ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Τι κάνει "νιάου νιάου" στο ...ΠΟΝΤΙΚΙ;



Πριν μερικές μέρες δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, ένα κείμενο του Στάθη Σταυρόπουλου με τον τίτλο «Το ξέρει ο νεκρός;» με το παραπάνω συνοδευτικό σκίτσο που καταλήγει με την φράση: 
«Ο ασθενής είναι νεκρός, αλλά τα νύχια του μεγαλώνουν ακόμα. Για τα νύχια συζητάμε…»

Κουραστήκαμε πραγματικά για να αποκρυπτογραφήσουμε την πολυδιάστατη σκέψη του. Μιας και το κάναμε, για να μην πάει χαμένος ο κόπος μας αλλά και για να σας γλιτώσουμε από αντίστοιχες προσπάθειες, παρουσιάζουμε  συνοπτικά αυτό που πραγματικά θέλει να πει ο ποιητής, αντικαθιστώντας το τίτλο και το λεκτικό του σκίτσου με πιο κατανοητές εκφράσεις:  

«ἄφες τοὺς νεκροὺς θάψαι τοὺς ἑαυτῶν νεκρούς»
(κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον 8, 17-34)


Ο Στάθης έχει μια ιδιαίτερη μαεστρία να μπερδεύει αλήθειες και ψέμματα για να προβάλει κάποιες προφανείς και απλοϊκές θέσεις με υπαινικτικό τρόπο, χωρίς να τις διατυπώνει καθαρά. Θέσεις που υπηρετούν τελικά την κυρίαρχη ιδεολογία και πολιτικά είναι λαθεμένες.

Ποιές είναι αυτές οι θέσεις που υπαινίσσεται, αλλά δεν έχει το θάρρος να τις διατυπώσει με ευθύτητα:

1. Πράττει λαθεμένα το κίνημα και η Αριστερά που ασχολείται με την άνοδο του νεοναζισμού και της ακροδεξιάς στην Ευρώπη ( αλλά και στη χώρα μας ). 

Χρησιμοποιούμε την παρένθεση στην παραπάνω πρόταση, γιατί ο κ. Στάθης δεν κάνει καμία αναφορά στο κείμενό του για την άνοδο της ακροδεξιάς στην χώρα μας. Τι να πει σε μια συγκυρία που γίνονται μαζικές διαδηλώσεις δολοφονία του Παύλου Φύσσα και εξελίσσεται η δίκη της "χρυσής αυγής";

Να επαναλάβει ότι η δίωξη της "χρυσής αυγής" είναι προϊόν πολιτικής σκοπιμότητας για να βρει η κυβέρνηση της «αθωότητά» της, όπως η Ευρώπη «που Αίφνης έβαλε η Ευρώπη τα καλά της, ίσιωσε τη χωρίστρα της κι αποδοκίμασε τον αποδιοπομπαίο της», τον Βίκτορ Όρμπαν. Αυτόν που ο ίδιος χαρακτηρίζει στο κείμενό του «ακροδεξιό, εθνικιστή – πιθανώς και φασίστα, ίσως και χιτλερικό. Δεν θα αντιλέξω, μπορεί να είναι και μια από τις εφτά μορφές του Αντίχριστου».

Τι θα πρέπει λοιπόν να πράξουμε;

Ο κ. Στάθης προτείνει ν' αφήσουμε στην άκρη τα νύχια του πεθαμένου που μεγαλώνουν (την ακροδεξιά δηλαδή),  και ας ασχοληθούμε με την (καπιταλιστική) "ανάπτυξη" της χώρας και την διαγραφή του χρέους. Αναρωτιέται δημόσια στο κείμενό του: «Ποιος δεν καταλαβαίνει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, αλλά ότι αντιθέτως είναι θανατηφόρο;».

Φαίνεται πως ο κ. Στάθης έχει σημειώσει σημαντικές προόδους στα οικονομικά, από την εποχή που ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ. Τότε δεν έκανε καλούς υπολογισμούς. Θεωρούσε ότι το "πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης" που είχε κοστολογηθεί στα 11.5 δισ. ήταν εφικτός στόχος. Σε σε ρόλο πρωτοπαλίκαρου του Α. Τσίπρα κατακεραύνωνε τον Γ. Βαρουφάκη  τον Μάη του 15, που δήλωσε δημόσια ότι αυτό είναι στόχος που δεν μπορεί να εκπληρωθεί, γράφοντας στις στήλες του “ΕΝΙΚΟΥ” μεταξύ άλλων:

« Αν είναι έτσι, τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας ας βάλουν το χέρι τους μήπως και ο κ. Βαρουφάκης αρχίσει να συναισθάνεται τι λέει όταν μιλάει. Οπως όταν «άδειασε» τον κ. Τσίπρα και τον «έβγαλε ψεύτη» για τα 11,5 δισ. (που ο κ. Πρωθυπουργός είχε πει στη Θεσσαλονίκη ότι θα μπορούσαν να στηρίξουν το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης). Μπα! εγώ του είχα στείλει e-mail ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται, δήλωνε αυτάρεσκα κι ατάραχος ο κ. Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στον κ. Χατζηνικολάου στον «enikos». »

Πως λοιπόν θα έρθει αυτή η πολυπόθητη "ανάπτυξη" της χώρας; Ο κ. Στάθης δεν αναφέρει τίποτα συγκεκριμένο στο κείμενό του. Το υπαινίσσεται όμως με την γενικότερη στάση του:

2. Η μόνη λύση είναι το δυνάμωμα της ΛΑΕ. Ψηφίστε με για να σας σώσω...

Το ίδιο κείμενο του κ. Στάθη, με υπογραμμισμένα μάλιστα τα sos, αναδημοσιεύεται στο iskra.gr. Εξάλλου, δεν είναι κρυφές οι σχέσεις του με το Αριστερό Ρεύμα (από την εποχή του Συνασπισμού) και αργότερα και με την ΛΑΕ... 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ