ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Τρέχει και δεν ...φτάνει ο ΣΥΝασπισμός στην περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας

Η Κουμουνδούρου την Τετάρτη (22/9) ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Νίκου Στούπη, γεωπόνου, αντιπρόεδρου του συλλόγου επαγγελματιών Γεωπόνων Βοιωτίας – Ευβοίας. Όμως σύντομα διαπίστωσε πως σε αυτή την επιλογή δεν συναινούν ούτε οι στενοί κομματικοί της ψηφοφόροι και προβλέπεται μεγάλη εκλογική πανωλεθρία. Στην Δυτική Ελλάδα σκέφτηκε πιο ώριμα – υπολογίζοντας βεβαίως και τον συσχετισμό δύναμης - και υποστήριξε το ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον Βασίλη Χατζηλάμπρου, νομαρχιακό σύμβουλο Αχαΐα, που δεν είναι κομματικό της στέλεχος, αλλά της ΚΟΕ.

Κάτω από το βάρος αυτών των αρνητικών διαπιστώσεων για το αποτέλεσμα στη περιφέρεια της Στερεάς, ο υποψήφιος της Κουμουνδούρου έστειλε “ανοικτή επιστολή” μέσω του τύπου(!) προς το “Αυτοδιοικητικό κίνημα περιφέρειας Στερεάς”. Αυτές οι παλαιοκομματικές πρακτικές δεν έχουν καμία σχέση με την Αριστερά. Καταγράφουν τον ευτελισμό της πολιτικής από την Κουμουνδούρου. Το “Αυτοδιοικητικό κίνημα περιφέρειας Στερεάς” απάντησε σε αυτή την πρόκληση της Κουμουνδούρου εδώ:


Ενδιαφέρον όμως έχει να δούμε και πως οι τοπικές κοινωνίες αντιλαμβάνονται αυτές της πολιτικές πρακτικές της Κουμουνδούρου.Αναδημοσιεύουμε ένα άρθρο από την διαδικτυακή εφημερίδα LamiaNews που ασχολείται με το θέμα της στάσης του ΣΥΝασπισμού για τις περιφερειακές εκλογές της Στερεάς Ελλάδας:

Με 2 υποψηφιότητες ο ΣΥΡΙΖΑ στη Στερεά

Με δύο ξεχωριστές υποψηφιότητες θα κατέβει τελικά, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, στις εκλογές για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς χθες η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού προχώρησε στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Νίκου Στουπή. Επιχείρηση για συνεργασία, κατόπιν εορτής με επιστολές από τον ΣΥΝ [...]

Ωστόσο ήδη την υποψηφιότητά της έχει ανακοινώσει η κα. Δέσποινα Σπανούδη, εκπροσωπώντας την “Αυτοδιοικητική Κίνηση για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας” που προέρχεται επίσης από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά που η ηγεσία του ΣΥΝ έδειξε πως δεν συμφωνεί αφού η κεντρική επιλογή του ΣΥΝασπισμού ήταν ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος αρνήθηκε την πρόταση που του έγινε. Μετά και από την άρνηση του κ. Αποστόλου, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού δεν στράφηκε ούτε τότε προς την στήριξη της υποψηφιότητας της κας Σπανούδη, επιλέγοντας να προχωρήσει την Τετάρτη στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Νίκου Στουπή.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει πως η “κόντρα” που υπάρχει ανάμεσα σε διάφορες πολιτικές ομάδες τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΝασπισμού όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μείνει μόνο σε κεντρικό επίπεδο αλλά έχει μεταφερθεί και στην περιφέρεια. Αυτό έχει αρχίσει να διαφαίνεται από το προηγούμενο διάστημα καθώς στελέχη του ΣΥΝασπισμού και στελέχη από τις υπόλοιπες συνιστώσες που μετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιούσαν ξεχωριστές συναντήσεις όπου συζητούσαν το θέμα του υποψηφίου για την περιφέρεια Στερεάς.



Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε πως, σε ανακοίνωση που εξέδωσε την χθεσινή μέρα το γραφείο Τύπου του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας του Συνασπισμού, εκτός από τις θέσεις για την περιφέρεια Στερεάς, απευθύνει ενωτικά κάλεσμα στα μέλη της πρωτοβουλίας Αυτοδιοικητικό Κίνημα Στερεάς Ελλάδας και στην κα Σπανούδη, για συνεργασία και εκλογική συμπόρευση. Το ίδιο έπραξε και ο υποψήφιος Νίκος Στουπής με ανοιχτή επιστολή του


Η ανακοίνωση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας του ΣΥΝ
1. Οι δυνάμεις του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ στη Στερεά Ελλάδα θα συμμετέχουν στις περιφερειακές αυτοδιοικητικές εκλογές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, και θα επιδιώξουν τη δημιουργία ενός ευρύτατου πολιτικού ρεύματος που θα προωθεί :
• Την Αντίσταση στην νεοφιλελεύθερη πολιτική του Μνημονίου, που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ και ιδιαίτερα τις αρνητικές επιπτώσεις της πολιτικής του Μνημονίου στον θεσμό της Αυτοδιοίκησης.
• Τις αρχές και τις ιδέες για μια σύγχρονη, δημοκρατική, ριζοσπαστική, αποτελεσματική και αποκεντρωμένη περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
• Την ανάδειξη και διατύπωση ενός ολοκληρωμένου κοινωνικού και αναπτυξιακού σχεδίου για την Στερεά Ελλάδα, μέσα από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, και με κύριο εργαλείο τον Δημοκρατικό Προγραμματισμό.

Επιδίωξή μας είναι η συγκρότηση ενός δυναμικού μετώπου που θα συσπειρώνει τις δυνάμεις της αριστεράς και τις οικολογίας, καθώς και δυνάμεις από τους χώρους των κοινωνικών κινημάτων, του μαχόμενου αγροτικού κόσμου των γυναικών, της επιστήμης, του πολιτισμού. Στόχος μας, είναι να εκφράσει πολιτικά το ευρύτατο κομμάτι της κοινωνίας που σήμερα ασφυκτιά από τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής, που αισθάνεται να ωθείται στο περιθώριο εξ αιτίας των επιπτώσεων που έχει εδικά στην οικονομική και κοινωνική ζωή της περιφέρειας η καταναγκαστική πρόσδεση της χώρας στο νεοφιλελεύθερο Μνημόνιο. Να εκφραστεί μια κατηγορηματική αντίθεση στην πολιτική με την οποία η περιφέρεια και η ύπαιθρος οδηγήθηκαν σε δραματική κοινωνική, παραγωγική και οικονομική υποβάθμιση από τις κυβερνήσεις των δύο μεγάλων κομμάτων. .

2. Ως επικεφαλής του περιφερειακού αυτοδιοικητικού σχήματος και υποψήφιος περιφερειάρχης, προτείνεται ο αγωνιστής της Αριστεράς και του Οικολογικού κινήματος Νίκος Στουπής.

3. Απευθύνουμε ενωτικό κάλεσμα συνεργασίας και εκλογικής συμπόρευσης με την πρωτοβουλία “Αυτοδιοικητικό Kίνημα Στερεάς Ελλάδας”. Άμεσα θα απευθύνουμε πρόσκληση συνάντησης, προκειμένου να ανιχνευτεί η δυνατότητα διαμόρφωσης ενιαίου ψηφοδελτίου για κοινή κάθοδο στις εκλογές. Πιστεύουμε ότι μια τέτοια πρωτοβουλία, ανταποκρίνεται στo κοινό αίσθημα του λαού της περιοχής. Ανεξάρτητα από το αποτελέσματος της συνάντησης είναι προφανές ότι στους αγώνες του λαού και απέναντι στα τεράστια κοινωνικά παραγωγικά και οικολογικά προβλήματα της περιοχής, θα εξακολουθήσουμε να διατηρούμε κοινή συναγωνιστική και προγραμματική πορεία.

Το κάλεσμα για συνεργασία του Νίκου Στουπή
Αγαπητοί σ/φοι και συναγωνιστές,
Θα γνωρίζετε ήδη πως οι δυνάμεις που εκφράζονται πολιτικά από τον Συνασπισμό της Αριστεράς της Οικολογίας και των Κινημάτων, αποφάσισαν να δώσουν συντεταγμένα την μάχη στις προσεχείς Περιφερειακές Εκλογές προωθώντας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας την συμφωνημένη Πολιτική στα πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ, που συνίσταται:
• στην προβολή των θέσεων της Αριστεράς για την σημερινή πολιτική συγκυρία που σημαδεύει η σε όλα τα μέτωπα επίθεση του διεθνούς κεφαλαίου ενάντια στο σύνολο των κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των λαών και που ειδικά στην χώρα μας εκφράζεται με το Αντιλαϊκό Μνημόνιο που υπέγραψε και προσπαθεί να εφαρμόσει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την κατ΄ ουσία αποδοχή της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ.
• στην σταθερή μας επιδίωξη συμπόρευσης με τις δυνάμεις της Αριστεράς, της Οικολογίας και των Κινημάτων με τις οποίες μας δένουν σταθεροί ιστορικοί, συναισθηματικοί και πάνω από όλα αγωνιστικοί δεσμοί μέσα στην κοινή μας πορεία στην αυτοδιοίκηση και παρουσία στα κινήματα, όλα αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερα τα τελευταία στην Περιοχή μας.
• στην προσπάθεια δημιουργίας ρήγματος στο πολιτικό σκηνικό με την ενθάρρυνση πρωτοβουλιών που θα διευκολύνουν την συνάντηση των δυνάμεων της Αριστεράς και αυτών από τον σοσιαλιστικό χώρο που μέσα από την αντίθεση και αντιπαράθεσή τους με το μνημόνιο διαφοροποιούνται από την κυρίαρχη πολιτική του ΠΑΣΟΚ,
• στην δημιουργία μιας νέας ελπίδας και έμπνευσης στον ταλαιπωρημένο κόσμο της Αριστεράς για ένα καινούριο ξεκίνημα που μπορεί ανατρέποντας τις αδυναμίες του παρελθόντος να δημιουργήσει προϋποθέσεις μιας διαφορετικής για την Αριστερά προοπτική στις σημερινές συνθήκες.
Ταυτόχρονα, συμμετέχοντας σε μια εκλογική διαδικασία που αγγίζει τα όρια του πυρήνα εξουσίας του Κράτους, θα επιδιώξουμε να αναδείξουμε τις διαχρονικά διαμορφωμένες πρωτοπόρες αντιλήψεις της Αριστεράς για την Δημοκρατική συγκρότηση και λειτουργία των θεσμών και του κράτους, για την αντίληψη της Αριστεράς γύρω από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, την Αποκέντρωση, τους θεσμούς Λαϊκής Συμμετοχής και Ελέγχου, το δημοκρατικό προγραμματισμό, την αειφορία, την περιφερειακή πολιτική.
Επιστέγασμα όλης αυτής της πολιτικής προσπάθειας επιδιώκουμε να είναι, η εξασφάλιση ενισχυμένης πολιτικής παρουσίας των δυνάμεων της Αριστεράς και της Οικολογίας που πρεσβεύουν αυτές τις απόψεις στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Βέβαια μια τέτοια πολιτική στόχευση όχι μόνο δεν υπηρετείται, αλλά υπονομεύεται από την παρουσία δύο ή και περισσότερων πιθανά σχημάτων που επιθυμούν να αντλήσουν δυνάμεις από την ίδια δεξαμενή και να εκφράσουν πολιτικά τον ίδιο κόσμο.
Με αυτές τις σκέψεις, και πρυτανεύοντας η ανάγκη για υπεράσπιση μιας αποτελεσματικής παρέμβασης της Αριστεράς, εκτιμούμε πως υπάρχουν δυνατότητες, υπό τις παρούσες συνθήκες μάλιστα πίεσης του πολιτικού χρόνου, συνάντησης και συμπόρευσης των δύο υπαρκτών οργανωτικών συλλογικοτήτων του πολιτικού μας χώρου, σε ένα ψηφοδέλτιο, με μόνες προϋποθέσεις τη συμφωνία σε ένα κείμενο Πολιτικής Διακήρυξης που οι εκπρόσωποί μας θα δεσμεύονται, θα προβάλλουν και θα υπηρετούν και, ο τρόπος έκφρασης στους επικεφαλής του ψηφοδελτίου.
Κατόπιν τούτου αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να σας καλέσουμε ανοιχτά σε μια ανιχνευτική συζήτηση από κοινού συνάντησης και συμφωνίας επί των προϋποθέσεων δημιουργίας κοινού εκλογικού εγχειρήματος, με την βαθιά μας πίστη πως η υπόθεση της ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ είναι πολύ πιο σημαντική από ευκαιριακούς τακτικισμούς, προσωπικές πολιτικές και ανούσιες συνδικαλιστικές «ντρίμπλες».
Προτείνουμε ως χώρο συνάντησης τα γραφεία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ στην Λιβαδειά, και ημερομηνία την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010, με την συμμετοχή ως 8 ατόμων από κάθε πλευρά. Από την μεριά μας θα συμμετάσχουν ο επικεφαλής υποψήφιος περιφερειάρχης, ένας εκπρόσωπος του ΣΥΝ από κάθε Νομό και εκπρόσωποι του τμήματος Περιφερειακής Πολιτικής και Τεκμηρίωσης.

Συντροφικά
ΝΙΚΟΣ ΣΤΟΥΠΗΣ
Επικεφαλής της «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ -
ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ»

7 σχόλια :

  1. Τον Βασίλη Χατζηλάμπρου τον στηρίζει η Κουμουνδούρου - λένε οι κακιές γλώσσες – και ως πίεση να μην κατέβει άλλο ψηφοδέλτιο στον Πελοπόννησο ενάντια στον Πετράκο που είναι και Αριστερό Ρεύμα και όχι μόνο. Για να δούμε λοιπόν τι θα σημβεί στην Πελοπόννησο και τι στάση θα κρατήσει η ΚΟΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατεβαίνει τελικά η Φουφοπούλου (ΚΟΕ) αντιπεριφερειάρχης στην Αρκαδία. Η ΚΟΕ κεντρικά είχε ζητήσει αντιπεριφέρειες για Αργολίδα και Κορινθία, αλλά μπήκε βέτο από τον ΣΥΝ για την Αργολίδα (εκεί οι σχέσεις είναι τεταμένες, σχεδόν δε μιλιούνται). Στις υπόλοιπες περιοχές η ΚΟΕ (και στην Αργολίδα)θα κάνει δουλειά για τον Πετράκο (ψήφοι, περιοδείες κ.τ.λ.). Δεν ξέρουμε τι θα κάνουν τα παιδιά του Μετώπου (Αλαβάνος).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην Πελοπόννησο δημιουργήθηκε η πρωτοβουλία για το Συντονισμό Πολιτών μετά την ...δημοκρατική ανάδειξη του Πετράκου ως υποψήφιου Περιφερειάρχη.
    Ο Συντονισμός Πολιτών αποφάσισε:
    "Επιδίωξη συγκρότησης, ενόψει των επερχόμενων εκλογών, κοινού συνδυασμού με άλλες παρατάξεις/κινήσεις..."
    Στις επαφές που έγιναν με την Αγωνιστική Συνεργασία του Θ. Πετράκου υπήρξε διαπίστωση ότι δεν υπάρχουν ισότιμοι όροι συνεργασίας, αλλά ανακοινώσεις στα ...φλέγοντα θέματα των προσώπων. Ο μεν Περιφερειάρχης είχε αναγγελθεί, οι δε αντιπεριφερειάρχες προορίζονταν να βγουν από νομαρχιακές συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τελικά τους ανακοίνωνε μονομερώς ο ίδιος ο Πετράκος (πχ Κορινθία).
    Στην τελική συνάντηση του Συντονισμού Πολιτών μέλη της ΚΟΕ πρότειναν να κατέβει άλλο ψηφοδέλτιο, αλλά τελικά η συζήτηση κατέληξε στο ότι δεν υπάρχουν όροι για εκλογική καταγραφή και θα διατηρηθεί η κίνηση πολιτών, καλώντας σε καταψήφιση Τατούλη - Δράκου. Ο Συντονισμός δεν συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο Πετράκου. Η ΚΟΕ συμμετέχει δι' αντιπροσωπείας στην Αρκαδία. Άμα τους δείτε να τρέχουν στην Αργολίδα ή στην Κορινθία για να μαζεύουν ψήφους για τον Πετράκο πείτε το κι εμένα. Τα ...παιδιά του Μετώπου προφανώς και δεν θα συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο Πετράκου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στην Αρκαδία είναι το πιο πιθανό να βγει δεύτερος σύμβουλος μετά τον Πετράκο. Βασικό για να γίνει αυτό, είναι να πάει συνολικά καλά ο συνδυασμός, για αυτό θα τρέξουν τα μέλη της ΚΟΕ στην Πελοπόννησο.
    Επίσης το ΠΑΣΟΚ Αρκαδίας αντιδρά έντονα στην επιλογή Τατούλη, αφού τον είχαν για πολλά χρόνια αντίπαλο τους. Δεν μπορούν να το καταπιούν εύκολα. Έτσι αρκετοί πασόκοι θα κινηθούν προς Πετράκο.

    Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΣΥΝ και Τζαφέρη - Κοδέλα από την ΚΟΕ κατέληξαν στην επιλογή Φουφοπούλου, λαμβάνοντας υπόψιν και την ευνοϊκη φετινή συγκυρία.
    Σημειωτέον ότι οι Τζαφέρης και Κοδέλας, αλλά και η ΚΟΕ κεντρικά, έχουν έρθει σε επαφή με τον Πετράκο από τον Ιούλιο. Οι εκατέρωθεν προτάσεις και υποχωρήσεις για Χατζηλάμπρου και Πετράκο, ήταν ήδη γνωστές από τον Ιούνιο που πρωτοκουβεντιάστηκαν τα ονόματα στις περιφέρειες.

    Τέλος ήταν από την αρχή γνωστό σε όλους ότι δεν μπορεί να κατέβει δεύτερο ψηφοδέλτιο στην Πελοπόννησο, γιατί οι δυνάμεις του Μετώπου είναι αναιμικές σε Αρκαδία, Μεσσηνία και ίσως Κορινθία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιατί δεν βάζεις το όνομά σου, στις προβοκατόρικες καταγγελίες που κάνεις;
    Αλλά πάντα είσουν και θα είσαι δειλός....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στην Αρκαδία είναι απίθανο να βγει περιφερειακός σύμβουλος. Θα βγει στη Μεσσηνία κι αν πάει καλά το ψ/δ και βγάλει και δεύτερο θα είναι στην Κορινθία. Δεν πάει να τρέξει κι ο Αλαβάνος για τον Πετράκο, στην Αρκαδία δεν βγαίνει σύμβουλος. Δες τους εκλόγιμους συμβούλους και τα υπόλοιπα ανά νομό. Διάβασε και τον νόμο.
    Η συσχέτιση Χατζηλάμπρου - Πετράκου ήταν και παραμένει αποκλειστικά η γραμμή του ΣΥΝ. Δεν σχετίστηκαν ποτέ αυτά τα δύο θέματα από την ΚΟΕ. Επίσης δεν υπήρξε ποτέ κεντρική επαφή της ΚΟΕ με τον ΣΥΝ για την Πελοπόννησο πριν τα τέλη Σεπτέμβρη.
    Από την αρχή δεν ήταν καθόλου γνωστό και δεδομένο ότι δεν κατεβαίνουμε. Στην πορεία διαμορφώθηκε η τελική κατάληξη και μέσα στα πλαίσια του Συντονισμού πολιτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Π. Αναγνωστοπούλου4 Οκτωβρίου 2010 στις 8:53 π.μ.

    Αυτά που αναφέρει ο πρώτος ανώνυμος ευσταυθούν.
    Ο δεύτερος σύμβουλος αν βγει κάπου θα είναι στην Αρκαδία.

    Ο Τζαφέρης δεν έβαζε παλιά για ένα δήμο στην Αθήνα; Τι δουλειά έχει να μιλάει για την Πελοπόννησο με Βούτση και Πετράκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ