ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Αποφασιστικό ή πανηγυρικό χαρακτήρα θα έχουν οι έκτακτες συνεδριακές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ;



Με μια λιτή ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα μετατίθεται η ημερομηνία σύγκλισης της ΚΕ που είχε προγραμματιστεί το Σάββατο 3 Ιανουαρίου και συγκαλούνται συνεδριακές διαδικασίες:


- Την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 15:00 θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Κ.Ε. στο cine Κεραμεικός (Κεραμεικού 61) με θέμα την προετοιμασία του κόμματος για την εκλογική μάχη.

- Το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015 θα πραγματοποιηθεί Διαρκές Συνέδριο στο κλειστό γυμναστήριο του TAE KWON DO


έκτακτη ενημέρωση: Αναβλήθηκε (με e-mail προς τα μέλη της ΚΕ) το βράδυ της πρωτοχρονιάς η συνεδρίαση της Κ.Ε. που έχει προγραμματιστεί για τις 2/1/15 στο cine Kεραμικός. Θα πραγματοποιηθεί τελικά το Σάββατο 3/1/15 στον χώρο του tae kwon do στις 10:00 π.μ.. 

Αυτή η αλλαγή καταγράφει την προσπάθεια επικύρωσης των προεδρικών επιλογών για την εκλογική μάχη και ιδιαίτερα για εκείνο το τμήμα τους που αναφέρεται τις πολιτικές συνεργασίες με συνεδριακές αποφάσεις, δεδομένου ότι σε αυτές τις επιλογές φαίνεται ότι δεν έχει εξασφαλιστεί η συναίνεση στην ΠΓ. Αν και στην συνεδρίαση της ΚΕ δεν διαμορφωθεί αυτή η συναίνεση, τότε θα αποφασίσει το Συνέδριο. Αν όμως επιλυθούν εκεί οι διαφωνίες, τότε το συνέδριο θα έχει απλά πανηγυρικό χαρακτήρα που θα τις επικυρώσει αλλά και θα τους προσδώσει συνεδριακό κύρος, ώστε να μην επιδέχονται πλέον αμφισβητήσεις αν είναι εντός γραμμής του κόμματος.

22 σχόλια :

  1. ΑΠΕ-ΜΠΕ: Κουβέλης εκτός επικρατείας πιθανόν Α' Αθήνας - πανηγυρικό το συνέδριο. περισσότερα εδώ:
    Τα ψηφοδέλτια και την εκλογική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ συζητά η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Αντρέας Παπανδρέου ήταν ο πρώτος διδάξας αυτών των πανηγυρικών συνεδρίων. Ανδρέα ζεις, εσύ μας οδηγείς!

      Διαγραφή
  2. "Άρθρο 16 του Καταστατικού:
    Διαρκές συνέδριο
    Σε περίπτωση κρίσιμων αποφάσεων συγκαλείται το διαρκές συνέδριο από τους αντιπροσώπους του προηγούμενου τακτικού συνεδρίου. Η θεματολογία του διαρκούς συνεδρίου είναι απολύτως περιορισμένη στο θέμα για το οποίο συγκαλείται.
    Τη σύγκληση διαρκούς συνεδρίου μπορεί να ζητήσει η Κεντρική Επιτροπή ή Οργανώσεις Μελών που αντιπροσωπεύουν το 1/4 των μελών του ΣΥΡΙΖΑ ή απευθείας το 15% των μελών του."


    Το να ανακοινώνεται ως απόφαση λοιπόν χωρίς να έχει αποφασιστεί από τις προβλεπόμενες διαδικασίες, αλλά επειδή το πρότεινε ο πρόεδρος, εκτός των άλλων είναι υποτιμητικό για τα όργανα αλλά και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. την Κυριακή θα έχει μαζορέτες για να έχω τουλάχιστον κάποιο λόγο για να περάσω καμιά βόλτα από γυμναστήριο του TAE KWON;

      Διαγραφή
    2. Τι να τις κάνεις τις μαζορέτες; Θα έχει κάτι καλύτερο. Θα είναι η "ομάδα" των 53 που θα κάνει αέρα στον πρόεδρο!

      Διαγραφή
    3. Η αριστερή πλατφόρμα τι θα κάνει; Θα συνεδριάζει σε παράπλευρη αίθουσα όταν το πλήθος θα επευφημεί τον μεγάλο αρχηγό;

      Διαγραφή
  3. Μας πιέζει σήμερα ο χρόνος γιαυτό φτάσαμε στις εκλογές χωρίς να έχουμε ως κόμμα συζητήσει τις πολιτικές συμμαχίες και την τελευταία στιγμή, όταν έχει ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία να αποφασίζει για μας η προεδρική ομάδα...

    αύριο να δεις πως θα μας πιέζει πάλι ο χρόνος για να υπογράψουμε τα νέα μνημόνια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η κήρυξη του συνέδριου συνιστά αληθινή σύγκρουση του Τσίπρα με την μειοψηφία , αλλά και τμήματα της πλειοψηφίας, που αμφισβητούν βασικές επιλογές του.
      Είναι η δεύτερη φορά, μετά το συνέδριο του ΣΥΝ το 2010 που ο Τσίπρας κινητοποιεί την βάση του κόμματος για να υπερβεί προβλήματα που του δημιουργούν οι συσχετισμοί στην ΚΕ.
      Η κίνηση παραπέμπει σε Μάο λοιπόν και όχι σε Παπανδρέου.
      Διευκρινίζω, πως η σύγκρουση ήδη έγινε με την σύγκλιση του διαρκούς συνεδρίου. Πολύ πιθανόν, κάποιοι, εκτιμώντας τους συσχετισμούς στους συνέδρους, να αποφύγουν να συγκρουστούν.
      Το σωστό θα ήταν να είχε γίνει κανονικό συνέδριο με κυρίαρχη αυτή την θεματολογία. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι προτιμότερο να αποφασίσουν 3.000, αντί για 200.

      Μιχάλης Καστρινάκης.

      Διαγραφή
    2. Μιχάλη,
      Ο Μάο όταν κινητοποίεσε τις λαϊκές μάζες ενάντια στην ηγεσία του κόμματος, δεν έκανε "συνέδρια" αλλά την πολιτιστική επανάσταση. Έβγαλε τον κόσμο στο δρόμο και συγκρούστηκε με τον κομματικό μηχανισμό. Ο Τσίπρας δεν νομίζω ότι κάνει κάτι τέτοιο...

      Επίσης το ότι δεν απόφασίζουν 200 άλλα 3000 δεν είναι καθόλου δημοκρατικό. Η δημοκρατία δεν ειναι αριθμητικό ζήτημα. Αντίθετα αντιδημοκρατική (και αντικαταστατική, αφού δεν προέκυψε μέσα από κάποια καταστατική διαδικασία η σύγκλιση του διαρκούς συνεδρίου) είναι η μεθόδευση που ακολουθείται:

      α) η διάλυση του οργάνου που είναι αρμόδιο για να διαμορφώσει την προεκλογική πολιτική, δηλαδή της ΚΕ. Καλώς ή κακώς αυτά λέει το καταστατικό. Επειδή λοιπόν υπάρχει το ενδεχόμενο αυτό το όργανο να αποφασίσει άλλα από τις επιθυμίες του αρχηγού, το γεγονός ότι το καταργεί είναι πραξικόπημα.

      β) Για να γίνει συνέδριο και να άλλάξουν οι συνεδριακές αποφάσεις, απαιτείται κάποια στοιχειώδης διαδικασία διαλόγου προηγούμενα. Μέσα σε μια μέρα το να αποφασίζεις να ανατρέψεις αποφάσεις συνεδρίου (αυτό είναι το ζήτημα) με μια παροδία δημοκρατίας. Π.χ πότε έχει γίνει συζήτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κάνει κυβέρνηση της Αριστεράς με το Ποτάμι και το κόμμα του Γιωργάκη αν μπει στην βουλή; Αυτά δεν λέει η πρόταση Τσίπρα;

      γ) Ο εκβιασμός που γίνεται είναι ότι είμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο και θα πρέπει να απαντήσουμε σε ζητήματα που θα έπρεπε να είχαμε απαντήσει από το καλοκαίρι. Αυτό δεν είναι δημοκρατική συμπεριφορά αλλά προσχεδιασμένη μεθόδευση. Κάτω από αυτό τον εκβιασμό, κανείς δεν θα τολμήσει να εκφράσει διαφορετική άποψη γιατί τότε θα κατηγορηθεί ότι διασπά το κόμμα την ώρα που δινει την πιο σημαντική μάχη. Ο εκβιασμός πρώτα απ' όλα αφορά στο περιβάλον που τον στήριξε για να εκλεγεί πρόεδρος, αλλά κάποια στιγμή είδάν που πάρει το πράγμα και άρχισαν να διαφοροποιούνται (ομάδα των "53", ΑΝΑΣΑ κλπ).


      Διαγραφή
  4. Η πολιτική πρακτική του Τσίπρα είναι η ίδια πρακτική που επιβλήθηκε ο "μονόδρομος" του νεοφιλελευθερισμού. Πρώτα οι εκβιασμοί ξεκίνησαν εντός των αστικών κομμάτων και μετά με τον ίδιο τρόπο επαναλήφθηκαν προς την κοινωνία.

    Ο τρόπος κομματικής διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να είναι διαφορετικός από αυριανή την "κυβερνησιμότητα" της κυβέρνησης που θα συμμετέχει.

    Η "κρατικοποίηση" του ΣΥΡΙΖΑ ήδη ξεκινάει με το "διαρκές συνέδριο". Το κόμμα στην άκρη και η ηγεσία απευθύνεται στον λαό μέσω των ΜΜΕ από την φιέστα που θα οργανωθεί στο γήπεδο ττου TAE KWON.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. EOΣ,
    καταρχήν σε ευχαριστώ για την απάντηση. Είμαι σίγουρος πως είσαι πολύ καλύτερα ενημερωμένος από εμένα.
    Δεν έχω καμία άλλη ενημέρωση, πέρα από την εξαιρετικά ολιγόλογη επίσημη ανακοίνωση. Υποθέσεις εργασίας κάνω.
    Μου φαίνεται εύλογο οι διαφωνίες και η ατζέντα του διαρκούς να αφορούν το ζήτημα των συμμαχιών. Μου φαίνεται αδιανόητο κάποιοι να προτείνουν συγκυβέρνηση με Ποτάμι ή κόμμα Γ.Α.Π.
    Η σύνδεση του Τσίπρα με τον Μάο ήταν μια χιουμοριστική υπερβολή αντίδρασης σε ισοπεδωτικά εναντίον του σχόλια.
    Έγραψα και εγώ πως θα έπρεπε να πηγαίναμε σε συνέδριο μετά από εξαντλητικό διάλογο. Με ευθύνη όλων αυτό δεν συνέβη. Τώρα, επιμένω πως είναι κατά τι δημοκρατικότερο, να αποφασίζουν αρκετοί και όχι πολύ λίγοι. Ακόμα καλύτερα θα ήταν να επιλεγόταν η διεξαγωγή του διαρκούς συνεδρίου με ιντερνετική αναμετάδοση και αμέσως μετά εσωκομματικό δημοψήφισμα.

    Μ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Μάο αν ζούσε θα το κανε κι αυτό
    Στις εκλογές θα ψήφιζε το Συνασπισμό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρίμα που δεν ζεί!

      Όμως την Θεοδώρα και την Ραχήλ δεν θα τις έβαζε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ αλλά στο χαρέμι του.

      Έτσι δεν είναι;

      Διαγραφή
    2. Αδιαφορώ για τον μαλάκα τον Μάο. Στο σ. Μιχάλη απευθυνόμουν, τι πετάγεσαι εσυ; :P

      Πάντως με τη ραχηλ τι πρόβλημα υπάρχει; Ειλικρινής ερώτηση

      Διαγραφή
  7. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπήρχε αν δεν έπαιρνε τον κατήφορο το ΠΑΣΟΚ και αν δεν βρισκόταν ένα πρόσωπο (εν προκειμένω) ο Τσίπρας (θες η συγκυρία, θες η τύχη, ο Τσίπρας είναι) να μαζέψει τις απειράριθμες αριστερές γκρούπες υπό την ομπρέλα του. Αν δεν τις καταργήσει τώρα αυτές τις γκρούπες, θα έχει πρόβλημα αργότερα. Σε μια χώρα όπου όποια πέτρα και αν σηκώσεις από κάτω κάποιον κυρ-Πρόεδρο ή Καπετάνιο θα βρεις, μπορούμε να φανταστούμε τι θα γίνει αν συνεχίσει ο καθένας να έχει το αμπελοχώραφό του μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα αστικά κόμματα κινούνται με συγκεκριμένες διαδικασίες και είναι συγκεντρωτικά. Δεν μπορείς να είσαι και παπάς και ζευγάς. Εκτός αν φαντασιωθούμε ότι κάποιο κίνημα (της φαντασίας μας) ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι το κίνημα θα συνεχίσει να τροφοδοτεί με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες το αστικό κόμμα. Έλεος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με αυτά που γράφεις δεν υποτιμάς τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά το κίνημα και την νοημοσύνη του κόσμου.

      Στο εσωτερικό όλων των κομματικών μηχανισμών είναι παρών και ο λαϊκός παράγοντας και αυτή η παρουσία του επηρεάζει (χωρίς να κυριαρχεί) την πολιτική τους. Μερικές φορές μάλιστα αυτή η παρουσία είναι πιο κρίσιμη για την διαμόρφωση της πολιτικής τους στα αστικά κόμματα παρά στα κόμματα της αριστεράς τύπου ΚΚΕ.

      Διαγραφή
    2. Άστο, δεν πιάνει, την περιλάλητη νοημοσύνη του κόσμου την είδαμε και όταν έβγαζε τον Γιωργάκη πρωθυπουργό και, πιο παλιά, όταν αποθέωνε τον Τσοχατζόπουλο, και, πιο πρόσφατα, όταν σήκωνε στους ώμους του όχι μόνο διάφορους καμμένους, αλλά και τα χρυσά αυγά, όλο τον κόπρο του Αυγείου, ο σοφός λαός.

      Διαγραφή
  8. δυο σε συσκευασία ενός2 Ιανουαρίου 2015 στις 2:13 π.μ.

    Αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Κ.Ε. που έχει προγραμματιστεί για σήμερα 2/1/15 στο σινε κεραμικός. Θα πραγματοποιηθεί τελικά το Σάββατο 3/1/15 στον χώρο του tae kwon do στις 10:00 π.μ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η αριστερή πλατφόρμα να πάψει να προκαλεί την αγωνία του κόσμου. Θα χάσουμε κουκιά έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ