ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

Στην μάχη επικράτησης των κρυπτονομίσματων συμμετέχουν πλέον ενεργά και τα κράτη...




Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα για την Νέα Ζηλανδία, όπως αυτά:



Τα κενά στο νομικό καθεστώς που διέπει τα κρυπτονομίσματα είναι ένα  από τα στοιχεία που κλονίζουν την ευρύτερη εξάπλωσή τους. Όμως πρόσφατα η Νέα Ζηλανδία   με [απόφαση]  που δημοσιεύτηκε την 7η Αυγούστου, ορίζει δεσμευτικούς κανόνες που εγκρίνουν την πληρωμή μισθών με κρυπτονόμισματα από την 1η Σεπτεμβρίου, όπως το bitcoin, εφόσον οι πληρωμές γίνονται σε κανονικά χρονικά διαστήματα και με σταθερά ποσά. Τα ψηφιακά νομίσματα που επιλέγονται για τις πληρωμές, θα πρέπει να μετατρέπονται εύκολα σε ένα παραδοσιακό νόμισμα που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, όπως το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας με με έναν τυποποιημένο τρόπο συναλλαγής.

Οι εταιρείες που επιλέγουν να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους μέσω αυτής της διαδικασίας με κρυπτονόμισμα θα έχουν φοροαπαλλαγές. Το κράτος που θα διαχειρίζεται την διακίνηση των συναλλαγών θα έχει τα ανάλογα οικονομικά οφέλη, αφού οι πληρωμές κρυπτογράφησης υπόκεινται σε φορολογικούς νόμους (όπως τα φορολογικά καθεστώτα Pay As You Earn και Fringe Benefits). Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ορίζει μερικά παραδείγματα που εγκρίνονται για χρήση, όπως το bitcoin, το cash bitin, το bitcoin gold, το ether, και το litecoin.

Όμως και μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες ενδιαφέρονται για την παραγωγή και χρήση της τεχνολογίας των κρυπτονομισμάτων. Η facebook με το Libra επιδιώκει να δημιουργήσει ένα κρυπτονόμισμα που θα έχει ανάλογη χρήση με ένα πραγματικό νόμισμα. Η πρωτοβουλία μάλιστα της facebook ήταν ένας από τους λόγους της υποτίμησης της ισοτιμίας του bitcoin με παραδοσιακά νομίσματα, το οποίο όμως ενισχύθηκε με την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας.

Η προσπάθεια της Facebook να δημιουργήσει το Libra προκάλεσε ανησυχίες μεταξύ των παγκόσμιων κεντρικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης και της κεντρικής τράπεζας της Κίνας (PBOC) , στέλεχος της οποίας δήλωσε ότι η το “ψηφιακό νομισματικό χρήμα” πρέπει να τεθεί υπό τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας για την πρόληψη πιθανών συναλλαγματικών κινδύνων, προστασία της κρατικής της νομισματικής πολιτικής και το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος.

Σχετικά με την πρωτοβουλία της facebook, ο κ. Sun Tianqi, στέλεχος της υπηρεσίας για τον ελέγχο του ξένου συναλλάγματος της Κίνας, ανέφερε πρόσφατα σε οικονομικό φόρουμ: "Το Libra πρέπει να θεωρηθεί ως ξένο νόμισμα και να τεθεί υπό την κυριαρχία της κινεζικής αγοράς συναλλάγματος"

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ετοιμάζεται για την έκδοση της δικού της κρυπτονομίσματος. Η PBOC προσανατολίζεται προς την κατεύθυνση της επίσημης εισαγωγής ενός δικού της ψηφιακού νομίσματος, μετά από έρευνα που έκανε τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Σύμφωνα με δηλώσεις κινέζων αξιωματούχων ερευνητές της PBOC εργάζονται εντατικά από πέρυσι για να αναπτύξουν τα δικά τους συστήματα για τις συναλλαγές με το νέο κρυπτονόμισμα, το οποίο έχει ως στόχο να δώσει στο Πεκίνο μεγαλύτερο έλεγχο στο χρηματοπιστωτικό του σύστημα και θα υποστηρίζει την κυκλοφορία και τη διεθνοποίηση του γιουάν.

Σύμφωνα με τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που έχει καταθέσει η κεντρική τράπεζα της Κίνας, σχεδιάζει ένα "φορητό ψηφιακό πορτοφόλι" με το οποίο οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις θα ανταλλάξουν το γιουάν τους με το ψηφιακό χρήμα και θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να πραγματοποιούν χρηματικές συναλλαγές με κρυπτονόμισμα. Μέσα απ’ αυτό το σύστημα, η Κεντρική Τράπεζα θα μπορεί επίσης να παρακολουθεί κάθε φορά που τα χρήματα αλλάζουν κάτοχο...


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ