ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

Κέρδισαν αυξήσεις και ελεύθερο χρόνο



Αναδημοσίευση από την "εφημερίδα των συντακτών"

Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη και αυτό φαίνεται να το γνωρίζουν πλέον καλά οι Γερμανοί εργάτες μετάλλου που νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα κέρδισαν από τους εργοδότες τους λιγότερη εργασία και περισσότερες ελεύθερες ώρες για την προσωπική τους ζωή.

Σε μια συμφωνία-ορόσημο για την εργατική τάξη (η οποία ήρθε έπειτα από επίπονες διαπραγματεύσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις) το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Γερμανίας IG Metal εξασφάλισε για τα 2,3 εκατομμύρια μέλη του 28 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως αντί των 35 που ισχύουν σήμερα και αυξήσεις μισθών μεγαλύτερες του 4%.

Συγκεκριμένα, όσοι εργαζόμενοι επιθυμούν, θα έχουν το δικαίωμα να εργαστούν τα επόμενα δύο χρόνια που θα ισχύσει η συλλογική σύμβαση εργασίας λιγότερες ώρες εργασίας χωρίς να τους εμποδίσουν οι εργοδότες τους.

Ο μισθός τους θα προσαρμοστεί στις ώρες που θα εργάζονται ενώ όσοι θέλουν περισσότερα χρήματα θα μπορούν να δουλεύουν 40 ώρες την εβδομάδα.

Το μέτρο θα βοηθήσει σημαντικά όσους εργαζόμενους θέλουν να φροντίσουν τα παιδιά τους ή τους υπερήλικες συγγενείς τους και, αν μη τι άλλο, αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη έμφαση του σημερινού ανθρώπου στην υψηλότερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.

Ερχεται σε απόλυτη αντιδιαστολή με τα εξοντωτικά ωράρια εργασίας που επιβάλλουν σήμερα στους υπαλλήλους τους οι περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις της Δύσης στον τομέα των υπηρεσιών, βαπτίζοντάς τους … στελέχη.

Αναρίθμητες μελέτες και έρευνες εδώ και χρόνια δείχνουν ότι οι πολλές ώρες εργασίας βλάπτουν σοβαρά την υγεία του ανθρώπου.

Μεταξύ άλλων, έχει αποδειχτεί ότι όσο αυξάνονται οι ώρες εργασίας τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος υψηλής αρτηριακής πίεσης, εμφράγματος, εγκεφαλικών επεισοδίων ή εκδήλωσης διαβήτη.

Από την άλλη πλευρά οι περισσότερες ώρες εργασίας δεν σημαίνουν αναγκαία και υψηλότερο οικονομικό αποτέλεσμα. Αντίθετα, οι λιγότερες ώρες εργασίας οδηγούν σε υψηλότερη παραγωγικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ