ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Η Αμερική χρωστάει 1,15 τρισ. στην Κίνα



Αναδημοσίευση από την "εφημερίδα των συντακτών"

Για ακόμη μία φορά η Κίνα έγινε ξανά ο πρώτος πιστωτής των Ηνωμένων Πολιτειών κατέχοντας μεγαλύτερο μέρος του αμερικανικού κρατικού χρέους από οποιαδήποτε άλλη χώρα, σε μία περίοδο κατά την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ξεκινήσει τον πόλεμο κατά του Πεκίνου.

Συγκεκριμένα, λίγες μέρες αφού ο Αμερικανός πρόεδρος καταλόγισε στην ηγεσία της Κίνας «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές», το υπουργείο Οικονομικών κατατάσσει την ασιατική χώρα στη θέση του μεγαλύτερου ξένου πιστωτή των ΗΠΑ για το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων εννέα ετών.

Το ποσό που κρατά η Κίνα αυξήθηκε κατά 44 δισεκατομμύρια δολάρια σε μηνιαία βάση σημειώντας άλμα στο 1,15 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούνιο (980 δισεκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Το τεράστιο ποσό που οι ΗΠΑ οφείλουν στην Κίνα έχει συσσωρευτεί εδώ και δεκαετίες καθώς η Κίνα συνεχίζει να εξάγει πολύ περισσότερο στη Βόρεια Αμερική από ό, τι εισάγει από τη χώρα, οδηγώντας σε ένα τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα.

Ο Τραμπ έδωσε τη Δευτέρα οδηγίες στον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λάιταϊζερ να εξετάσει τις πρακτικές της Κίνας σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, παρά τις ανησυχίες για ενδεχόμενη ζημία στις σινοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις.

Αυξανόμενη αλληλεξάρτηση

Το 2016 οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών ανήλθαν σε 578 δισεκατομμύρια δολάρια, με την Κίνα να εξάγει αγαθά στις ΗΠΑ ύψους 347 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Πεκίνο έχει χρησιμοποιήσει μεγάλο μέρος των εσόδων από τις εξαγωγές του προς τις ΗΠΑ και άλλα έθνη για να αγοράσει κρατικά ομόλογα, ενώ θεωρεί την Ουάσινγκτον ασφαλές καταφύγιο για τα χρήματά του.

Η προσπάθεια της Κίνας να δανείσει τεράστια χρηματικά ποσά στην αμερικανική κυβέρνηση δεν βρήκε σύμφωνους πολλούς νομοθέτες και οικονομολόγους στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου που εκφράζουν φόβους. Άλλοι όμως πιστεύουν ότι δεν υπάρχει άμεση σύνδεση.

Ωστόσο, αφού ο Τραμπ μίλησε ξανά με τα παραπάνω σκληρά λόγια για την Κίνα, αναλυτές προειδοποίησαν ότι ένας πιθανός «εμπορικός πόλεμος» δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τη σχέση χρέους των δύο εθνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ