ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Εμπειρικές ενδείξεις ότι οι λιγότερες ώρες εργασίας αυξάνουν τους μισθούς

Αναδημοσίευση από (το)  περγάδι

Όπως μπορούμε να δούμε στο παρακάτω διάγραμμα, οι περισσότερες ώρες εργασίας δεν αυξάνουν τους μισθούς της εργατικής τάξης, ούτε οι λιγότερες ώρες εργασίας συμπιέζουν τους μισθούς.


Εμπειρικά στοιχεία για την αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ ωρών εργασίας και μισθών στις χώρες της ευρωζώνης (Πηγή: ΟΟΣΑ)

Στην ευρωζώνη, καθώς οι ώρες εργασίας μειώνονται (άξονας x), οι μισθοί αυξάνονται (άξονας y). Η ευρωζώνη είναι μια καλή μελέτη περίπτωσης (case study) για την εμπειρική σχέση μεταξύ ωρών εργασίας και τους μισθούς, διότι κοινό νόμισμα σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη προσαρμογής συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, δείχνουν ότι η Ελλάδα, με τις περισσότερες ώρες εργασίας, έχει από τους χαμηλότερους μισθούς των χωρών της ευρωζώνης, ενώ η Γερμανία, με τις λιγότερες ώρες εργασίας, έχει από τους υψηλότερους μισθούς στην ευρω- ζώνη.

Υπάρχει μια σαφής αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ των ωρών εργασίας και τους μισθούς.

Οι Μαρξιστές που υποστηρίζουν ότι η μείωση των ωρών εργασίας οδηγεί σε μείωση των μισθών δεν μπορούν να αποδείξουν ούτε εμπειρικά ούτε θεωρητικά το επιχείρημά τους. Απλά αναμασάνε τις συνηθισμένες αφελείς αστικές ανοησίες ότι η μισθωτή σκλαβιά κάνει καλό στην εργατική τάξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ