ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Όταν η Αριστερά διαβάζει λάθος τις δημοσκοπήσεις...

Οι δημοσκοπήσεις προσφέρονται για πολλαπλές ερμηνείες. Ο καθένας μπορεί να διαλέξει κάποιο στοιχείο που συμπλέει με τις επιθυμίες του και να θεωρήσει ότι αυτές αποδεικνύεται ότι μπορεί να πραγματωθούν από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Και η Αριστερά αυτό το κάνει συχνά. Η iskra - για παράδειγμα - δημοσιεύει τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης Public Issue που αφορούν την εκτίμηση ψήφου με τον παρακάτω υπότιτλο:

Ο ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΚΡΕΜΙΖΕΤΑΙ!
ΜΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΓΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙ!

Βέβαια, αν δούμε αναλυτικά όλη την δημοσκόπηση θα διαπιστώσουμε ότι το ένα σκέλος πράγματι ισχύει: “Ο δικομματισμός γκρεμίζεται”. Όμως από τα στοιχεία της δημοσκόπησης, δεν βγαίνει ότι “μια συμπαρατεταγμένη Αριστερά μπορεί”, αλλά το αντίθετο! Αυτό το συμπέρασμα απλώς αποτελεί επιθυμία του συντακτικού προσωπικού της iskra. Ας δούμε λοιπόν κάποιους πίνακες της δημοσκόπησης που έχουν ενδιαφέρον για την Αριστερά:


Πρώτος σε αποδοχή  από τους πολιτικούς αρχηγούς ο  Γ. Καρατζαφέρης. Συνυπολογίσετε και τα ποσοστά από άλλες δημοσκοπήσεις για την συμφωνία με τα μέτρα της Κυβέρνησης στα πανεπιστήμια,  για τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μειώσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και βγάλτε μόνοι σας το συμπέρασμα για που στρέφεται η ελληνική κοινωνία. Εντάξει, αν ήταν ο Α. Αλαβάνος στην θέση του Α. Τσίπρα, αυτή την διαφορά με τον Καρατζαφέρη θα είχε σίγουρα ανατραπεί, όπως δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η πορεία της ελληνικής κοινωνίας προς συντηρητικές κατευθύνσεις μπορεί να ανασχεθεί από την Αριστερά, όπως υπάρχει και πολιτεύεται σήμερα...



Ο πίνακας αυτός δείχνει την τομή που έφερε το κίνημα της 25ης Μάη στη χώρα μας. Αυτό που δεν κατάφεραν τα "ταξικά" συνδικάτα, οι πρωτοβουλίες πρωτοβαθμίων σωματείων και άλλες ανάλογες δράσεις της Αριστεράς, το κατάφεραν οι πλατείες και οι "αγανακτισμένοι": Να βγάλουν τον κόσμο στον δρόμο. Πράγματι, στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια δραστηριοτήτων του κινήματος της 25ης Μάη, συμμετείχαν περίπου 2.000.000 πολίτες...




Οι δύο αυτοί πίνακες είναι αποκαλυπτικοί για την αποδοχή που έχουν οι ιδέες της Αριστεράς στην κοινωνία.  Βλέπουμε μια σταθερότητα στο ΚΚΕ, ανάλογη την ακαμψία που έχουν τα πτώματα, λίγο πριν γίνουν ορατά τα αποτελέσματα της σήψης. Αντίθετα ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και το ΛΑΟΣ επωφελούνται από από την κρίση του δικομματισμού. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ επωφελείται και από το κίνημα της 25ης Μάη και γενικά η πορεία του συμβαδίζει με την καμπύλη της συμμετοχής του κόσμου στις κινητοποιήσεις. Αυτό θεωρούμε ότι είναι θετικό στοιχείο για τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εξελίξεις το τελευταίο δίμηνο. Ένα πρώτο συμπέρασμα  συγκριτικά με το τι συνέβαινε πριν από τις αυγουστιάτικες διακοπές είναι ότι:  οι θέσεις για έξοδο της χώρας από την ΟΝΕ και την Ε.Ε. ενώ ενισχύονται στο εσωτερικό της Αριστεράς μειώνεται η απήχησή τους στην ελληνική κοινωνία. Σημειώνεται μια σημαντική άνοδος της "ΔΗΜΑΡ", που σχεδόν διπλασιάζει την δύναμή της, αλλά και του ΛΑΟΣ και μια οριακή αύξηση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της "Δημοκρατικής Συμμαχίας". Επίσης παρουσιάζεται μεγάλη αύξηση στα "ΛΟΙΠΑ" κόμματα. Και εδώ ακριβώς βρίσκεται κατά την γνώμη  η τομή που ξεκίνησε μετά το καλοκαίρι στα πολιτικά πράγματα του τόπου.

Όσοι ψηφοφόροι απομακρύνονται τον τελευταίο καιρό από το ΠΑΣΟΚ και στρέφονται προς την Αριστερά, προσεγγίζουν πολιτικούς χώρους που έχουν επιφυλακτική πολιτική θέση για την έξοδο της χώρας από την ΟΝΕ και την Ε.Ε.  Αυτό εξηγείται διότι τώρα που φτάνει ο κόμπος στο χτένι, γίνεται φανερό ότι ο λαός δεν πρόκειται να βιώσει την χρεωκοπία της χώρας και την έξοδο από το ευρώ, όπως βίωσαν οι λαοί του "υπαρκτού σοσιαλισμού" την κατάρρευσή του, απαξιώνοντας την περίοδο που η χώρα ήταν στην ΟΝΕ. Αντίθετα αυτή η περίοδος - λόγω της μείωσης του βιοτικού επιπέδου που ήδη έχει συντελεστεί και θα αποκορυφωθεί με την χρεωκοπία και την έξοδο της χώρας από την ΟΝΕ - θα καταγράφεται ως ο "χαμένος παράδεισος". Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η Αριστερά κινδυνεύει να βρεθεί στην θέση του "καταραμένου όφη"...

Τι πραγματικά σημαίνει η αύξηση από το 4% στο 7% για τα "λοιπά" κόμματα; Κατά τη γνώμη μας, αυτή η αύξηση - συνυπολογίζοντας και τα αποτελέσματα άλλων δημοσκοπήσεων - οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους: Ο ένας είναι η αύξηση της επιρροής της "χρυσής αυγής", που ενώ πριν ένα χρόνο ήταν στα ίδια ποσοστά με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τώρα κινείται σε ποσοστά 2-3 φορές μεγαλύτερα. Ο άλλος λόγος είναι ότι από την στιγμή που η ΣΠΙΘΑ άφησε ανοικτή την πόρτα σε ένα ενδεχόμενο εκλογικής καθόδου, ήδη έχει αρχίσει να συγκεντρώνει γύρω της εκλογική πελατεία. Και αν κρατηθεί μακριά από τους απαξιωμένους κομματικούς μηχανισμούς και πρόσωπα της Αριστεράς, μπορεί να κάνει την έκπληξη και να φέρει σε δύσκολη θέση όλη την Αριστερά, κοινοβουλευτική και εξωκοινοβουλευτική...


Υστερόγραφο:
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο παρακάτω πίνακας που έχει δημοσιευτεί στις 25/09/11.


Όλα τα στοιχεία της έρευνας για το ευρώ, είναι είναι εδώ: Γνώμη για το ευρώ


11 σχόλια :

  1. Εντάξει, δεν ξέρουμε αν ο κόσμος θα στήριζε με τα μπούνια Αλαβάνο εαν ήταν στην ηγεσία. Ο Αλαβάνος έχει το κακό ότι είναι πλούσιος και αυτό λειτουργεί πολύ αρνητικά επικοινωνιακά και δίνει εύκολη λαβή για λαϊκισμούς του τύπου "δε θέλουμε αριστερά του Κολωνακίου" κλπ. Ο Τσίπρας επικοινωνιακά δημιουργεί πιο θετική εντύπωση ως νέος και ως ταξικά ανήκων στο πλειοψηφές μικρομεσαίο στρώμα της ελληνικής κοινωνίας. Δεν κάνω πολιτική ανάλυση προφανώς.
    Και το ότι η ελληνική κοινωνία βλέπει θετικά τον Fuehrer και ένα μέρος της είναι βαθιά αντιδραστικό δεν είναι καινούργιο. Αλλά πάντως είναι ενδιαφέρον να βλέπεις ενα μεγάλο μερός των μικροαστών να χάνει το χαλί κάτω από τα πόδια του και να προσπαθεί να καταλάβει τι στο διάλο έγινε. Άλλοι το ρίχνουν σε συνομωσίες,άλλοι συνειδητοποιούνται πραγματικά,άλλοι αντιδραστικοποιούνται (μάλλον ήταν ήδη αντιδραστικοί και απλώς αναγκάζονται να βγάλουν το φερετζέ τους). Γενικά υπάρχει μια κινητικότητα που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και ανοίγει τεράστιες προοπτικές.Για την αριστερά αλλά και όχι μόνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέρ της παραμονής στο ευρώ και κατά της επιστροφής στη δραχμή τάσσεται το 66% των πολιτών, θεωρώντας ότι μία παρόμοια μεταβολή θα επιδείνωνε την κατάσταση της χώρας μας, σύμφωνα με έρευνα της Public Issue για την «Καθημερινή της Κυριακής». Σε σύγκριση με ανάλογη έρευνα πριν από τέσσερις μήνες, το ποσοστό αποδοχής αυξήθηκε κατά 5%.

    Αρνητικά διακείμενο στο κοινό νόμισμα παραμένει το 1/3 (34%) του εκλογικού σώματος. Υπέρ της επιστροφής στη δραχμή τάσσεται το 15% (έναντι 16% τον περασμένο Μάιο).

    Το 52% των ερωτώμενων πιστεύει στο μέλλον της ευρωζώνης, ενώ το 40% το θεωρεί αβέβαιο. Τέσσερις μήνες πριν τα αντίστοιχα αποτελέσματα ήταν 60% και 34%.

    Παράλληλα, το 60% θεωρεί πιθανή την πτώχευση της Ελλάδας. Το 36% κρίνει ότι το ενδεχόμενο πτώχευσης είναι απίθανο.


    (από: http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/90535)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ ΕΟΣ
    1) Κακώς έκοψες το (ημι-θετικό) σχόλιο για τον Τσίπρα. Η Δημοκρατία χρειάζεται και γερά στομάχια (κι ας πονάνε από τα γέλια). Άλλωστε η φούσκα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται από τη διάλυση των οργανώσεών του, όπου δεν γίνεται ούτε μία συνέλευση. Αριστερά χωρίς οργανωμένη βάση πρώτη φορά βλέπω μετά τον πόλεμο (ιστορικά βέβαια γιατί είμαι πολύ μικρότερος).
    2) Μην βγάζεις συμπεράσματα για το τι θέλει ο κόσμος στο θέμα ευρώ ή δραχμή. Παρά τον πόλεμο προπαγάνδας που του γίνε3ται καθημερινά με τους λιμούς, σεισμούς, καταποντισμούς που θα επέλθουν με τυχόν επιστροφή σε εθνικό νόμισμα (βλέπε καθημερινές δηλώσεις υπουργών, τραπεζιτών, οικονομολόγων του συστήματος) δεν κέρδισε παρά ελάχιστους πόντους η παραμονή στο ευρώ. Άλλωστε το 34% υπέρ της δραχμής, εάν υπήρχε σοβαρή αριστερά που θα έπειθε, θα μπορούσε άνετα να γίνει 70%. Ωστόσο τα στοιχεία που παρουσιάζει η δημοσκόπηση δείχνει μεγαλύτερη απήχηση του αιτήματος για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα στη νέα γενιά (18-35). Αυτό πρέπει να το λάβεις σοβαρά υπόψη εάν θέλεις να κάνεις λαϊκό κίνημα και μάλιστα με το πιο παραγωγικό κομμάτι της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το πρώτο σχόλιο δεν ισχύει. Μάλλον έκαναν πουλάκια τα μάτια μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έ όχι και εμπιστοσύνη στην πιο πουλημένη εταιρία γκάλοπ στην Ελλάδα ! Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική΄.ΟΛΕΣ οι υπόλοιπες σοβαρές έρευνες που δεν κάνουν ΑΝΑΓΩΓΕΣ μόνες τους δίνουν διαφορά του ΚΚΕ παό τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω από 4 με 5 μονάδες και 3 μονάδες με το ΛΑΟΣ.Το ΚΚΕ είναι με ααναγωγές αφού αρε΄σουν στην Public Issue από 12,5-13,5 % και ο ΣΥΡΙΖΑ από 6,5-8 %.Το δε ΛΑΟΣ από 7,5-10,5%.
    ΑΝΤΕ ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΑΣ που ασχολείστε με τις παπαρολογίες ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ.Το αποτέλεσμα θα είναι όπως στις Περιφερειακές απου από το 6% που έδινε το ΣΚΑΙ στην ΑΤΤΙΚΗ στον ΠΑΦΙΛΗ πήγε στο 14,5% και πανελλαδικά το ΚΚΕ στο 11 %όταν έλεγε για στασιμότητα.Δείτε και το 10,8 % της GPO στο ΚΚΕ με 21 % αδιευκρίνιστη ψήφο για να δείτε τα παραμύθια της Χαλιμάς του ΣΚΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κουβεντιάζω με πολύ κόσμο από το Πασόκ, που πηγαίνει στο ΣΥΝ τελευταία.
    Το πρόβλημα το επισήμανε ο ρενττημ, δεν υπάρχουν οργανώσεις.
    Σημασία όμως έχουν οι προτάσεις που φαίνονται ρεαλιστικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. as 8umh8oun kai to 18% tou tsipra otan vghke proedros tou sun kai meta ti egine.kai tis eukoles luseis pou prosferei....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. me to parapanw gia tn tsipra ennow oti ta galop den lene panda thn alh8eia...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. το ποσοστο του ΛΑΟΣ ειναι εξωπραγματικο.Το κομμα του μνηνομιου δεν εχει ουτε τη μιση δυναμη.Ο Συριζα ανεβαινει αρκετα και αυτο το βλεπουμε στην κοινωνια.Γενικα οι δημοσκοπησεις ειναι για τα μπαζα.Δεν μπορει να βγει κανενα συμπερασμα απο μια στημένη δημοσκόπηση.Ακομα και το ποσοστο του Συριζα το δειχνει χαμηλο αν αναλογιστουμε οτι το πασοκ στην πραγματικοτητα με τα βιας περναει το 10%.Οχι οτι η αριστερα πηθει,αλλα φαινεται στην κοινωνια ..εστω και με την λογικη του λιγοτερου χειροτερου αρχίζει ο κοσμος να τη στηρίζει.Αυτο που λεει ο παραπανω ισχυ..υπαρχει κοσμος του πασοκ πλεον που μιλαει για τον Συριζα,το βλεπω στη γειτονια μου..Το παραδοξο ειναι οτι και προην νεοδημοκρατες της λεγομενης `λαικης δεξιας` τελευταια λενε μια φραση ολοι καρμπον του στυλ..`ο τσιπρας ειναι ο μονος που εχει κρατησει σταθερη σταση απο την αρχη`..Απ`οτι λενε γουσταρανε τις εμφανισεις τους σε Τραγκα,Χατζηνικολαου αλλα και καποια πατριωτικα που εχει πει τελευταια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλά κι εσύ πιστευεις στα γκάλοπ; Έχω μείνει άφωνος!
    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Βασίλη,

    το ζήτημα εν προκειμένω δεν είναι αν πιστεύει κάποιος στην ορθότητα της "νευτώνειας μηχανικής", αλλά αν λύνει μια άσκηση στα πλαίσια αυτής της θεωρίας, να του επισημαίνεις τα λάθη που κάνει.

    Επίσης, τα γκάλοπ είναι πιο χρήσιμα από τις παραρδόλες που λένε διάφοροι "επιστήμονες" επικαλούμενοι την "επιστήμη" της πολιτικής οικονομίας γιατί κάνουν σαφώς πιο αξιόπιστες προβλέψεις!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ