ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Η επόμενη μέρα...


Παρουσιάσουμε τις ομιλίες της Ελένης Πορτάλιου, του Δημήτρη Στρατούλη, του Πάνου Λάμπρου και του Πάνου Κοσμά από στην ανοιχτή πολιτική συζήτηση με τίτλο «Κρίση, κινήματα αντίστασης και Αριστερά» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης ενοποίησης ΔΕΑ-«Κόκκινο», την Παρασκευή 19/12, στην ΑΣΟΕΕ, οι οποίες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί επικεντρώνονται στη περιγραφή των προβλημάτων και των δυσκολιών που έχει να αντιμετωπίσει μια κυβέρνηση της Αριστεράς από την πρώτη μέρα που θα αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες καθώς και σε εκτιμήσεις και προτάσεις για το τι θα πρέπει να κάνει.

Ελένη Πορτάλιου:



Δημήτρης Στρατούλης:


Πάνος Λάμπρου:


Πάνος Κοσμάς:

7 σχόλια :

  1. Ο Στρατούλης θα μας σώσει. Το μόνο σίγουρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ούτε ο Στρατούλης, ούτε ο Πάνος Κοσμάς θα μας σώσουνε;

      Όμως όταν βάζεις το ερώτημα "ποιός θα μας σώσει;" θα πρέπει να δίνεις και μια απάντηση...

      Στην θέση αυτού του ερωτήματος, εμείς διατυπώνουμε ένα άλλο "με ποιούς θα πάμε και ποιούς θ' αφήσουμε".

      Διαγραφή
    2. Συντρόφισσες και σύντροφοι,

      Ας μη χάνουμε το χιούμορ μας, επειδή κάποιος είπε "ο Στρατούλης θα μας σώσει". Καλά έκαμε και το είπε. Τι έγινε δηλαδή; Κομματική πειθαρχία;

      Έλεος δηλαδή, σε λίγο θα μας πουν πως Ραχήλ Μακρή, Γιαταγάνα, Τζάκρη, Κατσέλη είναι σαθρά οράματα της φαντασίας μας.

      Καλά δεν βλέπετε ότι μέχρι και ο Κουρής στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ;

      Οι τακτικισμοί οδηγούν κατευθείαν στο βόθρο και κάποιοι λένε πως ευωδιάζει άρωμα πολυτελείας. Ε, όχι, συντρόφισσες και σύντροφοι, μυρωδιά κοπράνων είναι.

      Διαγραφή
  2. Η ενοποίηση ΔΕΑ-«Κόκκινο» δεν είναι τίποτα άλλο από μια αμυντική κίνηση μηχανισμών που περιθωριοποιούνται εντός του ΣΥΡΙΖΑ, όχι γιατί προχωράει η οικοδόμηση του “σύριζα των μελών”, αλλα ακριβώς για τον αντίθετο λόγο, δηλαδή γιατί ισχυροποιούνται άλλοι μηχανισμοί. (το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό). Όταν η προσωπική συμμετοχή ενός μέλους του ΣΥΡΙΖΑ διαμεσολαβείται από μια πολλαπλη διεστραμμένη σχέση ένταξης:

    [μέλος της ΔΕΑ-κόκκινου] ---->[μέλος της “αριστερής πλατφόρμας” ]---> [μέλος του “συριζα”] τότε τα πράγματα είναι απλώς τραγικά!

    H Ελένη Πορτάλιου στην ομιλία της έβαλε σωστά το ζήτημα των μελών του ΣΥΡΙΖΑ και πως αυτό επικαθορίζεται από τις σχέσεις του με το μαζικό κίνημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί απαγορεύουμε σε μέλη του κόμματος να πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αναγκαίο σχήμα για τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα καθήκοντα, ενώ η όποια οργάνωση "Κόκκινη ΔΕΑ" μπορεί και πρέπει να υπάρχει ώστε να συσσωρεύει δυνάμεις και να παράγει έργο για τα μακροπρόθεσμα; Πώς μπορούμε να υποχρεώνουμε τον πρώην συνιστωσαίο να διαλύσει τις σχέσεις του και να τον έχουμε υπό επιτήρηση, ενώ την ίδια ώρα ανεχόμαστε το συνασπισμένο ή τον πρώην ρηγά να κρατά τις σχέσεις (συνεννόησης "με τα μάτια") που οικοδομεί 30-40 χρόνια και στην πράξη να επιβάλλεται στους υπολοίπους, πρώην ανένταχτους ή πρώην συνιστωσαίους;
      Εξάλλου, υπάρχουν και πιο λογικές αιτίες και πρακτικοί λόγοι για την ενοποίηση όπως τους βλέπω εγώ. Πρώτον, είναι επανένωση (οι παλιοί συριζαίοι θυμόμαστε τον ανούσιο λόγο διάσπασής τους το 2004). Δεύτερον, το Κόκκινο είχε αποδυναμωθεί με την αυτοδιάλυση της μιας ομάδας του που προσχώρησε στην Αρ.Εν. ατομικά.Τρίτον, οι ΔΕΑ-Κόκκινο αδικούσαν τον εαυτό τους όταν παρέμεναν διασπασμένοι ενώ έβλεπαν να κυκλοφορεί πανελλαδικά η "ανταγωνιστική" αλλά σαφώς πιο ολιγάριθμη "Επανάσταση". Τέταρτον, η επανένωση γίνεται ενώ σταδιακά απαλείφονται οι υπογραφές από τα πανώ της ΔΕΑ. Πέμπτον, δεν αποκλείεται η δίχρονη κοινή δράση να επέφερε μια ψυχολογική επανένωση αριστερών ανθρώπων. Δεν ανάγονται όλα σε ζήτημα μηχανισμών. Μη μπολιάζετε τον κόσμο της αριστεράς με τα δικά σας δηλητήρια.

      Διαγραφή
  3. ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΛΕΕΙ Η ΠΟΡΤΑΛΙΟΥ. ΑΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ "ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΕΣ" ΜΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΠΑΛΑΙΟΚΟΜΜΑΤΙΚΑ. ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΕΡΙ ΑΥΤΟΚΑΘΟΡΙΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ. ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΤΟΥΦΕΚΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΡΟΥΜΕ. ΑΣ ΜΗΝ ΧΑΙΔΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΑΝ ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΣΑΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΝΟΝΤΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΒΛΑΚΩΝΟΥΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι τραγουδάγανε στην συνδιάσκεψη ενοποίησης ΔΕΑ-ΚΟΚΚΙΝΟΥ:
    Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΟΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ