ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Σάββατο 30 Απριλίου 2016

ΕΞΕΓΕΡΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ



Η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και η κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων που προωθεί η κυβέρνηση Ολάντ έβγαλε τις τελευταίες μέρες στους δρόμους της Γαλλίας δεκάδες χιλιάδες μισθωτούς αλλα και νεολαίους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνδικάτων και απαίτησαν να αποσυρθεί το επίμαχο νομοσχέδιο από τη Βουλη.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν δυναμικά οι εργαζόμενοι στον τομέα του θεάματος που διαπραγματεύονται το μέλλον του καθεστώτος της ασφάλισης ανεργίας. Έχοντας καταλάβει από τη Δευτέρα το θέατρο Odéon στο Παρίσι, προχώρησαν σε καταλήψεις θεάτρων και στην επαρχία απειλώντας τη διεξαγωγή των φεστιβάλ του καλοκαιριού. Μια πρώτη συμφωνία ανάμεσα στις οργανώσεις των εργαζομένων και των εργοδοτών του θεάματος θα πρέπει ακόμη να εγκριθεί από τη βάση και τον οργανισμό που είναι αρμόδιος για την ασφάλισή τους.

Περίπου 60.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε πορεία στο Παρίσι, φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα. Η αστυνομία κάνει λόγο για 15.000 συμμετέχοντες Στο Παρίσι σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ νεαρών διαδηλωτών και αστυνομικών, ενώ επεισόδια σημειώθηκαν και στην Νάντη, τη Λυών και τη Ρεν. Τουλάχιστον 100 άνθρωποι συνελήφθησαν μετά τα επεισόδια που ακολούθησαν τις διαδηλώσεις και τραυματίστηκαν 24 αστυνομικοί,από τους οποίους «τρεις πολύ σοβαρά», ενώ υπάρχουν τραυματίες και μεταξύ των διαδηλωτών.

Το νομοσχέδιο προκαλεί πονοκέφαλο στον Φρανσουά Ολάντ, καθώς συναντά την αντίδραση, τόσο των αριστερών ψηφοφόρων του κόμματός του, όσο και του εμπορικού κόσμου. . Το νομοσχέδιο δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις, κυρίως στο θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και τις απολύσεις για οικονομικούς λόγους. Η υπουργός Εργασίας Μιριάμ Ελ Χομρί έχει αφαιρέσει κάποιες από τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις προκειμένου το κείμενο να γίνει αποδεκτό, ωστόσο οι διαδηλωτές ζητούν τηναπόσυρση του νομοσχέδιου καταγγέλλοντας πως πρόκειται για ένα σχέδιο που ευνοεί του εργοδότες. Για τα συνδικάτα «κόκκινη γραμμή» αποτελεί το γεγονός πως με το νέο νομοσχέδιο η επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών, ακόμη κι αν είναι λιγότερο ευνοϊκές για τους εργαζόμενους

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ