κάνουμε; Έτσι είναι αυτή η παλιοκοινωνία….

Σας περιμένουμε
Χ¨ Σωκρατίδου Ευλαμπία, καθαρίστρια Α΄
Στρατουλίδου  Δημητρούλα, βοηθός Α΄
Ταμάροβα  Σουλτάνα, βοηθός Β΄

Μια παλιά ιδέα, μια νέα προσπάθεια...



Με πρωτοβουλία της ΚΟΕ και της ΚΕΔΑ, την Δευτέρα 14 Δεκέμβρη έγινε στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ μια συζήτηση με για μια εβδομαδιαία εφημερίδα που έχει τον…προσωρινό τίτλο «ενωτική Αριστερά».

Η ΚΟΕ και η ΚΕΔΑ έχουν διαφορετική ιστορική και ιδεολογική πορεία και καταβολές. Το γεγονός ότι αποφάσισαν να εκδώσουν μαζί μια εβδομαδιαία εφημερίδα, καταγράφει πράγματι μια ενωτική πρωτοβουλία. Ο τίτλος «ενωτική Αριστερά» είναι λοιπόν χαρακτηριστικός για αυτή την πρωτοβουλία. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλός και για το όνομα της εφημερίδας που σκοπεύουν να εκδώσουν.

Θεωρούμε σήμερα ότι έχει ιδιαίτερη σημασία να γίνονται πράγματα που είναι ενάντια στο κυρίαρχη κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Το «ΚΟΚΚΙΝΟ» έχει ήδη διασπαστεί. Στον ΣΥΝασπισμό έχουν γίνει από δέκα χωριά. Επίσης, δεν είναι καλή παρακαταθήκη για την ΑΝΑΣΑ που αποτελείται από τον κύριο όγκο των δυνάμεων που «2ου κύματος», το γεγονός της εξαφάνισής του πριν καν προλάβει να γιορτάσει τα πρώτα του γενέθλια…

Μερικές φορές, πρωτοβουλίες σαν αυτή που πήρε η ΚΟΕ και η ΚΕΔΑ, αποκτούν ταυτότητα όχι μόνον από το πως αυτοπαρουσιάζονται αλλά και από το πως τους αντιμετωπίζουν οι άλλοι. Και η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δέχτηκε πολλά πυρά από τους μηχανισμούς πριν καν προλάβει να κάνει την πρώτη της δημόσια παρουσία. Η Κουμουνδούρου και οι υποτακτικοί της διαδίδουν εδώ και μέρες το γνωστό παραμύθι, ότι δηλαδή πίσω απ’ όλα κρύβεται ο Α. Αλαβάνος που θέλει να διαλύσει τον ΣΥΝασπισμό και να κάνει νέο κόμμα. Κάποια ηγετικά στελέχη της, επειδή έχουν πάρει στα σοβαρά αυτές τις διαδόσεις και τις πιστεύουν ως αληθινές, έκαναν ανακρίσεις στην «ΑΥΓΗ» και στο «105.5 στο ΚΟΚΚΙΝΟ». Ζητήθηκε από δημοσιογράφους που δουλεύουν εκεί να δηλώσουν αν σκοπεύουν να συμμετέχουν σε αυτή την νέα εφημερίδα!

Όμως, κανένας από αυτούς δεν ενοχλείται από αυτό καθεαυτό το γεγονός της έκδοσης άλλης μιας εφημερίδας. Στην πραγματικότητα πιστεύουν ότι αυτό το εγχείρημα δεν έχει μέλλον. Δεν μπορεί να απειλήσει πραγματικά τις άλλες εφημερίδες που ελέγχει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που τους ενοχλεί και τους κάνει μάλιστα επιθετικούς είναι τα πολιτικά χαρακτηριστικά που καταγράφονται με αυτή την κίνηση για την έκδοση μιας εφημερίδας. Όπως το γεγονός ότι εμπνέει και στρατεύει κάποιο κόσμο, σε αντίθεση με άλλες πρωτοβουλίες που οδηγούν στην αποστράτευση και στην απογοήτευση.

Πιο πολύ όμως απ’ όλα ενοχλεί η διαπίστωση ότι ένα πολιτικά και ιδεολογικά ετερογενές πλήθος - όπως αυτό που συγκεντρώθηκε προχθές στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ – μπορεί και συζητάει δημιουργικά αυτό το εγχείρημα εκφράζοντας τελείως διαφορετικές απόψεις και θέσεις ακόμα και για βασικά χαρακτηριστικά του. Αυτή η διαπίστωση τρομάζει όσους έχουν μάθει να λειτουργούν ως ισορροπιστές πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί και να μην λένε ποτέ αυτό που πραγματικά σκέφτονται…

Όμως ο κόσμος αλλάζει. Ποίος θα το φανταζότανε ότι η ΚΟΕ θα έθετε υπό αναίρεση την εφημερίδα της και θα επιχειρούσε να δημιουργήσει ένα έντυπο πιο πλατύ και με την συμμετοχή άλλων όταν ο ΣΥΝ και άλλες συνιστώσες ΣΥΡΙΖΑ έχουν ταυτίσει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική τους ύπαρξη και την πολιτική τους ταυτότητα με τα έντυπα που εκδίδουν. Γι αυτό και ο ΣΥΝ αποφάσισε να επενδύσει πριν λίγο καιρό 1.000.000 στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των ιδιόκτητων ΜΜΕ και άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ επενδύουν στην ενίσχυση των δικών τους εντύπων. Η προσπάθεια αυτή κινείται κόντρα σε αυτή την κατεύθυνση. Ανεξάρτητα αν θα είναι επιτυχημένη, κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι αποτελεί μια τολμηρή πρωτοβουλία που καταγράφει μια τομή στα δρώμενα στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς…


Δημοσιεύουμε σαν σχόλιο  το παρακάτω video, από το οποίο ορισμένα τμήματά του περιλαμβάνονταν στην πρόσκληση της εκδήλωση της Δευτέρας για την νέα εφημερίδα.

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Οι εκλογές στην ΕΙΝΑΠ και ο ΣΥΡΙΖΑ υγείας


Την Πέμπτη 17/12 θα γίνουν οι εκλογές για το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και για αντιπροσώπους στην ΟΕΝΓΕ. Παρά την κυβερνητική εναλλαγή, τα προβλήματα του ΕΣΥ και των νοσοκομειακών γιατρών παραμένουν και οξύνονται, με κυριότερα: τις απλήρωτες εφημερίες για τις οποίες βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας οι γιατροί σε Σωτηρία, ΨΝΑ, Αμαλία Φλέμιγκ, Παίδων Πεντέλης, τα απλήρωτα αναδρομικά των εφημεριών στη συντριπτική πλειοψηφία των νοσοκομείων και την άμεση απειλή της λειτουργικής κατάρρευσης των νοσοκομείων, λόγω των τραγικών ελλείψεων σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.

Ο κλάδος μας δεν βιώνει όμως μόνο τα εκρηκτικά προβλήματα: από το 2006, με αφορμή τις ρυθμίσεις για το ωράριο εργασίας των γιατρών, αναπτύχθηκε ένα σημαντικό κίνημα στα νοσοκομεία, το οποίο συσπείρωσε τους γιατρούς-εργάτες του ΕΣΥ και ανέτρεψε τα σχέδια του πολιτικού και ιατρικού κατεστημένου. Το κίνημά μας υπερκέρασε τη συμμαχία μεταξύ κυβερνητικών συνδικαλιστών της ΝΔ - εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ - Υπουργείου - ΜΜΕ και επέβαλε πραγματικές αυξήσεις, τη ρύθμιση των ρεπό και το πολυδιευθυντικό σύστημα, τη δέσμευση για 2000 προσλήψεις μέσα στο 2009.

Οι δυνάμεις που στήριξαν αυτό το κίνημα και συνέβαλαν σημαντικά στην επιτυχία του ήταν αυτές της πλειοψηφίας της ΑΕΓ και της ΑΡΣΙ , η δε ΔΗΠΑΚ με τη διασπαστική της στάση έβαλε στην πράξη πλάτη στην ΠΑΣΚΕ και την ΔΗΚΝΙ και εκτέθηκε ανεπανόρθωτα. Δυστυχώς όμως, οι απαράδεκτες ενέργειες εκπροσώπου της ΑΕΓ στην Αθήνα, ο οποίος έβγαλε από τη δύσκολη θέση τις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, καθώς με την πρότασή του αναγνωρίστηκε από την πλειοψηφία του συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ, το Μάρτιο του 2009, ο νόμος Αβραμόπουλου ως ΣΣΕ, αμαύρωσαν τον αγώνα που έδωσαν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο συγκεκριμένος συνδικαλιστής ενήργησε αντίθετα προς τις θέσεις της παράταξής του, αλλά και τις θέσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκάθαρα τόνισε στη Βουλή το αυτονόητο, ότι δηλαδή ο νόμος του Αβραμόπουλου δεν εξέφραζε την υπογραφείσα με την ΟΕΝΓΕ κλαδική σύμβαση. Θεωρώντας ότι αυτή η συγκεκριμένη πολιτική - συνδικαλιστική στάση δεν εκφράζει την πλειοψηφία των αγωνιστών - αγωνιστριών του ΣΥΡΙΖΑ στην Υγεία και ότι βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράσαμε έγκαιρα προς το τμήμα υγείας του ΣΥΝ τη διάθεσή μας για ένα κοινό ψηφοδέλτιο της ριζοσπαστικής αριστεράς, όπου τέτοιες πολιτικές επιλογές δεν έχουν θέση.

Στοιχειώδης προϋπόθεση για το προχώρημα και το βάθεμα της ενότητας και της εμπιστοσύνης, αποτελεί η υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων και συμφωνιών μας. Όταν αυτό δεν γίνεται, η πλευρά που έχει την ευθύνη οφείλει να δώσει και τη λύση. Αντί για λύσεις, όμως, από την ΑΕΓ εισπράξαμε άρνηση και έτσι αποφασίσαμε τη διακριτή συμμετοχή μας στις εκλογές στο σχήμα της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Ιατρών, με τον τίτλο Α.Ρ.Σ.Ι.- ΕΝΩΤΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.

Αξίζει να τονίσουμε ότι η ΑΡΣΙ στην Αθήνα περιλαμβάνει σχεδόν όλο το αγωνιζόμενο τμήμα των νοσοκομειακών γιατρών και είχε προτείνει κοινή εκλογική κάθοδο των συνδικαλιστικών δυνάμεων που είχαν δώσει από κοινού τη μάχη στις γενικές συνελεύσεις, στο συντονιστικό των συνελεύσεων, στις επισχέσεις εργασίας, ενώ συμμετέχει στις εκλογές με ένα μαζικό ψηφοδέλτιο με 85 υποψήφιους. Είναι φανερό, ότι η πραγματικότητα των επερχόμενων εκλογών των νοσοκομειακών γιατρών αναδεικνύει σημαντικές πλευρές των πολιτικών ζητημάτων και της συνδικαλιστικής ταχτικής του ΣΥΡΙΖΑ, που πρέπει να απαντηθούν τόσο για την ανάπτυξη όσο και για την αποτελεσματική συγκρότησή του, στη κατεύθυνση της συσπείρωσης ενός όσο το δυνατόν πλατύτερου καιαποτελεσματικού αριστερού κινήματος.

Η αναγκαία πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση, με βάση και τις αποφάσεις της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, δεν μπορεί να παραβλέψει το κρίσιμο σημείο για τις μέρες που έρχονται, μέρες επίθεσης στο κίνημα και στην τάξη μας: κόκκινη γραμμή για την οικοδόμηση μίας σύγχρονης, ταξικής, αντινεοφιλελεύθερης Αριστεράς στους χώρους δουλειάς, αποτελεί η πολιτική - συνδικαλιστική λογική της συνδιοίκησης, της υπεράσπισης του «λιγότερο κακού», της υπονόμευσης, εν τέλει, του κινήματος και των πρωτοπόρων εργαζομένων. Η κοινή μας πορεία όλα αυτά τα χρόνια έχει γίνει πάνω σ´ αυτή τη λογική, που είναι και ο μόνος δρόμος για την υπεράσπιση του σήμερα και του αύριο του ΣΥΡΙΖΑ. Εκπτώσεις σ´ αυτά τα θέματα, προκειμένου να υπάρξει «ενιαία» συνδικαλιστική καταγραφή, δεν κάνουν άλλο από το να κρύβουν τα πραγματικά επίδικα κάτω από το χαλί και τραυματίζουν την ήδη πληγείσα αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ.

Μία τέτοια στάση θα ακύρωνε αγώνες, προσωπικά ήθη, αλλά και το μέλλον, τη διεισδυτικότητα και την αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ. Οι προσπάθειές μας, μέχρι σήμερα, προσέβλεπαν με συντροφικότητα στην εξεύρεση λύσης που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες. Προϋπήρχαν η κοινή εκλογική κάθοδος στην ΑΔΕΔΥ, την ΠΟΕΔΗΝ, η συμπαράταξη στα συνέδρια της ΟΕΝΓΕ. Δυστυχώς, στις εκλογές της ΕΙΝΑΠ η συμπόρευσή μας δεν έγινε δυνατή. Είναι βέβαιο, ότι με πολλούς συντρόφους και συντρόφισσες της ΑΕΓ, με τους οποίους μας συνδέουν πολλοί και καλοί αγώνες, δε θα πάψουμε να παλεύουμε μαζί για τη συγκρότηση μίας πλατιάς και ριζοσπαστικής Αριστεράς μέσα στα νοσοκομεία. Δε θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε για ένα ΣΥΡΙΖΑ Υγείας με τοπικές συνελεύσεις σε κάθε πόλη, που θα παίρνει ζωή από πλατιές αριστερές συσπειρώσεις και παρατάξεις.

Να προχωρήσουμε, με βάση την απόφαση της 3ης ΠΣ, στη συγκρότηση κλαδικής επιτροπής υγείας του ΣΥΡΙΖΑ,- ή αντίστοιχου οργάνου των γιατρών του ΕΣΥ μέχρι να συγκροτηθεί η επιτροπή αυτή, με τακτικές συνεδριάσεις, όπου συλλογικά και δεσμευτικά θα αποφασίζουμε την τακτική μας, σύμφωνα με τις αποφάσεις των τοπικών συνελεύσεων, καθώς και την ανακλητή, κυκλική και πλουραλιστική εκπροσώπηση στα συνδικαλιστικά όργανα.


1. Καραβάς Αντώνης, Επιμ. Β΄, «Ερυθρός», Αριστερή Κιν. Υγειονομικών
2. Καράμπελας Γιάννης, Ειδικ/νος, «Γ. Γεννηματάς», Ένωση Εργαζομένων
3. Μάλλιος Γιάννης, Ειδικ/νος, «Γ. Γεννηματάς», Αριστερή Κίνηση Υγειονομικών
4. Οικονόμου Γιάννης, Ειδικ/νος, Γεν. Πατησίων, Ανένταχτος
5. Πανταζόπουλος Γιάννης, Δ/ντής, Νοσοκομείο «Ερυθρός», Ανένταχτος
6. Τοσονίδου Δέσποινα, Επιμ. Β΄, «Ασκληπιείο Βούλας», Αντικαπιταλιστική
Πολιτική Ομάδα
7. Φαράντος Μπάμπης, Επιμ. Β΄, Γεν. Πατησίων, Αριστερή Κίνηση Υγειονομικών

Ζωντανή σύνδεση (μέσω web-tv) με τις διαδηλώσεις στην Κοπεγχάγη




Το καρναβάλι αναμένεται πολύ εντυπωσιακό φέτος


Του "ανώνυμου συντρόφου"

Το διαπίστωσα προχτές Κυριακή όταν ανταποκρίθηκα σε πρόσκληση συντρόφου που γιόρταζε.

Όλοι οι παρόντες αριστεροί, οι περισσότεροι Συριζαίοι, αρκετοί ΣΥΝασπισμένοι και εξ αυτών ένας στέλεχος της Ανανεωτικής Πτέρυγας μετά των «δορυφόρων» του.

Η συνάντηση που ήταν «για ένα ουζάκι» απο τις 12:00 ως τις 13:00 το μεσημέρι, κράτησε τελικά μέχρι τις 19:00 το βράδυ, ήταν πολύ έντονη και αφιερωμένη καθ’ ολοκληρία στα θέματα που αντιλαμβάνεσθε.

Βοηθούντος του οινοπνεύματος, των καλών μεζέδων της οικοδέσποινας, των καταιγιστικών ερωτήσεων, της ειρωνικής προδιάθεσης των συνδαιτημόνων... το στρίμωγμα απέδωσε μερικές εξαιρετικά διασκεδαστικές –πλην αληθείς- απαντήσεις / πληροφορίες για το πως οι ΑΠιτες προτίθενται να αντιμετωπίσουν τα μελλούμενα.

Συνοπτικά:
1. Θα επιμένουν μονότονα ότι: «έχουν κάρτα μέλους στον ΣΥΝ και μόνον σ’ αυτόν» (παρ’ όλες τις απειλές περι …προσαγωγής στη ΓΑΔΑ ....δεν τις επέδειξαν τελικά)
2. Δεν θα παρίστανται στις ΓΣ των ΤΕ του ΣΥΡΙΖΑ και θα προσπαθήσουν να εξαντλήσουν τις σχετικές συζητήσεις στα πλαίσια των ΓΣ των ΠΚ του ΣΥΝ.
3. Παρ όλα αυτά θα συμμετέχουν μαζικά στις εκλογές ανάδειξης αντιπροσώπων για την προσεχή Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά...
4. Χωρίς να δέχονται τη σύνταξη ΕΝΙΑΙΩΝ καταλόγων μελών – ψηφοφόρων...

Στις εύλογες ερωτήσεις για το πως είναι αυτό πρακτικά δυνατό να πραγματοποιηθεί έδωσαν τις παρακάτω Κ Α Τ Α Π Λ Η Κ Τ Ι Κ Ε Σ απαντήσεις: (Επιμένοντας ότι είναι συμβατές με τις σχετικές αποφάσεις τόσο της ΚΠΕ/ΣΥΝ όσο και της Γραμματείας / Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ)

Δηλαδή:

α) Οι γραμματείς των ΠΚ / ΣΥΝ θα στείλουν τους πλήρεις καταλόγους μελών των ΠΚ στις εφορευτικές/συντονιστικές επιτροπές ΣΥΡΙΖΑ με την απαίτηση να χρησιμοποιηθούν αυτούσιες σαν εκλογικοί κατάλογοι. Το ίδιο απαιτούν να πράξουν και οι υπόλοιπες συνιστώσες.
β) Θα απαιτήσουν οι κατάλογοι αυτοί των μελών του ΣΥΝ να παραμείνουν αυτούσιοι. Δηλαδή οι εκλογές θα γίνουν με βάση 12 διαφορετικούς καταλόγους (11 συνιστωσών + 1 ανένταχτων που θα είναι ο μόνος που θα καταρτιστεί με ευθύνη των ΤΕ ΣΥΡΙΖΑ και με ατομικές αιτήσεις ένταξης)

Συμπέρασμα δικό μου και λοιπών παρισταμένων: Εχει να πέσει πολύ γέλιο μέχρι το Φλεβάρη !

Στήσαμε μάλιστα και επι τόπου και το σχετικό σκετσάκι αποπειρώμενοι μια προσομοίωση για να δούμε αν θα λειτουργήσει το πράμα (είπαμε, σε ουζοκατάνυξη ήμασταν)

Τίτλος Οι Εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ

Σκηνικό:  Αιθουσα γραφείων ΣΥΝ ή συνοικιακής ταβέρνας, κλειστής για την περίσταση. Τρια τραπέζια, επανω τους κάλπη, απο πίσω πολυμελής εφορευτική επιτροπή αποτελούμενη απο πρόεδρο, 2 μέλη, 11 εκπροσώπους συνιστωσών και ενός ανεντάχτου. Κόκκινο τραπεζομάντηλο. Από πίσω, κολλημένες με σελοτέιπ στα βαρέλια με το κρασί διάφορες αφίσες του ΣΥΡΙΖΑ. Στον προθάλαμο τραπεζάκια συνιστωσών με εφημερίδες, υλικό τους και εκπροσώπους, πρόθυμους να εξυπηρετούν όλους τους ψηφοφόρους χωρίς διακρίσεις.

Σενάριο-Διάλογοι:

Ηλικιωμένος αριστερός πλησιάζει διστακτικά προς την εφορευτική.

(Στο ρόλο της προέδρου καλοκάγαθη γυναίκα μέσης ηλικίας με πλατύ καθησυχαστικό χαμόγελο τύπου «δε βαριέσαι» )

Πρόεδρος Εφ.Επ: (Με δυνατή, χαρούμενη, αισιόδοξη φωνή) Καλημέρα σας σύντροφε. Τι θα θέλατε;

Ψηφοφόρος: (διστακτικά με χαμηλή φωνή): Εεε, ήρθα να ψηφίσω....

Πρόεδρος: Πολύ ευχαρίστως. Γιατί όχι; Αλλά πρώτα πείτε μου. Από που προέρχεσθε σύντροφε;

Ψηφοφόρος: (πιο αμήχανα) Εεεε...Απο τη Γαστούνη Ηλείας ...Εχει σημασία αυτό;

Πρόεδρος: (Αυστηρά και εκνευρισμένα): Δεν μας ενδιαφέρει ο τόπος καταγωγής σου σύντροφε ! Θέλω να μάθω ποιά συνιστώσα σε στέλνει για να δω σε ποιό κατάλογο είσαι γραμμένος!

(και συμπληρώνοντας με τόνο ειρωνικό): Η μήπως... είσαι ανένταχτος ?

Ψηφοφόρος: Οχι...οχι... είμαι μέλος του ΣΥΝ. Απο την οργάνωση του Βοτανικού.

Πρόεδρος: Ωραίααα ! (και με ταυτόχρονο νέυμα στον αντιπρόσωπο του ΣΥΝ Βοτανικού): Για δείτε σύντροφε. Είναι γραμμένος ο σύντροφος στον κατάλογο ψηφοφόρων του Συνασπισμού Βοτανικού ?

Αντιπρόσωπος ΣΥΝ Βοτανικού: (Νεολαίος με ψαρωμένο βλέμμα): Ελάτε εδώ σύντροφε. Πως λέγεστε ?

Ψηφοφόρος: Παπαδόπουλος... Χαράλαμπος Παπαδόπουλος... του Διονυσίου..

Αντιπρόσωπος ΣΥΝ Βοτανικού: (Με υπομειδίαμα ενώ ψάχνει συγχρόνως και το όνομα): Παπαδόπουλος ε; Με τον Χριστόφορο καμμιά συγγένεια;

Ψηφοφόρος: Οχι. Απλή συνωνυμία

Αντιπρόσωπος ΣΥΝ Βοτανικού: (Ξαναγίνεται αυστηρός): Καλώς.. Αλλά δεν βρίσκω να είσαι γραμμένος στον κατάλογο.

Πρόεδρος: (επεμβαίνοντας): Τι συμβαίνει ? Δεν είναι γραμμένος ο σύντροφος?

Αντιπρόσωπος: Εεε, δεν τον βρίσκω... δειτε και μόνη σας συντρόφισσα...

Πρόεδρος: (με πολύ επιτιμητική φωνήκαι ελαφρή ειρωνεία): Είστε σίγουρος ότι σας έγραψαν στους καταλόγους σύντροφε?

Ψηφοφόρος: (εντελώς χεσμένος): Που να ξέρω. Εμένα με ειδοποίησε τηλεφωνικά ο σύντροφος Ιξ που είναι και στην Κεντρική Επιτροπή, να έρθω να ψηφίσω εδώ σήμερα. Δεν ξέρω τι έκανε. Αυτός είπε ότι με έγραψε και να έρθω να ψηφίσω... Δεν ξέρω τι έκανε... Δεν τον παίρνετε ένα τηλέφωνο...?

Πρόεδρος: (ξαναχαμογελάει καθησυχαστικά): Ηρεμείστε σύντροφε. Μην ανησυχείτε. Θα το λύσουμε το πρόβλημα...! (ταυτόχρονα κοιτάει επιτιμητικά τον αντιπρόσωπο)

Ποιός είπατε ότι σας έγραψε?

Ψηφοφόρος: Ο σύντροφος Ιξ. Απο την Κεντρική Επιτροπή. Τηλεφωνικά μιλήσαμε και με ειδοποίησε χτες βράδυ. Δηλαδή με τη γυναίκα μου μίλησανε. Εγώ έλειπα εκείνη την ώρα. Δεν ξέρω. Μηπως έγινε κανα λάθος?

Πρόεδρος: (προς τον αντιπρόσωπο): Χμμμ... Ο σύντροφος Ιξ είναι της ΑΠ. Για κοιτάξτε στον ανθυποκατάλογο μελών Ανανεωτικής Πτέρυγας του υποκαταλόγου Βοτανικού του καταλόγου «Μέλη ΣΥΝ» συντροφε αντιπρόσωπε...!

Αντιπρόσωπος: (ξεφυλλιζοντας και ψάχνοντας βιαστικά διάφορα χαρτιά): Μάλιστα συντρόφισσα πρόεδρε... Α, ναι. Παπαδόπουλος είπατε σύντροφε ?

Ψηφοφόρος (ελαφρά αναθαρημένος): ...Χαράλαμπος... του Διονυσίου... για κοιτάξε σε παρακαλώ σύντροφε.

Αντιπρόσωπος (περίπου θριαμβευτικά): Μάλιστα. Σε βρήκα. Εδώ είσαι γραμμένος. Μα γιατί δεν μας είπες απ την αρχή ότι είσαι στον κατάλογο της Ανανεωτικής σύντροφε ? (γυρίζοντας προς την πρόεδρο που περιμένει): Ο σύντροφος είναι γραμμένος και μπορεί να ψηφίσει !

Πρόεδρος: Πολύ ώραία !!! Εσείς σύντροφε πάρτε το ψηφοδέλτιό σας και περάστε παρακαλώ στο παραβάν. Μπορείτε να βάλετε μέχρι 3 σταυρούς σε όποια ονόματα έχετε επιλέξει.

Ο ψηφοφόρος παίρνει το ψηφοδέλτιο και εξαφανίζεται στο παραβάν. Μετά από λίγο επιστρέφει περιχαρής, με το ψηφοδέλτιο διπλωμένο και πλησιάζει την κάλπη έτοιμος να το φουντάρει μέσα....

Πρόεδρος (Πετάγεται απάνω ουρλιάζοντας): ΤΙ ΠΑΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΕΙ ΡΕΕΕ..?

(Ταυτόχρονα πετάγονται επάνω και τα 15 μέλη της Εφορευτικής Επιτρ. Οι δύο αγκαλιάζουν την κάλπη για να την προστατεύσουν. Μερικοί άλλοι κυκλώνουν το ψηφοφόρο. Ενας ετοιμάζεται να τον πιάσει απ το λαιμό. Ολοι τους είναι σε έξαλη κατάσταση και ο πιο ψύχραιμος με μια απότομη κίνηση του τραβάει το ψηφοδέλτιο απ' τα χέρια και το δίνει στην πρόεδρο)

Αντιπρόσωπος: Ορίστε συντρόφισσα πρόεδρε. Τό έσωσα! Με είδατε πως του το πήρα του μπαγάσα? Αν δεν ήμουν κι εγώω...!

(Η Πρόεδρος προσπαθώντας να κρατήσει την ψυχραιμία της, παίρνει το διπλωμένο ψηφοδέλτιο και όρθια ακόμα σημειώνει με νευρικές κινήσεις κάτι επάνω του με το στυλό της, μονολογώντας:

Πρόεδρος: Βρε τι πήγαμε να πάθουμε.... Σε τι μπελά θα μας έβαζε ο άσχετος....!

Πρόεδρος: (προς τον ψηφοφόρο): Τι πήγατε να κάνετε κύριε ? καταλαβαίνετε σε τι μπελά θα μας βάζατε ? ...Ορίστε τώρα είστε έτοιμος. Πάρτε το και ρίξτε το (δίνοντας του το ψηφοδέλτιο)

Ψηφοφόρος: (το παίρνει και κοιτάει έκπληκτος τι σημείωσε πανω του η πρόεδρος. Διαβάζει δυνατά - συλλαβιστά) : Συ-νασ-πισ-μος..... Πι..Κα-πα... Βο-τα-νι-κου.... ΑΝ-ΤΡΑΣ....!

Ψηφοφόρος: (απορημένος): Μα τι ναι τούτο πάλι ρε σύντροφοι...?

Ολοι μαζί οι παριστάμενοι με πλατύ χαμόγελο: Ρίξτο...Ρίξτο...! Θα σου εξηγήσουμε μετά...!

- Ο ψηφοφόρος σπεύδει να το ρίξει στην κάλπη, πριν μετανοιώσουν...

Στη συνέχεια:

- Ολοι πέφτουν επάνω του και μιλανε μαζί. Προσπαθούν να του εξηγήσουν.

- Ο ψηφοφόρος κοιτάει γυρω γυρω με αμήχανο χαμόγελο ηλιθίου.

- Η πρόεδρος «λαμπερό χαμόγελο – άσπρα δόντια ξέξασπρα» επιβάλει δια αποτόμου νεύματος την σιωπή και αναλαμβάνει να εξηγήσει με συγκρατημένη μειλίχια φωνή.

Πρόεδρος (με μια ανάσα – τα λέει όλα μονοκοπανιά αλλά σε χαλαρό ύφος): Σύντροφε. Ο Συριζας είναι πλέον δημοκρατικό και ενιαίο κόμμα μελών και σαν τέτοιο εκλέγει τους αντιπροσώπους του στα όργανα αλλά με ..ποσόστοση... Η οποία επιβάλλει ότι τα μέλη καθε συνιστώσας μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα τους αντιπροσώπους τους απο τα μέλης της ίδιας της συνιστώσας, γιατί αν ψήφίσουν κάποιο μέλος άλλης συνιστώσας απ αυτήν που ανήκουν τότε το αποτέλεσμα νοθεύεται, γιατί το σωστό είναι και οι δημοκρατικές διαδικασίες επιβάλλουν την μη επέμβαση στα εσωτερικά άλλης συνιστώσας.

Το ίδιο ισχύει και για την ποσόστωση γυναικών – ανδρών και έτσι είναι απαραίτητο να σημειώνουμε επάνω στα ψηφοδέλτια (στο εξωτερικό μέρος τους – μην παραβιάζουμε και τη μυστικότητα –άρα και την ελευθερία επιλογής -) την κομματική και γεωγραφική προελευση καθώς και το φύλο του ψηφοφόρου που το έριξε. Κατάλαβες τώρα σύντροφε ;
..............................
Στη συνέχεια (που βαριέμαι να γράψω σε διαλόγους τώρα) ο ψηφοφόρος, ζαλισμένος και με χαζοχαρούμενο ύφος αποχωρεί με όλα αυτά τα θαυμαστά που άκουσε. Βγαίνοντας έξω στον καθαρό αέρα θυμάται ξαφνικά ότι τον έναν απο τους σταυρούς τον έβαλε στο όνομα ενός συντρόφου και φίλου του που -φευ- δεν ήταν μέλος του ΣΥΝ αλλά ανένταχτος. Έντρομος επιστρέφει και ομολογεί με λυγμούς το λάθος του στην εφορευτική επιτροπή ζητώντας να μην ακυρωθεί το ψηφοδέλτιο του.
..............................
και... ακολουθεί η Δεύτερη Πράξη του μελοδράματος με τίτλο: «Η διαλογή των ψηφοδελτίων»

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Με αίτηση εγγραφής θα γράφονται τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ!


Ήδη με πρωτοβουλία της Κουμουνδούρου και παρά τις αντιδράσεις της Ανανεωτικής Πτέρυγας συντάσσεται το τυποποιημένο έντυπο για την αίτηση εγγραφής μελών στον ΣΥΡΙΖΑ. Ένα σχέδιο αυτού του εντύπου, που έπεσε τυχαία στα χέρια μας κατά την συνεδρίαση της ΠΑΣΑ στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ (Βαλτετσίου),  σας το παρουσιάζουμε εδώ:





Το έντυπο θα συνοδεύεται μάλλον από τις παρακάτω οδηγίες:


ΟΔΗΓΙΕΣ
1. Η αίτηση κατατίθεται αυτοπρόσωπως στη Γενική Συνέλευση Τοπικής ή Θεματικής Επιτροπής και συζητείται άμεσα.
2. Η αίτηση παραμένει στην Οργάνωση (Μητρώο Μελών ΤΕ) και αντίγραφό της προωθείται στην Οργανωτική Επιτροπή σε φωτοαντίγραφο ή FAX ή με ηλεκτρονικό τρόπο.
3. Η Ο.Ε την καταχωρεί, αποδίδει Αριθμό Μητρώου Μέλους, εκδίδει την κάρτα μέλους και την στέλνει στην ΤΕ που εντάχτηκε το μέλος. Ο Αριθμός Μητρώου Μέλους αναγράφεται στην κάρτα και συμπληρώνεται στην αίτηση με ευθύνη της ΤΕ ένταξης
4. Οποιαδήποτε μεταβολή στοιχείων ή κατάστασης ή διαγραφή καταχωρείται στις «ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ» και ειδοποιείται άμεσα η ΟΕ. Το ίδιο ισχύει για μετάθεση του μέλους σε άλλη ΤΕ ή θεματική με επιπλέον υποχρέωση της ΤΕ ένταξης να αποστείλει αντίγραφο του παρόντος στην ΤΕ υποδοχής.
 
Με αυτό τον τρόπο ελπίζει τελικά η Κουμουνδούρου να λύσει τις διαφορές της με την Α.Π. εντός των πλαισίων της υλοποίησης των αποφάσεων της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, αφού διευκολίνονται να μην εγγραφούν στον ΣΥΡΙΖΑ όσοι δεν το επιθυμούν...

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

«εκτός» εποχής!


Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε τις ίδιες ακριβώς φράσεις του Αλέκου Αλαβάνου για να χαρακτηρίσει την κυβέρνηση "υπηρεσιακή" και να την κατηγορήσει ότι "παίρνει εντολές από τις Βρυξέλλες και μετά έρχεται στην Ελλάδα και κινδυνολογεί" πανικόβαλε τους «προστάτες» του Αλέξη αλλά και τους άσπονδους φίλους του Αλέκου. Εξάλλου ο Αλέξης τα είχε γυρίσει πριν λίγο καιρό και στο θέμα της «κάρτας» μέλους του ΣΥΡΙΖΑ…

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Προσπαθούν να ταυτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ με το ΛΑΟΣ…

Ο Α. Τσίπρας επαναλαμβάνει στην βουλή τις "παλαβομάρες" του Αλαβάνου. Από το δελτίο ειδήσεων των 17:00 (Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου) στο 105.5 στο ΚΟΚΚΙΝΟ:

Έντονη αντιπαράθεση Λοβέρδου – Τσίπρα στη βουλή για την ανεργία. Ο υπουργός εργασίας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι σέρνεται πίσω από το ΚΚΕ, ενώ παραδέχτηκε εκ νέου ότι το πραγματικό ποσοστό ανεργίας μπορεί να φτάνει το 18%. Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την κυβέρνηση "υπηρεσιακή" και την κατηγόρησε  ότι "παίρνει εντολές από τις Βρυξέλλες και μετά έρχεται στην Ελλάδα και κινδυνολογεί".

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Ζακ Ρανσιέρ: Δεν οδεύει κανείς προς την ισότητα με τα μέσα της ανισότητας

 Αναδημοσίευση από την ΑΥΓΗ της Κυριακής 06-12-09


Το βιβλίο του γάλλου φιλοσόφου Ζακ Ρανσιέρ Το μίσος για την Δημοκρατία θα κυκλοφορήσει εντός του Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις ΠΕΔΙΟ, στη σειρά «Σύγχρονες Κοινωνίες» (υπεύθυνη σειράς Ξένια Χρυσοχόου), με επίμετρο μια συνέντευξη του συγγραφέα στη Βίκυ Ιακώβου. Εδώ προδημοσιεύουμε αποσπάσματα από αυτή τη συνέντευξη.

-Τι εννοείτε όταν λέτε ότι η ισότητα είναι «η βασική αρχή της πολιτικής δράσης» ή «μια προϋπόθεση της πολιτικής»;

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Με κομμένη την …ΑΝΑΣΑ!


Έλλειψη φαντασίας ή ταυτότητα αντιλήψεων σηματοδοτεί η χρήση των ίδιων λέξεων ανάμεσα στους πολιτικούς χώρους της αριστεράς που συναθροίζονται σήμερα γύρω από τον μεγάλο και τον μικρό ΣΥΡΙΖΑ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Είχαμε επισημάνει και σε παλαιότερα κείμενά μας ότι η έννοια της «ριζοσπαστικής» αριστεράς σηματοδοτούσε πριν μερικά χρόνια τον χώρο των πολιτικών δυνάμεων που συγκροτούν σήμερα την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αυτό είχε καταγραφεί και στην ονομασία του ΜΕΡΑ (Μέτωπο Ριζοσπαστικής Αριστεράς). Επίσης, είχαν γραφτεί αρκετά θεωρητικά και πολιτικά κείμενα που «οριοθετούσαν» αυτή την λέξη. Αυτές οι οριοθετήσεις βέβαια καταστρατηγήθηκαν πρακτικά από την στιγμή που άρχισε να χρησιμοποιεί αυτή την λέξη και την έβαλε ακόμα στο όνομά του ο ΣΥΡΙΖΑ (Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς). Γι αυτό και οι πρώην «ιδιοκτήτες» της, άφησαν στην άκρη όλες αυτές τις εννοιολογικές και όχι μόνο, οριοθετήσεις που είχαν επιχειρήσει γύρω από την "ριζοσπαστική αριστερά" και σιγά – σιγά την αντικατέστησαν με την πιο ...παραδοσιακή εκδοχή «αντικαπιταλιστική αριστερά»


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ