ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Που πας ρε Καραμήτρο; Η “πρωτοβουλία κατά του ευρώ και της Ε.Ε.”


(Έργα και ημέρες μιας Αριστεράς δεν έχει οράματα και στερείται στρατηγικής)

Τετάρτη 27/7, στις 19:00 στην Αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 22, 2ος όροφος) πραγματοποιείται η “Ιδρυτική Συνέλευση της Πρωτοβουλίας κατά του ευρώ και της Ε.Ε.” Το κείμενο που θέτει το πλαίσιο της πρωτοβουλίας (έχει συγκεντρώσει ήδη 357 υπογραφές υποστήριξης (22/7/2011) ) είναι διατυπωμένο με ένα τρόπο που μπορεί να χωράει σχεδόν όλη η παραδοσιακή κοινοβουλευτική και εξωκοινοβουλευτική αριστερά, αρκεί να υπάρχει “καλή διάθεση”...

Επίσης θα μπορούσε να είχε γραφτεί τον προηγούμενο αιώνα, αφού προβάλλει ως βασικές θέσεις την πολιτική που κυριαρχούσε στην κομμουνιστική αριστερά απέναντι στην Ε.Ε., ΠΡΙΝ καταρρεύσει ο υπαρκτός κομμουνισμός!

Πολιτικά αυτή η πρωτοβουλία έρχεται σήμερα να καλύψει το κενό της πολιτικής ενός “καλού ΚΚΕ” που δεν θα είναι τόσο σεχταριστικό όσο είναι το ΚΚΕ, αλλά πιο ανοικτό σε συνεργασίες με άλλες αριστερές δυνάμεις. Αποτελεί λοιπόν μια προσπάθεια, μπροστά στην προοπτική μιας εκλογικής αναμέτρησης, να συνευρεθούν στην σημερινή συγκυρία οι κουκουεδογενείς δυνάμεις (Αριστερό Ρεύμα, ΝΑΡ) και ένας ευρύτερος πολιτικός χώρος, ο οποίος συσπειρώνεται σήμερα γύρω από τα εκλογικά σχήματα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ..

Είναι προφανές ότι στα πλαίσια της ιδεολογικής συγκρότησης αυτής της πρωτοβουλίας δεν χωρούν δυνάμεις και κινήματα που έρχονται σε ρήξη ή βρίσκονται σε αντιπαλότητα με παραδοσιακή αριστερά, η οποία κατέρρευσε μαζί με τον υπαρκτό κομμουνισμό εδώ και δεκαετίες. Το μέτωπο ενάντια στο ευρώ και η Ε.Ε. είναι η ιδεολογική ομπρέλα που ομογενοποιεί ιστορικά/διαχρονικά/ιδεολογικά αυτό τον χώρο. Είναι η κόκκινη κλωστή που προσδιορίζει τις ηγεμονίες στο εσωτερικό του με όρους αναπαραγωγής των μηχανισμών που στηρίζουν αλλά και στηρίζονται σε αυτά τα αριστερά ιδεολογήματα που προβάλλουν το πόσο άθλιος και κακός είναι ο αντίπαλος. Δυστυχώς αυτά είναι κοινοτοπίες, τουλάχιστον στη σημερινή συγκυρία.

Εξάλλου και οι ίδιοι οι αστοί όχι μόνον δεν κρύβουν τις αδυναμίες και τα προβλήματα του ευρώ και της Ε.Ε. αλλά αντίθετα μερικές φορές προβάλουν όλα αυτά ζητήματα ως φόβητρα για να επιβάλουν τις δικές τους πολιτικές επιλογές. Δυστυχώς αυτή η καταδίκη της Ε.Ε. και του ευρώ, όσο οξεία και να διατυπώνεται φραστικά, δεν αρκεί για να συγκροτήσει το “άλλο”...

Είναι εντυπωσιακό ότι σε αυτό το κείμενο απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στο κίνημα της 25ης Μάη, το οποίο ανέτρεψε το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας και επανέφερε τον λαϊκό παράγοντα στο πολιτικό προσκήνιο. Το κείμενο λοιπόν αγνοώντας προκλητικά οποιαδήποτε αναφορά στους όρους ύπαρξης και συγκρότησης του υπαρκτού μαζικού κινήματος ατενίζει το μέλλον με αφηρημένες εξαγγελίες για την “διαμόρφωση ενός ενωτικού λαϊκού ρεύματος” και καταλήγει σε ένα γενικό αντιιμπεριαλιστικό πρόσταγμα, το οποίο θα μπορούσε να είχε διατυπωθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και πριν την έναρξη του 2ου παγκοσμίου πολέμου:

τόχος μας είναι η διαμόρφωση ενός ενωτικού λαϊκού ρεύματος που θα προτάσσει τα εργατικά λαϊκά συμφέροντα και θα υπερασπίζει το δικαίωμα του λαού να καθορίζει την πορεία των κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων, έξω από τις δεσμεύσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και ηγεμονικών καπιταλιστικών χωρών."

Το γνωστό τραγουδάκι εκείνης της εποχής: «Το ΕΑΜ μας έσωσε απ’ την πείνα/ θα μας σώσει τώρα απ’ τη σκλαβιά/ κι έχει πρόγραμμα λαοκρατία/ ζήτω-ζήτω-ζήτω το ΕΑΜ», είναι πολιτικά πιο ορθό και πιο επίκαιρο, διότι επικαλείται μια σημαντική κοινωνική παρακαταθήκη, η οποία απουσιάζει από την σημερινή αριστερά: “Το ΕΑΜ μας έσωσε απ’ την πείνα” και δηλώνει σαφώς ένα κοινωνικό όραμα “την λαοκρατία”....

Η μικροπολιτική είναι παρούσα σχεδόν σε κάθε διατύπωση του κειμένου. Μερικές παραγράφους παραπάνω κάποιες εκφράσεις έχουν γραφτεί με τρόπο ώστε να μην έχουν κανένα παράπονο δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (Λαφαζάνης, ΚΟΕ κλπ) όπως αυτή:

ι’ αυτό και εμείς επιδιώκουμε τον κοινό αγώνα των ευρωπαϊκών λαών κόντρα στο συνασπισμένο ευρωπαϊκό κεφάλαιο με άμεσο στόχο την ανατροπή της αντεργατικής επίθεσης και ορίζοντα την υπέρβαση της καπιταλιστικής κυριαρχίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο."

και αυτή:

"Να μην περάσει το αντιδραστικό «Σύμφωνο για το Ευρώ». Να αποτραπεί η ψήφισή του από το συντονισμένο πανευρωπαϊκό αγώνα των λαών, που μπορεί να γίνει τώρα εφικτός!"

Κάποιες άλλες φράσεις κλείνουν το μάτι προς το ΚΚΕ, χρησιμοποιώντας ακόμα και την δική του φρασεολογία:

"Για λαϊκή απειθαρχία και συνολική ρήξη με την ΕΕ του κεφαλαίου"

Το χειρότερο όμως με αυτό το κείμενο είναι η ελπίδα που αφήνει ότι αυτή η Αριστερά μπορεί να κυβερνήσει! Δεν το διατυπώνει βεβαίως ρητά. Το υπονοεί όμως σαφώς, όταν περιγράφει τα πράγματα με φράσεις όπως αυτή:

"Η αιτία των λαϊκών προβλημάτων βρίσκεται στην «ιερή συμμαχία» ελληνικών κυβερνήσεων, ΕΕ, ΔΝΤ, στο «μαύρο» μέτωπό τους με το κεφάλαιο, τις τράπεζες και τις αγορές."

Αν λοιπόν “σπάσει” αυτή η συμμαχία των ελληνικών κυβερνήσεων τα λαϊκά προβλήματα θα μπορέσουν να λυθούν. Ο κυβερνητισμός αυτής της Αριστεράς, βρίσκεται επίσης κρυμμένος πίσω από την αναπτυξιολαγνεία, η οποία είναι παρούσα σε όλες της τις εκδοχές στο διακηρυκτικό κείμενο. Αυτή η αριστερά ισχυρίζεται ότι υπάρχει και άλλη ανάπτυξη στον καπιταλισμό προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων. Αυτή η άλλη ανάπτυξη, είναι η ανάπτυξη εκτός ..εισαγωγικών που υπονοείται στην παρακάτω φράση:

"Η ανεργία διευρύνθηκε στις εποχές της «ανάπτυξης» και γιγαντώθηκε τώρα στις συνθήκες της κρίσης"

Αυτή η Αριστερά τρέφει τις  αυταπάτες των ιδεολογημάτων που προβάλει ο αστισμός για την ανάπτυξη. Ότι δηλαδή η οικονομία και η ανάπτυξη είναι διακριτά ζητήματα στον καπιταλισμό, γιαυτό υπάρχουν διαφορετικοί αναπτυξιακοί δρόμοι. Αυτό υπονοούν οι απόψεις για την διάλυση του “παραγωγικού ιστού της χώρας” ως ζήτημα που προσδιορίζεται από τις αστικές πολιτικές διαχείρισης και όχι από την ίδια την φύση της καπιταλιστικής οικονομίας, όπως εδώ:

“Διαλύθηκαν επίσης μια σειρά παραδοσιακοί κλάδοι, από τα ναυπηγεία μέχρι τη μεταποιητική βιομηχανία, προκαλώντας μια εκτεταμένη αποδυνάμωση του παραγωγικού ιστού της χώρας.”

Είναι η Αριστερά που πιστεύει ότι αν δεν έχεις βαριά βιομηχανία δεν έχεις υγιή καπιταλισμό. Και χωρίς υγιή καπιταλισμό δεν μπορεί να υπάρξει υγιής σοσιαλισμός. Είναι η αριστερά που πιστεύει ότι αν αναλάβει την εξουσία στο αστικό κράτος και κρατικοποιήσει τις παραγωγικές επιχειρήσεις θα κάνει σοσιαλισμό! Είναι η αριστερά που δεν έχει πάρει χαμπάρι τίποτα ακόμα από την πτώση του υπαρκτού κομμουνισμού...

25 σχόλια :

  1. Αφήστε τους να προσπαθούν να ξαναζωντανέψουν την απομόνωση και τα εθνικά νομίσματα-σύνορα.
    Τι φοβάται ο Νορβηγός δολοφόνος εθνικιστής?
    Τον Μαρξισμό-Διεθνισμό που είναι ασταμάτητος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αν ο δρόμος για τη συσπείρωση της ριζοσπαστικής αριστεράς, περνάει μέσα από την απομάκρυνση από την αριστερά και την εμφύσηση συναισθημάτων απέχθειας απέναντι σε κάθε κόμμα, κίνηση, σχηματισμό, πρωτοβουλία.. τότε καλά το πας φίλε ΕΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προτιμώ την αριστερά του 1940 από τις "κριτικές" του 1930 σαν και αυτή εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απο πέρυσι το καλοκαίρι στην πλατεία Δημαρχείου θυμάμαι με θλίψη την άχρωμη-άσκοπη-άκαιρη-άσχετη ομιλία του Τσίπρα. Σκέφτομαι τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ΕΕ κλπ, την παραμονή του στη βουλή των τροϊκάνων κλπ κλπ. Απορώντας βλέπω την Αυγή να διαρυγνύει τα ιμάτιά της, για τις μούντζες των "απολιτίκ" στους 300 (μες το κάδρο όλοι!;) και τώρα διαβάζω το πάρα πάνω άρθρο σας και σκέφτομαι : Τι δεν πάει καλά μ' αυτούς; Φίλε ΣΥΡΙΖίτη, μπορείς να μου γράψεις ΤΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΥΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κακό συναπάντημα25 Ιουλίου 2011 στις 10:01 μ.μ.

    Δείτε και αυτό από το ΒΗΜΑ (ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΑ: Στην Κουμουνδούρου ψάχνουν... νύφη)

    Παίζουν το χαρτί των πρώην πράσινων

    Το άνοιγμα του ΣΥΝ, περιλαμβανομένων και συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ,προς τις δυνάμεις που αποχωρούν από το ΠαΣοΚ προχωρεί και δεν γίνεται εν κενώ.Ηδη από τις περιφερειακές εκλογές- αν και υπήρξαν σοβαρές ενστάσεις και έγινε διάσπαση- ξεκίνησε η συνεργασία με προσωπικότητες του σοσιαλιστικού χώρου,όπως ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου κ. Αλ.Μητρόπουλος, ο καθηγητής κ. Ν.Μαριάς- ο οποίος μετέχει καισε εκδηλώσεις της «Σπίθας» του Μίκη Θεοδωράκη -,ο συνδικαλιστής της ΟΤΟΕ κ. Δ.Τσουκαλάς κ.ά.Ο δίαυλος επικοινωνίας έχει ανοίξει και με άλλους,όπως με τον πρώην σύμβουλο του κ. Γ. Παπανδρέου κ. Ν.Κοτζιά και με συνδικαλιστικά στελέχη του ΠαΣοΚ,που διερευνούν τις συνθήκες για συγκρότηση ενός νέου σοσιαλιστικού πόλου. Μόλις την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωποι του «Νέου Αγωνιστή» (ομάδα μελών του ΠαΣοΚ που δημιουργήθηκε το 2006)- οι κκ. Γ. Χατζηαντωνίου,Β. Ασημακόπουλος,Κ.Τσουκαλάς (μέλος Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας ΠαΣοΚ) και η κυρία Νίνα Κασιμάτη (μέλος Εθνικού Συμβουλίου ΠαΣοΚ)- απηύθυναν κάλεσμα για τη συγκρότηση παλλαϊκού μετώπου για μια νέα «λαϊκή μεταπολίτευση» κάνοντας επίθεση στην κυβέρνηση.Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν,μεταξύ άλλων,ο κ. Γιάννης Μπαλάφας (μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ),ο κ. Δημήτρης Τσουκαλάς (περιφερειακός σύμβουλος Αττικής),ο κ. Απόστολος Μπόκας («Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών»),ο κ. Απόστολος Καραγιάννης (Σοσιαλιστική Ανασύνθεση),ο πανεπιστημιακός κ. Αλκης Ρήγος (ανένταχτος του ΣΥΡΙΖΑ) κ.ά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. κακό συναπάντημα25 Ιουλίου 2011 στις 10:04 μ.μ.

    και αυτό από τα ΝΕΑ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μαρία Νταλιάνη (Τσίπρας: η Συνδιάσκεψη τον έκανε πιο δυνατό - Πώς κατάφερε να οργανώσει τις περίφημες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ)

    Αντίθετα, η άποψη περί εθνικοποίησης όλων των τραπεζών που εκφράστηκε στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ και αποτυπώθηκε στην πολιτική απόφασή της θα πρέπει να ικανοποίησε πλήρως τα στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το ίδιο και το σημείο που αναφέρεται στην άμεση επαναγορά από το Δημόσιο όλων των οργανισμών που δόθηκαν σε ιδιώτες. Ομως και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που στις τελευταίες δημοτικές εκλογές εξέλεξε έναν δημοτικό σύμβουλο στην Αθήνα, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι επιθυμούν να γίνουν μια ακόμα συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. κακό συναπάντημα25 Ιουλίου 2011 στις 10:07 μ.μ.

    επίσης και αυτό: ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΩΡΗΣ ΚΑΛΠΗΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ Η αριστερά συζητά για εκλογική συνεργασία του Φώτη Παπούλια στην "Ε"

    Το γεγονός ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει βρει ένα πολιτικό modus vivendi, με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία ενεργοποιούνται στο χώρο των πρωτοβάθμιων σωματείων, καθώς και στα κινήματα «Δεν χρωστάμε - Δεν πουλάμε - Δεν πληρώνουμε», στο κίνημα των διοδίων και κυρίως στο κίνημα των πλατειών, δεν σημαίνει και κατ' ανάγκην εκλογική συνεργασία. Στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό αυτή την πρόταση, δεν παύουν να τονίζουν προς κάθε κατεύθυνση ότι «η άποψή μας είναι η αυτοτελής κάθοδος στις εκλογές, χωρίς να κατατρεχόμαστε από την αγωνία να μπούμε στη Βουλή», επιμένοντας ότι «το κοινωνικό κίνημα που αναπτύσσεται και που αποκτά σιγά σιγά πολιτικά χαρακτηριστικά μπορεί να γεννήσει εκπλήξεις». Ομως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται ότι οι συζητήσεις μόλις τώρα αρχίζουν και «αν το φθινόπωρο όπως προβλέπεται είναι θερμό, τίποτα δεν αποκλείει ένα νέο γύρο συζητήσεων ο οποίος μπορεί να οδηγήσει πιθανόν και σε εκλογική συνεργασία».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολυ σωστη η κριτικη σου, ποιοι ομως συγκροτουν την κινηση δεν μας ειπες, ετσι απο περιεργεια. mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. - Ποιά Αριστερά ετοιμάζεται στα σοβαρά να μας κυβερνήσει;
    - Μήπως η αριστερά του Φ. Κουβέλη;
    - Λάθος!

    Με ματιά στο banner της ιστοσελίδας της ΕΛΕ, θα δείτε πολλές από τις φάτσες που είναι έτοιμες να πάρουν μια θέση σε μια αριστερή κυβέρνηση. Αρκεί ένα κλικ 'ΕΔΩ'

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. mike,
    η επίσημη ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας είναι εδώ και έχει όλες τις πληροφορίες που ζητάς:Stop euro – E.E.

    μια σύντομη "περίληψη" στην σημερινή ΑΥΓΗ, εδώ: Πρωτοβουλία κατά του ευρώ και της Ε.Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συμμετέχει και μια μαϊμού στην “πρωτοβουλία κατά του ευρώ και της Ε.Ε.” Είναι το μαϊμού κίνημα "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ", το οποίο διεκδικεί να συμμετέχει ως τοιούτο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ένα κείμενο υποστηρικτικό της πρωτοβουλίας:
    "Μαζικός αντικαπιταλιστικός αγώνας κατά της ΕΕ!"
    και μια κριτική του από κουκουέδικη σκοπιά: Απάντηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και μια κριτική άποψη από το "βαθύ κόκκινο", που προσπαθεί να διαχωρίσει την "πολιτική" από την "οργανωτική" πλευρά του θέματος:

    Αναδημοσιεύουμε ένα κείμενο από τη νεοϊδρυθείσα "Πρωτοβουλία κατά του ευρώ και της ΕΕ", το οποίο είναι αρκετά καλό - αν και είναι λίγο γελοίο να δημιουργούνται ένα σωρό διαφορετικές "πρωτοβουλίες" για το κάθε θέμα - και μάλιστα από κομμάτια που συμμετέχουν σε ένα χώρο όπως το ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που προσπαθεί να γίνει κόμμα, και λέει τα ίδια πράγματα λίγο-πολύ, και θα έπρεπε να στηριχθεί ώστε να συσπειρώσει τον κόσμο και να μιλήσει για όλα τα θέματα. Η τακτική του "κάνω μια διαφορετική πρωτοβουλία για κάθε θέμα" απλά διαχέει τα πράγματα, αντί να δημιουργεί ένα κέντρο που θα προσπαθεί να έχει θέσεις για όλα τα ζητήματα (τα κεντρικά έστω) και να τις παλεύει, ενοποιώντας τα επί μέρους κομμάτια, όχι να τα αφήνει διασπασμένα, το καθένα να δίνει τη δική του μάχη, στο δικό μέτωπο, "ξεχωριστά" από τα άλλα. Αφού αυτά λέει και το ΑΝΤΑΡΣΥΑ, γιατί θα πρέπει να φτιάχνουμε ένα σωρό "επιτροπές" για αυτό, "πρωτοβουλίες" για εκείνο, κοκ;

    Διαχωρίζονται όμως τα ζητήματα με αυτόν τρόπο; Που τελικά βρίσκεται η ουσία, στις αντιευρωπαϊκές κορώνες ή στην μικροπολιτική συμμαχιών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το ΣΕΚ στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το ερώτημα είναι άλλο: μπορεί να είναι ριζοσπαστική μια αριστερά που αποδέχεται, ρητά ή άρρητα, την παραμονή εντός της ΕΕ, δηλαδή εντός του πιο αντιδραστικού και αντιδημοκρατικού δημιουργήματος στην ευρωπαϊκη ήπειρο από τον καιρό του ναζισμού; Αυτό πρέπει να απαντήσουν οι φίλοι της Enosy και ας φυλάξουν τη χολή τους για τον ταξικό εχθρό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπητοί σύντροφοι

    είναι θεμιτή και επιβεβλημένη κάθε κριτική και μάλιστα σκληρή. Ωστόσο ειρωνίες και χαζοχαρούμενα σχόλια κάθε άλλο παρά συμβάλλουν. Και δεν συμβάλλουν ούτε στον πολιτισμό που πρέπει να έχουν οι αριστεροί όταν διαφωνούν μεταξύ τους, ούτε επίσης μπορούν να συμβάλλουν στον να μεταπείσουν αυτόν που υφίσταται την κριτική.
    Εμπάθεια και μόνο επίσης φανερώνουν χαρακτηρισμοί του στυλ "κουκουεδογενείς δυνάμεις" κλπ. (Αλήθεια από ποια χρονιά και ποίσω κάποιος πάυει να είναι κουκουεδογενής, γιατί αν επεκτείνουμε το κριτήριο όλοι στην τελική διασπάσεις και αποχωρήσεις από το ΚΚΕ είναι.)
    Αντιπαρατεθείτε πολιτικά γιατί είναι λάθος αυτή η πρωτοβουλία και αφήστε τις ευκολίες που φανερώνουν απλά ότι δεν μπορείτε να απαντήσετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μια μικρή παρατήρηση (ως συνέχεια του σχολίου των 2.05):

    ΕΟΣ καλά κάνεις και ανακατεύεις τη σούπα γιατί αλλιώς θα «κολλήσει» το «φαγητό», θα βγει άνοστο και καμένο. Καλά κάνεις και την ανακατεύεις τη σούπα της αριστεράς, έστω κι αν αυτή είναι ξαναζεσταμένη (δυστυχώς είναι η μόνη που έχουμε να πορευόμαστε για το αμέσως επόμενο δύσκολο διάστημα). Από αυτή την άποψη ίσως είσαστε από τα λίγα μπλογκ που θέτουν ερωτήματα και πολεμούν τις (στείρες) βεβαιότητες. Και αυτό κατ' αρχάς είναι θετικό.

    Όταν όμως το ανακάτεμα γίνεται βιαστικά και βίαια, έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή των υλικών και τη διάχυσή τους στο γενικότερο χυλό.

    Και αυτό δεν είναι θετικό, τουλάχιστον για το εγγύς μέλλον.

    Από την άλλη μεριά, βέβαια, λιγότερο θετικό ακόμα κι από αυτό, είναι οι ίδιες οι βεβαιότητες κάποιων και η αυτάρκεια και αυτοπεριχαράκωση που αποπνέουν. Δεν είναι καθόλου διαλεκτική, αν μη τι άλλο. Και αυτό θα πρέπει να το προσέξουν, αν θέλουν να προχωρήσουν πέρα από τα στενά όρια της «επαναστατικής» αριστεράς, να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός μετώπου της αριστεράς που θα απαντήσει στο σήμερα προς όφελος των τάξεων που πλήττονται από την επίθεση του αστισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Νιώθω ευτυχής γιατί ανακάλυψα και τον υπαρκτό κομμουνισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Mου κάνει εντύπωση ΕΟΣ που ενώ έθαψες την ΣΠΙΘΑ ,αφήνεις στο απυρόβλητο το ΕΠΑΜ του Καζάκη.Μήπως γιατί αυτός μόλις δει οτι είναι τρεις και ο κούκος την κάνει για το μέτωπο αλληλεγγύης και ανατροπής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. προς Ανώνυμο των 5:59

    Δεν τα προλαβαίνουμε όλα! Αν θέλεις να βοηθήσεις, ευχαρίστως!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Προς ανώνυμο 3:31 μ.μ

    Άργησες πολύ φίλε μου! Αν διάβαζες S. Žižek, A.Badiou και ορισμένους άλλους που είναι πολύ της μοδός τον τελευταίο καιρό, θα είχες ανακαλύψει τον "υπαρκτό κομμουνισμό" πολλά χρόνια πριν. Όμως φαίνεται πως τρεφόσουν όλα αυτά τα χρόνια με την παραδοσιακή ελληνική ...Αριστερά που έχει μείνει ακόμα στον "υπαρκτό σοσιαλισμό".

    Έτσι, δεν πρόκειται να φτάσεις ποτέ στον ...κομμουνισμό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. προς Raindog

    Εντάξει, καταλαβαίνω την αντίδρασή σου για "τις κουκουεδογενείς δυνάμεις" γιατί στην πρωτοβουλία συμμετέχουν και δυνάμεις των οποίων η πολιτική τους καταγωγή είναι από την ανανεωτική αριστερά, όπως ο Δ. Μπελαντής (και άλλοι..). Όμως αυτοί δεν δίνουν το στίγμα. Είναι απλώς οι μαϊντανοί που κάνουν το φαΐ πιο νόστιμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αγαπητή ΕΟΣ

    το σχόλιο για τις κουκουεδογενείς δυνάμεις δεν το έκανε ο Raindog. Αυτός απλά συνέχισε σε παρόμοιο μήκος κύματος με το δικό μου σχόλιο. Όπως και εσύ συνεχίζεις στο ίδιο εξυπνακίστικο ύφος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ε αφού το λέει ο Ζίζεκ έτσι θα ‘ναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Για λόγους αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας,
    ο Μπαντιού το είπε πρώτος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ