ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

O Αλέκος Αλαβάνος στην εκπομπή «Παιχνίδια Εξουσίας»

Ο Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας στην εκπομπή «Παιχνίδια Εξουσίας», που παρουσιάζει στο ΚΑΝΑΛΙ 1 του Πειραιά, στους 90,4 ο Βασίλης Σκουρής και ο Γρηγόρης Τζιοβάρας, μεταξύ άλλων δήλωσε:

Δημ: Σας επικαλέστηκε ουσιαστικά χθες ο Πρωθυπουργός στη δήλωσή σας περί δικτατορίας, όπως χαρακτηριστικά είπε στη Βουλή… Θεωρείτε ότι αυτό είναι μια πράξη άμυνας;

Θεωρώ ότι θα πρέπει να εξάγουμε πολιτικές σκέψεις από ένα τόσο τραγικό συμβάν σαν το χθεσινό. Να σπεύδει όμως η Κυβέρνηση να το αξιοποιήσει πολιτικά… Πιστεύω ότι είναι ιεροσυλία. Δεν μπόρεσα να καταλάβω τι ακριβώς εννοούσε ο Πρωθυπουργός αλλά πιστεύω ότι θα έπρεπε να σταθεί με μεγαλύτερο σεβασμό απέναντι σε αυτό γεγονός, το ακραίο, το καταδικαστέο, το απάνθρωπο και ίσως να αρχίσει και να προβληματίζεται. Να μην οδηγήσουμε όλη την κοινωνία σε ένα ξέσπασμα μιας ανεξέλεγκτης και πολύμορφης βίας, που δηλαδή αυτό θα είναι αποτέλεσμα ενός πακέτου μέτρων το οποίο οδηγεί την κοινωνία σε αποδόμηση.

Δημ: Ωστόσο, δηλώσεις όπως αυτή που σας αποδίδεται, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο Πινοσέτ της Ευρώπης δεν θεωρείτε ότι πυροδοτεί ένα πολιτικό κλίμα;

Η δήλωσή μου ήταν ότι ο Παπανδρέου εφαρμόζει στην Ευρώπη τα μέτρα που εφάρμοσε ο Πινοσέτ και οι χούντες της Λατινικής Αμερικής. Δυστυχώς είναι εκ των πραγμάτων έτσι αφού έχουμε κατάργηση των ΣΣΕ, η κατάργηση του κατώτατου μισθού, η επιβολή τόσο περιοριστικών μέτρων στις εργασιακές σχέσεις… Έτσι είναι. Ας μας πει ότι δεν είναι. Ας μας πει ότι έκαναν άλλα πράγματα εκείνοι και ότι αυτοί κάνουν άλλα. Να απαντήσει. Είναι μια κρίση πραγματική αυτή. Επίσης ο κόσμος που κατέβηκε χθες στο δρόμο δεν περιμένει κάποιον για να παρασυρθεί. Διαμορφώνει τις απόψεις του μέσα από τις δικές του διαδικασίες. Μου έκανε εντύπωση – πριν γίνει το χθεσινό περιστατικό- ότι μέσα σε αυτό τον κόσμο Πολλοί άνθρωποι που έλεγαν «εγώ είμαι ΠΑΣΟΚ, θεωρούσα ακραίες τις δηλώσεις σας και είχα ενοχληθεί όταν είχατε πει ότι πρέπει να απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα στον Παπανδρέου και στον Παπακωνσταντίνου επειδή δεν μπορούν να διαπραγματευθούν και οδηγούν την Ελλάδα στον γκρεμό… Τείνω όμως να καταλαβαίνω πόσο δίκιο έχετε». Ας καταλάβουμε λοιπόν ότι πλέον έχουμε μεγάλες κοινωνικές διαδικασίες. Δείτε το θέμα της Βουλής, αυτή την πολιορκία και εισβολή. Δεν βλέπαμε πιτσιρικάδες των Εξαρχείων…

Δημ: Τι σηματοδοτεί αυτό; Και μάλιστα με συνθήματα που απαξιώνουν συνολικά τον πολιτικό κόσμο… όπως «να καεί να καεί το μπουρδέλο η Βολή» και «κλέφτες, κλέφτες»…


Το σύνθημα αυτό φανταστείτε ότι «πέρασε» ακόμη και σε 50άρηδες. Αυτοί ούτε μάσκες φορούσαν ούτε κουκούλες, ούτε σακίδια… Αυτοί που ενδεχομένως προέβησαν χθες σε αυτή την απαράδεκτη ενέργεια από τέτοιου είδους προστριβές ξεκίνησαν. Βλέπουμε δηλαδή μια κοινωνία που διακατέχεται από πολύ μεγάλο θυμό, η οποία προσπαθεί πολλές φορές να βρει- ας πούμε εξιλαστήριο θύμα- η οποία στρέφεται πια όχι μόνο ενάντια σε κόμματα αλλά και όλους τους θεσμούς. Είναι μια προειδοποίηση όλο αυτό κατά τη δική μου εκτίμηση.

Δημ: Είναι υγιές όμως να ακούγονται τέτοια συνθήματα; Γιατί συνήθως αυτά οδηγούν σε ακραίες λύσεις και αυτοί που πριμοδοτούνται είναι τα ακραία λαϊκίστικα ακροδεξιά κόμματα…

Φυσικά και δεν είναι υγιές. Τι κάνεις όμως σε αυτή την περίπτωση; Για παράδειγμα εσείς ως μέσο ενημέρωσης επισημαίνετε ότι δεν είναι σωστό και ότι όλα αυτά οδηγούν στην αποδόμηση και σε πιο αντιδραστικές λύσεις κλπ …Αλλά δυστυχώς στις εξελίξεις και στις διεργασίες στην κοινωνία εάν δεν παρέμβεις, δηλαδή σε αυτό που γίνεται μέσα στην ίδια την κοινωνία, πολλές φορές τα πράγματα τίθενται εκτός ελέγχου. Εάν ένα τόσο μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, ειδικότερα σε χαμηλότερα στρώματα, αισθανθούν αυτή την αφόρητη πίεση και αυτόν τον τεράστιο θυμό και αγανάκτηση, σε λίγο θα αρχίσουμε να βλέπουμε λιντσαρίσματα στο δρόμο. Θα λιντσάρονται άνθρωποι χωρίς να έχουν κάνει τίποτα. Πολιτικοί, άνθρωποι που μπορεί να έχουν 1800 κυβικών αυτοκίνητο, μετανάστες κλπ. Μια κοινωνία που είναι σε φάση αποδόμησης, που είναι απογοητευμένη, σε φτώχεια, σε διάλυση ψάχνει να βρει κατά κάποιο τρόπο το μαύρο πρόβατο. Αυτές είναι οι διαδικασίες που βοηθούν στην άνοδο του φασισμού, των ακροδεξιών στοιχείων, . Είχε επιβληθεί στη Γερμανία η Συνθήκη των Βερσαλλιών και αυτή η αφαίμαξη της χώρας μετά τον Αʼ Παγκόσμιο Πόλεμο οδήγησε στην άνοδο του φασισμού, αφού πρώτα κάποιοι αναζήτησαν τα μαύρα πρόβατα, τους εβραίους που περουσιάζονταν ως τοκογλύφοι. Απευθύνω SOS και το απευθύνω και σήμερα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η Ελλάδα δεν πρέπει να μπει σε αυτή την περιπέτεια, που δεν είναι μόνο οικονομική ή και κοινωνική περιπέτεια αλλά και μια περιπέτεια πολιτισμού με ηθική διάσταση και σχετίζεται με την συνοχή της κοινωνίας. SOS. Η ιστορία της Αργεντινής δείχνει προς τα πού κινούμαστε.

Δημ: Θα σαρωθεί το πολιτικό σύστημα σε μια τέτοια κατεύθυνση;

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις εκδοχές. Η μία είναι να αντέξει το πολιτικό σύστημα. Μάλιστα μου έκανε εντύπωση και θεωρώ ιεροσυλία πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο κ. Παπανδρέου προσπάθησε να «αξιοποιήσει» αυτούς τους θανάτους. Φέρθηκε σαν να του έκαναν το καλύτερο δώρο, με αυτήν την επίθεσή του στην Αριστερά, με το ότι θα γίνει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, με την προσπάθεια μετάθεσης σε άλλα ζητήματα κλπ Μπορεί να αντέξει το πολιτικό σύστημα. Δεύτερη επιλογή είναι να μην αντέξει το πολιτικό σύστημα και να στραφεί σε πιο αρνητικές κατευθύνσεις. Μπορεί να έχουμε πιο αρνητικές κατευθύνσεις.

Δημ: Κυβέρνηση τεχνοκρατών ας πούμε;

Δεν είναι μόνο η κυβέρνηση τεχνοκρατών. Ίσως να έχουμε διάφορα «μπερλουσκονισμού», που μπορεί να πάρουνε πολλές μορφές. Φοβάμαι μάλιστα ότι σε άλλες εποχές, υπό τέτοιες συνθήκες θα είχαμε άλλες δυνάμεις που θα παρενέβαιναν όπως στρατιωτικά πραξικοπήματα. Αλλά τώρα δεν το σηκώνει ακόμα η εποχή.

Δημ :Και η τρίτη εκδοχή κύριε πρόεδρε;

Η τρίτη εκδοχή είναι όντως να υπάρξει μια απάντηση από ένα μεγάλο κίνημα, από μια μεγάλη συσπείρωση αναγέννησης και επιβίωσης της χώρας μας, ανοικοδόμησης της αξιοπρέπειάς της και αποκατάστασης της κοινωνίας. Ίσως πάλι το παράδειγμα που θα χρησιμοποιήσω δεν είναι καλό γιατί παραπέμπει σε πιο ακραίες συνθήκες από τις σημερινές, που δεν συγκρίνονται. Αλλά σε μια εποχή διάλυσης της Ελλάδας, από ένα μικρό χώρο μισοδιαλυμένο, που ήταν η κομμουνιστική κυρίως Αριστερά, προβάλλει ένα ολόκληρο ΕΑΜ, το οποίο αποκαθιστά μια άλλη κατάσταση, δίνει μια ελπίδα, μια συμμετοχή στο λαό, βάζει σε ένα πλαίσιο την αντίδραση και την αντίστασή του.

Δημ: Η Αριστερά πρέπει να πάει στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών;

Με κανέναν τρόπο. Όχι μόνο γιατί πρέπει να εκφράσει τη διαφωνία της με τα μέτρα αυτά αλλά και γιατί εκτιμώ ότι είναι ιεροσυλία αυτό, που έκανε ο κύριος Παπανδρέου.

Δημ: Δεν θεωρείτε ωστόσο αναγκαίο να γίνει ένα μέτωπο καταδίκης της βίας εκ μέρους του πολιτικού κόσμου; Γιατί σου λέει ο άλλος να απαγορευτούν οι μολότοφ στις πορείες.

Πρέπει όλοι να καταδικάσουμε το γεγονός αλλά να δούμε ποιες ευθύνες υπάρχουν και που Πρώτο: Εννοείται ότι δεν νομιμοποιεί κανείς τις μολότοφ και φυσικά εκεί είναι οι πρώτες ευθύνες. Δεύτερο: Ξέρουμε όμως ακόμη ότι είναι στόχος οι τράπεζες και για αυτούς, που πετάνε την μολότοφ και είναι στόχος θυμού για πάρα πολύ κόσμο. Ο καθέ εργοδότης το πρώτο που θα σκεφτόταν θα ήταν οι εργαζόμενοι. Η MARFIN δεν το έκανε.Τρίτο: Να καταλάβουμε ότι τα μέτρα ΕΕ-ΔΝΤ δημιουργούν τις θερμοκοιτίδες για τη αναξέλεγκτη, πολύμορφη και ακραία βία

Δημ: Πιστεύετε ότι με το πολιτικό σύστημα ήρθε και το τέλος του κ. Παπανδρέου με αυτά τα μέτρα;

Δεν μπορεί κανείς να κάνει μία τέτοιου είδους πρόβλεψη. Εγώ θεωρώ ότι είναι μία από τις πιο επικίνδυνες και από τις πιο ανίκανες κυβερνήσεις, που έχουν περάσει στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι οι δύο τελευταίες κυβερνήσεις είχαν αυτά τα χαρακτηριστικά και του κ.Καραμανλή και του κ.Παπανδρέου. Του κ.Παπανδρέου βρέθηκε σε μια μεγάλη διαπραγμάτευση με μια Ευρωπαϊκή Ένωση, που κλονιζόταν ολόκληρη και περνούσε τα προβλήματά της εδώ. Έτσι αποδέχτηκε όρους υποταγής, που οι έγκυροι αναλυτές, που στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, λένε ότι οδηγούν την Ελλάδα σε μια κοινωνική, οικονομική καταστροφή, στη βία και στην αποδόμηση της κοινωνίας. Έχει τεράστιες ευθύνες και φοβαμαι ότι θα το βιώσουμε αυτό πολύ γρήγορα.

1 σχόλιο :

  1. Να και το πραξικόπημα

    Με απλή υπογραφή του υπουργού Οικονομικών θα τίθενται σε ισχύ οι συμβάσεις με την τρόικα
    Σε ρόλο... ακροατηρίου η Βουλή για την εφαρμογή της συμφωνίας
    Αντιδράσεις προκαλεί η επίμαχη τροπολογία
    Τροπολογία που επιτρέπει στον υπουργό Οικονομικών να υπογράφει μνημόνια συνεργασίας και συμφωνίες ή συμβάσεις δανεισμού με την «τρόικα» χωρίς να χρειάζεται τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου, «πέρασε» μέσα στο σχέδιο νόμου για τις περικοπές στα δώρα των συνταξιούχων.
    Στην αρχική του μορφή, το νομοσχέδιο για τα νέα μέτρα προέβλεπε ότι τα μνημόνια, οι συμφωνίες και οι συμβάσεις δανεισμού που θα υπογράφει ο υπουρμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη – μέλη της Ζώνης του Ευρώ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αφορούν στην εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης, θα εισάγονται στην Βουλή για κύρωση.
    Σύμφωνα με την τροπολογία, η λέξη «κύρωση» αντικαθίσταται από τη φράση «συζήτηση και ενημέρωση. Ισχύουν και εκτελούνται από της υπογραφής τους».
    Η τροπολογία προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισαν "πραξικοπηματική" την πράξη της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι προέβη σε αυτή την ενέργεια, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι εκταμιεύσεις των δόσεων των δανείων θα γίνονται εγκαίρως.
    Η τροπολογία
    Η αρχική μορφή της επίμαχης παραγράφου (ν. 3845/2010 (Α' 65):
    4. Παρέχεται στον Υπουργό Οικονομικών η εξουσιοδότηση να εκπροσωπεί το Ελληνικό Δημόσιο και να υπογράφει κάθε μνημόνιο συνεργασίας, συμφωνία ή σύμβαση δανεισμού, διμερή ή πολυμερή, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη – μέλη της Ζώνης του Ευρώ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να εφαρμοστεί το πρόγραμμα της προηγούμενης παραγράφου. Τα μνημόνια, οι συμφωνίες και οι συμβάσεις του προηγουμένου εδαφίου, εισάγονται στην Βουλή για κύρωση.
    Η τροπολογία:
     9. Στο τέλος της παραγράφου 4 του άρθρου πρώτου του ν. 3845/2010 (ΦΕΚ 65 Α΄) αντί της λέξης «κύρωση» τίθενται οι λέξεις «συζήτηση και ενημέρωση. Ισχύουν και εκτελούνται από της υπογραφής τους.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ